PrimariaMea
(Transcriere) Ședința primăriei din 25 iunie 2025 Image
25 iun. 2025

(Transcriere) Ședința primăriei din 25 iunie 2025


Ordinea de zi a ședinței:

 

1. Informație privind desfășurarea Festivalului Chișinăul Sportiv 2025, ediția III-a, finalizarea sesiunii de bacalaureat; organizarea odihnei de vară a elevilor în tabere de odihnă din instituțiile de învățământ din Municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport

2. Informație cu privire la situația din domeniul social și de sănătate la nivelul municipiului Chișinău.
Raportor: Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială

3. Informație cu privire la întreținerea gospodăriei drumurilor din Municipiul Chișinău. 

Raportor: Dorin Ciornîi, șef interimar al Direcției generale mobilitate urbană

4. Raport cu privire la menținerea ordinii publice în municipiul Chișinău. 

Raportor: Igor Grițan, șef al Secției securitate publică, Direcția de Poliție mun. Chișinău

5. Informație cu privire la situațiile excepționale în municipiul Chișinău.

Raportor: Oleg Melnic, șef al Direcției Situații Excepționale a mun. Chișinău


Transcriere:

Notă: Transcrierea este generată automat de către un soft bazat pe inteligența artificială și poate conține inexactități

Ion Ceban: Bună dimineața încă o dată la toată lumea. Săptămâna trecută am văzut câte minciuni și dezinformare a transmis guvernarea. Referitor la un eveniment sportiv pe care îl organizează nici măcar nu primăria, dar Federația Internațională de Kickboxing. Și este foarte regretabil faptul că niște copii cu o vârstă medie de 14, 15 ani au ajuns să fie numiți aici și peste hotarele țării, criminali. În percepția lor acești copii sunt calificați drept mercenari Wagner care urmau să destabilizeze nu știu ce. 

Tot acest șir de minciuni și provocări vine alături de declarațiile stupide ale primelor persoane în stat. Referitor la faptul că, uite, mâine, poimâine, 10.000 de nu știu ce soldați vor fi dislocați aici pe teritoriul Republicii Moldova, de parcă ar cădea din pod. Sau ar ajunge din cosmos cumva pe teritoriul Republicii Moldova. Este absolut regretabil, pe de o parte, de cealaltă parte, condamnabil acest lucru. Mai mult decât atât, s-au delectat în asemenea hal încât până la urmă au fost sunați de ambasadele unor state. Să li se ceară explicații vizavi de faptul că unii sau alții au fost reținuți la frontieră sau de către alte organe de drept. Inclusiv unii sportivi din România. Acest șir al minciunilor continuă pe fundalul lipsei de rezultate la nivel de țară. Acum au trecut orice limită posibilă. Își bat joc absolut de toate instituțiile statului, sunt în agonie și încearcă să paseze vina pe oricine, pentru faptul că ei sunt impotenți. 

Totodată, au vrut să distragă atenția de la sustragerea din bugetul municipal a celor 98 de milioane de lei destinate domeniului educației și nemijlocit instituțiilor educaționale care trebuiau să beneficieze de aceste surse financiare pentru anumite activități. Din ce aflăm acum, din aceste 98 de milioane de lei, cetățenii deja au făcut procurări la Ministerul Educației și tot le propun aparate de cafea sau alte istorii care nu absolut sunt necesare comunității educaționale.

Deci vedem un regim care este în agonie totală pe final de mandat. Cu activități și acțiuni care sunt la absurd realizate. Dar mesajul către dumneavoastră, cei din PAS: nu știu ce veți căuta după data de 28 septembrie, dar cel mai probabil că organele de drept vor trebui să-și facă munca și să se ocupe de fiecare dintre dumneavoastră. Și cei care astăzi sunt foarte guralivi și se expun pe tot felul de subiecte în Parlament sau în Guvern, vreau să știți că acei artiști, sportivi, vă vor lua locul. Iar dumneavoastră nu veți mai avea imunitate parlamentară ca să vă bateți joc de tot ce este în Chișinău sau în Republica Moldova și va trebui să răspundeți pentru aceste lucruri.

