PrimariaMea
Ședința serviciilor primăriei din 26 decembrie 2017 Image
27 dec. 2017

Ședința serviciilor primăriei din 26 decembrie 2017

La ședința săptămânală a serviciilor primăriei au fost examinate întrebări curente ce țin de buna funcționare a capitalei. Ședința a  început cu mai multe anunțuri importante pentru locuitorii capitalei: bugetul municipal pentru 2018 și caietul de sarcini privind tichetarea electronică au fost aprobate, problema cu salariile profesorilor a fost rezolvată, au demarat acțiunile de fluidizare a traficului ș.a. La ședință s-a discutat despre menținerea ordinii publice, situația epidemologică în municipiu, planul revăzut pentru intervenții urgente, funcțiile de conducere vacante de la primărie/întreprinderile municipale și sesizările recepționate de la cetățeni.

 

BUGETUL MUNICIPAL PENTRU 2018 A FOST APROBAT

Silvia Radu a mulțumit consilierilor pentru maturitatea politică de care au dat dovadă. Este prima dată în ultimii 10 ani când Consiliul Municipal Chișinău aprobă bugetul înainte de începerea anului calendaristic. Primarul a solicitat tuturor direcțiilor să înceapă lucrul asupra planului de activitate pentru 2018, precizând că acesta va fi făcut public. Primarul a promis că fiecare direcție va publica lunar planul de activitate pentru luna următoare.

 

TRANSPORTUL PUBLIC DIN CAPITALĂ VA AVEA TICHETARE ELECTRONICĂ

Silvia Radu a mulțumit Consiliului Municipal inclusiv pentru aprobarea caietului de sarcini privind tichetarea electronică și a solicitat să se demareze pregătirile pentru organizarea licitației publice.

 

PROBLEMELE DISCUTATE LA ULTIMA ȘEDINȚĂ DEJA SE REZOLVĂ

Ședința a început cu analiza problemelor discutate la ședința precedentă.

1. Situația piețelor comerciale din municipiul Chișinău

Marcel Zambițchi, șef al Direcției comerț, alimentație publică şi prestări servicii, a raportat că după cum a fost solicitat săptămâna trecută, s-au identificat soluții privind amplasarea piețelor comerciale din Chișinău. Acestea urmează a fi sistematizate și prezentate executivului până la data de 31 ianuarie 2018.

2. Amplasarea semaforului în orașul Dumbrava

Semaforul va fi pus în funcțiune până pe 28 decembrie. Ziua următoare va fi extins itinerarul rutei 129 pentru a asigura cu transport public locuitorii satului Dumbrava.

 Image  Image  Image

Sursa foto: chisinau.md

3. Problema cu salariile profesorilor a fost rezolvată

Au fost realizate modificări ale bugetului pentru anul 2017 pentru a fi suplinite salariile profesorilor.

4. Fluidizarea traficului în municipiul Chișinău

S-au demarat acțiuni pentru sistarea și amendarea cazurilor de parcare neregulamentară pe carosabil.

 

MENȚINEREA ORDINII PUBLICE

Pe parcursul săptămânii precedente, pe teritoriul municipiului Chișinău au fost înregistrate 202 de infracțiuni, dinte care 120 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 39 de crime săvârșite anterior.

Au fost întocmite 900 de procese contravenționale și aplicate amenzi în mărime de 755 mii de lei, dintre care 138 mii de lei au fost achitate pe parcursul a 24 de ore. În total, pe teritoriul municipiului Chișinău, au avut loc 23 de măsuri în masă care s-au petrecut fără încălcarea ordinii publice.

Dispeceratul 902, în total a recepționat 1323 de apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 1048 de cazuri. Au fost reținute în flagrant 16 de persoane și 5 persoane care se aflau în căutare, iar 68 de persoane au fost documentate contravențional.

Au avut loc 25 de accidente rutiere, în urma cărora 30 de persoane au rămas traumatizate, o persoană a decedat, 7 persoane au fost lovite, dintre care 3 – în afara trecerii pietonale, iar 4 – pe trecerea pietonală.

Pe parcursul anului 2017 s-au înregistrat 1326 de accidente rutiere care s-au soldat cu 64 de decese și 1564 de traume.

Raportorul Silviu Muşuc, șef-adjunct al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, a declarat că angajații poliției municipale sunt pregătiți pentru asigurarea securității în seara de Revelion.

 

NUMĂRUL INFECȚIILOR RESPIRATORII ACUTE A SCĂZUT CU 12%

Pe parcursul săptămânii precedente, situația epidemologică în municipiul Chișinău este în scădere. Instituțiile medicale au raportat 2530, cu 350 (12 %) mai puțin decât săptămâna precedentă. Cei mai afectați sunt copiii (1800 de cazuri), iar cea mai solicitată instituție medicală este Spitalul Clinic Municipal nr. 1 pentru Copii. Cazuri de gripă nu au fost înregistrate.  

 

PLANUL MUNICIPAL PENTRU INTERVENȚII URGENTE A FOST REVĂZUT

Pe 17 noiembrie 2017 a avut loc ședința comisiei pentru situații excepționale la care s-a discutat despre gradul de pregătire a serviciilor municipale pentru sezonul rece.  La ședință s-au stabilit sarcini factorilor de decizie privind intervenția în cazuri de urgență. Toate subdiviziunile primăriei urmau să întocmească planurile măsurilor de intervenție.

