PrimariaMea
Verde pentru complexe locative, consilierii CMC au aprobat PUZ-uri controversate pentru mai multe zone ale capitalei Image
20 dec. 2022

Verde pentru complexe locative, consilierii CMC au aprobat PUZ-uri controversate pentru mai multe zone ale capitalei

Durata ședinței: 7 ore 30 minute

Pauză: 3 ore

Construcții de blocuri cu modificarea Planului Urbanistic Zonal. Consilierii municipali și-au dat acordul ca schițele de complexe să fie puse în aplicare, deși cei din PAS și PL au semnalat o serie de abateri în proiect. Încălcări în acest sens a invocat ulterior și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu: „Ministerul nu a eliberat aviz general și a solicitat prezentarea corectă a documentelor. Aceste decizii, pe lângă faptul că sunt ilegale, vor crea mai multe ambuteiaje, vor fi mai puține spații verzi și mai puțin confort pentru locuitorii din Chișinău.” Modificările în zonele urbanistice au fost votate de consilierii majoritari în CMC, PSRM și cei din Platforma DA. S-a întâmplat după ce aceleași proiecte, în februarie 2022, au fost trimise la reexaminare.

Ex-viceprimarul pe subiecte de arhitectură și urbanism, Victor Chironda, a comentat situația într-o conferință de presă: „Toate cele șase Planuri Zonale sunt elaborate cu încălcări de norme și normative urbanistice, mascate prin diverse șiretlicuri, manipulări de calcule și indicatori urbanistici. Aprobarea acestor PUZ-uri în forma existentă va agrava situația urbanistică în Chișinău, mai ales la capitolul trafic și parcări și va afecta calitatea vieții tuturor locatarilor din zonele vizate”.

Întrucât începutul ședinței s-a lăsat așteptat, consilierii socialiști au profitat de moment și au susținut discursuri de la tribună. 

Alexandr Odințov (PSRM) a vorbit despre suspendarea licenței pentru mai multe posturi TV (RTR, Accent TV, NTV, TV6, Orhei TV, Primul în Moldova), cunoscute ca afiliate politic celor din PSRM și P.P. ,,Șor”. Alexandr Odințov (PSRM): ,,Câteva sute de jurnaliști, operatori, editori au rămas fără lucru din cauza regimului PAS. Au făcut asta pentru că le este frică de critică, iar acest lucru nu are tangență cu războiul. Consiliul Audiovizualului ar fi trebuit să aplice amenzi dacă se identifica propagandă, însă în jumătate de an asemenea avertizări nu au fost.” 

Deși Odințov dă de înțeles că televiziunile rămase fără licență ar fi respectat Codul Serviciilor Media Audiovizuale, în comunicatul emis de Consiliul Audiovizualului se menționează clar că: ,,Au fost aplicate mai multe sancțiuni pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și pentru propagarea războiului și agresiunii contra Ucrainei. Acest fapt denotă o sfidare constantă a regulilor din domeniul audiovizual.”

Consilierul socialist a invitat oamenii la un protest în fața Parlamentului, în decursul zilei de 22 decembrie. 

Dinari Cojocaru (PSRM) a numit retragerea licenței pentru posturile TV drept o cenzură a presei. Acesta s-a referit și asupra Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) incluse în ordinea de zi. Cojocaru a declarat că pentru prima dacă în cadrul unei ședințe sunt incluse atât de multe PUZ-uri. Cojocaru: ,,Din cauza unei înțelegeri a doi conducători, unul de la Primărie și altul de la Guvern, PUZ-urile s-au adunat. Acest lucru a dus la creșterea prețurilor la apartamente. Nu mai sunt apartamente, deoarece nu se aproba PUZ-uri pentru construcție.” Socialistul a mai adăugat că ordinea de zi trebuie întocmită de CMC, dar nu de alți responsabili din primărie. 

Corneliu Pântea (PUN) a condamnat decizia de retragere a licenței pentru cele șase posturi TV abia în luna a zecea de la începutul războiului în Ucraina. Pântea: ,,Această decizie trebuia să fie luată în prima zi de război, dacă nu în a zecea. Îmi pare rău doar de jurnaliștii care au rămas fără lucru, trebuie de identificat o soluție.”

Ruslan Verbițchi (Platforma DA) a declarat că ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, în luna martie a acestui an, a aprobat un Regulament ministerial privind emiterea avizelor la documentația de urbanism. Verbițchi a menționat că acesta ar fi un simplu ordin, iar o lege în acest sens, avizată în Parlament, ori o Hotărâre de Guvern, nu există. Totul ar fi fost făcut pentru monopolizarea sferei de influență asupra businessului din țară. 

