Taxa pentru imobile majorată și „marele șantier” Chișinău
Ședința primăriei a început mai devreme decât de obicei și s-a desfășurat rapid, cu o relatare a primarului general și fără raportările altor funcționari. Motivul scurtării ședinței nu a fost anunțat, însă edilul a menționat că este așteptat la lansarea unui teren sportiv la o școală din sectorul Telecentru.
În cadrul ședinței, primarul a mulțumit tuturor pentru organizarea Maratonului de vaccinare din 28-30 mai, a anunțat că evenimentele dedicate copiilor vor fi amânate din cauza timpului nefavorabil și că, în curând, Chișinăul ar putea redeveni „un mare șantier”. Totodată, acesta a justificat mărirea impozitului pe bunuri imobile și a criticat consilierii care s-au opus modificării.
Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 31 mai 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:
Evenimente amânate de Ziua Copiilor și reparații în școli
Impozit pe imobil dublat și explicațiile primarului
„Marele șantier” și lipsa de certificate de conformitate pentru asfalt
Vaccinare în transportul municipal și Maraton la „Palatul Republicii”
COVID-19 în Chișinău
Activitățile preconizate în capitală de Ziua Copiilor au fost amânate din cauza vremii răcoroase. Printre activitățile programate se regăseau: evenimente pentru copii în parcuri și scuaruri, călătorii gratuite cu troleibuzul turistic, pictură pe față etc.
Totodată, cu începerea vacanței de vară, încep și lucrările de reparație în instituțiile municipale de învățământ. În totalitate, pentru instituțiile de învățământ au fost alocați 130 milioane lei, dintre care 26 milioane pentru reparația capitală a 88 de grădinițe, 23 milioane pentru deschiderea a trei grădinițe noi, 35 milioane pentru extinderea a șase școli etc. Lucrările vor fi monitorizate de un grup de lucru creat special cu acest scop, din care fac parte consilieri municipali, reprezentanți ai unor instituții de învățământ, dar și membri ai organizațiilor non-guvernamentale de profil.
Primarul a venit cu explicații și justificări privind majorarea impozitului pe imobil al locuitorilor din capitală. Taxa respectivă a fost dublată la ședința CMC din 29 decembrie, atunci când, în cinci minute și fără raportări, a fost votat și bugetul municipal pentru 2021. Justificarea din partea primarului a venit după mai multe critici, inclusiv din partea fracțiunii PAS din CMC care s-a angajat să conteste majorarea și să o readucă la cifra inițială. Potrivit edilului, majorarea taxei era un lucru firesc, aceasta nu fusese ajustată de prea mult timp, iar criticile primite sunt cauzate de campania electorală în desfășurare. Mai mult, conform acestuia, majorarea este justificată și de creșterea cu 85% a numărului persoanelor care sunt scutite de achitarea impozitului față de anul precedent, incluzând persoanele de vârstă pensionară, persoane cu dizabilități, veteranii de război și familiile acestora etc. De asemenea, acesta a menționat că anularea opțiunii de a achita în două rate, a reducerii de 15% din impozit în cazul achitării până la o anumită dată, precum și stabilirea datei de achitare, au fost aprobate în legătură cu Legea bugetului de stat pentru anul 2021.
Persoanele care ar trebui să se regăsească în lista celor scutiți, însă au primit avizul de plată a taxei, sunt îndemnați să sune la secția impozite și să solicite includerea manuală în listă. Deși edilul nu a specificat la care „secție impozite” a făcut referire, presupunem că este vorba despre Direcția de colectare a impozitelor și taxelor locale.
Reparația străzilor municipale continuă să dea bătăi de cap orășenilor și autorităților. Conform celor din urmă, asfaltul cald nu poate fi declarat conform cu standardele Uniunii Europene deoarece Ministerul Economiei nu a întreprins măsurile pentru acreditarea laboratoarelor de certificare. Totuși, primăria planifică să înceapă lucrările în curând, chiar în lipsa certificatelor, doar în baza scrisorilor de garanție oferite de agenții economici. Lucrările de asfaltare vor începe imediat ce condițiile climaterice vor permite acest lucru, iar orașul va redeveni un „mare mare șantier”.
Vaccinarea în capitală continuă. Autoritățile locale, împreună cu Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale, au organizat un maraton de vaccinare la Palatul Republicii în weekend-ul 28-30 mai. În cele trei zile ale evenimentului s-au vaccinat peste 5 500 persoane. Totodată, troleibuzul și autobuzul pentru vaccinare continuă să se deplaseze în oraș și suburbii. Din primele zile, la punctele de vaccinare mobilă s-au format rânduri de doritori să se imunizeze, iar în total 865 persoane s-au vaccinat în punctele respective.
La moment, în punctele de imunizare municipale, peste 96 mii locuitori s-au vaccinat cu prima doză și peste 18 mii cu cea de-a doua doză.
Doritorii să se vaccineze o pot face în continuare la unul dintre cele 70 de puncte de imunizare din capitală, programându-se online pe platforma lansată de autorități. Vaccinarea este gratuită și cetățenii se pot vaccina la orice punct din Chișinău, indiferent de viza de reședință, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Despre vaccinurile disponibile în Republica Moldova puteți afla mai multe aici.
COVID-19 în Chișinău
Municipiul Chișinău a trecut sub Cod Galben de alertă epidemiologică, după ce în ultimele 14 zile au fost înregistrate mai puțin de 49 de cazuri de infectare la o populație de 100 000 persoane. Hotărârea prin care Comisia extraordinară de sănătate publică a făcut anunțul a fost aprobată la câteva zile după ce în municipiu fusese stabilit Codul Portocaliu. Printre altele, Hotărârea anulează purtatul obligatoriu al măștilor în spațiile publice deschise, permite unităților alimentare (restaurante, cafenele etc) să activeze conform propriului orar și desfășurarea activităților treatral-concertistice în plină capacitate - însă cu condiția respectării normelor epidemiologice. Purtatul măștii continuă însă să fie obligatoriu în spațiile publice închise, inclusiv în transportul public și la stațiile de așteptare, dar și în locațiile deschise aglomerate, precum concerte în aer liber, piață etc. Activitatea cluburilor de noapte, disco barurilor, și a localurilor de tip karaoke, rămâne interzisă.
În ultima săptămână (24-30 mai), în capitală au fost înregistrate 84 de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19, bilanțul total în municipiu fiind de 106 341 cazuri, dintre care 1 887 persoane au decedat.
Infografic: COVID-19 în capitală. Sursă: Primăria Mea
Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu