PrimariaMea
Soluționarea problemelor financiare ale Apă-Canal Chișinău bate pasul pe loc în CMC Image
01 feb. 2023

Soluționarea problemelor financiare ale Apă-Canal Chișinău bate pasul pe loc în CMC

Durata ședinței: 2 ore

Întârziere: 40 minute

 

Consilierii municipali s-au întâlnit a doua zi consecutiv, în ședință de îndată, pentru a rezolva problema datoriei financiare ale S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” către Premier Energy. Ca și în ședința precedentă, aleșii s-au limitat la discuții, fără a fi votate proiecte de decizie cu soluții concrete. Deși socialistul Dinari Cojocaru a propus includerea în ordinea de zi a unui proiect care presupune alocarea de bani din bugetul CMC, iar consilierii au votat ,,pro”, ordinea de zi finală, cu proiectul inclus, nu a acumulat numărul necesar de voturi. 

 

Ședința CMC, convocată de îndată, a început cu 40 de minute de întârziere. Dinari Cojocaru (PSRM) a fost votat în calitate de președinte al ședinței.

Edilul Ion Ceban, prezent în sală la începutul ședinței, a comentat proiectul de decizie elaborat de unii consilieri, care presupune alocarea de resurse financiare pentru acoperirea datoriei la energie electrică a societății ,,Apă-Canal Chișinău”: ,,Apare cineva care propune să compenseze din bugetul municipal prostia Guvernului. Eu regret mult că acei cineva sunt foștii mei colegi socialiști, care bat mâna PAS-ului, fac front comun împotriva primarului și executivului. Socialiștii în loc să caute o soluție reală, au bătut palma cu PAS pentru a prezenta un proiect ilegal. Dacă ar fi legal, ar pune în pericol achitarea salariilor funcționarilor din primărie. Nu pot fi tolerate și nici acceptate. Confirmă repetat decizia mea de a mă detașa de acest grup care nu urmărește decât interese personale și acoperirea intereselor PAS-ului. Dinari, soția ta va fi în anchetă de serviciu pentru ilegalitatea comisă, pentru serviciul făcut lui Igor Dodon. Anume soția ta a mers cu buletinul, nu corespunde legalității.”

Ion Ceban a mai precizat că bani pentru acoperirea datoriei S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”, din bugetul municipal, nu vor fi alocați întrucât nu este o bază juridică.

Socialistul Alexandr Odințov i-a adus o replică fostului său coleg de partid. Consilierul a declarat că la fracțiunea PSRM nu s-a discutat proiectul înaintat de Dinari Cojocaru, mai mult, aceștia ar avea și o serie de obiecții: ,,Noi nu căutăm căi ilegale. Scopul este să oferim suport celor de la Apă-Canal. Înțeleg că primarul general a început campania electorală mai devreme. Noi nu avem tangențe cu PAS-ul.”

Dinari Cojocaru (PSRM): ,,Regretabil că s-a ajuns la situația în care primarul general a atacat pe cineva, mai exact soția mea. După ultimele discuții ale primarului general și a Irinei Gutnic, am vrut să venim cu o scrisoare către cei doi, în care să cerem de urgență convocarea Comisiei pentru Situații Excepționale și stabilirea stării de urgență în privința prestării serviciilor de apă și canalizare în mun. Chișinău. (...) Cineva are interesul ca Apă-Canal să sisteze activitatea. Este o neînțelegere între aparatul central și cel local.”

Dumitru Ivanov (PAS): ,,Ion Ceban face un șantaj cu posibila sistare a apei. Primarul dacă nu a avut capacitatea să rezolve problemele de la Apă-Canal, atunci trebuie să o facă CMC.

După ce consilierii au aprobat ordinea de zi ca bază, consilierii au venit cu propuneri de a o suplini.

