Toamna în capitală se numără incendiile și protestele, se redeschid străzi și se elaborează Bugetul de Stat pentru viitorul an
Ședința serviciilor municipale a început cu întârziere. Tradițional, atât la deschiderea ședinței, cât și la închiderea acesteia, Ion Ceban a avut un lung discurs în care a acuzat guvernarea de incompetență și ineficiență. Apoi, a declarat că reprezentanții mass-mediei sunt parțiali și nu scapă ocaziile prin care să pună în lumină rea autoritățile municipale. Manifestându-și nemulțumirea, edilul a enumerat o serie de evenimente social-economice, organizate de municipalitate, care în viziunea sa, nu ar fi prezentat interes pentru presă: Forumul Economic al municipiului Chișinău, Ziua profesională a lucrătorilor din învăţământ desfășurată la Palatul Național „Nicolae Sulac” și, nu în ultimul rând, deschiderea unei școli cu o capacitate de 809 copii. Referitor la blocarea bd. Ștefan cel Mare de către protestatari, edilul a precizat că autoritățile municipale nu au eliberat autorizație organizatorilor. Mai mult, pe 9 octombrie a fost reprezentantul municipalității la corturile protestatarilor și a solicitat deblocarea bd. Ștefan cel Mare.
Incendiul fără responsabili
Nu s-a trecut cu vederea nici peste incendiul care a avut loc în data de 9 octombrie. Primarul a accentuat că, deși focul s-a declanșat pe teritoriu privat, serviciile municipale s-au mobilizat prompt în stingerea acestuia.
Tudor Gîrbu, consilier în cadrul cabinetului primarului, a fost invitat să ofere mai multe detalii. Raportorul a precizat că incendiul a izbucnit pe strada Uzinelor 209, în spatele unei întreprinderi private. Focul a cuprins deşeurile din plastic, care erau stocate şi păstrate pe teritoriul unui depozit de reciclare a deşeurilor cu încălcări grave a normelor antiincendiare.
Conform celor comunicate de consilierul primarului, pe terenul adiacent celui incendiat, mai sunt și alte materiale de la „TRACOM”, niște containere cu materiale care sunt incendiate și mocnesc. În acest sens, Tudor Gîrbu a atenționat pe cei care au în gestiune depozite și baze de producere, „să fie respectate toate normele antiincendiare”.
Întreținerea infrastructurii rutiere
Vitalie Mihalache, șef al Direcției generale transport public și căi de comunicație a anunţat despre redeschiderea circulaţiei pe bulevardul Renaşterii, după reparaţie. Potrivit lui, pe aceeaşi porţiune de drum, se va aplica marcajul rutier. De asemenea, zilele acestea vor fi încheiate lucrările de reparaţie şi pe strada Sarmizegetusa, urmând să fie așternut ultimul strat de asfalt.
Un șir de lucrări de reparație se preconizează a fi derulate în sectorul Râșcani, iar în sectoarele Centru și Botanica vor fi executate lucrări de modernizare a iluminatului stradal. Primarul a solicitat tuturor pretorilor ca înainte de a da în exploatare obiectele ce țin de infrastructură să fie înlăturate toate neconformitățile. Raportorul a precizat că agenții economici contractați vor fi obligați să înlăture neconformitățile din cont propriu.
Elaborarea propunerilor APC la proiectul Bugetului de Stat pentru anul viitor
În contextul trimiterii întârziate a circularei bugetare de către Ministerul Finanțelor în adresa Autorităților Publice Centrale (APC), Ion Ceban a oferit cuvântul viceprimarei Olga Ursu.
Aceasta a declarat că Ministerul Finanțelor care potrivit calendarului bugetar urma să remită autorităților publice centrale până la data de 1 iunie circulara bugetară, a înregistrat o întârziere de patru luni. Mai mult, termenul de elaborare oferit municipalității a fost restrâns, de la 55 zile lucrătoare la doar 15 zile calendaristice. Viceprimara s-a arătat nemulțumită nu doar de termenul restrâns oferit pentru elaborarea circularei bugetare, cât și de parametrii bugetari indicați, considerându-i nealiniați realității existente. În acest sens, va fi fi înaintată o solicitare repetată Ministerului Finanțelor de a majora alocațiile bugetare. În caz contrar, va fi imposibilă satisfacerea cheltuielilor de bază.
Mai multe informații despre importanța și conținutul circularei bugetare găsiți AICI.
Ședința a fost închisă, deși în agendă mai erau fixate subiecte ce țineau de procesul educațional, domeniul social și de sănătate, cât și proiectele de amenajare și reabilitare din capitală.
Responsabilă de monitorizare: Alina Stăvilă