PrimariaMea
Ședință de îndată: situația de la Apă-Canal Chișinău Image
31 ian. 2023

Ședință de îndată: situația de la Apă-Canal Chișinău

Durata ședinței: 6 ore 10 minute

Pauză: 1 oră 20 minute

Întârziere: 50 minute

 

Prima ședință a Consiliului Municipal Chișinău din noul an, a fost una de îndată. Aceasta a fost convocată după ce Premier Energy a avertizat că va deconecta S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” de la energie electrică chiar în ziua următoare. Motivul? Datoriile față de furnizor, de circa 70 de milioane de lei. Deși situația se anunța ca fiind una gravă, ordinea de zi conținea doar o prezentare de informații la subiect, nu și proiecte de decizie. 

Prima ședință din acest an a început conform tradiției din anul precedent – cu întârziere. Mai exact, startul ședinței a fost dat cu aproximativ 50 de minute mai târziu decât ora fixată inițial. 

Consilierii au fost convocați în ședință de îndată la inițiativa primarului Ion Ceban. În ordinea de zi a fost inclus un singur subiect, legat de situația excepțională de la S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”.

Victor Mîndru (PSDE) a fost votat în calitate de președinte. 

Imediat după desemnarea acestuia, edilul municipiului Chișinău, prezent în sala CMC, a susținut o declarație. Potrivit lui Ion Ceban: ,,Discuțiile cu Premier Energy nu au dus la un rezultat. Intervenția întârziată a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) este insuficientă la această etapă. Abordarea Guvernului este ipocrită, iresponsabilă și criminală. În momentul în care prețul la gazele naturale a crescut de aproape șapte ori într-un an, la energie electrică cu 300%, rata inflației pe anumite categorii a atins cota de peste 30%, considerăm criminală intervenția ANRE-ului și atitudinea neglijentă din partea Guvernului. Operatorul Apă-Canal este unul dintre cei mai mari utilizatori a energiei electrice din țară. (...) Obiectivele Guvernului PAS este să falimenteze întreprinderea și să încerce să preia controlul de stat, apoi să o cedeze unui partener privat.” 

Ion Ceban a mai declarat că odată cu deconectarea apei potabile în Chișinău, vor avea de suferit întreprinderi strategice, una dintre ele fiind ,,Franzeluța”. O eventuală sistare a apei va pune în pericol și rețelele de apeduct, acestea riscând să înghețe. Ceban a mai adăugat: ,,Nu aveți ce vă scărpina în ureche sau în altă parte, unde de obicei vă scărpinați. Nu ne spuneți că ANRE este instituție independentă, nu există acolo independență. Stau acolo domol băiețeii și fetițele și ridică mâna când aveți voi nevoie.” 

După acuzațiile lansate, Ion Ceban a plecat imediat, fără a mai asista la discuții.

 

DECLARAȚII

Grigore Bejenaru (neafiliat) a adus acuzații actualei guvernări, care potrivit lui, ar intenționa să lase capitala fără apă potabilă. 

Ruslan Verbițchi (Platforma DA): ,,Este neputincios să asistăm la scenariul în care o întreprindere aflată în gestiunea statului este falimentată în mod intenționat și este trecută sub gestiunea unor persoane din privat. Cele din urmă vor desena cifrele din facturi. (...) Din cauza ANRE-ului PAS-ului, care nu a intervenit la timp în mod intenționat, tarifele la apă vor fi exagerat de mari.”

Ion Cebanu (PL): ,,Asistăm la startul campaniei electorale pentru alegerile locale pentru mun. Chișinău. Dacă ai o problemă, atunci vii și cu soluții. Nu poți să spui că la Apă-Canal nu ajung 70 de mil. de lei, dar pui pentru trotuare 400 de mil. de lei, iar pentru evenimente culturale/artistice sute de milioane. Nu este logic în cazul unei probleme adevărate. Inițial primarul nu intenționa să convoace ședința CMC, nu dorea. În două zile s-a răzgândit. De ce să nu vină și să facă un pic de PR? A venit, a spus ce a avut de spus, s-a scuipat un pic și a fugit.”

