PrimariaMea
(Transcriere) Ședința primăriei din 14 iulie 2025 Image
14 iul. 2025

(Transcriere) Ședința primăriei din 14 iulie 2025


Ordinea de zi a ședinței:


1. Informație privind organizarea odihnei de vară a elevilor în taberele de odihnă din municipiul Chișinău și privind pregătirea instituțiilor de învățământ către noul an școlar 2025-2026. 
Raportor: Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport 

2. Informație cu privire la situația din domeniul social și de sănătate la nivelul Municipiului Chișinău. Măsurile privind minimalizarea temperaturilor caniculare asupra sănătății populației
Raportor: Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială

3. Informație cu privire la întreținerea gospodăriei drumurilor din municipiul Chișinău. 
Raportor: Dorin Ciornîi, șef interimar al Direcției generale mobilitate urbană

4. Raport cu privire la menținerea ordinii publice în municipiul Chișinău. 
Raportor: Igor Grițan, șef al Secției securitate publică, Direcția de Poliție mun. Chișinău

5. Informație cu privire la situațiile excepționale în municipiul Chișinău.
Raportor: Oleg Melnic, șef al Direcției Situații Excepționale a mun. Chișinău


Transcriere:

Notă: Transcrierea este generată automat de către un soft bazat pe inteligența artificială și poate conține inexactități

Ion Ceban: Bun. Cum dispoziție? Foarte bună. Îmi spuneți când sunteți gata. Gata? Bun. Încă o dată, bună ziua, dragi colegi. Vreau să încep cu a spune că am văzut absolut cu toții și am citit despre ceea ce a apărut ca și informație săptămâna trecută. Este foarte regretabil faptul că astfel de decizii absolut nefondate, neîntemeiate și care nu au la bază nicio motivare, pun în pericol imaginea a două țări vecine. Cu care avem o relație extraordinar de frumoasă de foarte mult timp. Nu sunt vinovați cetățenii de pe ambele maluri despre deciziile politice a două partide, a două persoane care au complotat împotriva mea. A unui primar, dacă vreți de capitală, care împreună cu colegii, președinți de județe, primari, dar și reprezentanți ai autorităților române, am reușit în ultimii ani să realizăm frumoase proiecte sociale, educaționale, culturale, de infrastructură, dar și multe altele.

Proiecte care nu au reușit să realizeze nici administrațiile publice locale anterioare, nici cei care sunt la nivel central. Care au avut mandat de patru ani de zile și cărora le s-a încheiat acum acest mandat. Este foarte regretabil că politica îngustă de partid transformă Republica Moldova într-un stat polițienesc. Unde democrația este călcată în picioare. Despre ce acest lucru vorbesc și cetățenii, dar și reprezentanții autorităților din România, din Uniunea Europeană, din Statele Unite, dar și alte țări.

Este la fel foarte regretabil că societatea, iarăși, este divizată de către politicieni prin cele mai murdare metode. După atâția ani de colaborare și de construcție a obiectivelor comune. Noi în continuare rămânem ferm pe poziție și dacă prin această acțiune josnică cineva a crezut că va împiedica, ne vor dezbina sau ne vor dezbate din obiectivele comune pe care le-am trasat dintotdeauna, vreau să vă transmit că în acest sens, cu adevărat, greșiți amarnic.

Personal, ard pentru democrație și pentru ca legea să stea în capul mesei. Până astăzi nu este clar cine a pus această interdicție. Care sunt motivele și care este baza legală. În primul rând, suntem cetățeni și trebuie să respectăm statul de drept, norma și legea. Și asta nu se poate întâmpla distinct. Nu contează că unui primar de capitală sau unui cetățean. Fără funcție publică. Astfel, vom informa în continuare toate instituțiile internaționale și ne vom apăra drepturile pe toate căile posibile.

Totodată, cer ca aceste declarații și restricții care deja am înțeles, toată lumea că este vorba de o înțelegere între Partidul PAS și Partidul USR. Între două persoane, prima persoană de aici, președintele țării și președintele țării de acolo, care nu are nimic ca bază. Absolut cu principiile fundamentale a Uniunii Europene, ca aceste lucruri în instanță finală să fie retrase. Așa va fi corect și legal. Și toți spun că o astfel de abordare nu s-a mai întâlnit. Atât în România, este pentru prima dată când se atestă o asemenea ilegalitate.

