PrimariaMea
Ședința CMC pentru nici două subiecte din ordinea de zi Image
28 nov. 2022

Ședința CMC pentru nici două subiecte din ordinea de zi

 

Un proiect și jumătate, atât au reușit consilierii să examineze în ședința CMC din 22 noiembrie. Aleșii locali au aprobat contractarea serviciilor de organizare a licitațiilor cu strigare. Același proiect de decizie a inclus și prelungirea contractului, deja expirat, cu ,,Capitalimobil”. Consilierii municipali s-au arătat nemulțumiți de faptul că, la moment, licitațiile nu sunt suficient promovate și procedura de identificare a unei companii trebuia să înceapă până la încheierea contractului actual. 

În ședință s-a discutat mai bine de o oră despre raporturile dintre S.A. „Apă-Canal Chişinău” și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare. Întrucât ceasul indica ora 17:00, iar polemicile nu se terminau, s-a hotărât continuarea subiectului la următoarea ședință. 

 

Ședința extraordinară a Consiliului Municipal Chișinău a început cu 30 de minute mai târziu, când în sală și-a făcut apariția edilul Ion Ceban. 

Președintele ședinței a fost ales Corneliu Pântea (PUN). Până ca acesta să înceapă prezidarea ședinței, Ceban a vorbit despre situația de la ,,Apă-Canal Chișinău”, subiectul regăsindu-se și pe ordinea de zi a ședinței.

 

Ordinea de zi a fost aprobată ca bază, iar mai apoi s-a intervenit cu modificări. Executivul a retras subiectul:

 

12. Operarea unor modificări în decizia Consiliului Municipal Chișinău nr. 6/10 din 04.10.2018 „Operarea de modificări în decizia CMC nr. 1/9 din 17.03.2015 „Cu privire la crearea Serviciului de sprijin pentru familiile cu copii”.

 

Completarea ordinii de zi:

12. Operarea unor modificări în decizia CMC 6/10 din 04.10.2018 (propus de executiv);

15. Informație privind mersul executării deciziilor CMC nr. 8/42 din 27.11.2018 ,,Cu privire la aprobarea inițiativei de procurare a creanțelor creditorilor S.A. ,,Autocomtrans” în proces de faliment”, și nr. 3/16 din 27.04.2022 ,,Cu privire la aprobarea inițiativei de procurare a creanțelor creditorilor S.A. ,,Autocomtrans” în proces de insolvabilitate”;

16. Informație exhaustivă privind contractele de locațiune încheiate de către Î.M. ,,Piața Centrală” cu persoanele fizice și juridice în anul 2019 și 2022;

23. Informație privind situația de conflict creată între administrație și colectivul Î.M. Regia ,,Autosalubritate”. Etapa de implementare a proiectului cu BERD.

 

Subiectul nr. 3 ,,Aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, furnizat/prestat de către S.A. „Apă-Canal Chişinău”, a fost transferat cu nr. 20 în ordinea de zi.

 

DECLARAȚII:

 

Alexandr Comarov (PSRM) a vorbit despre livrarea agentului termic în mun. Chișinău, în contextul recentei avarii care a dus la oprirea blocului energetic nr. 3 de la Sursa I a Termoelectrica (fosta CET-2). Respectivul bloc aproviziona peste 60% din consumatorii orașului. Comarov susține că acesta ar avea și cel mai mic tarif la căldură. În circumstanțele date, consilierul crede că ar putea urma majorări de tarif. 

 

Ion Ceban, primarul mun. Chișinău: ,,Situația este foarte gravă. Rog depolitizat să abordați acest subiect. Premier Energy a avertizat deconectarea ,,Apă-Canal Chișinău” de la energia electrică, din cauza datoriilor. Dacă anterior lunar pentru energia electrică se plătea 10 milioane de lei, după majorarea tarifului vor fi cheltuieli de 31 de milioane de lei. Cineva dorește falimentarea acestei întreprinderi, acest lucru s-a întâmplat și cu Termocomul, preluat abuziv de la municipalitate.”

 

Dumitru Ivanov (PAS) a declarat că majorarea tarifului la apă și canalizare cu aproape 75%, adică stabilirea unui tarif 24 de lei, ar fi nejustificată. Ivanov spune că, deși primarul Ceban a promis în campania electorală că tarifele pentru servicii nu se vor majora, se întâmplă contrariul. Consilierul crede că edilul are nevoie de bani pentru a investi în renovarea trotuarelor. Dumitru Ivanov invocă management defectuos în administrarea întreprinderii Apă-Canal. 

 

Alexandr Odințov (PSRM) a vorbit generalități despre tariful pentru apă și canalizare, scandalul privind numirea unui nou director la S.A. ,,Franzeluța” și situația privind asigurarea Republicii Moldova cu resurse energetice: ,,Aș fi tăcut dacă realizați ceva cu adevărat semnificativ, dacă gazul și energia electrică se ieftineau. Invocați războiului drept scuză, acesta este însă un motiv absurd. (...) În alte țări au fost înghețate tarifele așa încât oamenii să nu sufere, dar voi special nu le înghețați. Oferiți compensații mici. (...) Cei de la Guvern vor să ia Apă-Canal, să-l transforme în operator regional pentru centrul Republicii Moldova. Astăzi vedem scandal la ,,Franzeluța”. Gazul și electricitatea s-au scumpit, cât va costa pâinea? Nu mai puțin de 20 de lei. Bătrânii vor căuta pesmeți pe la tomberon, din cauza politicii voastre.”

