PrimariaMea
Ședințele CMC – tot mai rare și doar ,,extraordinare” Image
26 apr. 2023

Ședințele CMC – tot mai rare și doar ,,extraordinare”

Durata ședinței: 5 ore

Pauză: 50 de minute

Întârziere: 40 de minute

 

Fondul de dezvoltare al S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” a fost suplinit cu aproape 42 de milioane de lei. Banii au fost alocați din bugetul municipiului Chișinău. Aceștia vor fi folosiți pentru plata împrumuturilor externe (BERD și BEI). În ședința din 21 aprilie, după o pauză de o lună de la cea mai recentă ședință, consilieri municipali au invocat faptul că unii factori de decizie ar încerca să le saboteze activitatea. Cei din Fracțiunea P.P. ,,Șor” au făcut aluzie că de când are partid, Ion Ceban nu ar mai colabora cu CMC-ul. În același timp, fostul coleg de partid al edilului, socialistul Dinari Cojocaru, a declarat că Ceban și-ar fi schimbat viziunile în cei trei ani de mandat.  

Începutul ședinței a fost tergiversat cu circa 40 de minute față de ora anunțată inițial.

Chiar din start, consilierul municipal Ion Bîndiu (PAS) a amintit de nota protocolară depusă în luna noiembrie a anului trecut. În textul acesteia, Bîndiu a notat faptul că ,,CMC se convoacă de multe ori ilegal. Art. 103 din Regulamentul privind constituirea și funcționarea Consiliului municipal Chișinău, prevede că la fiecare trei luni trebuie să avem ședință ordinară. Din 2019 și până acum nu a fost nici una. Articolul 106 spune că ședința extraordinară se convoacă cu cel puțin trei zile înainte. Noi am primit informația despre organizarea actualei ședințe la data de 18 aprilie, deci ședința extraordinară de astăzi este organizată cu încălcarea regulamentului.” Consilierul PAS a mai precizat că la interpelarea depusă anterior,  nu a primit răspuns din partea secretariatului.

În replică, Adrian Talmaci, secretarul CMC, l-a contrazis pe consilierul PAS. Talmaci a susținut că regulamentul a fost respectat, la fel ca și termenul de notificare a consilierilor. 

Ruslan Verbițchi, consilier în fracțiunea ACUM Platforma DA, a fost ales președinte al ședinței. 

După ce au votat ordinea de zi ca bază, consilierii au interveni cu modificări și completări:

  • Informație privind situația creată la Î.M. ,,Grădina Zoologică” (propus de S. Burgudji);
  • Acceptarea finanțării activităților de proiect din partea AO ,,DVV Internațional Moldova” (Executiv);
  • Operarea unor modificări în deciziile CMC 8/32-4 și 8/32-6 din 13 iulie 2022 (Executiv);
  • Audierea șefului Î.M. ,,Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” privind măsurile preventive în combaterea ambroziei (A. Tolocico);
  • Informație cu privire la implementarea Proiectului privind reabilitarea trotuarelor din centrul istoric al capitalei (A. Odințov);
  • Informații privind situația financiară de la S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” (A. Odințov);
  • Inițierea procedurii de efectuare a auditului intern la entitățile publice S.A.  ,,Edilitate”, Î.M.  ,,Autosalubritate” și Î.M. Regia ,,,Exdrupo” (D. Cojocaru);
  • Informație cu privire la formarea Grupului de lucru pentru efectuarea unui control la S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” (D. Cojocaru).

În urma completărilor, ordinea de zi a fost suplinită cu încă opt subiecte. 

Imediat după, Ruslan Verbițchi a anunțat o pauză de 15 minute. Totuși, consilierii au revenit în ședință abia după 50 de minute. Până a trece la examinarea ordinii de zi, cei prezenți au avut runda de declarații.