În continuare vreau să mulțumesc tuturor cetățenilor, dar și partenerilor, oamenilor cu care am discutat în toată această perioadă. Care în fiecare zi sunt alături și sunt nedumeriți de cele care au fost făcute pe sub masă. Și atunci când nimeni nu a știut absolut nimic.

Următorul lucru, la fel de important. Am văzut acel titlu, iarăși grăbit, neinspirat și pregătit în aceleași laboratoare, instituții media loiale sau putând să se subordoneze partidului de guvernare. În aceleași toate sursele, pe rețelele de socializare care aparțin de o parte partidului Acțiune și Solidaritate, PAS, partidului de guvernare, și USR din România, precum că Focșani a pus pe pauză unele proceduri de înfrățire între Chișinău și Focșani. Doar că nu au precizat ceea ce a declarat public domnul primar. Precum că în ultimele zile a avut o presiune enormă, publică, din partea partidului politic de unde face parte ministra de externe din România. Adică USR.

Eu vreau, sincer, să îi mulțumesc pentru aceste precizări. Și cred că ele au fost necesare absolut pentru toată lumea, deoarece avem semnale de la mai mulți primari, la această etapă, președinți de consilii județene din România, că sunt sunați din cancelaria președintei Maia Sandu și obligați, într-o formulă sau alta, somați, să iasă cu declarații împotriva mea, să retragă acele parteneriate de înfrățire și se insistă direct din Republica Moldova și din România și se fac aceste presiuni politice. Este josnic că, în primul rând, aceste acțiuni sunt împotriva cetățenilor noștri din Republica Moldova și România.

Dacă cineva a vrut să facă, în continuare, dezbinare, probabil că îi reușește acest lucru, pentru că la altceva nu se pricepe. În lipsa furnizării unor rezultate, dezbinarea, chemarea la ură, blocajele politice sunt instrumentariul înaintea campaniei electorale. Amintesc că și în cazul Focșaniului, o săptămână în urmă totul era bine și era aviz favorabil din partea Ministerului de Externe. Iar peste o săptămână, am auzit ceea ce am auzit întâi în presa din Chișinău, loială guvernării. După care, o mare bâlbâială în jurul acestor declarații publice și acțiuni nemijlocite.

Întrebarea mea este: cum puteți să puneți în jocuri politice atât de murdare prietenia pe care noi o avem? Condamn ferm aceste acțiuni și mulțumesc colegilor de peste Prut pentru informațiile pe care ni le transmit și ne ajută să facem claritate în aceste acțiuni. Mereu am fost deschis, sincer și cu multiple idei pentru colaborarea pe care o avem și așa va continua. Și la nivel de relații cu România, și la nivel de relații cu diferite state, orașe, regiuni din Uniunea Europeană.

România și Uniunea Europeană nu este despre PAS și USR, ci despre niște persoane care au ajuns cu gânduri și idei care sunt departe de standardele europene. Cu gânduri și idei de tip dictatorial. Iar în instanță finală, cu siguranță, adevărul va triumfa. Această decizie, la fel, nu are nimic și nu are nicio legătură cu securitatea. Este pur politică, rezultatul unor înțelegeri obscure între serviciile speciale, la indicația directă a Maiei Sandu și a lui Nicușor Dan. Parte a unui plan de securizare a puterii politice în perspectiva alegerilor din toamnă. Amintesc, avem puțin peste 70 de zile până la alegerile parlamentare. Iar, de obicei, astfel de situații anume în asemenea circumstanțe au loc. Este o decizie dictată de frică până la urmă. Frică de eficiență, frică de rezultate și de pierderea încrederii oamenilor.

Reiterez, la această etapă avem zeci de proiecte comune cu România, zeci de parteneriate directe semnate între Primăria Chișinău și administrațiile locale din România. N-o să numesc nemijlocit toate acestea, pentru că pe întreg teritoriul României acest lucru are loc. Și pe întreg teritoriul României astăzi au loc presiuni politice din partea unei persoane care, în continuare, bate cu pumnișorul în masă și cu piciorușul în podea, să facă tot posibilul ca să arate că nu există această colaborare sau că există probleme în această colaborare.