Victor Poleacov (PSRM) a îndemnat consilierii să semneze o sesizare către Comisia pentru Situații Excepționale a mun. Chișinău. În textul acesteia se cerea: 1) chemarea comisiei în ședință urgentă; 2) emiterea unei dispoziții prin care să oblige Premier Energy să nu oprească furnizarea energiei electrice către întreprinderea strategică S. A. ,,Apă-Canal Chișinău”. 

Dinari Cojocaru (PSRM) a declarat că executivul trebuia deja să vină cu un proiect de decizie prin care să fie alocate resursele financiare necesare pentru datoria S. A. ,,Apă-Canal Chișinău”. 

Serghei Burgudji (P. P. ,,Șor”) a considerat că de situația de la Apă-Canal este responsabilă atât administrația mun. Chișinău, cât și guvernarea PAS. 

Valerii Klimenco (P. P. ,,Șor”) a declarat că: ,,Vinovați de situația de la Apă-Canal sunt cei din PSRM, consilierii neafiliați din MAN și cei din Platforma DA. Aceștia au votat bugetul pentru anul 2023. Consilierii respectivi au împărțit bugetul în așa fel încât să rezolve problemele lor înainte de alegerile locale, numai nu problemele de la Apă-Canal Chișinău. Soluția este ca din bugetul orașului să identificăm 70 de mil. de lei și să acoperim datoria societății pe acțiuni.” 

Zinaida Popa (PAS) a susținut că întreprinderile municipale sunt gestionate foarte prost, fără un plan clar de acțiuni. 

Dumitru Ivanov (PAS): ,,Constatăm că primarul folosește problema de la Apă-Canal ca instrument de PR. Îndemn ca soluția în această situație să vină din partea CMC-ului.”

Alexandr Odințov (PSRM): ,,Se vrea falimentarea distribuitorului de apă, ca ulterior să fie preluat de altcineva. Amintesc despre rețeaua de apeduct planificată pentru Strășeni și Călărași, lucrări de care s-a ocupat o companie germană. Cei din urmă și-au manifestat dorința de a extinde serviciile Apă-Canal pentru întreaga regiune de centru. Astfel, înalții în stat vor să preia societatea pe acțiuni și să o transmită unor terți.”

După runda de discursuri, în condițiile în care era trecut de ora 13:00, consilierii au mers în pauza de prânz.

Ședința CMC a fost reluată aproape de ora 15:00, după o pauză de o oră și 20 de minute. 
 

Durata ședinței: 6 ore 10 minute

Pauză: 2 ore 10 minute


Ordinea de zi 
 


1. Situația excepțională la S.A. „Apă-Canal Chișinău”
 

Viceprimara Irina Gutnic, ex-directoarea S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”, a fost raportoarea desemnată pentru acest subiect. 

Potrivit acesteia, regulile de calcul al tarifului la serviciile de apă și canalizare ar fi foarte rigide, nu țin cont de bunele practici aplicabile la nivel internațional și nici de starea reală a infrastructurii tehnico-edilitară sau de nevoia de investiții capitale în rețele. 

Gutnic a explicat că veniturile societății pe acțiuni se deduc din tariful stabilit pentru servicii, neactualizat în perioada 2017 – ianuarie 2023. Mai mult, între anii 2019 – 2021 compania nu a depus cereri de ajustare a tarifului întrucât regulile de calcul ar fi impus o scădere. Fosta șefă de la Apă-Canal a prezentat și o serie de date care descriu situația de acolo.

 

Tarifele medii pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare:

  • 2007  –  6,65 lei;
  • 2009 – 12,17 lei;
  • 2017 – 13,61 lei;
  • 2023 – 17,22 lei. 

 

Datoriile S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” la începutul anului 2022:

  • energie electrică – 10,6 mil. de lei energie electrică; 
  • gaze naturale – 7,4 mil. de lei;
  • alți furnizori – 27,2 mil. de lei;
  • datorii totale – 45,2 mil. de lei;
  • datorii noi acumulate – 98,8 mil de lei.

 

Datoriile S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” la începutul anului 2023:

  • energie electrică – 74,2 mil. de lei;
  • gaz – 45,2 mil. de lei;
  • alți furnizori – 31,3 mil. de lei.

