Sezonul estival în capitală, sistarea circulației pe Calea Ieșilor și reparația podului de pe strada Mihai Viteazul
Durata ședinței: 43 min
Întârziere: 19 min
Doar zece din cele 16 bazine acvatice din capitală dispun de stații de salvare. Până la sfârșitul săptămânii curente vor fi instalate panourile informative în zona bazinelor. Acolo vor fi afișate informațiile cu privire la analiza apei și regulile de comportament în zona de agrement.
În legătură cu lucrările de reparație a podului de pe strada Mihai Viteazul, se va interzice traversarea acestuia cu vehicule grele, cele din urmă fiind obligate să-l ocolească. Iar în timpul aplicării marcajului rutier, va fi sistată circulația transportului privat pe strada Calea Ieșilor.
O altă întrunire a autorităților a început cu întârziere, la care primarul a invocat suprapunerea câtorva ședințe.
Primarul spune NU autorizării marșului LGBT din 18 iunie
Primarul capitalei, după ce a relatat rezultatele evenimentelor culturale și celor sportive, și-a manifestat dezacordul cu privire la marșul LGBT din această duminică: „Pe data de 18 iunie nu vom da curs declarației depuse în vederea organizării marșului homosexualilor în capitală. Cele mai bune locuri pentru astfel de activități sunt Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova. Sunt în apărarea drepturilor la muncă, studii și orice alte aspecte care țin de viața cotidiană, doar că fără propaganda acestor așa-numite pseudo-valori în rândul copiilor, familiilor”.
Potrivit coordonatoarei de programe la Genderdoc-M, organizație din Moldova care apără drepturile comunității LGBT+, Angelica Frolov, declarațiile primarului pot fi calificate ca fiind instigatoare la discriminare.
Soarta caldarâmului de pe str. 31 august 1989
Soarta caldarâmului de pe str. 31 august încă rămâne incertă. Potrivit primarului, după ce lucrările au fost sistate în luna martie de către Guvern, autoritățile nu au mai putut continua lucrările de reparație. Primarul susține că municipalitatea, în data de 2 mai, a solicitat Ministerului Culturii și Agenției de Inspectare și Restaurare a monumentelor crearea unui grup de lucru care ar permite identificarea soluțiilor optime în scopul protejării centrului istoric. Pe 31 mai solicitarea a fost repetată, dar autoritățile vizate nu au revenit cu un răspuns.
Întreținerea infrastructurii drumurilor publice din municipiul Chișinău
Lucrările de reparație a podului de pe strada Mihai Viteazul continuă. Autoritățile au înaintat o solicitare către poliția rutieră, inclusiv ANTA și Inspectoratul Situații Excepționale, în legătură cu traversările peste pod. Pentru securizarea circulației au fost instalate indicatoare prin care se interzice traversarea acestuia cu vehicule grele, cele din urmă fiind obligate să-l ocolească.
În săptămâna curentă vor fi instalate indicatoare ce ar restricționa circulația pe benzile de deplasare peste podul str. Ismail.
Șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, a comunicat că în perioadă apropiată va fi inițiată sistarea circulației transportului comun pe str. Calea Ieșilor, cu excepția transportului public, din motivul aplicării marcajului rutier.
Organizarea taberelor de vară și a programelor educaționale pentru sezonul estival destinate elevilor din municipiu
Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, a reamintit că, din data de 5 iunie, cele 14 tabere de vară și-au început activitatea. În total, acolo se odihnesc 1 180 de copii.
În perioada 6 și 7 iunie și-au deschis ușile taberele din suburbii: „Alunelul” (200 elevi), „Poienița veselă” (500 elevi), „Cireșarii” (207 elevi). Totodată, în centrele de creație s-au înscris 7 200 elevi, activi în prima săptămână fiind 2 903 elevi.
De asemenea, a fost dat startul taberei de zi „Green Gate”. Primul sejur al taberei întrunește 150 copii din Chișinău și 75 de copii din mai multe localități din Ucraina.
Autoritatea a anunțat despre desfășurarea festivalului „Chișinăul Sportiv 2023” în data de 17 iunie (10:00 - 22:00), sâmbătă în parcul „La Izvor”. Potrivit organizatorilor, evenimentul va găzdui un spectru larg de activități sportive și recreative.
Activitățile de salubrizare și pregătirea zonelor de agrement din parcurile municipale pentru începerea sezonului estival
Administratorul interimar al Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Tudor Gîrbu, a raportat salubrizarea zilnică și cosirea ierbii din parcurile gestionate de municipalitate.
De asemenea, raportorul a făcut o precizare cu privire la gestionarea celor 16 bazine acvatice, dintre care la 10 sunt stații salvamar. Până la sfârșitul săptămânii curente vor fi instalate panourile informative în zona bazinelor. Acolo vor fi afișate informațiile cu privire la analiza apei și regulile de comportament în zona de agrement.