PrimariaMea
Ședință cu scandal și buget aprobat în cinci minute Image
30 dec. 2020

Ședință cu scandal și buget aprobat în cinci minute

Ultima ședință din 2020, și a cincea din decembrie, s-a desfășurat cu scandal și acuzații. PAS, DA și PL au acuzat executivul că au convocat ilegal ședința „de îndată”, care se convoacă doar în situații de urgență și doar pentru a discuta această urgență. Ulterior, aceste fracțiuni au părăsit sala, în semn de protest, iar consilierii PSRM, PD, Șor și PUN au votat, timp de cinci minute, bugetul municipal pentru 2021, fără discuții sau amendamente.

 

 

Consilierii au început cu dezbateri privind legalitatea ședinței de „îndată”. Astfel de ședințe se convoacă doar în caz de urgență. Secretarul CMC a motivat necesitatea convocării unei ședințe de îndată prin situația Covid-19. Totuși, pe ordinea de zi era un singur subiect privind situația epidemiologică (informație) și alte opt subiecte privind aprobarea statutelor mai multor întreprinderi municipale, regulamentul privind publicitatea exterioară, taxele și bugetul pentru anul 2021, în două lecturi.

 

Ion Cebanu (PL) și Andrei Năstase (DA) au declarat că ședința de îndată a fost convocată ilegal. Ședința s-a deschis oricum cu votul a 26 de consilieri (PSRM, Partidul Șor, PD). Conform lui Vasile Grădinaru (PAS) dacă se convoca ședință de urgență din cauza Covid-19 doar acest subiect trebuia discutat, iar ulterior de adoptat anumite decizii. Ion Cebanu (PL) a propus transmiterea la reexaminare a tuturor subiectelor cu excepția situației epidemiologice. Propunerea a fost susținută doar de fracțiunile DA și PAS. 

 

Aliona Doroș (DA) a atenționat aleșii că atunci când s-a deschis ședința nu erau 22 de consilieri PSRM, cum au declarat, și că din acest motiv nu s-au acumulat suficiente voturi pentru aceasta. Declarația a stârnit discuții contradictorii, dar secretarul CMC și fracțiunea PSRM au insistat că ședința s-a deschis fără încălcări, cu prezența a 26 de consilieri prezenți în sală.

 

Primarul Ion Ceban a reproșat consilierilor că au agreat împreună că pe 29 - 30 decembrie se va desfășura ședința CMC și i-a invitat să lucreze în interesul cetățenilor. Unii consilieri au profitat de oportunitate pentru a-i reproșa primarului că în ultimele cinci zile s-a aflat în concediu, într-o vizită la Moscova, în loc să lucreze pentru cetățeni.

 

Mai mult, conform unor consilieri, proiectul bugetului a fost transmis aleșilor abia cu o seară înainte, la ora 23.00. Vasile Grădinaru (PAS) a propus retragerea proiectelor privind aprobarea bugetului în prima și a doua lectură din motiv că acestea le-au fost trimise aleșilor târziu. Propunerea nu a acumulat suficiente voturi.

 

Printre dezbateri, consilierii au ales președintele ședinței - Victor Poleacov (PSRM) - și au completat ordinea de zi cu un subiect privind modificarea deciziei CMC privind acordarea indemnizațiilor pentru funcționarii publici din administrația locală. Executivul a retras din nou subiectul privind regulamentul pentru publicitatea exterioară.


CETĂȚENII PARTICIPĂ


Activista Galina Muratova a vorbit consilierilor despre problema animalelor fără adăpost. Conform acesteia, regulamentul aprobat de CMC privind protecția animalelor nu se respectă, iar necropola nu dispune de echipamentul necesar pentru a asigura sterilizarea câinilor cum prevede documentul că ar trebui.

Colega sa, Iana Veber, a adăugat că la necropolă se spală bani publici și a propus consilierilor să facă o comisie de investigație.

 

Ala Revenco, activistă și fondatoarea organizației „Părinți Solidari”, a informat consilierii că bugetul pentru 2021 nu a fost consultat corespunzător, iar ulterior nu a fost publicat tabelul de divergențe privind rezultatele discuțiilor publice pe marginea acestuia. Activista a declarat că ședința în care se adoptă bugetul nu poate fi anunțată cu o seară înainte.

 

Reprezentantul Clubului Sportiv Dacia Buiucani a mulțumit primăriei pentru suport și a informat consilierii despre activitatea și succesele clubului, inclusiv faptul că au o echipă în divizia națională, pe locul 5. Clubul a semnat anul acesta un acord de colaborare cu primăria.


DECLARAȚII


Andrei Năstase (DA) a declarat că primăria nu a întreprins nimic pentru a susține afacerile mici, ci din contra prin proiectul privind taxele locale protejează agenții care au monopolizat piața.

 

Roman Cojuhari (PAS) a declarat că executivul nu dispune de o metodologie de calculare a taxelor și că acestea se stabilesc arbitrar. Spre exemplu, susține consilierul, un atelier de confecționarea a hainelor plătește mai multe taxe decât o spălătorie, iar o alimentară mică de zeci ori mai mult decât un hipermarket. Din acest motiv, fracțiunea PAS nu a susținut proiectul privind aprobarea taxelor pentru 2021.

 

Vasile Grădinaru (PAS) a informat aleșii că proiectul bugetului pentru 2021, supus consultărilor, a fost modificat, astfel încât  s-a oferit prioritate „bazinelor, havuzurilor și gardurilor de la instituții”. Consilierul a susținut că prioritățile trebuie setate conform necesităților locuitorilor, iar într-un an financiar greu taxele nu trebuie ridicate.

 

Aliona Mandatii (DA) a declarat că platforma DA a informat executivul că într-un an pandemic nu susține creșterea taxelor. Totuși, solicitarea a fost ignorată, iar proiectul propus favorizează afacerile mari în defavoarea celor mici și mijlocii. Consiliera a comunicat aleșilor că nici o propunere a platformei DA nu a fost acceptată de executiv și că fracțiunea DA nu va susține proiectul.

 

Aliona Doroș (DA) a remarcat că bugetul propus spre analiză consilierilor ieri seară deține un deficit mai mare decât cel prezentat inițial spre consultări, iar mai multe proiecte aprobate anul precedent nu se regăsesc în buget. Platformă DA nu va vota bugetul pentru că propunerile fracțiunii și societății civile nu au fost acceptate și incluse.

 

Corneliu Pântea (PUN) a declarat că bugetul se adoptă exact ca în anii precedenți. Conform lui, aceasta se va întâmpla și în anii următori, iar deficitul va crește, până când Chișinăul nu va deveni parte a României.

 

Ion Cebanu (PL) a susținut că bugetul prevede un deficit de 1,78 miliarde, mai mult decât era planificat inițial. Mai mult, taxele propuse vor ucide businessul mic și mijlociu.

 

Veaceslav Nedelea (PD) a amintit consilierilor că a fost ordonatorul de credite a suburbiei Durlești, unde au avut o situație similară cu un buget care deținea un deficit mare, dar s-a executat în volum de 94%. Acesta susține că deși 1,78 mln e un deficit exagerat, nu e o „catastrofă”.


1. Informația privind situația epidemiologică cu privire la COVID-19 în municipiul Chișinău

 

În Chișinău s-au înregistrat 59 755 cazuri de infectare cu virusul Covid-19, dintre care 951 decese. Se remarcă o scădere a cazurilor depistate, dar în același timp au scăzut și solicitările de testare. Conform lui Boris Gîlcă, șef-adjunct al Direcției asistență socială și sănătate, scăderea se datorează noilor restricții, inclusiv desfășurarea orelor online.

În spitalele municipale sunt disponibile 1172 paturi, dintre care 167 pentru copii și 40 pentru femeile gravide. La Centrul Covid de la Moldexpo sunt 200 de paturi pentru triaj, iar din ședințele precedente cunoaștem că există posibilitatea de a deschide alte 140.

Boris Gîlca susține că vaccinarea în Republica Moldova va începe în curând. 200 000 doze de vaccin vor fi donate Republicii Moldova de către România, iar alte vaccinuri vor ajunge în țară cu suportul OMS și UNICEF.

 

Boris Gîlca susține că inițial Moldova ar avea nevoie de 1 milion și jumătate de doze de vaccin, pentru a acoperi 70% din populație. Acesta a mai declarat că direcția dispune de un plan de acțiuni „în lucru” care se actualizează permanent, însă acesta ar fi intern. Raportorul nu a indicat ce prevede acest plan, dar a precizat că primăria așteaptă 50 de aparate de ventilare și 300 de stații de oxigenare, pentru toate spitalele din municipiu. Echipamentele sunt procurate prin intermediul unui proiect al Băncii Mondiale, din care se vor aloca resurse  inclusiv pentru reparația spitalelor. Acest suport va depăși bugetul alocat pentru sănătate prevăzut pentru 2021.

