PrimariaMea
TICHETARE ELECTRONICĂ DIN 2021 ȘI GHERETE REDESCHISE ÎN PARCURI Image
28 mai 2020

TICHETARE ELECTRONICĂ DIN 2021 ȘI GHERETE REDESCHISE ÎN PARCURI

Autoritățile anunță că au pus pe roate organizarea procesului de selectare a unui operator pentru sistemul de taxare electronică în troleibuze și autobuze. Se fac schițe pentru amenajarea parcărilor în zona centrală, iar gheretele din parcuri se deschid de la 1 iunie.

Am selectat cele mai importante subiecte discutate la ședința Primăriei din 25 mai. Le puteți accesa din meniul de mai jos:

COVID-19 în capitală

Conceptul parcărilor plagiat? Ceban răspunde

Taxarea electronică - din 2021

Soluții pentru sortarea deșeurilor - în analiză

Fără camioane cu materiale de construcții pe Calea Basarabiei

Gheretele revin în parcuri

Lacuri pregătite pentru vară

Noul Regulament pentru salubrizare - în discuții


COVID -19 ÎN CAPITALĂ

Încă 297 de îmbolnăviri de coronavirus au fost înregistrare în Chișinău între 20 și 27 mai. Cifra este în scădere față de săptămâna trecută când s-au raportat 500 de cazuri noi.

În această săptămână a fost raportat un total de 172 de lucrători medicali infectați din spitalele municipale, iar cifra se ridică la 195 dacă sunt luați în calcul și cei din spitalele private, conform datelor anunțate de Direcția Asistență Socială și Sănătate.

În același timp, primarul general Ion Ceban a cerut să fie prezentat un nou raport despre cum au fost cheltuiți banii colectați din donații în contul deschis de Primărie. Ultimul raport similar este din data 22 aprilie și îl puteți vedea aici. În total, în martie și aprilie au fost colectați aproape 4 milioane de lei, dintre care 2,5 milioane au fost distribuite spitalelor municipale, preturilor și asociațiilor medical-teritoriale din sectoare.

Sursa: chisinau.md / Raportul privind distribuirea surselor financiare acumulate în contul de donații deschis de Primăria municipiului Chișinău

 

Între timp, alte 1,6 milioane de lei au fost repartizați din donații la finalul lunii mai pentru a asigura transportul și alimentarea medicilor, dar și pentru a cumpăra medicamente și echipamente suplimentare.

De asemenea, Ion Ceban a cerut și un raport în privința alocațiilor sociale acordate în municipiul Chișinău, care să fie prezentat săptămâna viitoare. El a menționat că anual circa 300 de milioane de lei sunt alocați pentru plata indemnizațiilor, cum ar fi ajutor material sau abonamente pentru transportul public.


CONCEPTUL PARCĂRILOR PLAGIAT? CEBAN RĂSPUNDE

Ion Ceban a comentat acuzațiile apărute la scurt timp de la publicarea conceptului Primăriei pentru organizarea sistemului de parcări în oraș, precum că documentul ar fi fost plagiat.

Portalul platzforma.md a scris săptămâna trecută că cea mai mare parte din conceptul prezentat de Primărie ar fi fost copiat, fără a fi adaptat pentru municipiul Chișinău, dintr-o cercetare scrisă pentru administrațiile publice din România în cadrul unui proiect european.

Primarul general a spus că este bine că au fost fixate standarde europene în conceptul prezentat de Primăria Chișinău, iar viceprimarul pe mobilitate urbană, Victor Chironda a afirmat că a preluat recomandări și practici descrise într-o serie de ghiduri și materiale informative pentru a compila viziunea generală a primăriei.

Totodată, Victor Chironda a anunțat că au fost identificate câteva locații în apropierea centrului unde ar putea fi construite parcări supraetajate sau subterane. Proiectele, totuși, au șanse să vadă lumina zilei doar prin parteneriate public-private în care să investească agenți economici, iar condițiile vor fi puse la punct în cadrul grupului de lucru creat la ultima ședință a Consiliului Municipal. Costul pentru crearea unui loc de parcare a fost estimat între 5,000-10,000 euro pentru parcările supraetajate, se arată în conceptul Primăriei pentru parcări, analizat de Primăria Mea.

