PrimariaMea
Troleibuze „electorale” şi revenirea gheretelor cu ziare şi flori Image
08 feb. 2019

Troleibuze „electorale” şi revenirea gheretelor cu ziare şi flori

Timp de 3 ore, consilierii au adoptat mai multe decizii despre care s-a menţionat că ar fi influenţate de campania electorală. Aleşii municipali au permis vânzătorilor de flori şi ziare să revină pe principalele străzi ale oraşului, au lansat o rută nouă de troleibuz către or. Ialoveni şi au permis amplasarea unui teren de sport pe teritoriul Liceului B.P.Hasdeu. Deşi majoritatea din cele 14 proiecte examinate au fost aprobate unanim, fără dezbateri, unele au fost adoptate pe note de  „Paştele Calului”, „Spargă faţa”, „Câcălău”, „Casa de nebuni” ş.a. Printre proiectele care nu au stârnit discuţii au fost crearea Centrului Municipal de Tineret; mărirea numărului de angajaţi ai Casei comunitare pentru copii cu dizabilități severe; aprobarea Memorandumului de înțelegere cu UNICEF; reorganizarea Centrului psiho-socio-pedagogic; construcţia blocului cu apartamente de seviciu pentru ofiţerii din cadrul Serviciului de Protecţie şi Pază a Republicii Moldova etc. Ca şi în cazul şedinţelor precedente, consilierii nu au dat dovadă de punctualitate. După pauza de două ore, anunţată la 14.00, aceştia nu au mai revenit în sală şi şedinţa a fost amânată.

 

Şedinţa a început cu o întârziere de peste o oră şi jumătate. Între timp, activistul Vitalie Voznoi a vorbit de la tribună despre încălcările de procedură de la şedinţa precedentă: lipsa proiectelor de decizie pe site-ul primăriei, numărul mare de proiecte pe agendă, nerespectarea principiului rotaţiei la alegerea preşedintelui de şedinţă, lipsa votării nominale, lipsa accesului liber la şedinţă şi interzicerea înregistrării video. Acesta a menţionat că încălcările au fost contestate în instanţa de judecată.

 

La începutul şedinţei în sală erau prezenţi 32 consilieri. Ulterior, au fost 41. Preşedintele şedinţei a fost ales Adrian Culai.

La cele peste 80 de poiecte incluse iniţial pe ordinea de zi, s-au mai adăugat 18 chestiuni propuse de consilieri. În cadrul şedinţei, aleşii municipali au reuşit să examineze 14 subiecte. Majoritatea proiectelor au fost aprobate unanim de consilieri, fără dezbateri. Totuşi, câteva au stârnit discuţii aprinse.

 

 

GHERETELE DE FLORI ȘI ZIARE DIN NOU PERMISE?

 

Primul proiect în legătură cu care nu s-au putut înţelege aleşii municipali a fost cel de modificare a Regulamentului de desfăşurare a activităţii de comerţ, adoptat în octombrie 2017. Regulamentul menţionat interzice comerţul ambulant pe mai multe străzi principale ale oraşului. Autorităţile au început evacuarea gheretelor. Vânzătorii de flori de pe str. Cuza Vodă şi cei din chioscurile Moldpresa au organizat proteste în faţa Primăriei. La începutul şedinţei, câţiva reprezentanţi ai protestatarilor au vorbit de la tribuna Consiliului, menţionând că evacuarea gheretelor ar duce, printre altele, la limitarea accesului la informaţii pentru cetăţenii care se informează din presa scrisă, dar şi la pierderea locurilor de muncă pentru 800 de persoane. Protestatarii au solicitat modificarea Regulamentului, astfel încât comercializarea ziarelor şi a florilor să fie în continuare permisă pe principalele străzi ale oraşului.

 

Consilierul socialist Alexandr Odinţov a propus un proiect de modificare a Regulamentului, ca răspuns la solicitările cetățenilor, prin care prevederile menţionate să nu fie aplicate “punctelor de vânzare a publicaţiilor periodice şi punctelor de vânzare a florilor şi plantelor”.

 

Consilierii PPEM şi PL au calificat propunerea ca fiind formulată în grabă şi cu mai multe efecte negative. Liberalul Vasile Petrea a declarat că deja mai mulţi comercianţi din sectorul Ciocana s-au conformat acestor prevederi şi gheretele acestora au fost evacuate de pe străzile interzise, fiind reamplasate pe teritoriul pieţei. Iar în cazul aprobării modificărilor propuse, aceştia vor trebui din nou să-şi aducă gheretele înapoi. La întrebarea despre ce urmează el să le spună acestor oameni, socialista Eugenia Ceban i-a răspuns: “spuneţi-le că o să vândă flori unde vor ei - lângă casa matale, lângă casa preturii - peste tot au dreptul!”