 

DECLARAȚII DE LA CETĂȚENI

Iana Verber, activistă civică, s-a referit la punctele 29-32 din ordinea de zi, cu privire la animalele fără stăpân și întreprinderea municipală nou formată, care să gestioneze situația patrupezilor. ,,Vreau să vă informez că noua întreprindere este exact pe locul necropolei. Cu regret, s-a schimbat doar denumirea. Toți angajații au fost mutați la noua întreprindere. Recent, consilierii PAS au efectuat o vizită. S-a dovedit că nimic nu s-a schimbat, este aceeași necropolă, aceiași oameni. Noi cerem respectarea regulamentului aprobat anterior, în care se stipulează modul de gestionare a situației legate de animalele fără stăpân.”, a declarat Verber de la tribună. 

La același subiect, Irina Iacovenco a menționat despre faptul că la necropola din Chișinău este necesar de modificat componența personalului, în caz contrar problema câinilor fără stăpân va rămâne neschimbată. Aceasta a cerut luarea unor măsuri în raport cu angajații, care potrivit ei, nu și-ar face bine treaba.

Oleg Ursachi, locuitor al Chișinăului, s-a referit la punctul 48.3 ,,Transmiterea în proprietate privată a lotului de pământ din Valea Dicescu”. Mai exact, este vorba de un teren de 0,0592 ha din Valea Dicescu, cupărat la preț normativ, aferent obiectivului destinat locuinței. Ursachi a punctat faptul că locuiește de mai bine de 23 de ani în acel imobil, respectiv a îndemnat consilierii să susțină proiectul de decizie.  

 

DECLARAȚII POLITICE

Serghei Burgudji (P.P. ,,Șor”) a declarat că activitatea CMC a fost blocată mai bine de o lună, acțiune prin care unii au încercat să discrediteze imaginea consiliului. ,,Timp de trei ani, primarul Ion Ceban a fost mulțumit de activitatea consiliului. Între timp și-a făcut partid. Angajații primăriei au devenit ostaticii acestui joc politic. Aceștia fie devin membri de partid, fie sunt sancționați. Aceasta este dictatură. CMC nu va fi jucăria din mâinile primarului. Primarul acum evident nu mai reprezintă alegătorii din 2019. Jos dictatura în interiorul primăriei!”, a precizat Burgudji de la tribună. O notă similară a mesajului a avut și colegul său de fracțiune, Valerii Klimenco. 

Alexandr Odințov (PSRM) s-a referit la scrisoarea primită de  către președinta țării, Maia Sandu, din partea reprezentanților centrului ​​Centrul Simon Wiesenthal. În textul acesteia, președintei i se cerea înlăturarea bustului lui Octavian Goga, instalat pe Aleea Clasicilor. Solicitanții și-au motivat cererea prin faptul că Goga, pe parcursul vieții sale, a susținut regimul nazist. În acest sens, Odințov a propus și redenumirea străzii Octavian Goga. 

Ion Cebanu (PL), făcând referire la cele enunțate de Alexandr Odințov, a declarat că adevărații fasciști se află la Kremlin ,,Cea mai buna luptă împotriva fascismului este ca de comun acord să-l condamnăm pe Putin.”

Dinari Cojocaru (PSRM) ,,Ion Ceban a ajuns primar general datorită socialiștilor, datorită membrilor de partid care și-au făcut munca sârguincios. Cum a ajuns primar, a uzurpat puterea și a făcut un SRL, un SRL MAN. Pleda că va fi un gospodar al municipiului, spunea că va vorbi limba moldovenească, peste noapte vorbește româna; va pleda pentru tradiții moldovenești, acum pledează pentru LGBT; că va sprijini sistemul medical, însă anual scoate bani din bugetul alocat în acest sens. (...) Bugetul din anul 2023 a fost votat cu un șir de amendamente. Bugetul publicat ulterior îl vedem falsificat, o serie de amendamente  nu sunt incluse, deși au fost notate în stenogramă.” 
 