Referitor la buget, pentru că am văzut că sunt foarte multe interpretări în această privință, el a fost retras, va fi propus încă o dată vineri, săptămâna curentă, cu subiectul numărul unu pentru ordinea de zi. A fost retras pentru că trebuie să fie făcute acele modificări în urma scoaterii prin laba galbenă a 98 de milioane de lei din bugetul municipal destinat copiilor. Va fi revizuit și va fi pus încă o dată pe ordinea de zi, să vedem cum votează cei care se expun public că vor tare să aibă un buget în acest sens. Domnul Pavaloi, vă rog să ne spuneți care este situația referitor la campionat și alte detalii.

 

Andrei Pavaloi: Bună ziua, domnule primar general! Bună ziua, stimați colegi! Voi începe cu o informație ce ține de Chișinăul Sportiv. În data de 21 iunie 2025, în Parcul La Izvor a avut loc cea de-a treia ediție a Festivalului Sportiv Chișinăul Sportiv. Acest eveniment a fost conceput ca o platformă pentru părinți, copii, dar și pentru reprezentanții federațiilor sportive, școlilor sportive, ca să facem conexiunea între părinți, copii și diferite categorii de sport, pentru a facilita accesul copiilor către diferite modele sportive.

Vreau să menționez faptul că acest festival și în acest an a fost un lucru pozitiv și s-a desfășurat cu foarte multă lume. E vorba despre 4000 de sportivi care au participat în cadrul acestui festival, dar și vizitatori de pe teritoriul atât al municipiului Chișinău, dar și al raioanelor din vecinătate. Aproximativ 20.000 de persoane au participat și au vizitat standurile federațiilor sportive, a școlilor sportive. Au participat 17 instituții sportive, școli sportive și licee cu profil sportiv, 32 de federații sportive naționale și municipale și 75 de cluburi și asociații neguvernamentale din domeniul sportului.

La fel, vreau să menționez că în acest an am avut destul de mulți donatori, parteneri, care au participat în cadrul festivalului Chișinăul Sportiv, astfel încât fiecare dintre copii au beneficiat de apă înghețată sau alte bunuri materiale, în mod special sportivii care au participat la competițiile desfășurate în parc în acea zi. Ne bucurăm de faptul că Chișinăul, pe an ce trece, tot mai mult și mai mult avem implicarea copiilor în diferite categorii de sport și am zis că este important să susținem nu doar sportul profesionist, dar și sportivii amatori, fiindcă acest lucru dă posibilitatea copiilor să-și dezvolte și sănătatea, să mențină sănătatea, dar și să participe la diferite competiții.

În ceea ce privește competiția despre care s-a discutat foarte mult în săptămâna anterioară, e vorba despre Campionatul European la kickboxing. Acest campionat, într-adevăr, este desfășurat de către Federația Mondială de Kickboxing și nicidecum de către Primăria Municipiului Chișinău sau de către Asociația de Kickboxing din Republica Moldova. Asociația doar a depus dosarul pentru a atrage această competiție prestigioasă pe acest segment de sport. Au depus dosarul, la fel, Polonia și Italia, în Spania, unde a avut loc adunarea generală la care au participat 123 de țări, s-a luat decizia de a face acest Campionat European în Republica Moldova. Sau Republica Moldova a câștigat acest drept și urma să asigure doar partea tehnică. 

În ceea ce privește delegarea echipelor de sportivi la acest campionat, este și a fost prioritatea Federației Mondiale. Ori listele cu sportivi, țările le-au transmis Federației Mondiale, respectiv Federația Mondială a transmis listele către Asociația din Republica Moldova pentru a cunoaște de câte locuri de cazare este nevoie, de câte alte detalii tehnice. În rest, ceea ce ține de delegarea anumitor persoane la acest campionat, Republica Moldova nu a avut nicio atribuție. În ceea ce privește participarea delegațiilor din Federația Rusă și Belarus, vreau să menționez faptul că, urmare a neclarităților care au apărut pe acest segment, la solicitarea asociației din Republica Moldova, Federația Internațională a solicitat retragerea acestor două țări din acest campionat, respectiv membrii acestor țări au fost informați din timp și ei nu s-au pornit de acasă către Republica Moldova.

