PrimariaMea
Străzi reparate la Buiucani și Botanica, demisii și scandaluri la primărie Image
16 iun. 2021

Străzi reparate la Buiucani și Botanica, demisii și scandaluri la primărie

La ședința primăriei din 14 iulie, edilul capitalei a făcut declarații pe mai multe subiecte de actualitate: implicarea angajaților primăriei în campania electorală, demolarea Hotelului „Național”, dar și despre o campanie de denigrare care s-ar pregăti împotriva sa. Tatiana Bucearschi, fosta șefă a Direcției generală asistență socială și sănătate, a fost demisă. Situația epidemiologică continuă să se îmbunătățească, iar rata de  vaccinare rămâne mică. Autoritățile au anunțat lucrările care vor fi desfășurate în continuare în capitală și că străzile V. Belinski și Teilor vor fi în curând închise pentru reparații capitale. 

Evenimente importante pentru capitală au avut loc și pe 15 iunie, care a început cu o conferință de presă a viceprimarului Victor Chironda privind demolarea Hotelului „Național” și posibila demararea unei anchete de serviciu privind acțiunile arhitectei sefe a municipiului, și a continuat cu înlocuirea în funcție a viceprimarei Inga Ionesii și a Tatianei Bucearschi. 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 14 iunie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 în Chișinău 

Peste 20% din chișinăuieni vaccinați 

Campanie națională de donare a sângelui, organizată și în capitală

Târguri, activități culturale și sportive

„Marele șantier” se dezvoltă: reparații curente și planificate de autorități

Sesizări ale orășenilor fără rezolvare

Primarul general: „se pregătește o campanie de denigrare împotriva echipei”

 

În afara ședinței

Demisii și acuzații în inima primăriei

 

COVID-19 în Chișinău

Municipiul Chișinău se află la limita dintre Codul Galben și Codul Verde de alertă epidemiologică, după ce în ultimele 14 zile au fost înregistrate aproximativ 20 de cazuri de infectare la 100 000 persoane. Secțiile pentru tratarea pacienților de COVID-19 au fost închise în majoritatea instituțiilor medicale, rămânând active doar paturile la Centrul COVID-19 creat la Moldexpo - inclusiv 100 de paturi de triaj, o secție dedicată femeilor însărcinate la Maternitatea municipală nr. 2 și posibilitatea de internare a copiilor la Institutul mamei și al copilului. În total, în municipiu sunt active 359 paturi în staționar pentru pacienții COVID-19, la care se adaugă cele o sută de paturi de triaj menționate anterior. 

Până la 12 iunie, în capitală au fost înregistrate 106 425 cazuri, dintre care 1 889 persoane au decedat. 

 

Peste 20% din chișinăuieni vaccinați

Continuă campania de vaccinare în municipiu, până la 12 iunie fiind imunizate peste 107 000 persoane cu prima doză și peste 33 mii de persoane cu a doua doză. Astfel, peste 20% din populația municipiului a fost vaccinată. Totuși, conform autorităților, rata este mică și departe de 70% care ar putea oferi o siguranță epidemiologică și revenirea în întregime la normalitate. Totodată, autoritățile au menționat că, în cazul în care nu se va ajunge la o rată înaltă de vaccinare, ne-am putea aștepta la un nou val de îmbolnăviri la toamnă

În municipiu sunt aproximativ 70 de puncte de vaccinare, inclusiv două puncte mobile (un troleibuz și un autobuz) care circulă în baza unui orar prestabilit. Acestea vor fi active pe tot parcursul lunii iunie. De asemenea, pe 20 iunie va fi organizată a doua parte a Maratonului de vaccinare la Palatul Republicii. În cadrul evenimentului, va fi efectuat rapelul pentru cei care s-au vaccinat cu Pfizer. 

 

Campania națională de donare a sângelui

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, în perioada 25 mai - 25 iunie în capitală va fi organizată o campanie de colectare a sângelui. Startul campaniei în municipiu a fost dat de un eveniment organizat în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Colectarea sângelui se va face în fiecare sector al capitalei, în baza unui grafic prestabilit. Reamintim că o singură donare de sânge poate salva viețile mai multor oameni. Pentru a putea fi donatori, doritorii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18-60 ani, greutate de cel puțin 50 kg, tensiune arterială în limitele 100 - 180 și valoarea hemoglobinei de cel puțin 125 g/l (pentru femei) sau 135 g/l (pentru bărbați). De asemenea, persoanele care suferă de boli ale pielii, sechele pulmonare, operații de ulcer și alte afecțiuni nu pot fi donatori. Un ghid privind posibilitatea de donare a sângelui găsiți aici.  

