PrimariaMea
14 nov. 2018

Ședința serviciilor Primăriei din 12 noiembrie 2018

Educătoarea și ajutoarea de educătoare din Grădinița nr. 185, vizate în cazuri de abuz al copiilor, au depus cereri de demisie. Comentând situația, șefa Direcției generale educație, tineret și sport a declarat că deși în grădinițe trebuie să lucreze persoane bine instruite, care iubesc copiii, până când sunt angajate toate persoanele care vor să presteze acest serviciu. Primarul a cerut să-i fie prezentate toate cazurile de abuz și violență raportate de părinți în grădinițe. Pe de altă parte, sunt și vești bune pentru părinți: în anul de studii 2019-2020, aceștia își vor putea înscrie copiii în clasa întâi online. Între timp, în capitală urmează să fie conectate la agentul termic ultimele 3% din clădiri, vor fi plantați 3000 de arbori și vor fi instalați doi “palmieri” cu panouri solare și wi-fi. Chișinăuienii sunt invitați să vină cu sugestii pentru amplasarea acestora.

 


“AM ÎNȚELES CĂ NU PREA AM ÎNȚELES” - DESPRE RAPORTUL CENTRULUI PSIHO-SOCIO-PEDAGOGIC DIN CHIȘINĂU

Invitată să dea raport cu privire la cazurile de abuz înregistrate la Grădinița nr. 185,  șefa Centrului Psiho-Socio-Pedagogic a venit cu un raport despre activitatea instituției, fără a clarifica situația. Nemulțumit de irelevanța informației prezentate de Svetlana Gorea, Codreanu i-a cerut pentru săptămâna viitoare prezentarea unui raport explicit despre cazurile de abuz și violență în instituțiile de învățământ raportate de către părinți.

Centrul Psiho-Socio-Pedagogic este unica instituție din țară care prestează servicii psihologice și logopedice gratuit, în vederea asigurării capacității optime de funcționare a copiilor și elevilor în situații de criză, a familiilor și a angajaților din sistemul educațional. La moment, acesta își desfășoară activitățile pe trei filiere:

- asistență psihologică în situații de criză;

- asistență logopedică a corecționării comunicării și

- asistență psiho-pedagogică.

Principala problemă întâmpinată de instituție la momentul actual este numărul crescând al solicitărilor, astfel încât Centrul nu le mai face față (înregistrările curente sunt tocmai până în aprilie). Cu atât mai mult, intervenția Centrului este solicitată de fiecare dată când se înregistrează cazuri de abuz sau violență aplicate copiilor în instituțiile de învățământ. În aceste cazuri, instituția intervine prin:

- evaluarea situației și acordarea recomandărilor;

- intervenția psihologică și

- intervenția individuală pentru copiii care au fost victime.

Conform spuselor șefei Centrului, astfel de solicitări de intervenție sunt foarte rare, iar fără acestea angajații nu pot interveni pentru a acorda asistență copiilor.

Primarul interimar, pe de altă parte, a declarat că primește regulat plângeri de la părinți cu privire la cazuri de abuz în grădinițe și școli. În aceste cazuri, Centrul Psiho-Socio-Pedagogic trebuie să facă evaluări instituțiilor vizate. Aceste evaluări, însă, sunt deseori denaturate de către angajații Secției management preșcolar și preuniversitar a Direcției generale educație, tineret și sport. Pentru săptămâna viitoare Codreanu a cerut să fie prezentată statistica cazurilor de abuz în grădinițe, plângerile provenite de la părinți, dar și notele informative ale Direcției educație cu privire la aceste cazuri. În același timp, acesta a declarat intenția de a consolida capacitățile Centrul Psiho-Socio-Pedagogic, pentru ca angajații acestuia să fie mai eficienți.

