Şedinţa serviciilor primăriei din 14 mai
La ședința din 14 mai, s-a prezentat un raport exhaustiv referitor la starea de lucruri din cadrul grădiniţei „Lăstăraş", în urma căruia Ruslan Codreanu a solicitat demisia conducerii şi sesizarea procuraturii şi a CNA.
În cadrul şedinţei, s-a anunţat că la sfărşitul săptămânii curente, locurile de agrement din capitală, vor fi gata pentru perioada estivală.
De la începutul primăverii, în 1569 de blocuri de locuit au fost executate lucrări de deratizare şi dezinsecţie.
În mod tradițional, au fost prezentate rapoartele privind menţinerea ordinii publice şi situația epidemiologică.
ACTIVITATEA GRĂDINIŢEI „LĂSTĂRAŞ"
În cadrul Școlii primare-grădiniță nr. 199 activează 25 de grupe de vârstă preșcolară cu 742 de copii și 3 clase ale ciclului primar, unde învaţă 89 de elevi.
Direcția generală educație, tineret și sport a creat o comisie care a verificat starea de lucruri la această instituţie, iar raportul a fost prezentat luni, de către Rodica Guțu, șef interimar al Direcției.
Comisia de evaluare a constatat că există un conflict de interese la nivel de administrație. Actuala directoare a instituției, Iana Ceaușceac, aleasă prin concurs pentru o perioadă de 5 ani, este nora fostei șefe a grădiniței, care a activat mai bine de 28 de ani. Totodată, soțul actualei directoare este administratorul Asociației obștești „Lăstăraș", care a încheiat contracte cu părinții pentru organizarea, contra plată, a șase tipuri de activități extrașcolare.
Rodica Guțu menţionat că activitățile adiţionale sunt desfășurate în locul celor curriculare, nu suplimentar acestora, astfel privând copiii de activitățile specifice vârstei preșcolare - jocul și plimbările în aer liber.
În acest context, primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a precizat că anual, prin intermediul AO „Lăstăraș" sunt colectați de la părinți circa 14 milioane de lei, pe când din bugetul municipal pentru reparația tuturor celor 159 de grădinițe din Chișinău se alocă 21 de milioane de lei.
De asemenea, Ruslan Codreanu, a solicitat suspendarea din funcție a conducerii Școlii primare-grădiniță nr. 199 „Lăstăraş" şi transmiterea unei sesizări în adresa procuraturii şi a CNA.
REPARAŢIA STRĂZILOR ŞI APLICAREA MARCAJULUI RUTIER
În perioada 04 - 11 mai, drumarii au intervenit în toate sectoarele capitalei, fiind reparate 46 de străzi, care aveau un grad ridicat de uzură, pe o suprafață de peste 16 mii m². De asemenea, străzile recent asfaltate sunt spălate, după care se aplică marcajul rutier.
Săptămâna precedentă au fost aplicate 1290 m² de marcaj rutier pe treceri pietonale şi 8610 m² de marcaj rutier longitudinal.
DERATIZAREA ŞI DEZINSECŢIA SUBSOLURILOR
În primăvara anului 2018 au fost executate lucrări de deratizare şi dezinsecţie în 1249 de blocuri de locuit din gestiunea întreprinderilor municipale, şi în 320 de blocuri, din totalul de 1093, administrate privat.
Conform administraţiei Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajare, la sfârșitul lunii mai vor fi încheiate intervențiile în blocurile tuturor gestionarilor fondului locativ.
Bugetul lucrărilor de deratizare și dezinsecție constituie 1,09 milioane lei şi sunt executate de către Centrul de sănătate publică a municipiului Chișinău, care a fost selectat în urma unei licitaţii publice.
MENȚINEREA ORDINII PUBLICE
Pe parcursul săptămânii precedente, pe teritoriul municipiului Chișinău au fost înregistrate 224 de infracțiuni, dintre care 184 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 27 de infracțiuni săvârșite anterior.
Au fost întocmite 838 procese contravenționale și aplicate amenzi în mărime de 640 mii lei, dintre care 130 mii lei s-au achitat pe parcursul a 72 de ore.
Dispeceratul 902, a recepționat în total 1685 apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 1115 informații. În flagrant au fost reținute 15 persoane, iar 85 persoane au fost documentate contravențional.
58 manifestări în masă au avut loc săptămâna trecută, toate s-au desfășurat fără încălcări.
Au avut loc 17 accidente rutiere, în urma cărora 16 persoane au rămas traumatizate, iar o persoană a decedat.
SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ
În perioada 30 aprilie – 6 mai au fost înregistrate aproximativ 1289 de cazuri noi de infecții respiratorii virale acute şi nici un caz de gripă sezonieră. Au fost internate în spitale 67 de persoane, dintre care 52 de copii.
SALUBRIZAREA ŞI PREĂGITREA LOCURILOR DE AGREMENT
Pentru pregătirea locurile de agrement pentru sezonul estival au loc următoarele lucări: curăţarea sanitară a spaţiilor verzi, reparaţia şi vopsirea băncilor şi a urnelor de gunoi şi amenajarea izvoarelor.
Până la sfărşitul săptămânii acesteia, toate zonele de agrement vor fi gata pentru perioada estivală.
CENTRUL PENTRU GĂZDUIREA PERSOANELOR FĂRĂ ADĂPOST
A fost elaborat un proiect al unui construcţii formată din 15 containere, care vor fi uşor de asamblat şi dezasamblat şi vor amplasate pe teritoriul centrului din strada Haltei nr.2. Proiectul va fi prezentat donatorilor externi, pentru obţinerea resurselor financiare.
Puteți urmări video de la ședință aici:
Responsabilă: Alina Vodă