Proiecte europene de amploare realizate în parteneriat cu autoritățile din România. Sunt multe pe care le facem la această etapă și care vor continua. Proiecte de infrastructură pe care le-am realizat și care n-au fost până acum. Inclusiv Parcul Alunelul, Scuarul Reginei Maria, Cimitirul Eroilor, Scuarul Diplileștilor și multe, multe altele. Evenimente culturale și schimburi de experiență pe care le-am avut în această perioadă, fără precedent. Nicio guvernare, niciun primar nu a realizat aceste lucruri la modul propriu. Și iată că doi oameni cu mintea perfidă consideră că locuitorii de o parte a Prutului și de cealaltă parte a Prutului trebuie să întrerupă unele relații, doar pentru că ambițiile lor politice și tot ce, nemijlocit, ține de încrederea oamenilor nu corespunde sondajelor pe care le au prin mesele lor de birou. Nu cele pe care le prezintă public.

Sigur că, într-o situație sau alta, ar trebui să mă simt, nu știu cum, onorat, cum ați făcut liderul opoziției, liderul antisistem, în acest sens. Doar că nu este despre asta. Știu că vă este frică. Știu că vă uitați în sondaje și faceți tot posibilul ca să existe aceste blocaje. Dar, în primul rând, este despre oameni, pentru că ceea ce facem este pentru oameni. Iar ceea ce ați făcut voi este o rușine. O rușine care oricum o vom depăși într-un interval de timp mai scurt, mediu sau lung. În plus, am văzut, în lipsa rezultatelor pe țară, multă vorbăraie despre asistență, despre proiecte europene, despre programe europene. Doar că nimic palpabil în această privință nu am simțit.

Astăzi, municipiul Chișinău administrează un portofoliu de peste 4 miliarde de lei, proiecte implementate sau în curs de realizare, pe care dumneavoastră puteți să le simțiți la modul propriu. De infrastructură, de logistică, în domeniul social. Lucruri care nu se întâmplă la nivel de țară. De aici și vine zicala moldovenească: „Să moară capra vecinului”. Asta faceți voi. În loc să punem umăr cu umăr și să construim, voi căutați în continuare cum să dezbinați, să chemați la ură, să arătați cu degetele, în loc să arătați rezultatele pe care ar trebui să le aveți. Și toate aceste lucruri sunt prin contracte transparente, prin achiziții publice transparente, prin lucrări transparente, care pot fi verificate în orice moment de timp. Nu și cum se întâmplă în cazul dumneavoastră, de la contracte directe, de la negocieri și de la sume care sunt ascunse, care au venit pentru poporul Republicii Moldova, nu pentru PAS, nu pentru Maia Sandu, dar pentru cetățenii acestei țări.

Domnule Pavaloi, vă rog să vă referiți la subiectele legate de educație.

 

Andrei Pavaloi: Domnule primar general, stimați colegi, bună ziua! Vreau să menționez faptul că, începând cu ziua de astăzi, am dat startul oficial admiterii în învățământul liceal.

Astfel, admiterea în acest an va avea loc în 98 de instituții liceale, dintre ele 83 publice și 15 private. În total, planificat de către instituțiile educaționale municipale, avem 5499 de elevi care vor fi încadrați în 225 de clase, distribuite în felul următor: profil umanist - 126 de clase, profil real - 88 de clase, profil sport - șase clase și profil art-arte - cinci clase.

Înscrierea în clasa a X-a se face în două etape. Iar prima etapă, așa cum ziceam, începe cu ziua de astăzi și va dura până în data de 2 august. Iar, nemijlocit, depunerea actelor pe platforma e-școală.chisinau.md va avea loc, pentru prima etapă, în perioada 14-23 iulie. Iar în perioada 24-26 iulie, instituțiile urmează să evalueze dosarele și să calculeze mediile copiilor care au depus actele. Iar în data de 27 iulie urmează anunțarea rezultatelor pentru prima etapă.