Referindu-se la cazul de abuz raportat în Grădinița nr. 185, Rodica Guțu, șefa DGETS, a spus că nu este doar problema acestei instituții, ci a întregii societăți. Aceasta a ținut să sublinieze că persoana vizată nu face parte din cadrul didactic, nu a fost angajată prin concurs și nu are o pregătire pentru comportamentul cu copii.

“Ne-am dori foarte mult ca acești angajați să fie cei selectați și să fie cei care au dragoste pentru copii. Astăzi, directorii sunt nevoiți să angajeze oricare persoană din societate care vrea să presteze aceste servicii.”, a declarat Rodica Guțu.

Direcția educație urmează să prezinte atitudinea față de directoarea Grădiniței nr. 185. Șefa direcției a declarat că aceasta este o persoană cu o experiență onorabilă de 26 de ani și s-a arătat nedumerită de faptul că nu s-a luat anterior o atitudine față de persoana vizată în cazul de abuz. Conform acesteia, atât educătoarea, cât și ajutoarea de educătoare deja au depus cereri de demisie. În același timp, aceasta susține că părinții din grupa respectivă roagă educătoarea să își retragă cererea.


PENTRU ANUL DE STUDII 2019-2020, COPIII VOR PUTEA FI ÎNSCRIȘI ÎN CLASA ÎNTÂI ONLINE

 

În anul de studii curent, înscrierea copiilor în instituțiile de învățământ a început pe 1 aprilie și s-a încheiat pe 23 august. Astfel, 9600 de copii au fost înscriși în 136 de școli primare și gimnazii în acest an. În procesul de înscriere, au fost raportate mai multe nereguli:

- solicitarea taxelor pentru înscrierea în clasele întâi;

- constrângerea părinților cu privire la completarea cererii de aderare la Asociația Obștească pentru Realizarea Înscrierii în Clasa Întâi;

- lipsa membrilor comisiei de școlarizare din instituție în momentul prezentării părinților pentru depunerea cererii de înscriere (cu scuza de aflare în concediu de vară a angajaților);

- instituirea listelor suplimentare de înscriere a copiilor în clasa întâi;

- solicitarea raportului cu privire la rezultatele evaluării maturității școlare, în pofida deținerii raportului de dezvoltare fizică, eliberat de instituția preșcolară.

În scopul evitării acestor încălcări, a fost lansată platforma “e-Școală”, pentru înscrierea copiilor în 124 de instituții de învățământ în anul școlar 2019-2020. Ideea a fost susținută atât de către părinți, cât și de către directorii de școli. Deja a fost desemnată o persoană responsabilă de proiect în cadrul DGETS, a fost elaborat caierul de sarcini și a fost inclus proiectul în buletinul de achiziții publice. Rezultatele scontate sunt:

- transparența procesului de înscriere a copiilor în clasa întâi;

- minimalizarea riscurilor de corupție la înscrierea copiilor în clasa întâi;

- optimizarea procesului de stocare și prelucrare a rezultatelor înscrierii copiilor;

- eficientizarea gestionării timpului angajaților din sistemul educațional, dar și a părinților.

Prin programul “e-Grădiniță”, care a servit drept un prototip al platformei “e-Școală”, copiii pot fi înscriși în grădinițe în 11 minute.


97% DIN BLOCURILE CAPITALEI AU FOST CONECTATE LA AGENTUL TERMIC

 

Conform datelor expuse de Viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu, 2665 din cele 2749 blocuri de locuit din Chișinău sunt conectate la căldură. De asemenea, beneficiază de încălzire, livrată centralizat, toate școlile și grădinițele funcționale din oraș. Până la etapa actuală, nu au fost conectate la agentul termic doar:

- 19 blocuri de locuințe aflate în gestiune municipală;

- 35 de blocuri gestionate de Asociațiile de Proprietari a Locuințelor Privatizate (APLP);

- 6 blocuri ale Cooperativelor de Construcție a Locuințelor (CCL) și

- 24 de case departamentale.

