Surse necunoscute de finanțare a concertelor din capitală, termen de achitare a taxei de salubrizare și restricții de circulație
Durata ședinței: 42 min
Pauză: 0 min
Întârziere: 8 min
În an electoral, Primăria Chișinău organizează evenimente în țară și peste hotare, însă ezită să ofere informații exacte despre câți bani au fost cheltuiți. Primarul nu a oferit detalii despre sursele de finanțare a concertelor din capitală, dar a menționat că bugetul Direcţiei Cultură pentru evenimentele mari şi mici este de aproximativ 30 de milioane de lei pentru întregul an.
Pentru evitarea aplicării penalităților, până la 31 iulie, locuitorii capitalei sunt obligați să achite taxa de salubrizare.
Din cauza temperaturilor ridicate, pe teritoriul capitalei, au fost emise solicitări către poliție și Agenția Națională de Transport Auto de neadmitere a deplasării cu transport rutier de mare tonaj pe drumurile municipale în intervalul 10:00 - 20:00.
După pauza de o săptămână, autoritățile s-au întrunit în ședință ordinară. Pauza se datorează plecării primarului împreună cu mai mulţi angajaţi ai Primăriei la Milano şi Barcelona, unde au participat la Zilele Chişinăului. La revenire, în capitală a fost organizat Festivalul „Te salut, Chișinău”.
Dintr-un festival în altul, însă fără a prezenta informații exacte despre câți bani au fost cheltuiți de Primăria Chișinău şi ce onorarii a oferit artiştilor.
Pe pagina oficială nu sunt informații despre cheltuielile pentru organizarea concertelor, însă primarul a menționat că bugetul Direcţiei Cultură pentru evenimentele mari şi mici organizate în ţară şi peste hotare este de aproximativ 30 de milioane de lei pentru un an.
În același timp, primarul a acuzat guvernarea de lipsa transparenței în cheltuirea unui miliard de euro primit de peste hotare sub formă de împrumuturi și grant, comunicând că va fi lansată a 10-a solicitare publică de informații. În același timp, Guvernul a oferit deja informații presei cu privire la gestionarea ajutorului extern.
Publicarea contractelor de achiziție a gazelor naturale și a energiei electrice a fost o altă solicitare a primarului. În același timp, acesta a menționat că ar fi informații ce constituie secret comercial.
Taxa de salubrizare
Pentru a evita aplicarea penalităților, locuitorii capitalei sunt obligați să achite taxa pentru salubrizare în mărime de 10 lei lunar pentru fiecare persoană înscrisă la domiciliu. Aceasta fost inclusă în facturile pentru luna iunie. Conform prevederilor legale în vigoare, plata taxei urmează a fi efectuată până la 31 iulie 2023, pentru perioada fiscală 2022. Potrivit autorităților, cheltuielile anuale pentru salubrizare ajung până la cifra de 300 mil. lei.
Reamintim că, această taxă a fost propusă de Ion Ceban în noiembrie 2020 ca în iunie 2023, împreună cu deputatul independent Gaik Vartanean, să inițieze un proiect legislativ privind anularea acesteia.
Funcționarea taberelor de odihnă pentru elevi și înscrierea în licee
Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi a anunțat despre încheierea activității a celor 14 tabere de odihnă care a început din 5 iunie curent. Pe parcursul săptămânii trecute au avut loc 53 de activități pentru copii și tineri.
Pe portalul eScoala.chisinau.md din 7 iulie a fost dat startul înscrierilor în licee. La dispoziția părinților și tinerilor au fost puse 98 de instituții de învățământ secundar, dintre care 83 sunt publice și 15 private. Cumulativ, sunt 5 520 locuri disponibile.
Raportorul a remarcat că în perioada verii frecvența în instituțiile de învățământ preșcolar a scăzut semnificativ, circa cu 50% mai mică decât în alte perioade ale anului.
Întreținerea drumurilor publice din Municipiul Chișinău
Aplicarea marcajului rutier pe străzile principale și secundare – prioritatea autorităților, a menționat șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache. Potrivit acestora, au fost amenajate 13 treceri pietonale supraînălțate. Pentru a fi posibilă aplicarea marcajului rutier pe str. Calea Ieșilor, a fost așternut un strat de asfalt.
Referitor la proiectele investiționale, a comunicat că au fost demarate lucrările de îmbunătățire a traficului rutier la intersecțiile străzilor Albișoara cu Constantin Negruzzi și Decebal cu Iuri Gagarin. Lucrările de reparație continuă pe str. Alexandru cel Bun, 31 August 1989 și Tighina. Au fost emise propunerile pentru grupul de lucru privind modul de remediere și restabilire a caldarâmului.
Raportorul a declarat că obiectivul actual al Întreprinderii Municipale „Lumteh" este de amenajare și iluminare a zonei pietonale.
Restricții de circulație pentru transportul rutier de mare tonaj
Pe parcursul săptămânii precedente au fost lichidate neconformitățile depistate în proiectele derulate. Temperaturile ridicate au permis constatarea unor degradări grave a porțiunilor de asfalt aplicat anul trecut pe str. Ialoveni. Astfel, a fost sesizată poliția pentru stabilirea pagubei aduse, ulterior cu remediere a pagubei de către agentul economic. Pe teritoriul capitalei, au fost emise solicitări către poliție și Agenția Națională de Transport Auto de neadmitere a deplasării cu transport greu pe drumurile municipale în intervalul 10:00 – 20:00. Pentru a reduce temperaturile asfaltului, ÎM Regia „EXDRUPO” execută lucrări de stropire a părții carosabile.