Cea de-a doua etapă de înscriere în ciclul liceal urmează în perioada 4-13 august, cu depunerea actelor pentru perioada 4-7 august. Iar în 8 august, instituțiile vor evalua dosarele depuse, ca la data de 9 august să afișeze rezultatele și în data de 13-15 august să facă raportul final pentru depunerea documentelor în clasa a IX-a. 

Vreau să menționez și faptul că, pentru acest an, 10 instituții, dintre ele opt publice și două private, au solicitat deschiderea claselor cu profil general. Este profil introdus anul acesta, nou. Iar Liceul Teoretic „Mircea Eliade” va organiza o probă suplimentară, conform instrucțiunilor reglementate de către actele elaborate de către Ministerul Educației și Cercetării.

Urăm succes tuturor elevilor care vor depune documentele pentru înmatriculare în clasa a X-a și urmează să venim cu alte informații suplimentare. Vreau doar să menționez faptul că astăzi, la ora 10:00, erau expediate deja 634 de cereri pentru admiterea în învățământul liceal.

Al doilea subiect ține de odihna copiilor în sezonul estival din acest an. Vreau să menționez faptul că peste 14.500 de copii din municipiul Chișinău deja s-au odihnit la ziua de astăzi. Cele mai relevante informații ar fi următoarele: în perioada sezonului estival au funcționat 17 tabere cu sejur de zi, în care s-au odihnit 1405 elevi. Iar cele 13 centre extrașcolare au oferit activități non-formale pentru 8389 de copii la ziua de astăzi. În taberele sportive s-au odihnit, până la ziua de astăzi, 1150 de sportivi, care au beneficiat de instruire specializată și antrenament fizic. Iar cele trei tabere constante din afara orașului au avut șapte serii, câte 10 zile. Total, până la ziua de astăzi, odihnindu-se 3589 de copii.

Așa cum ziceam, la 11 iulie 2025, 14.530 de copii și adolescenți au beneficiat de activități de odihnă și educație în cadrul programelor oferite de către Primăria municipiului Chișinău. Ca și investiții, pentru acest an, primăria a oferit 35,34 milioane de lei, dintre care 5,36 milioane de lei au fost destinate pentru pregătirile care au fost făcute în taberele de odihnă pentru acest an. Mersi mult. Raport încheiat.

 

Ion Ceban: Mulțumesc mult, domnule director. Doamna Buga, vă rog.

 

Mariana Buga: Bună ziua, stimate domnule primar, stimați colegi! În perioada de raportare, pe segmentul de asistență socială, prin intermediul direcțiilor teritoriale de asistență socială și a centrelor aflate din subordine, s-a continuat asigurarea accesului deplin și nemijlocit al cetățenilor la măsurile de asistență socială. Prin urmare, 4754 de persoane au beneficiat de măsuri de asistență socială. Au fost realizate 2796 intervenții la domiciliul persoanelor în etate, singuratice și persoanelor cu dizabilități. De asemenea, 234 de persoane au beneficiat de serviciile centrelor sociale din subordine, inclusiv 50 de persoane fără adăpost.

De asemenea, vreau să menționez că, în scopul sporirii măsurilor de protecție a persoanelor fără domiciliu stabil, în contextul temperaturilor caniculare, colaboratorii Centrului de Găzduire și Orientare au realizat mai multe razii în oraș pentru a identifica și a localiza aceste persoane. Acesteia fiindu-le oferite consiliere informațională privind serviciile pe care pot fi accesate în cadrul centrului. Iar opt din aceste persoane au acceptat să meargă în centru.

Pe partea ce ține de sănătate, în perioada de referință, în cadrul unităților primiri urgențe a spitalelor clinice municipale, au fost înregistrate 3443 de adresări, cu 17 adresări mai multe decât săptămâna precedentă. Din numărul total de adresări, 1604 au necesitat internarea. Din categoria adresărilor prevalează traumele, în special în rândul copiilor, precum și virozele. În linii generale, potrivit Centrului de Sănătate Publică Chișinău, situația epidemiologică rămâne sensibilă prin bolile infecțioase înregistrate, chiar dacă atestăm o atenuare, o diminuare a situației.