Între timp, Institutul Municipal de Proiectări „Chișinău-Proiect” lucrează la conceptul pentru amenajarea parcărilor în zone centrale, care pot fi realizate până la finalul anului.

Sursa: primariamea.md


TAXARE ELECTRONICĂ - DIN 2021

Viceprimarul Victor Chironda a declarat că începând cu anul viitor vom putea vedea taxarea electronică o realitate în troleibuzele și autobuzele din capitală.

Astfel, într-o lună se va lansa procesul de organizare a unui parteneriat public-privat, ca la finalul acestui an să fie deja ales printr-un tender operatorul economic care va implementa sistemul.


SOLUȚII PENTRU SORTAREA DEȘEURILOR ÎN ANALIZĂ

Viceprimarul Ilie Ceban a anunțat că va fi analizat proiectul pilot implementat din 2017 de Regia „Autosalubritate” împreună cu uzina de sortare și reciclare „ABS”, prin care o parte din deșeurile colectate de Regia „Autosalubritate” sunt predate uzinei, care sortează și reciclează circa 15% din ele.

Astfel, grupul de lucru, creat pentru analiza parteneriatului, va veni cu propuneri pentru o viitoare conlucrare, dar și cu soluții pentru sortarea deșeurilor la nivelul municipiului Chișinău.

Sursa: faradeseuri.md


FĂRĂ CAMIOANE CU MATERIALE DE CONSTRUCȚII PE CALEA BASARABIEI

Camioanele din care se vând materiale de construcții de pe str. Calea Basarabiei au ajuns în vizorul autorităților. Acestea vor fi evacuate, iar piața improvizată, care acum activează ilegal, va fi mutată în alt loc. Totodată, se examinează opțiunea de a fi creată o platformă online care să înlocuiască piața fizică.

Sursa: arhiva personală Natalia Slepuhin

De asemenea, iau contur planurile de a elibera scuarul de lângă Teatrul Eminescu de comercianți, care la fel activează ilegal. Viceprimarul Inga Ionesi a anunțat că au fost propuse câteva locații unde comercianții vor putea relua vânzarea, de această dată - doar dacă vor deține autorizații. Totuși, se vrea mai mult decât o relocare a vânzătorilor, mai exact - autoritățile planifică să-i reorganizeze într-o „alee de artă”.


GHERETELE REVIN ÎN PARCURI

Autoritățile anunță că de la 1 iunie vor fi redeschise gheretele cu înghețată, băuturi răcoritoare și produse de patiserie în parcuri, zone de odihnă, străzi și bulevardele principale din oraș.

Între timp, Primăria lucrează la noul concept pentru comerțul stradal, care se află la faza de discuții publice.


LACURI PREGĂTITE PENTRU VARĂ

Trei lacuri au fost tratate cu o soluție dezinfectantă produsă local pentru a preveni descompunerea ierburilor, odată cu creșterea temperaturii. Este vorba de Lacul Valea Morilor, lacul de pe str. Albișoara și din parcul Valea Trandafirilor, a raportat șeful întreprinderii municipale „Spații Verzi”.


NOUL REGULAMENT PENTRU SALUBRIZARE - ÎN DISCUȚII PUBLICE

Vineri, 29 mai 2020, vor fi organizate discuții publice asupra proiectului de Regulament privind salubrizarea şi asigurarea curăţeniei în oraşul Chişinău. Reuniunea va avea loc la ora 10:00 în Sala de Ședințe a Consiliului municipal Chișinău și retransmisă online pe pagina de Facebook a Primăriei.

Primăria Chișinău informează că Proiectul stipulează regulile la nivel de oraș ce țin de asigurarea și păstrarea curățeniei de către persoanele fizice și juridice, precum și activităţile privind intervenția serviciilor responsabile de salubrizare, deszăpezire şi combaterea poleiului și gestionarea deșeurilor.

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie