Ședința CMC: Viceprimară nouă, acorduri și rapoarte
Consilierii vor examina numirea viceprimarului responsabil de economie și finanțe, aprobarea regulamentului privind administrarea Fondului de rezervă, modificarea regulamentului cu privire la comerț, acorduri de cooperare și înfrățirea Chișinăului cu localitatea Constanța din România, raportul Curții de Conturi privind parteneriatele public-private încheiate de autoritățile locale, aprobarea caietului de sarcini pentru elaborarea Planului Urbanistic General și vânzarea prin licitație a opt loturi de pământ.
1. Numirea Olgăi URSU în funcția de viceprimară a municipiului Chișinău
Inga Ionesii a demisionat din funcția de viceprimară pe 15 iunie 2021. Conform presei, aceasta urmează să gestioneze Departamentul management instituțional din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Primarul o înaintează la această funcție pe consiliera sa în economie și finanțe - Olga Ursu. În absența Ingăi Ionesii, Olga Ursu a exercitat atribuțiile de viceprimară.
Fondul de rezervă este destinat cheltuielilor neprevăzute care pot apărea pe parcursul anului bugetar (calamități naturale, ajutor material în caz de incendiu etc.). Regulamentul propus spre aprobare stabilește că fondul de rezervă va constitui cel mult 2% din volumul cheltuielilor din bugetul municipal. Solicitările de alocare a resurselor din fondul de rezervă sunt colectate de preturi și direcțiile CMC. Acestea vor fi examinate și aprobate de către o comisie specializată formată din consilieri și executiv. Primarul, conform proiectului de decizie propus, va prezida comisia.
4. Modificarea Regulamentului privind licitațiile cu strigare pentru obținerea dreptului de a încheia un contract privind amplasarea unității de comerț ambulant stradal pe teritoriul mun. Chișinău, aprobat prin decizia CMC nr. 17/6 din 01.10.2020
Proiectul de decizie nu a fost prezentat precum prevede Regulamentul Consiliului municipal Chișinău.
6. Aprobarea Acordului de Înfrățire între municipiul Constanța, România și municipiul Chișinău
9. Implementarea Proiectului de renovare a trotuarului pe teritoriul Grădiniței nr. 225
10. Organizarea întremării și odihnei elevilor în vara anului 2021
1070 de copii se vor odihni în taberele de vară, cu suportul autorităților municipale. Costul unui loc este de 2200 lei, dintre care părinții vor achita 440 de lei (20%). Copiii din familii numeroase, monoparentale, cu părinți cu necesități speciale, pensionari, refugiați sau pedagogi, aflați în tutelă sau în îngrijirea statului ș.a. (20% din cei 1070 copii) vor beneficia de bilete integral gratis.
13. Acceptarea donației oferite prin asistență PNUD Moldova
17. Transmiterea valorii lucrărilor de reparație capitală
18. Transmiterea valorii lucrărilor de reparație capitală
20. Recepționarea și transmiterea obiectivelor
Curtea de Conturi a examinat realizarea și implementarea parteneriatelor public-private încheiate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Academia de Științe a Moldovei, primăria mun. Chișinău și entitățile din subordine. Curtea a constatat că aceste procese s-au desfășurat, în unele cazuri, cu nerespectarea prevederilor legale, ceea ce a afectat obiectivele parteneriatelor public-private, interesele publice, precum și evidența contabilă conformă a patrimoniului public. Raportul stabilește că:
- La etapa de inițiere a parteneriatului public-privat, lacunele cadrului normativ creează riscuri majore de deposedare a autorităților de patrimoniul public sau de beneficiile gestionării acestui patrimoniu.
- La etapele de evaluare și de atribuire a contractelor de parteneriat public-privat, beneficiile partenerului public nu întotdeauna au fost explicite și justificate.
- Neasigurarea instituirii din partea partenerului public a comisiilor de monitorizare, în unele cazuri, a dus la executarea neconformă a clauzelor contractuale, precum și la prezentarea informațiilor neveridice privind valoarea investițiilor executate de către partenerul privat.
25. Organizarea și punerea în circulație a troleibuzului turistic
Troleibuzul turistic va circula sâmbătă și duminică și va realiza câte patru rute de 1-1,20 h fiecare. Costul unei călătorii va fi 30 de lei.
Conform proiectului de decizie, troleibuzul turistic urma a fi pus în circulație încă din 1 mai 2021.
26. Utilizarea toponimicului „Chișinău"
32. Caietul de sarcini pentru elaborarea Planului urbanistic general al orașului Chișinău
Conform caietului de sarcini, Planul Urbanistic General urmează a fi realizat în 12 luni. Prețul estimativ este de 20 milioane lei (fără TVA).
33. Adjudecarea la licitație publică
Primăria propune vânzarea prin licitație a opt loturi de pământ, localizate pe bd. Renașterii, str. Petricani (2 loturi) str. Varnița, str. Roșiori, str. Constantin Stere, str. Pietrarilor și str. Uzinelor.
Primăria Mea va monitoriza LIVE dezbaterile și voturile consilierilor. Sintezele ședințelor precedente pot fi consultate pe pagina primariamea.md, secțiunea „Ce fac autoritățile/Ședințele CMC”.