 

Irina Gutnic a precizat că responsabil de gestiunea și activitatea economică a unei societăți pe acțiuni este fondatorul, adică Consiliul Municipal Chișinău. Însă, societatea pe acțiuni nu este finanțată de CMC, ea fiind la autofinanțare. În aceste condiții, Consiliul societății, organul executiv, comisia de cenzori și fondatorul se pot implica în activitatea Apă-Canal.

 

Viceprimara a propus o serie de potențiale măsuri pe termen scurt:

  • adoptarea unor șir de modificări în legislație și în actele normative pertinente așa încât să fie posibilă ajustarea tarifelor până la nivelul care să acopere cheltuielile operaționale inevitabile. În momentul de față tariful existent este mai mic cu doi lei decât necesarul.
  • intervenția statului în subvenționare diferenței neacoperite de tariful existen. 

 

Vitalie Mucan (PSRM) a cerut explicații, de ce noile tarife la apă și canalizare, aprobate de CMC la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, au fost mai apoi suspendate. Solicitarea care ar fi parvenit din partea municipalității. Irina Gutnic a argumentat prin faptul că într-o perioadă scurtă de timp, tariful la energia electrică a fost majorat, iar mai apoi micșorat. Astfel, calculele prezentate inițial nu mai corespundeau realității. 

Irina Gutnic, viceprimara mun. Chișinău: ,,Lucrăm la înaintarea unei acțiunii în instanța de judecată în care să contestăm metodologia aplicată de ANRE în calcularea tarifului la apă și canalizare.”

Dinari Cojocaru (PSRM) a susținut că una dintre soluțiile oportune, capabile să scoată distribuitorul de apă din impas, este alocarea imediată de resurselor financiare pentru stingerea datoriei la energia electrică. Cojocaru a precizat că împreună cu alți consilieri a întocmit și un proiect de decizie în acest scop. Un alt proiect de decizie ar putea să presupună scutiri de TVA, recunoașterea întreprinderii ca una strategică și cu posibilitatea să cumpere gaz natural și energie electrică la preț special. O altă opțiune ar fi emiterea de acțiuni.

Corneliu Pântea (PUN) a numit ping-pongul de replici un război între administrația locală și cea publică centrală. Consilierul consideră că cele două părți se luptă pentru a decide în gestiunea cui va trece operatorul de apă și canalizare. Pântea a propus două soluții: alocarea unei sume de bani din bugetul statului, care să compenseze din datoriile Apă-Canal, ori aprobarea de către CMC a unui tarif mai mare la serviciile prestate de societatea pe acțiuni.

După aproape două ore de discuții pe marginea subiectului, președintele ședinței a propus să se ia act de informația prezentată de Gutnic, întrucât responsabilii nu aveau un proiect de decizie întocmit pe marginea punctului din ordinea de zi. Totodată, s-a făcut următoarea mențiune protocolară:

,,Executivul va sistematiza propunerile și inițiativele parvenite pe parcursul ședinței, inclusiv cele care țin de alocarea resurselor financiare, pentru pregătirea unui proiect de decizie pentru o eventuală ședința de îndată a CMC.”

Ședința a fost închisă.

Joi, 26 ianuarie, responsabilii de la Premier Energy au anunțat că, începând cu 1 februarie, urmează să deconecteze instalațiile de alimentare cu energie electrică ale S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”. Decizia vine după ce societatea pe acțiuni a acumulat datorii considerabile la distribuitorul de energie electrică. Tot atunci furnizorul de electricitate a avut o tentativă de deconectare a mai multor surse de consum, inclusiv cele în care își are sediul administrativ ,,Apă-Canal Chișinău”, acțiuni la care a renunțat ulterior. 

Din 13 ianuarie, în urma deciziei ANRE, tariful la serviciile de apă și canalizare pentru consumatorii casnici constituie 15,3 lei/m3, adică cu 4,6 lei mai mult decât până la momentul modificării. 



 

Responsabilă de monitorizare: Loreta Lisnic

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ

 


Publicat de:

Distribuie