Zinaida Popa (PAS) a explicat că nu se admite ca un PUZ să schimbe Planul Urbanistic General, așa cum riscă să se întâmple în cazul aprobarii PUZ-urilor din ordinea de zi. Consiliera a citat din art. 25 din Legea 835, care stipulează că: ,,Avizele necesare aprobării documentației de urbanism și amenajare a teritoriului se emit potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta lege, de către Guvern.” Popa a declarat că PUZ-urile din ordinea de zi au aviz negativ.

Ion Cebanu (PL): ,,Am ascultat vorbitorii foarte atent. Am impresia că sunt plătiți ca să-și argumenteze votul încă neexprimat. Invitația noastră este să se mai gândească. Ne interesează care este opinia primarului la acest subiect. Vă rog să-l invitați la ședință.”

Discursurile consilierilor au fost susținute deși programul ședinței nu presupunea acest lucru. 

Victor Bunescu (neafiliat): ,,Sunt discursuri politice, de ce nu trecem la examinarea ordinii de zi.”

Cu o întârziere de o oră și 15 minute, aleșii locali au început discuțiile în baza ordinii de zi. Aceștia au continuat examinarea proiectului cu numărul 28.1 ,,Aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru teritoriul adiacent str. Bucovinei”, dezbateri pe marginea căruia s-au petrecut și la ședința din 16 decembrie

Durata ședinței:  7 ore 30 minute

Pauză: 3 ore 


Ordinea de zi 


 

28.1 Aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru teritoriul adiacent str. Bucovina

Potrivit reprezentantului Institutului Municipal de Proiectări „CHIȘINĂUPROIECT”, Planul Urbanistic Zonal (PUZ), nu intră în contradicție cu Planul Urbanistic General (PUG). Mai exact, PUZ-ul schimbă destinația unei zone care nu-și îndeplinește funcționalitatea prevăzută inițial. 

Roman Cojuhari (PAS): ,,Vedem că nu corespunde standardelor minime de viață în acea zonă (cu referire la PUZ). Planul urbanistic zonal nu corespunde realității. Propun să fie trimis la reexaminare.’’

Corneliu Pântea (PUN): ,,Orașul trebuie să se dezvolte indiferent de apartenența politică a primarului general. PUZ-urile actualizează situația de astăzi în domeniul urbanismului. (…) Aceste proiecte sunt elaborate de specialiști. Aprobarea acestor PUZ-uri au și efecte, și impact. Acest impact dacă este negativ, poate fi ajustat la etapa emiterii actelor permisive. Dacă sunt încălcări de procedură, atunci să se notifice Cancelaria de Stat, să se expună instanța de judecată. Cel mai grav este factorul politic, se politizează mult.” Pântea a acuzat consilierii PAS că ar face jocul partidului, iar pe ce din PL că ,,azi primarul nu e a lor și nu-i interesează”.

Veaceslav Nedelea (neafiliat) a îndemnat consilierii să nu le fie frică să creeze oportunități pentru dezvoltarea economică, mai ales unde exista teren industrial, care necesită a fi valorificat. 

Dumitru Ivanov (PAS): ,,Avem un proiect învechit și prăfuit, iar acum a apărut interes să fie votat. Legea prevede că acest document trebuie să aibă aviz de la Ministerul Infrastructurii. Cei din urmă au dat aviz negativ. O să votăm o bombă socială în mun. Chișinău. Codurile cadastrale sunt învechite, nu corespund. Cum să votăm un document care nu corespunde realității. Dacă trece, PAS va face toate demersurile la Procuratura Generală și CNA.” 

Dinari Cojocaru (PSRM) a cerut reprezentantului de la ,,CHIȘINĂUPROIECT” să dea un calificativ proiectului de decizie. Cel din urmă a precizat că nu sunt încălcări care să împiedice aprobarea proiectului. Reprezentantul Oficiului Teritorial Chișinău a menționat că: ,,Tabelul de divergență urma să fie expediat în adresa Ministerului Infrastructurii, pentru a se expune.” 

Reprezentantul Direcției Arhitectură a declarat că: ,,PUZ-ul elaborat se încadrează în normele legale, iar CMC își poate asuma proiectul.”

La tribuna CMC a vorbit și o locuitoare dintr-un bloc din imediata apropiere a terenului vizat. Aceasta a declarat că nu s-ar fi petrecut consultări publice cu vecinii.

Roman Cojuhari (PAS) a propus trimiterea proiectului la reexaminare, însă nu a adunat numărul necesar de voturi ,,pentru”.

Proiectul de decizie a fost aprobat cu 30 de voturi ,,pentru”.