 

Reprezentanţii fracţiunilor PL şi PPEM au solicitat ca proiectul propus să fie examinat într-o altă şedinţă, iar între timp să fie organizate consultări publice largi la acest subiect. Propunerea nu a fost acceptată. Fracţiunea PL a menţionat că îşi retrage votul pentru proiectul aprobat ca bază, însă potrivit Secretarului Consiliului, această procedură nu este prevăzută de regulamentul CMC. În cele din urmă, proiectul de modificare a Regulamentului a fost considerat aprobat şi astfel comercianţii de flori şi ziare ar putea în continuare activa în gheretele amplasate pe străzile principale ale oraşului.

 

 

TERENURI DE SPORT ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ

 

Al doilea subiect care a provocat dezbateri între consilieri a fost amplasarea unui teren de sport pe teritoriul Liceului B.P.Hasdeu. Proiectul a fost de-asemenea propus de consilierul socialist Alexandr Odinţov. Potrivit acestuia, terenul de sport urmează a fi amplasat din contul unui agent economic care ar avea o astfel de datorie faţă de municipalitate încă din anul 2016. Terenul ar urma să treacă la balanţa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport.

 

Deşi majoritatea consilierilor au susţinut ideea, preşedintele fracţiunii PL, Ion Cebanu, a menţionat că ei vor vota acest proiect după alegerile parlamentare, pentru a evita ca socialiştii să utilizeze acest proiect pentru beneficii electorale. După mai multe schimburi de replici referitoare la numărul necesar de voturi pentru adoptarea proiectului, s-a decis aprobarea acestuia.

 

 

TROLEIBUZELE - PR ELECTORAL

 

Pe agenda consilierilor a ajuns un proiect de decizie pentru lansarea unei rute de troleibuz către or. Ialoveni. Folosindu-se de ocazie, preşedintele fracţiunii PSRM a menţionat despre susţinerea şi implicarea fracţiunii sale pe acest subiect. După un schimb de replici între Ceban şi consilierii PD şi PL despre Constantin Ţuţu, Marian Lupu, slogane electorale şi Dorin Chirtoacă, proiectul a fost aprobat unanim, iar locuitorii or. Ialoveni se vor bucura de 3 troleibuze cu propulsie autonomă, începând cu 8 februarie 2019.

 

 

А ЗДЕСЬ КАК В КАЗИНО!” ŞI CASA DE NEBUNI”

 

Din păcate, schimbul de replici acide şi limbajul nerespectuos sunt des întâlnite în Consiliul municipal. Nici şedinţa din 5 februarie nu a fost o excepţie. Consilierii au adoptat decizii importante pentru oraş pe note de Hai că ultima dată ai să fii preşedinte”, Paştele Calului”, Spargă faţa”, Câcălău”, Casa de nebuni” ş.a.

 

 

 

FĂRĂ DEZBATERI

 

Chiar şi aşa, aleşii municipali au reuşit să aprobe unanim mai multe decizii importante, printre care:

 

- Deschiderea primului Centru municipal de Tineret;

- Mărirea numărului de angajaţi ai Casei comunitare pentru copii cu dizabilități severe;

- Aprobarea Memorandumului de înțelegere cu UNICEF Moldova pentru expertiză și finanțare în domeniul educației și protecției sociale;

- Reorganizarea Centrului psiho-socio-pedagogic;

- Responsabilizarea agenților economici care execută lucrări la rețele și nu acoperă gropile la timp și calitativ;

- Construcţia blocului cu apartamente de seviciu pentru ofiţerii din cadrul Serviciului de Protecţie şi Pază a Republicii Moldova etc.

 

La ora 14.00 a fost anunţată pauză până la ora 16.00. Consilierii însă nu au mai revenit în sală şi şedinţa a fost amânată.

 

Vedeţi în continuare voturile consilierilor şi deciziile aprobate:


ORDINEA DE ZI


 

1. Acordul de parteneriat și crearea Centrului Municipal de Tineret

 

Proiect de decizie

 

Statut: Aprobat

 

VOTURI PSRM PL PPEM PN PLDM PD GD NV VC GB TOTAL
PRO 16 16 4 - 1 1 1 1 - - - 40

 

Decizia finală


2. Substituirea anexei nr. 1 la decizia CMC nr. 5/10 din 11.05.2017 „Operarea de modificări în anexa nr. 3 la decizia CMC n. 5/5 din 22.09.2016 „Înființarea serviciului social „Casa comunitară”

 

Proiect de decizie

 

Statut: Aprobat

 

VOTURI PSRM PL PPEM PN PLDM PD GD NV VC GB TOTAL
PRO 16 16 4 - 1 1 1 1 - - - 40

 

Decizia finală


3. Transmiterea în gestiunea economică a Direcției educație, tineret și sport sectorul Buiucani a imobilului din mun. Chișinău str. I. Pelivan, 36/1, nr. cadastral 0100511417

 

Proiect de decizie

 

Statut: Aprobat

 