Directorul general al „Termoelectrica" S.A., Veaceslav Eni, a explicat că pentru a fi conectate la căldură, președinții de asociații (gestionarii fondului locativ) trebuie să se asigură că fac cereri de conectare în timp util. Primarul interimar a cerut găsirea unei soluții alternative pentru această practică, astfel încât locatarii să nu aibă de suferit din cauza unor președinți de asociații iresponsabili, care, din varii motive, nu depun cererile corespunzătoare. Direcția relații publice a Primăriei urmează să informeze cetățenii despre procedurile necesare pentru conectare, dar și despre numărul persoanelor care beneficiază de compensații pentru achitarea facturilor la căldură și suma alocată din buget în acest sens.


LUCRĂRILE CONTINUĂ ÎN BLOCUL ÎN CARE A AVUT LOC EXPLOZIA

 

Pe parcursul săptămânii precedente, s-a lucrat la restabilirea pereților de la etajele 14 și 15, a celor de la etajele superioare și a planșeului separator dintre etajele 14 și 15. Astfel, până la etapa actuală, două etaje din cele afectate au fost deja restabilite. Pe parcursul săptămânii curente, vor demara lucrările de restabilire a peretelui exterior de la etajul 15 și a pereților aferenți spațiilor de uz comun.


VÂNZĂTORII DE FLORI FĂRĂ AUTORIZAȚII AU FOST EVACUAȚI DE LA CIOCANA

 

Pretora sectorului a declarat că până pe 15 noiembrie vor fi evacuați toți vânzătorii de flori din pavilionul compus din 24 de gherete de pe str. Mircea cel Bătrân 8. Cauza evacuării este faptul că agenții economici care comercializau flori în cele 24 de gherete le-au ocupat fără a încheia careva contracte de arendă, deși pavilonul a fost promis altor vânzători de flori, anterior evacuați de pe Mircea cel Bătrân 2. Această măsură ar contribui la lichidarea schemelor de evaziune și prestarea unor servicii mai calitative.


1600 DE METRI CUBI DE FRUNZIȘ AU FOST EVACUAȚI SÂMBĂTA TRECUTĂ DIN ORAȘ

 

Șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare a declarat că în cadrul acțiunii de colectare a frunzișului desfășurată în weekend, au participat peste 1550 de persoane. În cadrul acțiunii de salubrizare au fost evacuate 212 rute de deșeuri vegetale.  Ruslan Codreanu a mulțumit cetățenii pentru implicare și efortul depus.


AUTORITĂȚILE CONVING MAMELE CU COPII SĂ NU MAI CERȘEASCĂ PE STRĂZILE CAPITALEI

 

Săptămâna trecută, în Chișinău au fost efectuate 10 ieșiri în teren, în urma cărora au fost iarăși depistate mame care cerșeau cu copiii în stradă. Reprezentanții Direcției municipale pentru protecția drepturilor copiilor poartă discuții cu acestea, dar și cu oficiile teritoriale ale Cancelariei de Stat, pentru a preveni venirea lor în Chișinău cu scopul de a cerși. În aceeași perioadă au fost înregistrate cinci cazuri de abuz fizic, un caz de abuz emoțional și patru cazuri de neglijare a copiilor. O fetiță de trei ani a fost fost plasată într-o instituție de plasament de urgență, după ce mama acesteia a decedat. Alți nouă copii au rămas fără părinți, după ce aceștia au plecat peste hotare. În acest sens, șefa Direcției a îndemnat părinții care imigrează să nu lase copiii fără grija unui adult.


“SĂ FACEM DIN CHIȘINĂU NU NUMAI SHANGHAI, DAR ȘI DUBAI!”

 

Ruslan Codreanu a anunțat că în următoarele două luni, în Chișinău vor fi instalați doi “palmieri” - instalații solare. Acest proiect este implementat cu suportul Națiunilo Unite și are drept scop promovarea energiei regenerabile. În acest context, edilul a venit cu un apel către chișinăuieni, pentru ca aceștia să vină cu propuneri de locuri pentru instalarea celor doi “palmieri”. Locul propus trebuie să corespundă următoarelor criterii:

- Spațiul propus trebuie să fie un loc deschis cu o suprafață de cel puțin 200 metri pătrați. Instalația solară trebuie să fie amplasată pe o suprafață solidă și necesită un perimetru de instalare de cel puțin 4 metri pătrați.