De asemenea, vreau să informez că, ținând cont de evoluția temperaturilor caniculare, în vederea minimalizării impactului negativ asupra sănătății populației, pe perioada caniculei, în cadrul subdiviziunilor instituțiilor medicale publice și private din municipiul Chișinău sunt organizate posturi de triaj și asistență medicală. De asemenea, este important să menționăm că, în acest context, în locurile publice aglomerate va fi asigurată organizarea și funcționarea punctelor mobile de aprovizionare cu apă potabilă a populației, precum și acordarea de prim ajutor medical.

Astfel, în timpul caniculei, la corturile anticaniculă vor fi asigurate și prezența unui asistent medical, dotat cu trusă medicală de urgență și dispozitive de măsurare a tensiunii arteriale. Însă, pentru a reduce efectele provocate de temperaturile ridicate, este necesar ca și populația să conștientizeze despre riscurile de sănătate, în special persoanele în etate, femeile gravide, copiii și pacienții cu boli cronice cardiovasculare și respiratorii, și să evite expunerea la soare și să se hidrateze suficient. Raport finalizat.

 

Ion Ceban: Mulțumesc foarte mult. Domnul Burdiumov, vă rog, dacă aveți să spuneți. Da, dumneavoastră, la salubrizare, și restul...Domnul Ciornîi, vă rog să continuați.

 

Ion Burdiumov: Să raportez. Domn primar, săptămâna precedentă, de către serviciile municipale care sunt destinate salubrizării orașului, au fost efectuate, conform planului, lucrările de salubrizare, curățarea coșurilor, spălarea stațiilor de așteptare a trotuarelor. În aceste lucrări au fost implicate 380 de persoane, inclusiv sâmbătă și duminică, la evenimentele care au avut loc. 80 de persoane au fost implicate. La salubrizarea manuală au fost implicate 20 de unități de tehnică, care o avem în dotare. Ca rezultat, săptămâna precedentă au fost colectate și evacuate din curți și din spațiile publice 210 tone de deșeuri. Săptămâna curentă continuăm în același ritm.

 

Ion Ceban: Bun. Domnul Ciornîi, vă rog.

 

Dorin Ciornîi: Domnule primar general, stimați colegi, Direcția Generală Mobilitate Urbană informează că, în perioada 7-13 iulie, întreprinderile din gestiune au realizat mai multe acțiuni de întreținere a infrastructurii municipale.

Astfel, Regia „Exdrupo” a executat lucrări de frezare și asfaltare a străzii Liviu Deleanu, pe tronsonul cuprins între străzile Nicolae Costin și Șoseaua Balcani. În continuare, aici au loc acțiuni de ridicare la cotă a grătarelor pluviale și a fântânilor de vizitare. Pe Șoseaua Cantemir s-au continuat acțiunile de înlocuire a bordurilor pe segmentul cuprins între străzile Miorița și Sihastrului. Strada Nicolae Dimo, în tronsonul cuprins între strada Tudor Vladimirescu și Alecu Russo, s-a lucrat la amenajarea racordărilor cu străzile adiacente. Iar pe tronsonul Studenților-Russo s-au montat bordurile.

De asemenea, pe mai multe străzi s-au frezat denivelările de pe partea carosabilă. Iar pe unele artere, precum Șoseaua Muncești, strada Bacioii Noi, Dacia și Miorița, s-au executat frezări pe porțiuni de drum degradate, cu ulterioară asfaltare. Astfel, săptămâna trecută s-au executat frezări pe o suprafață totală de peste 5700 m², iar lucrări de asfaltare și plombare - peste 11.500 m².

De rând cu aceste acțiuni, s-a intervenit la reparația și întreținerea sistemului pluvial, fiind reparate peste 40 de elemente ale rețelei prin instalarea grătarelor și a rigolelor din beton, precum și înlocuirea capacelor vechi din fontă.

Pentru sporirea siguranței în trafic, a fost aplicat marcajul rutier pe o suprafață totală de 2000 m², iar peste 130 de indicatoare au fost reparate sau înlocuite. La fel, au fost continuate intervențiile de stropire și spălare a părții carosabile pe principalele artere din oraș.