Completarea ordinii de zi:

  • Informații cu privire la sesizarea din partea CMC către primarul general, pentru convocarea Comisiei pentru Situații Excepționale. Expediere unei sesizări similare și către Guvern. (propus de D. Cojocaru)
  • Informații din partea viceprimarului Irina Gutnic cu privire la situația negocierilor cu premier Energy. (propus de A. Odințov și S. Burgudji)
  • Proiectul cu privire la alocarea resurselor financiare pentru S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” în scopul depășirii situației excepționale. (propus de D. Cojocaru)

 

Deși consilierii au aprobat pe rând introducerea fiecărui punct suplimentar în ordinea de zi, în momentul în care s-a votat ordinea de zi în întregime, aceasta a adunat un număr insuficient de voturi. Astfel, aleșii din CMC s-au văzut nevoiți să desfășoare ședința în baza ordinii de zi inițiale.

Ruslan Verbițchi (Platforma DA) a numit proiectul de alocare a banilor pentru stingerea datoriei Apă-Canal ca fiind ,,ilegal”. În așa mod consilierul și-a argumentat opțiunea de vot. 

Consilierii din Platforma DA au părăsit sala CMC. Dinari Cojocaru, președintele ședinței: ,,Dacă ședința nu va fi plătită, nu înseamnă că trebuie să plecăm.”

Consilierii municipali au aprobat, la propunerea socialistului Alexandr Odințov, ca ședința din 1 februarie să nu fie remunerată.

Ion Ceban a declarat că municipalitatea urmează să propună extinderea membrilor Consiliului de administrație a Apă-Canal. Mai exact, acesta vrea includerea prim-ministrei Natalia Gavrilița, ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, ministrului Economiei Dumitru Alaiba, ministrului finanțelor Dumitru Budianschi și a doi reprezentanți de la ANRE. 

Zinaida Popa a declarat că nu CMC este autoritatea care deleagă membrii în Consiliu de administrație, dar este o comisie specială. Popa a menționat că declarația lui Ceban nu corespunde legii.

 

Durata ședinței: 2 ore

Pauză: 40 minute


Ordinea de zi 


1. Informații suplimentare privind situația excepțională la S.A. ,,Apă-Canal Chișinău

Irina Gutnic, viceprimarul mun. Chișinău, a declarat că se menține constant legătura cu responsabilii de la Premier Energy. În dimineața zilei de 1 februarie, cei de la primărie au făcut o nouă interpelare adresată furnizorului de electricitate, în care au cerut prelungirea termenului de întoarcere a datoriei. 

Autoritățile locale urmează să poarte o discuție directă cu managerul Premier Energy, Jose Luis Gomez Pascual. Alexandr Odințov a cerut și invitarea consilierilor municipali. 

Gutnic a reiterat că soluția pentru remedierea situației de la Apă-Canal este intervenția statului. Adică, alocarea de resurse financiare pentru suplinirea diferenței de tarif, ori aprobarea unui tarif care să acopere cheltuielile operaționale minime suportate. S.A. ,,Apă-Canala Chișinău” consumă lunar energie electrică în  sumă de 28,5 milioane de lei,  actualul tarif acoperă însă doar 17 milioane din factura la lumină, susține Irina Gutnic.

Fără a fi luată o decizie sau vota un proiect, după două ore de la începutul ședinței, aceasta a și fost închisă. 

Într-un comentariu oficial, oferit de Guvern la acest subiect, se arată că: „Anume lipsa de acțiuni din partea municipalității a adus la această criză, iar primarul municipiului Chișinău încearcă acum să pună vina pe umerii tuturor. Astfel, el continuă speculațiile politice privind o problemă ce ține de proasta gestiune și, inclusiv, de relațiile juridice complicate între Premier Energy și Apa Canal.”

Andrei Spînu, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a venit cu o reacție pe pagina sa de telegram: ,,În loc să rezolve problema de la Apă-Canal, Ion Ceban a decis să facă isterică și să șantajeze locuitorii capitalei. Primarul nu are soluții, e incompetent și a adus compania Apă Canal la faliment. Ivan, în loc să arăți cu degetul îți recomand să te uiți în oglindă și vei vedea vinovatul de situația dezastruoasă de la Apă Canal.”

 

Responsabilă de monitorizare: Loreta Lisnic

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ

 


Publicat de:

Distribuie