În același timp, vreau să menționez și faptul că recent, în perioada 12-23 aprilie, anul curent, a avut loc și Campionatul European la haltere, unde au participat 42 de țări, inclusiv reprezentanți din Rusia și Belarus. Aici nu au apărut nicio întrebare. Un alt aspect foarte important ce ține de delegațiile care urmau să vină din Federația Rusă și Belarus, organizatorii ne-au informat și pe noi că, cu o lună înainte, au fost transmise listele către organele responsabile, e vorba despre Serviciul de Informații și Securitate și Poliția de Frontieră. Respectiv, au primit răspuns că nu, aceste două structuri nu au vreo pretenție în raport cu vizita delegațiilor din aceste țări. 

Ulterior, ziceam, totuși, au fost transmise solicitări de neparticipare și ei nu s-au pornit de acasă. Din păcate, organizatorii ne-au anunțat ieri și alaltăieri, când au început a veni delegațiile din alte țări, că din mai multe țări au fost stopați sportivii. Țări precum Serbia, Armenia, Georgia și România. O bună parte din sportivii din România nu au reușit să ajungă în Chișinău pentru a participa la această competiție. Competiția fiind, în mare parte, dedicată tinerilor cu vârsta cuprinsă de la 12 la 18 ani, este o situație destul de ambiguă. Avem semnale din partea organizatorilor, vorbesc despre Federația Mondială, precum că ulterior va fi făcută o notă protocolară către ambasadele tuturor țărilor, inclusiv către Ministerul nostru de Externe, pentru a menționa despre acest lucru destul de neplăcut pentru organizatori.

Reiterez, Primăria Municipiului Chișinău nu este organizatorul acestei competiții. Noi, ținând cont de programul de cofinanțare, asociația noastră a depus dosarul pentru cofinanțare, iar cofinanțarea acestui eveniment este într-o măsură foarte mică comparativ cu tot bugetul care este pentru organizare.

 

Ion Ceban: Mulțumesc foarte mult. Domnul Bolocan, vă rog.

 

Vladimir Bolocan: Bună ziua, domnule primar general, stimați colegi! Săptămâna trecută, peste 4000 de persoane au beneficiat de măsuri de asistență socială oferite de către direcțiile de asistență socială din sectoare. Au fost efectuate peste 2800 de vizite la domiciliu și, la moment, în centrul de găzduire pentru persoanele fără domiciliu stabil avem 69 de persoane. 

În ceea ce privește situația în spitalele municipale, datorită faptului că am avut o creștere ușoară pentru infecții respiratorii, au fost și unele suprasolicitare ale paturilor pneumologice, în special pentru adulți. Dar, în timp, aceste fenomene au scăzut și, respectiv, acum, la moment, suntem în ordine.

În ceea ce privește situația cu rujeola, săptămâna trecută au fost raportate doar trei cazuri suspecte. Așteptăm rezultatele investigațiilor de laborator. În rest, cu celelalte patologii și infecții de sezon, situația este sub control, nu avem situații ieșite din comun. Raport încheiat.

 

Ion Ceban: Mulțumesc foarte mult. Domnul Ciornîi, vă rog, referitor la situația transporturilor și drumurilor.

 

Dorin Ciornîi: Domnule primar general, stimați colegi! Direcția Generală Mobilitate Urbană informează că, în perioada 16-22 iunie, întreprinderile din cadrul direcției au realizat mai multe acțiuni de întreținere a infrastructurii municipale.

Regia Exdrupo a executat lucrări de reabilitare a părții carosabile pe strada Hristo Botev, unde a fost așternut stratul de uzură. În același timp, pe strada Nicolae Dimo, tronsonul Tudor Vladimirescu-Alecu Russo, s-a lucrat la amenajarea zonelor destinate parcărilor.

Pe strada Constantin Stere, acțiunile au vizat ridicarea receptoarelor și fântânilor de vizitare la cota de asfaltare a ultimelor porțiuni de trotuar. Astfel, săptămâna trecută s-au executat asfaltări pe o suprafață totală de peste 10.000 de metri pătrați și lucrări de frezare 8000 de metri pătrați. 

De asemenea, s-a intervenit la reparația și întreținerea sistemului pluvial. Pentru sporirea siguranței în trafic, a fost aplicat marcajul rutier pe o suprafață totală de 5500 de metri pătrați. Raport încheiat.

 

Ion Ceban: Mass-media.

