PrimariaMea
Tarife mai mari pentru apă și canalizare, decizia CMC – susținută de unii, contestată de alții Image
02 dec. 2022

Tarife mai mari pentru apă și canalizare, decizia CMC – susținută de unii, contestată de alții

 

 

Mai mult cu 12 lei, atât pot fi nevoiți locuitorii capitalei să plătească pentru apă și canalizare. Se întâmplă după ce în ședința CMC din 25 noiembrie, consilierii municipali au aprobat tarife provizorii pentru distribuitorul Î.M. ,,Apă-Canal Chișinău”. În consecință, noul tarif constituie aproape 23 de lei, fără TVA. Proiectul de decizie a fost votat în lipsa consilierilor fracțiunii PAS și a Platformei DA, care au părăsit sala în semn de protest. Cei din urmă au numit decizia ,,ilegală”. 

 

Ședința Consiliului Municipal Chișinău a început cu întârziere de 50 de minute. Aleșii locali au continuat examinarea ordinii de zi aprobată în cadrul ședinței din 22 noiembrie.

 

Aparent, ședința din 25 noiembrie a fost organizată mai mult pentru aprobarea proiectului care prevede majorarea tarifelor la apă și canalizare. Asta pentru că, deși după examinarea respectivului subiect, ordinea de zi mai conținea proiecte, ședința a fost încheiată. Înainte de asta, consilierii au audiat două expuneri de informație, iar în cazul altor două a lipsit raportorul.

 

Durata ședinței: 4 ore

Pauză: 2 ore și 10 minute


Ordinea de zi


16. Informație exhaustivă privind contractele de locațiune încheiate de către Î.M. ,,Piața Centrală” cu persoanele fizice și juridice în anul 2019 și 2022

 

Ion Pîntea, directorul Î.M. ,,Piața Centrală”, a explicat că, potrivit datelor întreprinderii, în anul 2019, din cele 2.703 de tarabe disponibile, 1.808 au fost contractate. În 2022, din totalul de 2.744, au fost încheiate contracte de locațiune pentru 1.594 de tarabe. Conform lui Pîntea,  pandemia de COVID-19  a determinat descreșterea numărului de contracte semnate.

La capitolul locațiunea gheretelor, în anul 2019, din cele 711 gherete, 690 au fost ocupate. Pe când în 2022, din 702 disponibile, ocupate s-au dovedit a fi 650. 

În ce privește locațiunea încăperilor, în 2019 au fost contractate șapte încăperi, iar în 2022 patru. 

Contracte de locațiune a terenului comercial: 2019 – 78 de contracte, iar în 2022 – 75 de contracte.

Contracte de subarendă a pământului: 2019 – 36 de contracte, 2022 – 34 de contracte. 

 

Ruslan Verbițchi (Platforma DA) a susținut că tendința de scădere a numărului de contracte de locațiune s-ar datora nu pandemiei, așa cum spune directorul pieței, dar gestionării proaste și crizei. Verbițchi a mai spus că o eventuală creștere a tarifului de locațiune, așa cum vrea administrația, ar accentua și mai mult tendința de scădere.

Consilierul a mai explicat că la piața centrală este valabilă opțiunea de locațiune a terenului și subarendă a terenului: ,,Piața Centrală dă în arendă un teren, iar acel teren se ia în sublocațiunea de alt agent economic cu un preț de cinci ori mai mare. Din această cauză crește prețul la produse.” 

 

Ion Pîntea a explicat că tariful urmează să fie ajustat conform cheltuielilor anuale ale întreprinderii și așa cum presupune metodologia. Astfel, administrația a propus un tarif de 22 de lei. Însă, Pîntea a explicat că, dacă consilierii din CMC vor accepta excluderea din metodologie a ratei inflației, tariful poate fi diminuat la 18 lei: ,,Acest tarif va permite întreprinderii o activitate economico-financiară, bazată pe principiul continuității activității și bunei guvernări.”

Cât despre contractele de subarendă, Pîntea a explicat că sunt încheiate în cazul unei construcții private, amplasate pe un teren municipal. Astfel, automat se încheie contract de subarendă, lucru care nu contravine legislației.

 


17. Informație privind legalitatea comerțului ambulant stradal din Calea Basarabiei

 

Informația cerută de consilierul Valentin Cebotari (neafiliat) a fost expediată pe poșta electronică a aleșilor locali, întrucât raportorul, șeful Direcției economie, Roman Vitiuc, se afla în deplasare.

Chiar și așa, Cebotari a cerut prezenta acestuia în următoarele ședințe, imediat după întoarcere. 

