PrimariaMea
Spitale aglomerate și insuficiență de cadre. Pregătirile pentru sărbătorile de iarnă și întreținerea periodică a drumurilor publice Image
09 dec. 2022

Spitale aglomerate și insuficiență de cadre. Pregătirile pentru sărbătorile de iarnă și întreținerea periodică a drumurilor publice

La prima ședință din aceasta iarnă, primăria a raportat lucrările efectuate și serviciile prestate privind întreținerea periodică a drumurilor publice. Prin intermediul echipelor mobile, aceasta a intervenit atât ziua, cât și noaptea.

Săptămâna trecută, situația în instituțiile medicale a fost una alarmantă, deoarece toate spitalele au fost aglomerate. În special, au predominat adresările ce țin de problemele respiratorii acute la copii (bronșiolită, pneumonie, inclusiv insuficiență respiratorie). Totodată, vaccinarea antigripală și cea împotriva COVID-19 rămâne a fi o prioritate pentru autorități. În același timp, potrivit lui Boris Gîlca, șef al Direcției generale asistență medicală și socială, angajații instituțiilor medicale și sociale având un salariu mizer, realizează un volum triplu de sarcini și activități.

Ședința a fost condusă de viceprimarul capitalei, Ilie Ceban. Acesta a pus accent pe întreținerea curentă a drumurilor pe timp de iarnă și a declarat că municipalitatea este pregătită pentru toate intervențiile necesare. De asemenea, a pus în discuție subiectul privind indemnizațiile pentru compensarea cheltuielilor aferente serviciilor comunale.

Primăria compensează 40% din factura la căldură pentru unele categorii de cetățeni din municipiu, la efectuarea plăților pentru serviciile comunale. Viceprimarul a raportat că, de la începutul sezonului de încălzire, a achitat peste 4 mil.lei indemnizații. Potrivit lui, creșterea costurilor la energie termică circa de 7 ori va duce de creșterea volumului indemnizațiilor acordate. Chiar dacă acest fapt îngrijorează autoritățile, viceprimarul a declarat că municipalitatea se angajează să compenseze în continuare cheltuielile privind serviciile comunale.


Pregătirea gospodăriei drumurilor și a celei locativ-comunale pentru intervenție la deszăpezire în sezonul rece 2022-2023


Î. M. Regia „EXDRUPO” a procurat circa 10 mii de tone de material derapant, iar Direcția Generală Locativ-Comunală și Amenajare a procurat circa 1300 de tone. Acestea au fost repartizate tuturor serviciilor municipale precum ÎMGFL-uri, ÎMSL- uri, preturi etc.

 

Pentru a combate formarea poleiului în zonele de risc, autoritățile au intervenit cu tehnică specializată, au executat inspectări speciale, iar pe unele tronsoane de străzi au împrăștiat material derapant (~183 tone). Noaptea se execută lucrări pentru combaterea poleiului, iar ziua autoritatea execută lucrări de pozarea a bordurilor prin intermediul echipelor mobile.

Vitalie Mihalache, șef al Direcției generale transport public și căi de comunicație, a comunicat că Î. M. Regia „EXDRUPO” este pregătită pentru sezonul curent și iluminatul stradal este unul calitativ. Cu referire la accidentul rutier de săptămâna trecută care a avut loc în tronsonul drumului de acces spre com. Stăuceni, raportorul a menționat că acea porțiune de drum este deservită de către Agenția pentru Supraveghere Tehnică. Dat fiind faptul accidentelor frecvente cu implicarea unităților de transport public, autoritatea va solicita agenției să se expună dacă este necesară intervenția municipalității pentru a întreține porțiunea de drum sus-menționată.


Măsurile întreprinse în domeniul social și de sănătate la nivelul mun. Chișinău


Boris Gîlca, șef al Direcției generale asistență medicală și socială, a raportat că, pe parcursul săptămânii trecute, situația în instituțiile medicale a fost una alarmantă, deoarece toate spitalele au fost aglomerate. În special, au predominat adresările ce țin de problemele respiratorii acute la copii (bronșiolită, pneumonie, inclusiv insuficiență respiratorie). A fost necesară suplinirea locurilor în spitale și a echipelor mobile.

