Sfârșitul sesiunii de bacalaureat, problemele APL și sistarea circulației pe străzile Alexandr Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni
Durata ședinței: 46 min
Întârziere: 40 min
Situația de la Apă Canal Chișinău, acoperirea sporului lunar pentru angajații din sectorul bugetar, contestarea alocării resurselor financiare pentru anumite proiecte din suburbii – sunt câteva dintre problemele discutate de reprezentanții CALM, ai Consiliului Europei și cei ai Guvernului. Din 25 iunie vor fi demarate lucrări de amenajare și iluminare suplimentară a 200 treceri de pietoni. Circulația rutieră va fi sistată pe străzile Alexandr Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni în perioada 23-25 iunie.
Ședința primăriei din 19 iunie a început cu întârziere de 40 de minute.
Primarul a informat că pe 19 iunie a avut loc întrunirea reprezentanților CALM cu reprezentanții Consiliului Europei și cei ai Guvernului. Au fost abordate mai multe probleme ce țin de activitatea APL și anume:
- Apă Canal Chișinău continuă să fie în incapacitate de plată a datoriilor la electricitate (50 mil. lei), a datoriilor pe acordurile internaționale de împrumut (39 mil. lei) și la consumul de gaze naturale (27 mil. lei).
- Acoperirea de către APL a cheltuielilor de achitare a sporului lunar fix pentru angajații din sectorul bugetar, ce constituie 1 300 lei lunar/angajat.
- Cancelaria de Stat a contestat deciziile primăriei municipiului Chișinău de a aloca resurse financiare pentru anumite proiecte din suburbii (școli, grădinițe, drumuri și transport). Potrivit primarului, în ultimii 4 ani au fost alocate suburbiilor peste 600 mil. lei.
De asemenea, edilul a anunțat că pe 23 iunie 2023, va avea loc evenimentul „Zilele Chișinăului la Viena”, un proiect de promovare a culturii și tradițiilor moldovenești. Mai multe detalii, veți găsi AICI.
Desfășurarea sesiunii de bacalaureat în instituțiile educaționale din municipiul Chișinău, în perioada 2-20 iunie 2023
Examenele naționale de absolvire a gimnaziului s-au desfășurat în perioada 5-15 iunie, iar cele de bacalaureat a avut loc în perioada 2-20 iunie. Direcția educație, tineret și sport a delegat 180 monitori în centrele de examen. În total, au activat 31 centre de bacalaureat și 127 centre de examen pentru absolvirea ciclului gimnazial.
-
2 iunie – examenul la limba și literatura română pentru alolingvi în 24 de centre.
-
6 iunie – examenul la limba de instruire: 6 230 candidați la limba și literatura română, iar 1 446 candidați la limba și literatura rusă.
-
9 iunie – examenul la limba străină a fost susținut de 6 379 candidați.
Au obținut nota zece din oficiu 1 633 de candidați. -
13 iunie – examenul la disciplina de profil a fost susținut de 8 336 candidați.
-
16 iunie – examenul la disciplina la solicitare a fost susținut de 7 666 candidați, dintre care cei mai mulți au ales disciplinele: geografie, chimie, istoria românilor și cea universală.
-
20 iunie – examenul la limba maternă a fost susținut de 462 candidați, dintre care:
199 candidați la limba și literatura bulgară, 207 candidați la limba și literatura găgăuză, 56 candidați la limba și literatura ucraineană.
Examenele naționale de absolvire a gimnaziului:
-
8 iunie – examenul la matematică, 7917 candidați;
-
12 iunie – examenul la limba de instruire, 7 849 candidați, dintre care 6 202 candidați la limba și literatura română, iar 1 647 candidați la limba și literatura rusă.
-
15 iunie – examenul la istoria românilor și cea universală, 7 840 candidați.
Eliberarea certificatelor de studii pentru ciclul gimnazial va avea loc în perioada 27 iunie-3 iulie, iar cele de la sesiunea de bază vor fi disponibile în perioada 5-6 iulie.
Întreținerea drumurilor publice din municipiul Chișinău și stadiul de realizare a proiectelor investiționale
Autoritățile au informat că în perioada 23-25 iunie va fi sistată circulația rutieră pe străzile Alexandr Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, deoarece vor fi executate lucrări de conexiune, frezare și reabilitare a stratului de carosabil pe străzile 31 August 1989, Tighina și Alexandru cel Bun. De asemenea, au fost efectuate lucrări de întreținere a sistemului pluvial, fiind considerat unul dintre obiectivele prioritare.
Spre final, raportorul a remarcat că pe parcursul anului curent a fost dublat volumul lucrărilor de aplicare a marcajului rutier. Doar în săptămâna trecută a fost acoperită o suprafață de 6 000 m².
Din 25 iunie vor demara lucrări de amenajare și iluminare a 200 treceri de pietoni suplimentar la cele 250 treceri de pietoni raportate în anul trecut.
Caldarâmul – motiv pentru ping-pongul de acuzații
Soarta caldarâmului continuă a fi incertă, chiar dacă în luna martie primarul a declarat că este analizată posibilitatea ca strada 31 August 1989, perimetrul străzilor Pușkin și Bodoni, să devină pietonală.
La fel, Ministerul Culturii a declarat că recomandă conservarea și restaurarea porțiunilor păstrate a caldarâmului de pe strada 31 August 1989.
Ulterior, în cadrul unei ședințe operative, primarul a anunțat că lucrările de pe strada 31 August au fost sistate în luna martie și nu pot fi continuate, întrucât autoritățile centrale nu au venit cu niciun răspuns. La ședința din această săptămână, edilul capitalei a acuzat Ministerul Culturii de blocare a proiectelor de reparație a trotuarelor și, în special, construcția de parcări și trotuare în zona Centru. În același timp, Sergiu Prodan, ministrul culturii, a făcut o precizare, precum că municipalitatea nu a prezentat spre aprobare Consiliului Național al Monumentelor Istorice niciun proiect de reparație a străzii 31 August 1989 și niciun proiect pentru reabilitarea pavajului vechi descoperit.
Sergiu Prodan, ministrul culturii: „Afirmând că Ministerul Culturii sau Guvernul a blocat lucrările pe 31 August 1989, dumnealui nu face trimitere la niciun act normativ. Singurul obstacol care stă în calea activității domnului primar este legea, pe care din start a încălcat-o.”