Statut: Aprobat

Voturi

PSRM

DA

PAS

PL

PP Șor

PSDE

PCRM

PUN

Neafiliat Nedelea

Neafiliat Jitari

Neafiliată Tîșcul

Neafiliată Mandatii

Neafiliat Cebotari

Neafiliat Bunescu

Neafiliat Doroș

Neafiliat Afanasenco

Pro

14

8

1

1

1

1

1

1

1

1

Contra

4

2

1

1

1

Abțineri

1

 

 

Decizia finală lipsea în momentul publicării sintezei

Consilierii au mers în pauză de prânz. Ședința a fost reluată după o oră și 35 de minute. 

Dinari Cojocaru (PSRM) a anunțat despre întocmirea unui proiect de decizie, care ar permite ca funcționarii de la primărie să primească un ajutor material înainte de sărbători. Întrucât data limită de recepționare a cererilor la Trezorerie este 25 decembrie, consilierii ar trebuie să se întâlnească în ședință, pentru a aproba proiectul, cel târziu în ziua de vineri, 23 decembrie. Cojocaru a întocmit o scrisoare de intenție pentru organizarea ședinței, pe care consilierii rând pe rând au semnat-o. 


28.2 Aprobarea PUZ  pentru teritoriul din perimetrul străzilor Timiș – Nucarilor – Bujorilor

Proiect de decizie 

Conform Planului Urbanistic General, zona respectivă reprezintă un cumul de zone: C1 (zonă comercială), R6 (zonă cu locuințe multietajate) și C7 (zonă comercială cu trafic intens). Din cele explicate de autorii proiectului, în PUZ se propune conversia zonei R6 în R5. 

Conform responsabililor de la Direcția arhitectură, acolo ar urma să fie ridicate construcții de timp Townhouse. Aceștia au declarat că au avizele necesare, precum și un contract de mediere între vecini.

Autorul a explicat că obiectivul PUZ-ului este de a înlătura disfuncțiile existente conform Planului General. 

Zinaida Popa (PAS) a declarat că în zonă construcțiile de tip townhouse deja se ridică: ,,Acolo are loc construcția. Mai mult, acestea sunt plasate și spre vânzare. Prin PUZ legalizăm niște momente care deja au fost depășite.” Consiliera a optat pentru stabilirea zonei de R2, dar nu R5.  

PUZ-ul are aviz negativ de la Ministerul Infrastructurii. 

Proiectul de decizie a fost aprobat cu 28 de voturi ,,pentru”.

Statut: Aprobat

 

Voturi
PSRM
DA
PAS
PL
PP
Șor
PSDE
PCRM
PUN
Neafiliat
Nedelea
Neafiliat 
Jitari
Neafiliată
Tîșcul
Neafiliată
Mandatii
Neafiliat
Cebotari
Neafiliat
Bunescu
Neafiliat
Doroș
Neafiliat
Afanasenco
Pro
16
7
1
1
1
1
1
Contra
4
3
1
1
Abțineri
1
1

 

Decizia finală lipsea în momentul publicării sintezei


28.3 Aprobarea PUZ-ului pentru terenul cu nr. cadastral 0100312.009 din str. Ginta Latină 16

Autorii proiectului planifică să construiască pe un teren de 36 de ari, un complex multietajat cu 270 de apartamente. Aceștia ar avea în proiect și o grădiniță pentru 52 de copii, la parterul complexului.

Roman Cojuhari (PAS) a declarat că asemenea construcții nu au menirea de a dezvolta orașul, ci doar vor îngreuna și mai mult zonele aglomerate. Mai mult, consilierul a afirmat că o grădiniță la parterul blocului, așa cum este stipulat în planul complexului, ar contravine normelor. ,,Unde vor ieși acei copii la plimbare? În drum unde sunt mașinile.” 

Zinaida Popa (PAS): ,,Este iarăși vorba de o suprafață mică de teren, în beneficiul unui agent economic. Ni se propune un PUZ pentru 36 de ari. Pentru așa suprafață este suficient un plan de detaliu, care detaliază construcția anumitor blocuri în funcție de PUG.” Consiliera a mai menționat că în PUG teritoriul este indicat ca C7 – adică zona de servicii generale, prin care sunt realizate servicii pe o scară mai largă decât cele prevăzute în zona de servicii la nivel de cartier. Datorită poluării sonore provenită din trafic greu, manipulare de obiecte grele, este o zonă incompatibilă cu cea de locuințe. 

Proiectantul a declarat că ar fi o problemă în documentul PUG, care nu ar indica zonele corect și actual.  