 

Târguri, activități culturale și sportive

În capitală vor continua să fie organizate activități culturale și, în curând, ar putea fi organizate și evenimente sportive, de tipul competițiilor de fotbal, baschet, șah sau chiar maratoane. Direcția generală educație, tineret și sport trebuie să prezinte un program de activități de acest tip care ar putea fi organizate în colaborare cu federațiile de sport și preturile de sector. De asemenea, pretorii trebuie să vină cu un plan pentru organizarea târgurilor de produse autohtone, precum cel organizat weekend-ul trecut în Parcul „Alunelul”. Mai mult, acestea ar putea fi organizate pe tot parcursul săptămânii. 

 

„Marele șantier” se dezvoltă: reparații curente și planificate de autorități

Reparațiile în capitală continuă, însă nu fără a da bătăi de cap orășenilor. Lucrările pe str. Ion Creangă progresează, însă crează incomodități locuitorilor din sectorul Buiucani, aceasta fiind artera principală care conectează sectorul cu centrul orașului. Totuși, autoritățile se arată optimiste privind progresele înregistrate, menționând că au fost schimbate rețelele subterane, iar sâmbăta precedentă a fost așternut un strat de binder (asfalt de bază) pe rondul de la Topaz. Pentru efectuarea lucrărilor, traficul a fost sistat în totalitate pe porțiunea respectivă. Situația se va complica și mai mult pentru locuitorii capitalei odată ce și str. Belinski (tronsonul str. Creangă - str. Ion Pelivan) va intra în reparație capitală. Astfel, locuitorii sectorului Buiucani se vor putea deplasa spre centru doar pe str. Vasile Lupu, pe str. Calea Ieșilor, sau trecând prin orașul Durlești. Autoritățile și-au cerut scuze în avans pentru incomoditățile create, fără a oferi însă o soluție pentru orășeni. 

Continuă și lucrările de reparare a neconformităților identificate pe str. Albișoara, inclusiv repararea acceselor în curți care nu au rezistat perioadei rece a anului. Acestea sunt realizate din contul agentului economic care a desfășurat lucrările inițiale. De asemenea, se lucrează la amenajarea trotuarelor pe str. V. Belinski și str. I. Inculeț, finalizarea amenajării aleii Mircea cel Bătrân, amenajarea str. Teilor - care ulterior va fi reparată capital și reparația utilităților pe str. Alexandru cel bun. În același timp, se desfășoară licitațiile pentru reparația capitală a str. Tighina, Alexandru cel Bun (tronson str. Tighina - str. Ismail) și 31 august 1989 - care ar urma să fie transformată într-un „Coridor verde”. La etapa finală a licitației se află și lucrările pentru reparația a 35 de curți din capitală. 

Deși lista completă a lucrărilor ar trebui să fie disponibilă pe Harta interactivă creată special cu acest scop, la moment harta este nefuncțională. Astfel, informații zilnice pot fi găsite în secțiunea „Comunicate de presă” pe site-ul www.chisinau.md.    

 

Sesizări fără rezolvare

Orășenii continuă să sesizeze autoritățile privind problemele din oraș. Printre cele mai comune sunt automobilele abandonate, lipsa salubrizării, iluminatul defectat, probleme cu semafoarele, gropi în asfalt, semne rutiere defecte etc. În perioada 1-11 iunie, orășenii au semnalat 141 probleme, repartizarea pe sectoare fiind: Ciocana - 19; Buiucani - 20; Centru - 29; Botanica - 34; Râșcani - 39. Totuși, dintre acestea, doar trei au fost rezolvate. Pentru eficientizarea procesului, pe 11 iunie a fost emisă o dispoziție prin care responsabilitatea privind monitorizarea înlăturării problemelor, inclusiv modul de soluționare a acestora, a fost transferată pretorilor de sector. Aceștia vor crea grupuri de lucru pentru monitorizarea subdiviziunilor municipale și activitatea de soluționare a problemelor semnalate de orășeni. 

 

Primarul general: „se pregătește o campanie de denigrare împotriva echipei”

Edilul a dedicat o parte din ședința unor declarații privind campania electorală, unor atacuri programate împotriva sa și demolării Hotelului „Național”. Potrivit edilului, campania electorală nu ar trebui să afecteze activitatea primăriei, iar cei care doresc să organizeze întâlniri cu alegătorii ar trebui să o facă în afara orarului de lucru. De asemenea, șefii întreprinderilor municipale ar trebui să evite să facă propagandă. Conform primarului, și discuția în jurul demolării Hotelului „Național” ar fi cauzată de actuala campanie, dorindu-se „politizarea problemei”, chiar dacă au fost deja agreate decizii comune privind acestea. Mai mult, edilul a declarat că împotriva sa și a echipei sale s-ar pregăti o „campanie de denigrare” și în curând va apărea publicitate negativă direcționată executivului. Deși a refuzat să ofere numele celor care ar pregăti asemenea campanie, primarul a menționat că această campanie ar fi cauzată de lupta pe care o duce primăria cu amplasarea publicității în oraș și ar fi organizată anume de persoane care activează în domeniu publicitar. 

