Ședința CMC: transport public, nucleul istoric și privatizări
După o pauză de aproape două luni, consilierii se reunesc din nou în ședință marți, 30 martie 2021, ora 10:00. Aleşii vor analiza 45 subiecte, dintre care cinci rapoarte și 48 proiecte de decizie. Consilierii vor examina procurarea troleibuzelor și autobuzelor, executarea bugetului, amenajarea unei parcări multietajate la Piața Centrală, emiterea obligațiunilor municipale, dar și privatizarea mai multor terenuri. 10 proiecte de decizie despre privatizări nu au fost publicate.
1. Informația privind situația epidemiologică cu privire la COVID-19 în municipiul Chișinău
2. Achiziționarea troleibuzelor articulate Model „Phileas Trolley VDL” (2014)
Se propune împuternicirea Regiei Transport Electric să achiziționeze de la compania italiană „BASCO SRL” două troleibuze articulate în valoare de 50 mii de euro fiecare.
3. Contractarea intermediarului financiar în scopul emisiunii de valori mobiliare locale
Primăria planifică să procure din Belarus 20 de troleibuze noi și cinci troleibuze articulate, în baza unui acord interguvernamental. Pentru a acoperi costurile, primăria cere aleșilor aprobarea de a emite obligațiuni municipale.
Mecanismul financiar de obligațiuni municipale a fost propus de asociația Expert-Grup și explicat în timpul audierilor publice din 4 martie.
Proiectul prevede achiziționarea directă a autobuzelor și aprobarea Regulamentului în baza căruia se va desfășura achiziția. Monitorizarea procesului de achiziție se propune grupului de lucru pe transport creat de Consiliul municipal la 10 martie 2020.
Pe 25 februarie 2021 primăria a lansat repetat licitația pentru procurarea a 100 de autobuze. Din nota informativă atașată proiectului, reiese că achiziția directă vine să completeze, nu să înlocuiască, licitația. Primăria Mea va monitoriza discuțiile din Consiliul municipal și va reveni cu detalii la acest subiect.
5. Acceptarea grantului de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Ministerul a acordat administrației din Chișinău un grant de 6 mil. lei pentru lucrările de curățare a albiei râului Bâc, de la str. Petru Rareș până la podul din str. Cantonului. 21.52% din suma grantului au fost acoperite de primăria Chișinău.
10. Modificarea deciziei Consiliului Municipal Chișinău nr.17/2 din 01.10.2020
14. Modificarea deciziei Consiliului municipal Chișinău nr. 53/17 din 20 iulie 2006
Proiectul propune modificări la Regulamentul privind utilizarea simbolicii locale și denumirii istorice și oficiale a municipiului Chișinău.
16. Aprobarea, în redacție nouă, a Statutului Întreprinderii Municipale Regia „Autosalubritate”
17. Trecerea instituțiilor de învățământ primar și secundar la autonomie financiară
19. Acceptarea donației de computere în instituțiile de învățământ
140 de computere vor fi distribuite în instituțiile de învățământ din Chișinău. Lista instituțiilor, numărul elevilor și numărul de calculatoare ce vor fi distribuite sunt prezentate în anexa atașată proiectului de decizie (pag. 2 - 6).
20. Acceptarea donației de bunuri materiale didactice în instituțiile de învățământ general
Instituțiile de învățământ vor primi dicționare, planșe ale alfabetului român, portrete ale scriitorilor clasici și moderni și alte materiale didactice.
22. Informația despre mersul executării bugetului pentru primele două luni ale anului 2021
Proiectul prevedea că din bugetul municipal se vor redistribui 1,5 mil. lei pentru servicii de capturare, vaccinare, sterilizare și cipare. Serviciile urmau a fi prestate de agenți privați, selectați prin procedura de achiziții publice.
Proiectul, inițiat de Platforma DA, a fost examinat de consilieri și la ședința precedentă, din 26 ianuarie 2021. Acesta a fost transmis la reexaminare la inițiativa PAS, PSRM și PD, care au afirmat că proiectul trebuie documentat mai bine și consultat public.
26. Securizarea și dezvoltarea zonei Centru – Nucleul Istoric al orașului Chișinău
Proiectul prevede aplicarea Regulamentului local de urbanism pentru reglementarea și autorizarea lucrărilor din zona istorică a orașului. Direcția arhitectură este însărcinată să creeze grupul de lucru care va elabora conceptul de dezvoltare a nucleului istoric până pe 31 august 2021.
Asociația „Save Chișinău/Salvați Chișinăul” atenționează că aplicarea Regulamentului, în lipsa unui Plan Urbanistic Zonal care trebuie să reglementeze această zonă, reprezintă o încălcare a legislației, acesta nefiind aplicabil pentru nucleul istoric. Mai multe detalii aici.
Sursa: Anetta Dabija, președinta A.O. „Salvați Chișinăul”
30. Audierea dlui Ion Pantea, directorul Î.M. „Piaţa Centrală” referitor la proiectul de decizie privind construcţia unei parcări multietajate pe teritoriul acesteia
31. Informație privind activitatea maxi-taxi-urilor în municipiul Chișinău
32. Rezultatele sondajului realizat de Primăria municipiului Chișinău în vederea aflării opiniei publice referitor la problemele din suburbii și proiectele ce urmează a fi executate în mod prioritar
33. Transmiterea în proprietate privată
Subiectul include șase proiecte de decizie de privatizare a unor terenuri din str. Gh. Malarciuc, str. Nicolae Grădescu, str. Timiș, str. 27 martie 1918, str. Bucovinei-Calea Orheiului și str. Alexandru Donici. Proiectele de decizie nu au fost publicate.
34. Transmiterea în proprietate privată comună
Subiectul include patru proiecte de decizie de privatizare a unor terenuri din str. Ecaterina Teodoroiu, str-la Victor Crăsescu și două terenuri din str. Roșiori. Proiectele de decizie nu au fost publicate.
35. Autentificarea drepturilor asupra loturilor din Întovărășirea pomicolă „SIDEV” COOP
45. Modificarea deciziei Consiliului municipal Chișinău nr. 6/3 din 19 mai 2020
Primăria Mea va monitoriza în regim LIVE ședința și va rezuma discuțiile și voturile consilierilor. Până atunci, vă invităm să analizați ce vor examina consilierii în ședință și deciziile adoptate la ședințele precedente.