Ion Cebanu (PL): ,,Voi permiteți acolo un cocostârc să apară.” 

Deși s-a supus votului și propunerea de a trimite proiectul la REEXAMINARE, la inițiativa lui Victor Bunescu (neafiliat), aceasta nu a adunat numărul necesar de voturi. 

Amendament:

  • pct. 1 completarea cu textul: ,,cu condiția amenajării de către beneficiar a zonei verzi adiacente”.

Într-un final, după lungi dezbateri, PUZ-ul a fost aprobat cu 29 ,,pentru”.

 

Statut: Aprobat
Voturi
PSRM
DA
PAS
PL
PP
Șor
PSDE
PCRM
PUN
Neafiliat
Nedelea
Neafiliat
Jitari
Neafiliată
Tîșcul
Neafiliată
Mandatii
Neafiliat
Cebotari
Neafiliat
Bunescu
Neafiliat
Doroș
Neafiliat
Afanasenco
Pro
14
 
 
P
1
1
1
1
1
1
1
Contra
 
 
C
1
1
Abțineri
 
 

 

Decizia finală lipsea în momentul publicării sintezei

 

În timp ce consilierii erau în ședință, la Pretura Centru aveau loc consultări publice pe marginea aprobării bugetului municipal pentru anul 2023.

Dinari Cojocaru (PSRM): ,,Noi acum ne certăm, punem la dubii cât de profesionist este unul, cât de neprofesionist este altul, dar între timp au loc audieri publice pentru bugetul anului 2023. Apare o întrebare către executivul primăriei și primar: cum poți să convoci într-o zi CMC cu șase PUZ-uri, iar în același timp să decizi bugetul? Vorbim de transparență, dar cineva în campania electorală spunea că e tare transparent și va lucra în beneficiul cetățenilor. Dacă până acum ziceam ,,Jos Maia Sandu și PAS”, va trebui să spune și ,,Jos MAN”.” 

Consilierii au cerut pauză și invitarea primarului Ion Ceban la ședința CMC. 

După pauza de 20 de minute, Ion Ceban și-a făcut apariția în sala CMC. 

Ion Ceban, primarul Chișinăului: ,,Se încearcă a convoca ședință pentru vineri, în care să se voteze un suport financiar pentru funcționarii primăriei. Această decizie nu va fi executată, vă previn. Nu sunt bani. (…) Din cauza lor am îngropat la plata facturilor, indemnizațiilor, subvențiilor sute de milioane de lei. Anunț, puteți să faceți ce vreți, doar faceți populism.” 

Edilul s-a referit la proiectul întocmit inclusiv de Dinari Cojocaru (PSRM). După câteva fraze rostite la tribuna CMC, primarul a plecat, fără a spune vreun cuvânt despre PUZ-urile incluse în ordinea de zi, așa cum au cerut consilierii.

Ion Cebanu (PL): ,,El fuge, dar voi votați. (…) El a venit, și-a făcut PR și a fugit. Noi catalogam situația ca un dezmăț total din partea executivului primăriei. Propun să dăm totul la reexaminare, înseamnă că totul pute a rău.” Propunerea nu a adunat numărul necesar de voturi. 

Dinari Cojocaru (PSRM): ,,Acest proiect de decizie este pentru funcționarii publici obișnuiți. Eu consider că trebuie să susținem funcționarii. Cât despre ordinea de zi, am mai spus, trebuie întocmită la Biroul permanent. În caz contrar, o să fim manipulați încă un an, dar nu uitați, ultimul an este electoral. Cineva mâine își mai anunță încă partidul nou. (…) Insist să facem această ședință, noi suntem puterea în oraș.”


28.4 Aprobarea Planului Urbanistic Zonal privind dezvoltarea teritoriului Întreprinderii Mixte ,,Niagara” Club SRL, str. Ghidighici 5.

Proiect de decizie 

În proiectul de decizie se optează pentru modificarea codului de reglementare urbanistică a terenului din str. Ghidighici 5, din C6 (zonă comercială cu funcțiuni de recreere, tip parcuri de distracții), în R6 (zonă cu funcțiune rezidențială cu densitate medie). 

Zona PUZ-ului cuprinde trei terenuri cu suprafața de 1,712 ha aparțin întreprinderii ,,Niagara Club” SRL, iar un alt lot, de 0,3839 ha – ,,Promilton” SRL. 

Acolo proprietarul are în proiect construcția unui bloc locativ, cu 62 de apartamente, pentru 106 familii. 

Teritoriul adiacent se află în zona sanitară a râului Bâc, dar în afara fâșiei de protecție a apelor. 