 

În afara ședinței

Demisii și acuzații în inima primăriei

Ziua de marți a adus mai multe noutăți neașteptate. Aceasta a început cu o conferință de presă, organizată de viceprimarul pe domeniul urbanismului și mobilității urbane - Victor Chironda, care a prezentat neconformități privind proiectul de demolare a Hotelului „Național” și construcția în locul acestuia a unui complex multifuncțional. Chironda susține că există probleme în privința proiectării - construcția proiectată întrecând liniile roșii, regimul de înălțime și chiar ocupând spații municipale. Mai mult ca aceasta, construcția nu ar asigura numărul suficient de parcări și ar putea deveni o povară pentru locuitorii orașului sau cei în tranzit în zona respectivă. În același timp, viceprimarul a declarat că, câteva luni în urmă, a sesizat Procuratura privind riscul de corupție în cadrul proiectului, demersul său fiind redirecționat către Centrul Național Anticorupție. Totuși, potrivit lui Chironda, în timp ce se afla în concediu de boală, colegul său - viceprimarul Ilie Ceban, ar fi retras demersul respectiv, astfel încât proiectul să poată fi implementat în continuare. Totodată, arhitecta șefă a municipiului, Svetlana Dogotaru, ar fi demonstrat o lipsă de profesionalism și responsabilitate, prin admiterea încălcărilor în elaborarea documentației de urbanism de către agentul economic care a prezentat proiectul. Acesta a solicitat demararea unei anchete de serviciu, în timpul căreia Dogotaru să fie suspendată din funcție. De asemenea, acesta a menționat că ar fi fost presat din partea consilierului Valerii Klimenko (P. Șor) și a consilierei primarului - Elena Panuș, să semneze dispoziția care ar permite demolarea construcției. Pe de altă parte, arhitecta șefă a municipiului, a menționat că „devine deja o obișnuință a viceprimarului să dezinformeze”. Și primarul capitalei a venit cu o reacție, menționând că există restanțe în proiectele gestionate și o incapacitate de a comunica cu direcțiile subordonate și ar fi fost bine ca viceprimarul să nu lipsească atât de mult de la serviciu. Privind nemijlocit subiectul Hotelului „Național”, edilul a zis că mai multe detalii va oferi o dată cu revenirea sa din Buzău (România), unde are întrevederi de lucru. 

Tot marți, primarul a anunțat că viceprimara Inga Ionesii și-a dat demisia din funcție, fără însă a specifica motivul. Potrivit Ziarul de Gardă, aceasta ar fi acceptat funcția de Șefă a Direcției management instituțional în cadrul Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, lucru confirmat și de purtătorul de cuvânt al acestuia - Daniel Vodă. Interimatul funcției de viceprimar va fi asigurat de Olga Ursu, Șefa cabinetului în domeniul finanțelor. Primarul a ținut să-i mulțumească fostei viceprimare pentru lucrul desfășurat împreună și să afirme că ar fi bucuros să poată conlucra și cu alte ocazii. De asemenea, acesta a menționat că nu va divulga motivul plecării lui Ionesii din funcție, aceasta fiind decizia fostei viceprimare.

Și Șefa Direcției generale asistență socială și sănătate - Tatiana Bucearschi, a plecat din funcție, fiind demisă în data de 14 iunie. Deși Bucearschi afirmă că a primit diplome și laude pentru gestionarea pandemiei în anul 2020, la evaluarea anuală a personalului aceasta ar fi primit calificativul de „nesatisfăcător”, lucru care a determinat concedierea. Totuși, conform fostei șefe DGASS, eliberarea din funcție ar fi dictată de consiliera PSRM în CMC, și mama primarului - Eugenia Ceban, care ar dori să-l vadă în această funcție pe actualul Șef adjunct al DGASS - Boris Gîlcă. Contactată de Realitatea.md, Eugenia Ceban a refuzat să comenteze acuzațiile respective. Ion Ceban a reacționat și la aceste acuzații, menționând că încă din luna noiembrie au fost probleme în administrarea direcției, inclusiv conflicte interne de gestionare a echipei.

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 


Publicat de:

Distribuie