VOTURI PSRM PL PPEM PN PLDM PD GD NV VC GB TOTAL
PRO 16 16 4 - 1 1 1 1 1 - - 41

 

Decizia finală


4. Memorandumul de Înțelegere între Consiliul municipal Chișinău, UNICEF Moldova și A.O. Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF)

 

Proiect de decizie

 

Statut: Aprobat

 

VOTURI PSRM PL PPEM PN PLDM PD GD NV VC GB TOTAL
PRO 16 16 4 - 1 1 1 1 1 - - 41

 

Decizia finală


5. Regulamentul de organizare și funcționare și a statului de personal al Centrului psiho-socio-pedagogic din subordinea Direcției generale educație, tineret și sport

 

Proiect de decizie

 

Statut: Aprobat

 

VOTURI PSRM PL PPEM PN PLDM PD GD NV VC GB TOTAL
PRO 16 16 4 - 1 1 1 1 1 - - 41

 

Decizia finală


6. Statele de personal ale Î.M. pentru servicii locative din sectoarele municipiului Chișinău

 

Proiect de decizie

 

Statut: Aprobat

 

VOTURI PSRM PL PPEM PN PLDM PD GD NV VC GB TOTAL
PRO 16 16 4 - 1 1 1 1 1 - - 41

 

Decizia finală


7. Lansarea unei rute de troleibuz către or. Ialoveni

 

Proiectul de decizie a fost inclus pe agendă la începutul şedinţei

 

Statut: Aprobat

 

VOTURI PSRM PL PPEM PN PLDM PD GD NV VC GB TOTAL
PRO 16 16 4 - 1 1 1 1 1 - - 41

 

Decizia finală


8. Executarea lucrărilor de reparație, pozare a rețelelor inginerești subterane în mun. Chișinău

 

Proiect de decizie

 

Statut: Aprobat

 

VOTURI PSRM PL PPEM PN PLDM PD GD NV VC GB TOTAL
PRO 16 16 4 - 1 1 1 1 1 - - 41

 

Decizia finală


9. PUZ pentru valorificarea terenului cu nr. cadastral 0100515519 din str. Vasile Lupu 28

 

Proiectul de decizie a fost inclus pe agendă la începutul şedinţei

 

Statut: Aprobat

 

Pe terenul respectiv urmează să fie ridicat un bloc cu apartamente de seviciu pentru ofiţerii din cadrul Serviciului de Protecţie şi Pază a Republicii Moldova.

 

VOTURI PSRM PL PPEM PN PLDM PD GD NV VC GB TOTAL
PRO 16 16 3 - 1 1 1 1 1 - - 40

 

Decizia finală


10. Realizarea acțiunilor prevăzute în contractul de societate civilă încheiat între Primăria com. Țînțăreni și Primăria mun. Chișinău

 

Proiect de decizie

 

Statut: Aprobat

 

VOTURI PSRM PL PPEM PN PLDM PD GD NV VC GB TOTAL
PRO 16 16 3 - 1 1 1 1 1 - - 40

 

Decizia finală


11. Modificarile bugetului municipal Chișinău pe anul 2019

 

Proiect de decizie

 

Statut: Aprobat

 

VOTURI PSRM PL PPEM PN PLDM PD GD NV VC GB TOTAL
PRO 16 16 3 - 1 1 1 1 1 - - 40

 

Decizia finală


12. Modificări la Regulamentul de desfăşurare a activităţii de comerţ

 

Proiectul de decizie a fost inclus pe agendă la începutul şedinţei

 

Statut: Aprobat

 

VOTURI PSRM PL PPEM PN PLDM PD GD NV VC GB TOTAL
PRO 15 13* - - - 1 - 1 - - - 30
ABŢINERI 1 1

 

* Fracţiunea PL a anunţat că şi-au retras votul. Secretarul CMC a menţionat că retragerea votului nu este prevăzătă în Regulamentul Consiliului.

 

Decizia finală


13. Proiectul privind amplasarea unui teren de sport pe teritoriul Liceului B.P.Hasdeu

 

Proiectul de decizie a fost inclus pe agendă la începutul şedinţei

 

Statut: Aprobat

 

VOTURI PSRM PL PPEM PN PLDM PD GD NV VC GB TOTAL
PRO 16 - 1 - 1 1 1 - - 20
ABŢINERI 13 3 16

 

Decizia finală


14. Proiectul pentru formarea scuarului Hacikar la intersecţia străzilor Bucureşti şi Armenească

 

Proiectul de decizie a fost inclus pe agendă la începutul şedinţei

 

Statut: Aprobat

 

VOTURI PSRM PL PPEM PN PLDM PD GD NV VC GB TOTAL
PRO 16 10 3 - 1 - 1 1 1 - - 33
ABŢINERI 1 1

 

Decizia finală


Video de la şedinţă

Partea I

 

Partea II


Distribuie