La rețeaua de iluminat public, „Lumteh” a efectuat mai multe lucrări de întreținere, printre care 175 de intervenții de reparație curentă a corpurilor de iluminat, montarea a 125 de corpuri de tip LED și instalarea a 500 de metri liniari de cabluri. De asemenea, vă informăm că, în perioada de referință, întreprinderile municipale de transport public au activat în regim de vară, cu 288 de troleibuze și 150 de autobuze emise zilnic la traseu. Raport finalizat.

 

Ion Ceban: Mulțumesc foarte mult. Colegii de la Situații Excepționale și de la Poliție.

 

Oleg Melnic: Bună ziua! În perioada vizată avem înregistrate 147 de intervenții.De la începutul anului până în prezent avem 873 de cazuri de incendiu. Timp de o săptămână avem opt cazuri de incendiu.În urma incendiilor de la începutul anului până în prezent, în municipiul Chișinău, șapte persoane au decedat.

De la începutul anului până în prezent avem trei cazuri de înec. Timp de o săptămână avem un caz de înec. Se întreprind măsuri de prevenție la bazinele acvatice, sunt reguli de comportare pe apă. Totodată, se întreprind măsuri de prevenție ce ține de cazuri de incendiu la vegetație uscată. Măsuri de prevenție în perioada de recoltare. La taberele de odihnă se întreprind lecții de instruire a copiilor ce se află în tabără. Raport finalizat.

 

Ion Ceban: Mulțumesc mult.

 

Igor Grițan: Bună ziua! În perioada de referință, de către echipele mobile de reacționare operativă s-a reacționat în total la 1714 apeluri de urgență 112, dintre care 712 pe timp de zi și 1002 pe timp de noapte.

Totodată, săptămâna precedentă, în municipiul Chișinău au fost înregistrate 220 de infracțiuni, dintre care 143 au fost descoperite. La fel, au fost reținute 34 de persoane aflate în urmărire penală, dintre care 13 debitori de stat. 

La capitolul practicii contravenționale, de către angajații poliției capitalei au fost întocmite 1415 procese verbale cu privire la contravenție, pe diferite articole. 

La fel, angajații Poliției Capitalei au asigurat ordinea și securitatea publică la 28 de evenimente care au avut loc în municipiul Chișinău, la care au participat în jur de 17.000 de persoane.

Totodată, în perioada de raport au fost desfășurate 92 de măsuri de prevenire pe teritoriul municipiului Chișinău, unde o atenție sporită fiind atrasă contracarării furturilor din case, apartamente, automobile și accesorii.

Totodată, la capitolul accidente rutiere, pe parcursul săptămânii au fost înregistrate 278 de accidente rutiere, dintre care 18 fiind calificate ca accidente ușoare, grave, dintre care 19 persoane s-au ales cu diverse vătămări corporale. 260 accidente fiind calificate ca accidente cu pagubă materială redusă. Raport finisat.

 

Ion Ceban: Mulțumesc foarte mult. Doamna Tabacari, vă rog frumos, referitor la Te salut, Chișinău.

 

Natalia Tabacari: Bună ziua, domnule primar, stimați colegi! Pe această cale vreau să invit toți locuitorii municipiului Chișinău, dar și oaspeții ai capitalei, pe data de 18, 19 și 20 iulie, pe strada pietonală Eugen Doga, unde vom avea tradițional, ca în fiecare an, vom sărbători, de fapt, Ziua Chișinăului. În, pe data de 18 avem artiști îndrăgiți precum Orchestra Fraților Advahov, Zinaida Julea, Mihai Ciobanu și mulți alții. A doua seară va fi o seară de muzică simfonică cu, alături, de fapt, cu DJ renumiți precum Vanotek sau Andrew Rayel. Și a treia, a treia zi va fi dedicată celor mai îndrăgiți artiști autohtoni, respectiv, începând cu data de 18 iulie, la ora 17:30, invităm toți locuitorii municipiului, dar și oaspeții, la această sărbătoare frumoasă.

 

Ion Ceban: Mulțumesc mult. Într-adevăr, este deja ani la rând când organizăm această frumoasă sărbătoare dedicată testării, primei testări a Chișinăului. Și invităm atât oaspeții capitalei, cât și pe cei care sunt locuitori ai municipiului Chișinău să participe, va fi foarte interactiv și interesant. Mass-media, vă rog.