- Locul propus trebuie să fie public accesibil și să fie în apropiere unui flux de oameni care să beneficieze de oportunitățile oferite de instalația solară.

- Spațiul propus trebui să fie amplasat într-o zonă însorită cu acces la lumină soarelui pe parcursul întregii zile. Se recomandă ca locul propus să fie îndepărtat de clădiri înalte care pot restricționa accesul la lumina.


NUMĂRUL DE CAZURI DE ÎMBOLNĂVIRE CU INFECȚII ACUTE ALE CĂILOR RESPIRATORII ESTE ÎN DIMINUARE

 

În perioada 5-11 noiembrie, Centrul de Sănătate Publică a înregistrat 316  cazuri de maladii infecțioase, intoxicații și reacții adverse, dintre care 142 de cazuri de boli diareice acute. Comparativ cu săptămâna precedentă, acest număr este în diminuare. Au fost înregistrate 2204 de cazuri noi de îmbolnăvire cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Cazuri de gripă nu au fost înregistrate. Împotriva acesteia deja au fost vaccinate 1742 de persoane. Cei mai afectați rămân a fi copiii cu vârsta până la patru ani.


POLIȚIA CAPITALEI BATE ALARMA CU PRIVIRE LA AGENȚII ECONOMICI CARE COMERCIALIZEAZĂ ALCOOL NEAUTORIZAT

 

Direcția de poliție a municipiului Chișinău a analizat chemările la instituțiile de agrement, inclusiv la unitățile comerciale unde se vând băuturi spirtoase. Astfel, de la începutul anului 2018, au parvenit 2743 de informații care se refereau la starea de ebrietate a persoanelor, bătăi, încălcarea ordinii publice și întrebuințarea substanțelor narcotice. Cele mai multe chemări au fost înregistrate la Botanica - 793 de cazuri. Deși pentru unele instituții de agrement au fost înregistrate peste 114 de chemări a poliției, acestea continuă să activeze. În primele opt luni ale anului, pe aceste cazuri au fost intentate peste 180 de dosare penale și 139 de procese contravenționale. În rezultat, au fost emise 39 de sesizări pentru sancționarea instituțiilor de agrement buclucașe. La 21 din cazuri, nu a fost dat niciun răspuns.

Pe parcursul săptămânii precedente, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 24 accidente rutiere, în urma cărora 24 persoane au rămas traumatizate. Au fost accidentați 11 pietoni, dintre care cinci – pe trecerile pentru pietoni.  

În perioada 5-11 noiembrie, au fost înregistrate 293 de infracțiuni, dintre care 230 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 29 de infracțiuni săvârșite anterior.

Au fost întocmite 923 procese contravenționale și aplicate amenzi în mărime de 758 mii lei, dintre care 168 mii lei s-au achitat pe parcursul a 72 de ore.

Dispeceratul 112 a recepționat în total 1372 apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 1155 informații. În flagrant au fost reținute 18 persoane, iar 39 de persoane au fost documentate contravențional.


ALTE NOUTĂȚI

 

- În această săptămână, în capitală urmează să fie plantați 3000 de arbori.

- La invitația primarului, cu suportul Asociației Obștești “Forgotten Animals”, în Chișinău au venit doi experți biologi, care, pe parcursul a câteva zile, vor acorda asistență și instruiri hingherilor de la “Autosalubritate” și de la Centrul Municipal pentru Sterilizarea Animalelor. Aceștia, de asemenea, vor evolua situația ce ține de câinii maidanezi în capitală și vor propune soluții pentru problemă.


Publicat de:

Distribuie