Durata ședinței: 5 ore

Pauză: 1 oră 30 de  minute


Ordinea de zi 


1. Informații privind situația financiară la S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”

Irina Gutnic, viceprimara mun. Chișinău, a prezentat informații despre situația actuală de la S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Potrivit acesteia, în luna aprilie, datoria totală a Î.M. „Apă-Canal Chișinău” constituie 141 de milioane de lei. Din această sumă, 64,1 milioane de lei este datoria la energie electrică, 37 de milioane de lei gaze naturale, iar peste 32 de milioane reprezintă alte datorii. 

Pentru anul următor sunt estimate cheltuieli de 1,2 milioane de lei, în timp ce încasările preconizate sunt 800 de milioane de lei. 

 


2.  Suplinirea Fondului de dezvoltare a S. A. „Apă-Canal Chișinău”

Proiect de decizie

Irina Gutnic, viceprimara municipiului, a cerut suplinirea Fondului de dezvoltare a Apă-Canal Chișinău cu 41,8 mil. de lei. Banii respectivi ar urma să fie alocați din contul resurselor financiare ale bugetului municipal, urmând să fie folosiți pentru plata serviciului datoriei aferente împrumuturilor contractate (creditul BERD și BEI). 

Irina Gutnic: „Cei de la BERD și BEI au efectuat debursări anterior, acum este rândul nostru. În caz de neachitare, se activează garanția și se încasează datoria forțat.”

Statut: Aprobat

Voturi

PSRM

Platforma

DA

PAS

PL

PP

 Șor

PSDEM

PCRM

PUN

Pro

-

6

4

3

-

1

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

16

-

-

-

2

-

-

-

 

Voturi

Neafil.

Nedelea

Neafil.

Jitari

Neafil.

Bunescu

Neafil.

Mandatii

Neafil.

Afanasenco

Neafil.

Cebotari

Neafil.

Doroș

Neafil.

Tîșcul

Neafil.

Ceban

Neafil.

Polodiuc

Neafil.

Bejenaru

Neafil.

Șerepitco

Neafil.

Aghenie

 

Pro

1

1

-

-

-

1

1

1

1

1

1

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Decizia finală
 


3. Acceptarea acordării asistenței tehnice din partea UNICEF pentru asigurarea alimentației copiilor refugiați din sistemul educațional municipal 

Proiect de decizie 

Proiectul de decizie anunță despre prelungirea unui alt proiect, aprobat prin decizia CMC în vara anului trecut, cu genericul „Rambursarea meselor pentru copiii refugiați, audienți/înmatriculați în grădinițele și școlile municipale din Chișinău”. Asistența tehnică are loc în baza unui memorandum semnat între UNICEF Moldova și municipiul Chișinău. 

Statut: Aprobat

Voturi

PSRM

Platforma

DA

PAS

PL

PP

 Șor

PSDEM

PCRM

PUN

Pro

12

6

4

3

1

1

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

-

 

Voturi

Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Jitari

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Mandatii

Neafiliat

Afanasenco

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Doroș

Neafiliat

Tîșcul

Neafiliat

Ceban

Neafiliat

Polodiuc

Neafiliat

Bejenaru

Neafiliat

Șerepitco

Neafiliat

Aghenie

 

Pro

1

1

-

-

-

1

1

1

1

1

1

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Decizia finală 
 


4. Acceptarea donației din partea UNHCR pentru asistența rapidă a copiilor refugiați și a copiilor aflați în situații de risc

Proiect de decizie

Proiectul prevede acceptarea donației oferită de UNHCR pentru asistență rapidă a copiilor refugiați și a celor aflați în situații de risc, sub formă de automobil Toyota Hiace cu 15 locuri. Automobilul va trece la balanța Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC). 

În condițiile în care raportoarea Tatiana Oboroc, șefa DGPDC, ar fi avut informații pe care consilierii le-au numit incomplete, examinarea subiectului a fost pusă pe pauză.

Astfel, președintele ședinței a anunțat pauză până marți, 25 aprilie. 

 

VIDEO ȘEDINȚĂ 1

VIDEO ȘEDINȚĂ 2


Publicat de:

Distribuie