De asemenea, a fost înaintată o scrisoare Ministerului Sănătății al Republicii Moldova pentru a reprofila anumite secții somatice din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

În același timp, raportorul a menționat că instituțiile medicale și sociale se află într-o situație critică privind presiunea asupra resurselor umane. Potrivit lui, angajații, având un salariu mizer, realizează un volum triplu de sarcini și activități. Actualmente, angajații sunt în proces de realizare a unei noi sarcini suplimentare atribuite de administrația publică centrală în vederea implementării proiectului: „Contribuția Agenției ONU pentru refugiați în sprijinul persoanelor vulnerabile”, care presupune acordarea ajutorului material de 1000 MDL la 1062 de persoane, inclusiv de pe teritoriul mun. Chișinău.

Vaccinarea antigripală și cea împotriva COVID-19 rămâne a fi o prioritate pentru autorități. Peste 70% din vaccinurile recepționate de instituțiile medicale au fost administrate. Chiar dacă cea mai bună perioadă pentru vaccinare a fost perioada de până la 1 decembrie, din cauza întârzierii livrărilor de vaccinuri, nu s-a reușit finalizarea campaniei până la data recomandată. Potrivit raportorului, vaccinarea până la data de 15 decembrie va asigura un grad de siguranță mai înalt.

Centrul de plasament „Patria-LukOil” continuă să ofere asistență refugiaților din Ucraina. Săptămâna trecută au fost înregistrate 212 de adresări din partea refugiaților pentru asistență medicală, inclusiv 112 copii și 7 femei gravide. 53 225 de pachete alimentare au fost repartizate refugiaților. Potrivit raportorului, în urma demersurilor și întâlnirilor diplomatice, partenerii externi din Coreea de Sud au extins programul de asistență cu produse alimentare, igienice și alte bunuri. Donațiile vor fi acordate direct primăriei municipale, fiind destinate refugiaților Centrului de plasament „Patria-LukOil”.

Totodată, cel mai mare centru pentru refugiați rămâne vulnerabil la capitolul deconectărilor energie electrice. Astfel, există riscul perturbării activității centrului. Din acest considerent, a fost adresată o scrisoare Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Agenției Naționale de Asistență Socială pentru a permite procurarea din sursele externe a unui generator electric de capacitate mare.


Ajutorul material anual


Ajutorul material anual se acordă o singură dată pe parcursul anului în curs și se plăteşte personal titularului, tutorelui, curatorului sau mandatarului acestuia. Casa Naţională de Asigurări Sociale prezintă Agenţiei Naţionale Asistenţă Socială lista cu numele, prenumele beneficiarului.

Raportorul a menționat că săptămâna trecută în cadrul ședinței comisiei pentru stabilirea și acordarea ajutorului material au fost analizate 66 de cereri dintre care 54 au fost aprobate. Bugetul alocat pentru acordarea ajutorului material este de 21 300 MDL.


Criza și gripa rămân, însă sărbătorile de iarnă nimeni nu le-a anulat


Și în acest an, municipalitatea va asigura cu cadouri copiii din instituțiile de învățământ primar. Chiar dacă bântuie virozele, viceprimarul a menționat că până când nu a fost instalată starea de urgență, evenimentele în grădinițe pot fi organizate, dar cu respectarea tuturor normelor de siguranță.

Șeful-adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (DGETS), Andrei Pavaloi, a anunțat că pentru matineele organizate cu prilejul sărbătorilor de iarnă, au fost procurate 31 831 de cadouri pentru 129 de grădinițe din capitală. Pentru acestea, primăria a achitat 970 845 de lei și 50 de bani.

Totodată, acesta a mai precizat că a discutat și cu primarii din suburbii, respectiv, a primit asigurări că copiii din suburbii vor primi cadouri de Crăciun din partea primăriilor locale.

La final, viceprimarul a menționat că Târgul de Crăciun va fi organizat în Piața Marii Adunări Naționale. La fel, vor fi organizate târguri în toate sectoarele municipiului. Potrivit lui, pentru organizarea evenimentelor de iarnă, municipalitatea și-a propus procurarea generatoarelor electrice, care, după finalizarea sărbătorilor de iarnă vor fi transmise instituțiilor de învățământ secundar.

Responsabilă de monitorizare: Alina Stăvilă


Publicat de:

Distribuie