Zinaida Popa (PAS): ,,Aici a fost cod C6, adică comercială cu funcție de recreere, tip parcuri și distracții. Înțeleg că sunt atractive terenurile cu priveliște la lac, dar o să rămânem fără zone verzi. Avem un moft, a unui agent, care vrea bloc cu ieșire la parc. (…) Sunt interese și sunt bani la mijloc, nu este vorba de dezvoltare.”

Alexandr Odințov (PSRM): ,,La fața locului, da, este parc. Pe terenul respectiv copaci însă nu sunt. (…) Oamenii din zonă au venit cu plângeri. Aceștia susțin că ar urma să se ridice un bloc cu 16 etaje.” Autorii proiectului au declarat însă că este vorba de doar șapte etaje.

Alexandr Bondarenco (PSRM) a amintit că în timpul consultărilor publice, oamenii care locuiesc în zonă au semnalat probleme în legătură cu muzica puternică care se aude de la discoteca din apropiere (Fanconi). Agentul economic, care este și cel cu interese în construcție, a garantat că nu se va prelungi contractul cu proprietarul clubului. 

Dinari Cojocaru (PSRM) a declarat că zona este și așa foarte aglomerată, drumul de acces de la strada principală este îngust. Cojocaru: ,, Eu vreau să se dezvolte orașul, dar nu vreau să mă mintă. Eu merg pe acolo. La ora de seară, dacă este o bandă de circulație liberă, apoi este bine.” 

Leonid Popescu, care s-a prezentat ca reprezentant al intereselor locuitorilor din str. Ghidighici, a declarat că: ,,Se încalcă drepturile locuitorilor de acolo. Este aproape de râul Bâc, este aproape de iaz. Da, este un loc de elită pentru un bloc de locuit, se poate de scos bani mari. Va distruge parcul ,,La Izvor”. Locuitorii din zonă sunt împotrivă. Formal s-au făcut consultări publice, în realitate nu au fost consultări.” 

Amendamente:

  • modificarea pct. 2 ,,se operează modificări în documentația de urbanism a Planului Urbanistic General Glodeni, aprobat prin decizia 268/1-2 din 22.03.2007 și a Regulamentului local de urbanism aprobat în decizia 22/40 din 25.12.2008, conform documentației de urbanism , obiect nr. 3458 PUZ privind valorificarea terenului din str. Ghidighici 5.”;
  • pct. 4 ,,se pune pe seama viceprimarului de ramură a mun. Chișinău, Victor Chironda” să fie modificat cu ,,viceprimarul de ramură Ilie Ceban”;
  • pct. 1 completat cu ,,Cu condiția că beneficiarul nemijlocit, să amenajeze terenul adiacent viitorului bun, inclusiv salubrizarea și amenajarea  spațiilor verzi și a zonei a râului Bâc în limitele stabilite de către Pretura sect. Buiucani, precum și rezilierea contractului de arendă cu agentul economic care desfășoară discotecă acolo.”

În urma votului, PUZ-ul pentru terenul din str. Ghidighici 5 a fost aprobat cu 28 de voturi ,,pentru”. 

Statut: Aprobat
Voturi
PSRM
DA
PAS
PL
PP
Șor
PSDE
PCRM
PUN
Neafiliat
Nedelea
Neafiliat
Jitari
Neafiliată
Tîșcul
Neafiliată
Mandatii
Neafiliat
Cebotari
Neafiliat
Bunescu
Neafiliat
Doroș
Neafiliat
Afanasenco
Pro
P
8
P
1
1
1
1
1
1
1
1
Contra
C
C
Abțineri

 

Decizia finală lipsea în momentul publicării sintezei

 

După patru PUZ-uri votate, consilierii au luat pauză până a doua zi, miercuri, 21 decembrie.


Publicat de:

Distribuie

Putem să îți recomandăm și aceste materiale

Cum și de ce Primăria Chișinău funcționează fără un  buget în 2024 Image
09 apr. 2024 de minute
Cum și de ce Primăria Chișinău ...
Suburbiile Chișinăului – haotice și autonome Image
07 mar. 2024 de minute
Suburbiile Chișinăului – haotice și ...
Consiliul Municipal Chișinău 2019-2023, radiografia ultimului an de mandat Image
28 feb. 2024 de minute
Consiliul Municipal Chișinău 2019-2023, ...
Ce facem cu „pristroicile” și garajele din curțile blocurilor locative? Image
08 feb. 2024 de minute
Ce facem cu „pristroicile” și garajele ...
De la spații publice la locuri publice: cum ne pot ajuta procesele participative să creăm spații publice vibrante? Image
05 ian. 2024 de minute
De la spații publice la locuri publice: cum ...