 


18. Informație privind scoaterea din circulație a microbuzelor, implementarea standardelor de calitate și a tichetării electronice în transportul  public municipal

 

Vitalie Mihalache, șeful Direcției transport, nu s-a putut prezenta, dar a expediat o notă informativă la secretariat și pe poșta electronică a consilierilor.

Valentin Cebotari (neafiliat) a cerut prezența lui Mihalache la următoarea ședință.

 


19. Informație privind impedimentele privind la eliberarea actelor permisive în construcții urbanism pentru Zona Economică Liberă (șos. Muncești, 801)

 

Întrucât șefa Direcției arhitectură, Svetlana Dogotaru era în concediu medical, adjunctul acesteia, Petru Gurău, s-a prezentat pentru comunicarea informației. 

 

Petru Gurău: ,,Actele permisive nu s-au eliberat întrucât sunt divergențe legislative cu privire la Legea 163. (...) Prin decizia CMC 16-24 2000, și modificarea 6/3-5 din 2010, au fost stabilite relațiile funciare cu administratorul. Administratorul zonei economice libere are rezidenți. La cererea rezidenților este necesar de a fi stabilit raportul juridic până la eliberarea actelor permisive.”

 

Explicațiile acestuia totuși nu ar fi făcut lumină, în condițiile în care unii consilieri au menționat că nu înțeleg despre ce este vorba. Solicitantul informației, Valentin Cebotari (neafiliat), a declarat că va cere mai apoi informații detaliate.


Pentru subiectul cu nr. 20 din ordinea de zi ,,Aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, furnizat/prestat de către S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”, secretarul CMC a anunțat că este nevoie de timp ca raportorul să se prezinte în sală. Președintele ședinței a anunțat pauză pentru zece minute. Totuși, pauza s-a extins la o oră și 20 de minute. Aleșii locali au așteptat în sală fără ca cineva să anunțe la microfon motivul tergiversării, ori altă informație actualizată.

 

După reluarea ședinței, Zinaida Popa (PAS) s-a arătat indignată de timpul irosit. Aceasta a cerut însă pauza de masă, așa cum a fost stabilit în regulamentul de organizare a ședinței. 

În replică, Grigore Bejenaru (PSRM) a declarat că: ,,Tariful la apă este un subiect sensibil, care trebuie discutat. O să uitați puțin de foame, o să vă apucați de lucru și o să vă gândiți la oameni. Puneți atribuțiile de consilieri în capul agendei.” Apostrofarea socialistului nu a rămas fără răspuns din partea lui Roman Cojuhari (PAS): ,,Grișa, cât de tare se schimbă atunci când se pornesc camere. Cinci minute în urmă, tu ai fost cel care a propus să mergem la pauza de masă. Cum s-a pornit camera, începi altă retorică.”

 


20. Aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, furnizat/prestat de către S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”

Proiect de decizie

 

Proiectul de decizie constă în aprobarea unor tarife provizorii pentru serviciul public de apă și canalizare prestat de ,,Apă-Canal Chișinău”. Majorarea pentru consumatorii casnici ar constitui 12 lei. Așadar, tarifele sunt următoarele:

  • Apă/m3 pentru consumatori casnici – 16,32 de lei (tariful vechi –  8,65 de lei);
  • Canalizare/m3 pentru consumatori casnici – 6,62 de lei (tarif vechi – 2,04 de lei);
  • Tarif total – 22,94 de lei fără TVA (tarif vechi – 10,69 de lei).

  • Apă/m3 pentru consumatori non-casnici – 16,32 de lei (tarif vechi – 13,29 de lei);
  • Canalizare/m3 pentru consumatorii non-casnici – 10,26 de lei (tarif neschimbat);
  • Tarif total – 26,58 de lei (tarif vechi – 23,55 de lei).

Vladimir Mitru, consilierul primarului general, a prezentat datele proiectului de decizie. Acesta și-a început discursul prin invocarea situației energetice din țară drept motivul principal care duce la creșterea tarifelor la apă și canalizare. 

 

Ion Ceban, primarul Chișinăului, a venit și el la ședința CMC.

 

Roman Cojuhari (PAS) a cerut detalii privind legalitatea unei eventuale aprobări a proiectului de decizie, în contextul în care nu este avizul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Mitru a menționat că în lipsa ajustării tarifului, Apă-Canal riscă să fie în incapacitate de a organiza serviciul public de alimentare cu apă și canalizare. Funcționarul a garantat că proiectul nu ar contravine legislației. Totuși, Cojuhari a numit procedura ,,ilegală’’, care nu va rezolva situația de la Apă-Canal și are ca scop doar crearea de PR pentru primarul Ceban. 