 

Jurnalistă: Bună ziua! Camelia Cernocan, TV8. Am văzut că pe podul Viteazul deja a fost deschisă circulația pe benzile care anterior erau în lucru. Să ne spuneți când se vor finaliza lucrările și, cel mai important, când va fi darea în exploatare?

 

Ion Ceban: Ceea ce ține nemijlocit de activitățile legate de podul Mihai Viteazul, repet, sunt obligațiuni contractuale. La această etapă, porțiunea despre care ați spus dumneavoastră este deschisă, se lucrează la ceea ce numim noi zonă potențial pietonală pentru acest pod. În continuare, vă vom informa referitor la termenii de...Dare în exploatare finală.

 

Jurnalistă: Până acum nu aveți o dată concretă? Aproximativ când?

 

Ion Ceban: Reiterez, circulația este deschisă pentru mașini și cred că acest lucru este cel mai important. Nu știu dacă mai face senzație orice știre la acest capitol.

 

Jurnalistă: Și încă o întrebare. Reprezentanții Guvernului comunică că, deși anterior, în anii trecuți, Trenul Durerii era instalat în Piața Marii Adunări Naționale, în acest an, Primăria nu permite acest lucru. Să ne spuneți care este motivul pentru care vă împotriviți?

 

Ion Ceban: Pentru mine este straniu când Guvernul spune că Primăria ceva nu le permite. Ei sunt atât de impertinenți și atât de implicați, inclusiv politic. Există proceduri legale. În conformitate cu aceste proceduri legale sunt discuțiile respective și deciziile care se vor lua împreună cu reprezentanții Guvernului, ai Poliției și mult altele.

 

Jurnalistă: Să înțelegem că Trenul Durerii va fi în acest an în Piața Marii Adunări Naționale?

 

Ion Ceban: Trenul Durerii va fi în Piața Marii Adunări Naționale, așa cum a fost anii anteriori.

 

Jurnalistă: Bună ziua! Olga, TVR Moldova. Domnule primar, voiam să vă întreb care este situația cu EpaMedia. Ultima dată s-a creat un grup de lucru care trebuia să găsească o soluție amiabilă pentru a nu achita suma revendicată de ultimii, ca prejudiciu moral. S-a mai reușit? Și la ce etapă sunt discuțiile?

 

Ion Ceban: Am să rog doamna viceprimar să facă referință la subiect.

 

Irina Gutnic: Deci se examinează toate aspectele din punct de vedere juridic pe marginea acestui caz. Imediat ce vom finaliza acest exercițiu, vom informa atât Consiliul Municipal, cât și presa.

 

Ion Ceban: Alte întrebări?

 

Jurnalistă: Bună ziua! Nicoleta Găină, NewsMaker. Tot mai mulți locuitori ai capitalei se plâng că nu pot circula cu troleibuzul din cauza lipsei aerului condiționat. Domnule primar, câte troleibuze din capitală, care circulă vara, au aer condiționat? Cât la sută?

 

Ion Ceban: Toate troleibuzele pe care le-am cumpărat și autobuzele, de când sunt în perioada de mandat, au aer condiționat, absolut toate.

 

Jurnalistă: Bine, dar de ce chiar și în cazul troleibuzelor noi, care au aer condiționat, știm că unele unități de transport dispun de aceste dotări, nu sunt conectate.

 

Ion Ceban: Domnul Ciornîi, aveți o informație suplimentară?

 

Dorin Ciornîi: Domnule primar, în cazul unor defecțiuni, acele unități sunt retrase imediat de la traseu. Deci toate troleibuzele extrem de aer condiționat sunt marcate prin stickere, astfel pot fi...

 

Ion Ceban: Mulțumesc. Alte întrebări?

 

Jurnalistă: Da. Deci dacă sunt defectate, este posibil să fie reparate și cât ar costa această reparație și dacă municipalitatea dispune de acești bani?

 

Dorin Ciornîi: Costul reparațiilor depinde de defecțiuni și de piesa care este nevoie de a fi...

 

Ion Ceban: Haideți că vă pun eu o întrebare, așa ca să fie mai clar. Câte defecțiuni de genul ăsta pot fi, ca să nu interpretăm eronat probabil acest subiect? Noi, pe zi, avem peste 500 de unități de transport public care sunt în circulație pe teritoriul municipiului Chișinău. Câte din ele ar putea avea defecțiuni, după părerea dumneavoastră?

 

Dorin Ciornîi: Nu știu, e o cifră flotantă. Poate una, două, se... dacă se defectează...

 

Ion Ceban: Deci dacă vorbim de una, două, asta ar fi 0,05%, ca să fie foarte clar.

 

Jurnalistă: Dar totuși oamenii se plâng că nu pot să circule, domnule primar.

 

Ion Ceban: Repet, toate unitățile de transport care au fost procurate în mandatul colegilor noștri, al meu personal, sunt dotate cu aer condiționat. Celelalte, le puneți întrebări la ceilalți care au fost...

 

Jurnalistă: Câte troleibuze au fost cumpărate de la începutul mandatului dumneavoastră?

 

Ion Ceban: 359 autobuze și troleibuze.

 

Jurnalistă: Și toate sunt dotate cu aer condiționat?

 

Ion Ceban: Și toate sunt dotate.

 

Jurnalistă: Păi, dar el este conectat? Asta mă interesează.

 

Ion Ceban: Și este conectat. Mulțumesc. Deci din 500, dacă scoateți 359, vă dau cifre care vedeți diferența. Alte întrebări?

 

Jurnalistă: Bună ziua! Diana Ambros, reporter Pro TV Chișinău. Domnule primar, cum ați putea să vă explicați comportamentul de săptămâna trecută de la ședința Consiliului Municipal Chișinău? A fost unul destul de agresiv, ceea ce am văzut noi în presă. Aceste imagini au fost publicate chiar de pe pagina Primăriei. V-ați permis anterior să vă expuneți nu tocmai politicos în adresa colegilor dumneavoastră din CMC, că lucrați toți într-o instituție. Cum puteți să ne explicați această furie pe care am urmărit-o?

 

Ion Ceban: Deci, în primul rând, probabil că pentru toată lumea este o emoție naturală atunci când cineva își bagă laba galbenă și scoate 98 de milioane din educația pentru copiii din municipiul Chișinău. Eu nu cred că acel comportament putea să fie cumva altfel. Dumneavoastră, dacă acasă o să vă vină și o să vă scoată din buzunarul dumneavoastră personal bani, cred că veți avea un comportament nu mai puțin similar, haideți să spunem așa.

 

Jurnalistă: Dar dumneavoastră aveți o funcție de primar general, conduceți o capitală a țării. Deci vă... credeți că este de cuviință...

 

Ion Ceban: Toate aprecierile în acest sens să ni le dea oamenii. Prefer ca să comentăm suplimentar la subiectul dat.

 

Jurnalistă: Eu vă mulțumesc. Și, totodată, vreau să vă întreb părerea vizavi de anunțul făcut ieri de consilierii de la PAS, care au anunțat că vor depune o sesizare la poliție privind acest comportament și al colegilor lor de la MAN din CMC.

 

Ion Ceban: Nu au decât să-și cheme toată cohorta de apărători, că am înțeles că atunci când li se indică locul, un pic fac pișu pe ei. Așa. Dar se comportă în modul respectiv. Noi avem practic toți dosare la comanda celor din PAS, așa că plus unu, minus unu, mai puțin contează.

 

Jurnalistă: Și vă rog o precizare. Ați menționat că în această vineri va fi din nou convocat CMC și va fi pus pe ordinea de zi, cu numărul unu pe ordinea de zi, bugetul. Ați reușit să rectificați momentele de care ați invocat anterior, că trebuie să rectificați, să scoateți acei bani prevăzuți pe care nu îi mai dau cei de la Guvern? Și dacă ați ajuns la un numitor comun? Ați avut discuții cu cei de la PAS? Până la urmă, în binele cetățenilor, trebuie să avem un buget aprobat. Dacă sau sunt negocieri? Vrem să știm dacă sunt negocieri.

 

Ion Ceban: Reiterez, 90% din ceea ce a propus PAS-ul au fost inclus în respectivele amendamente, haideți să spunem așa, ale bugetului. 90%. N-am inclus 10% care sunt competențele Guvernului. Nu trebuie să ne dea nouă pensiile pe care trebuie să le plătească ei sau alte lucruri pe care le cer de la noi și nu le fac în altă parte nicăieri. Atât. În rest, colegii de la finanțe sunt gata cu documentul pentru vineri. Mersi. O zi frumoasă la toată lumea.

 


Distribuie