 

Boris Gîlca a solicitat consilierilor să aprobe bugetul pentru a susține sectorul de sănătate și medicii care au nevoie de salarii și echipamente.


2. Aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2021 

Proiect de decizie

 

Conform raportoarei, Olesea Pșenițchi, șefa adjunctă a Direcției finanțe, taxele au fost ajustate cu suportul programului USAID „Comunitatea Mea” și experților străini. Proiectul prevede ajustarea taxelor la cota inflației din ultimii ani și a fost consultat public.

 

Raportoarea a declarat că executivul a analizat toate propunerile primite la consultări și că astfel mai multe taxe s-au redus pentru a susține agenții economici pe timp de pandemie, inclusiv taxa pentru comercializarea tutunului de la 50 000 lei la 25 000 lei, pentru o unitate de apărat. În același timp, solicitările din partea HORECA au fost ignorate.

 

 

Președintele ședinței a supus proiectul  la vot, ca bază, deși consilierii mai aveau întrebări către raportoare. Ulterior, consilierii au intervenit cu amendamente. La propunerea PAS, consilierii au anulat micșorarea taxei pentru tutun, astfel încât aceasta să rămână în 2021 50 000 lei ca în anul curent. Deși propunerea a fost aprobată inițial, pentru ca să fie validată, era necesar de aprobat repetat proiectul, cu toate modificările votate de consilieri. Totuși, când aleșii au votat proiectul cu amendamentele făcute, nu s-au acumulat suficiente voturi. În aceste cazuri, proiectul rămâne aprobat în redacția inițială.

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA* PAS* PL* PP Șor PD F9 PCRM PUN
Pro 22 2 2
Contra
Abțineri 1

Decizia finală

 

* Nu au participat la vot.


3. Operarea de modificări în decizia Consiliului municipal Chișinău nr. 6/3 din 19.05.2020

Proiect de decizie

 

A fost aprobat în grabă fără discuții, deși consilierii PAS și DA solicitau să adreseze întrebări.

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA* PAS* PL* PP Șor PD F9 PCRM PUN
Pro 22 2 2 1
Contra
Abțineri 1

Decizia finală

 

* Nu au participat la vot.


La propunerea PSRM, subiectele 4-6 au fost transmise la reexaminare.

 

PAS, DA și PL au părăsit ședința în semn de protest față de cum a fost convocată ședința și cum se adoptă deciziile. Ședința a continuat cu prezența a 28 de consilieri.


7. Aprobarea bugetului municipal Chișinău pe anul 2021 în prima lectură

Proiect de decizie

 

Proiectul a fost aprobat fără discuții.

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD F9 PCRM PUN
Pro 22 2 2 1
Contra
Abțineri 1

Decizia finală


8. Aprobarea bugetului municipal Chișinău pe anul 2021 în lectura a doua 

Proiect de decizie

 

Proiectul a fost aprobat fără discuții și fără amendamente.

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD F9 PCRM PUN
Pro 22 2 2 1
Contra
Abțineri 1

Decizia finală


9. Modificarea deciziei CMC privind acordarea indemnizațiilor pentru funcționarii publici din administrația locală

Proiectul de decizie a fost inclus pe ordinea de zi la începutul ședinței

 

Prin proiect s-au transferat resurse de la o altă instituție pentru a asigura funcționarii cu un premiu în volum de un salariu, pentru activitatea desfășurată în 2020. Indemnizațiile vor fi acordate până pe 31 decembrie.

Proiectul a fost aprobat anterior de  consilieri, la propunerea PAS. Deși modificarea deciziei și identificarea surselor pentru indemnizații a fost propusă de PSRM, proiectul inițial nu a fost votat de către aceștia.

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD F9 PCRM PUN
Pro 22 2 2 1
Contra
Abțineri

Decizia finală

 

Astfel, cu scandal și buget aprobat în cinci minute, s-a încheiat ultima ședință CMC din 2020.

 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Voroneanu

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ:


Publicat de:

Distribuie