Direcţia situaţii excepţionale a municipiului Chişinău a întocmit planul de intervenții în cazul avertizărilor meteo. Planul stabilește în funcție de situația de criză subdiviziunea responsabilă, resursele necesare, sectoarele de intervenție și gradul de pregătire în regim (imediat, timp de 3 ore și 12 ore).

Silvia Radu a solicitat de la Direcția generală locativ-comunală și amenajare să calculeze resursele necesare pentru a instala GPS în mașinile de intervenție din subordinea sa. În situațiile de criză, acest sistem va permite identificarea autospecialelor în teritoriu. Conform Silviei Radu, mașinile din subordinea ÎM „EXDRUPO” deja dispun de GPS.

De asemenea, s-a elaborat ghidul privind întreținere drumurilor pe timp de iarnă. În ghid sunt expuse acțiunile serviciilor municipale în cazul fiecărui cod de avertizare: galben, portocaliu și roșu.

Aceste documente au fost transmise Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare pentru a fi plasată informația pe harta electronică. Nistor Grozavu a precizat, la solicitarea primarului interimar, că informația a fost inclusă pe harta electronică, dar aceasta este dificil de utilizat. Primăria urmează să restabilească aplicația e-urbanism pentru a facilita utilizarea hărții electronice.

 

MATERIALUL ANTIDERAPANT ECOLOGIC ESTE DE 2 ORI MAI IEFTIN CA SAREA ȘI NISIPUL

Silvia Radu a declarat că în urma calculelor efectuate materialul antiderapant lichid este mai ieftin, deși o tonă de sare costă 1500 de lei, de nisip 185 de lei, iar de material antiderapant 11000 de lei. Potrivit primarului, aceasta se datorează faptului că materialul antiderapant se utilizează o dată la 8 ore, nu la 3 ore ca sarea și nisipul. De asemenea, spre deosebire de nisip nu murdărește orașul, iar spre deosebire de sare nu distruge asfaltul, plantele și nu îngheață la temperaturi mai joase de 5 grade Celsius. Primarul interimar a solicitat ca în 2018 să se procure material antiderapant ecologic de tip lichid, ci nu sare și nisip.

quarterly (1)

 

FUNCȚII DE CONDUCERE VACANTE ÎN SUBDIVIZIUNILE ȘI ÎNTREPRINDERILE MUNICIPALE

Primăria este organizată în 14 direcții generale coordonate de către un șef de direcție.  8 dintre aceste funcții sunt vacante:

Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie

Direcţia generală comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii

Directia generală educaţie, tineret şi sport

Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului

Fondul municipal Chişinău de susţinere socială a populaţiei

Direcţia agricultură şi alimentaţie

Direcţia generală finanţe

- Direcția generală economie, reforme și relații patrimoniale (temporar vacantă)

Actualmente, aceste funcții se asigură prin interimat. Direcția resurse umane urmează să desfășoare concursul public pentru ocuparea funcțiilor vacante. În cazul în care unele funcții nu vor fi acoperite, interimatul poate fi prelungit până la 6 luni.

 

Începând cu 2018, vor rămâne vacante funcțiile de conducere la mai multe întreprinderi municipale:

Întreprinderea Municipală „EXDRUPO

- ÎM „Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil”

- ÎMGFL nr. 7

Întreprinderea Municipală „Regia Autosalubritate

Întreprinderea Municipală „Regia transport electric

Întreprinderea Municipală „Lumteh

 

Primarul interimar Silvia Radu a precizat că a prelungit mandatul actualilor directori cu o lună pentru a le oferi timp să pregătească un raport de activitate a întreprinderilor din momentul în care au preluat conducerea acestora. Conform Silviei Radu majoritatea întreprinderilor înregistrează la moment pierderi.

Concursurile publice vor fi publicate în monitorul oficial și pe site-ul primăriei chisinau.md.

 

SESIZĂRI DE LA CETĂȚENI

Silvia Radu a citit și a comentat câteva sesizări recepționate de la chișinăuieni:

1. Gropile de pe str. Studenților

Silvia Radu a solicitat Direcției generale transport și căi de comunicație să intervină.

2. Pe str. Gheorghe Asachi 64/1 nu există lumină în fața blocului

Cetățenii au depus plângere la Întreprinderea Municipală „Lumteh, dar problema nu a fost rezolvată. Silvia Radu a indicat să se întreprindă măsuri.

3. Drumurile de la Durlești, str. Ialoveni

Silvia Radu a solicitat Direcției generale transport și căi de comunicație să examineze situația și să aprecieze dacă se pot efectua lucrări de reparație. Dacă acestea nu pot fi realizate pe timp de iarnă, vor fi planificate pentru 2018.

4. Comerț neautorizat la marginea străzii Tiraspol

Cetățenii au semnalat că în piața Tiraspol se vinde pe banda de carosabil. Silvia Radu a solicitat Comisariatului general de poliţie al municipiului Chişinău și preturii sectorului Centru masă rezolve problema.

5. Ambuteiaje pe str. Eugen Coca

Silvia Radu a indicat Direcției generale transport și căi de comunicații să analizeze situația și să prezinte soluții la următoarea ședință operativă.

 

Următoarea ședință a executivului primăriei va avea loc după sărbătorile de iarnă, pe 15 ianuarie 2018.

 

 Responsabil: Cristina Voroneanu


Distribuie