 

Jurnalistă: Daniela Danilova, TVR Moldova. Întrebare adresată Preturii Buiucani și Întreprinderea Spații Verzi, cu privire la Parcul Butoiaș. În acest parc, gunoiul este la fiecare pas, mult gunoi aruncat la întâmplare, iar în zonele mai împădurite putem vedea chiar grămezi întregi. În același timp, în deosebi, iarăși, în zonele împădurite, putem vedea anumiți copaci rupți care riscă să cadă. Oamenii spun că se tem pentru siguranța lor. Întrebarea este: cât de des responsabilii fac ordine în acest parc și dacă este monitorizată starea copacilor, dacă sunt evacuați cei uscați?

 

Emilia Braga: Bună ziua, stimați colegi! Bună ziua, domnule primar! Parcul Butoiaș la noi este sub îngrijire. Se execută lucrările de tăiere a arborilor uscați la moment și a crengilor uscate. Zilnic executăm lucrările de golirea coșurilor de gunoi. Și cam atât.

 

Jurnalistă: Ok. Și către domnul Ceban…

 

Ion Ceban: domnul pretor, dacă aveți de adăugat ceva.

 

Vasile Moroi: Da, domnul primar. zilnic în acest, în acest parc, nu numai și Spațiile Verzi se efectuează curățenia, dar și de Întreprinderea Municipală pentru Servicii Locative Buiucani. O dată în săptămână aleile sunt măturate, salubrizate și curățate de către aceeași întreprindere. și da, referitor la arbori, da, este la în vizorul Asociației Gospodărirea Spațiilor Verzi și, știu că la moment se gătesc acte pe mai multe zone unde avem copaci putrezi sau uscați, ca să spun așa, la curățare.

 

Jurnalistă: Vă mulțumesc. Domnule Ceban, experții de aici, din România, susțin că dumneavoastră și celelalte două persoane care au primit interdicția ați pregătit împreună o nouă mișcare politică și că, în acest sens, ați fi planificat o întâlnire cu Viktor Orban pentru a anunța acest lucru. Cum reacționați dumneavoastră la aceste declarații?

 

Ion Ceban: În decurs de o săptămână am auzit atâtea minciuni deranjante încât nu mai vreau să comentez absolut nimic. Am spus și declar o dată în plus. Nu există absolut niciun temei, nicio motivație și niciun fel de, posibilitate sau argument care ar justifica cele întâmplate. Atât.

 

Jurnalistă: Marina Papuc, One TV. Domnule Ceban, caricaturistul Alex Bureț a observat că la prima postare pe care ați publicat-o după ce MAE a anunțat despre interdicția pe care ați primit-o în România, au comentat multe profiluri administrate de persoane din Vietnam, peste 90 de profile. În context, vreau să vă întreb cine vă administrează profilurile de pe rețelele de socializare și dacă admiteți ca sub postările pe care le faceți să primiți comentarii de la profiluri false, și aici mă refer la comentarii de laudă.

 

Ion Ceban: Eu știu un singur lucru, că în ceea ce ține de algoritmii de funcționare a rețelelor de socializare acasă, există instituții care controlează, coordonează, blochează aceste activități. Iar de cealaltă parte, pot să vă asigur, cu mâna pe inimă, că noi nu avem ferme de troli așa cum are PAS-ul, cu tot felul de profiluri false de pe întreg teritoriul, global, hai să spunem așa, din toate statele lumii, diferite. Dacă vreți, eu pot să vă demonstrez acest lucru foarte simplu.mai grav este că acele lucruri nimeni nu le observă. Iar aici chiar nu exclud că aceleași ferme de troli sunt conectate în mod intenționat pentru ca dumneavoastră să faceți știri din asta sau altcineva. Ferme de troli ale PAS-ului. 

Alte întrebări? Dacă nu sunt, vă doresc o săptămână cât mai reușită și cât mai frumoasă și vă rog să, să așteptăm. Mass-media, vom avea o discuție trei minute, patru,...fără presă. Dacă nu, nu este nimic deosebit, trebuie să prezentăm un coleg care să-i coordonăm activități.


Distribuie