 

Serghei Burgudji (P.P. ,,Șor”) s-a interesat dacă tariful va fi aplicat pentru toate categoriile sociale. Mitru a explicat că deocamdată nu sunt prevăzute tarife diferite, în funcție de veniturile familiei. 

 

Victor Poleacov (PSRM) a cerut ca Vladimir Mitru să ofere garanția legalității procedurii. Cel din urmă a precizat că-și asumă faptul că majorarea este în limita legii. 

 

Andrei Năstase (Platforma DA) a făcut o declarație mai lungă de la tribuna CMC: ,,Pute, dar hai să-l înghițim. De 30 de ani facem lucrul asta. Suntem puși în situația de a înghiți ce ni se servește. Suntem puși în a accepta să rămânem fără apă, suntem puși în situația în care instituțiile locale și centrale încă nu au găsit un consens, o soluție pentru a reglementa această chestiune.” Consilierul a menționat că adoptarea unui nou tarif la apă și canalizare se face în grabă. Astfel, problema nu este rezolvată, ci se extinde pe un termen și mai mare. Fracțiunea Platformei DA a părăsit ședința CMC.

 

Zinaida Popa (PAS): ,,Cum șantajează Putin cu deconectarea gazului, Ceban șantajează cu deconectarea apei.” Consiliera a menționat că nu sunt suficiente argumente aduse, care să confirme necesitatea de ajustare a tarifului. Popa a calificat proiectul ilegal, ascuns după amendamente. 

 

Ion Ceban (primarul Chișinăului) a afirmat că dacă ar fi în măsură, și-ar asuma noul tarif. Acesta a criticat împrumuturile contractate de Apă-Canal de la BERD și BEI, atunci când Veronica Herța (PL) era în fruntea întreprinderii, și le-a numit ilegale: ,,Va veni timpul când veți răspunde. Vă garantez, și voi, și voi (către PAS și PL)!”

 

Ion Cebanu (PL): ,,Faceți show. Este clar pentru toată lumea, ce vreți voi să faceți este ilegal.”

 

În timp ce primarul Ion Ceban continua să vorbească, PAS a părăsit sala CMC. 

 

Proiectul a fost votat ca bază, iar ulterior rând pe rând s-au aprobat și amendamentele.

 

Amendamente:

  1. Se completează în preambulul deciziei, alin. 4 din proiectul de decizie, la final cu: ,,BEI și scrisoarea ANRE nr. 05-01/3809 din 10.11.2022”.
  2. Alin. 5, completarea cu ,,art. 78 și art. 138, alin. 3 și 4 din Codul administrativ al Republicii Moldova nr. 116/2018”;
  3. Pnc. 2 rămâne doar sintagma ,,se aprobă”;
  4. Pnc. 2.1  sintagma ,,calculat” se substituie cu ,,provizoriu”; linia unu din pnc. 2.1 se va completa la început cu ,,tariful provizoriu”; linia 2 din pnc. 2.1 la început se va completa cu ,,tarif provizoriu”; pnc. 2 sintagma ,,calculat” se substituie cu ,,provizoriu”;  linia unu din pnc. 2.2 se va completa la început cu ,,tariful provizoriu”; linia 2 din pnc. 2.2 la început se va completa cu ,,tarif provizoriu”.
  5. Decizia se completează la pnc. 2 cu ,,tarifele aprobate prin prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în mass-media locală și se vor aplica până la emiterea de către ANRE a avizului prevăzut la art. 35 alin. 6 din Legea 303/2013”.

Proiectul de decizie a fost susținut cu 26 de voturi ,,pro”, hotărâre urmată de aplauzele consilierilor.

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP

 Șor

PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Jitari

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Doroș

Pro 20 - - - - 1 1 1 - - 1 1 1 - -
Contra - - 1 3 1 - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - - - - - -

Decizia finală lipsea în momentul publicării sintezei

 

Imediat după decizia CMC, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu un răspuns prin intermediul unui comunicat. Responsabilii de la ANRE au explicat că decizia este ilegală, întrucât legislația nu prevede posibilitatea aprobării unui tarif provizoriu. Agenția urmează să sesizeze Cancelaria de Stat, care la rândul ei îi va cerceta pe responsabilii care au avizat tarifele, în baza articolului din Codul penal privind excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu.

 

Deși ordinea de zi mai conținea subiecte neexaminate, consilierii au decis să pună pauză. Următoarea ședință fiind stabilită pentru a doua zi, 25 noiembrie.

 

Responsabilă de monitorizare: Loreta Lisnic

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ


Publicat de:

Distribuie