 

Andrei Năstase (Platforma DA) susține că S.A. ,,Termoelectrica” nu ar fi gestionată eficient. Năstase a adus critici guvernării: ,,Le spun celor de la PAS, va veni timpul când vă veți ruga să nu vină Șor sau Plahotniuc să vă judece. Cei ce vor veni, vor face ce faceți dvs. acum, vor încălca legea. În momentul în care vorbim, cel puțin doi miniștri trebuiau deja să fie încătușați.” 

 

DECLARAȚII DE LA CETĂȚENI:

 

Iurie Sacalî și Alexandru Ciolac (membri StopHam) au relatat despre situația privind reconstrucția trotuarului de pe bl. Dacia, mai exact, perimetrul trotuarului cuprins între bl. Dacia ¾ până la str. Cuza Vodă. Potrivit acestora, renovarea s-ar face în detrimentul pietonilor. Deși au semnalat celor de la Pretura Botanica despre problemele identificate în planul proiectului, nu s-a ajuns la un numitor comun cu responsabilii, au susținut cei doi. Cu ei au adus și o schiță suplimentară, în care au ilustrat propria viziune asupra segmentului de trotuar vizat.

 

Eugen Balțat (președintele A.O. ,,S.O.S. Minor”) s-a arătat îngrijorat de fenomenul suicidului printre adolescenți. Acesta i-a adus acuzații lui Victor Poleacov (PSRM), care conduce ,,Garda tânără”. Balțat a afirmat că un membru al acesteia ar fi implicat în comercializarea de droguri. Poleacov s-a arătat indignat că Balțat îi aruncă periodic acuzații. Secretarul CMC a declarat că activistul civic, de dimineață, înainte de a se prezenta la CMC, a forțat ușa unui birou din primărie și a lovit cu piciorul în ușă. În consecință a fost chemată poliția.

 

Andrei Mațco (reprezentant SRL ,,Rabena Invest”) a relatat că din 2011 compania pe care o reprezintă a luat în arendă un teren de 39 de ari, amplasat pe str. Braniște, Chișinău. Prin intermediul instanței de judecată, întrucât terenul nu putea fi valorificat, s-a hotărât un schimb de terenuri. În 2017, a recepționat o scrisoare din partea Direcției arhitectură, în care s-a recomandat întocmirea unui plan urbanistic zonal pentru zona str. Pietrarilor și bl. Renașterii Naționale (Circ), terenul cu care urma să fie realizat schimbul. Deși planul a fost întocmit, plătit din banii proprii și votat de CMC, mai apoi, Direcția funciară  a propus un alt teren (str. Lermontov). Raportorul afirmă că potrivit studiilor, nici acel lot nu ar putea fi valorificat. Întrucât din 2012 compania nu poate să beneficieze de teren, reprezentanții acesteia sunt în litigiu cu primăria. Mațco a venit la ședința CMC cu propunerea de soluționare pe cale amiabilă a situației. 

 

După runda de declarații, președintele a constatat că în sală nu este cvorum. Astfel, aleșii locali au mers la pauza de prânz. Ședința a fost reluată după o pauză de o oră și 50 de minute. 

 

Durata ședinței: 7 ore 10 minute

Pauză: 3 ore

 


Ordinea de zi 


1. Inițierea procedurii de contractare a serviciilor de organizare a licitației funciare cu strigare în mun. Chișinău

Proiect de decizie

 

Proiectul de decizie constă în avizarea inițierii procedurii de contractare a serviciilor de organizare a licitațiilor funciare cu strigare din mu. Chișinău. Precedentul contract, încheiat cu ,,Capitalimobil”, a expirat în luna octombrie. Totuși, pentru a nu bloca procedura de licitație, se propune și prelungirea contractului precedent pentru o perioadă determinată. 

 

Următoarea companie va fi desemnată în baza legii nr. 131 cu privire la achiziții. 

 

Dumitru Ivanov (PAS) a precizat că din anul 2019 și până în prezent, în presă sunt relatate situații în care, atât persoane din primărie, cât și agentul economic ,,Capitalimobil”, ar fi participat la acțiuni ilegale. Consilierul a susținut că în acest sens a fost demarat și un dosar. Responsabilul Direcției juridice, Valeriu Bogdan, a declarat că nu cunoaște despre anumite acțiuni în instanța de judecată. 

 

Alexandr Odințov (PSRM) a semnalat că nu sunt promovate suficient licitațiile organizate de municipalitate, fapt semnalat și de unii agenți economici/potențiali participanți. 

 

Ion Cebanu (PL) s-a arătat nedumerit, de ce nu a fost pornită procedura de selectare a unei companii înainte ca precedentul contract să expire. Mai mult, de ce s-a decis adjudecarea unor terenuri la licitație, în condițiile în care nu era un responsabil de organizarea procedurii de licitație. 

 

Andrei Năstase (Platforma DA) a susținut că proiectul de decizie este unul întârziat: ,,Înțelegem că nu putem bloca activitățile de licitație, dar sunt chestii neclare în proiectul de decizie. Propun o pauză după care executivul să vină cu amendamente la proiectul de decizie, în cazul în care vor să fie votat.

 

Consilierii au luat o pauză de 50 de minute, timp în care liderii de fracțiuni au purtat discuții cu autorii proiectului.

 

Raportorul, Adrian Grigorițchi, șeful Direcției funciare, a declarat că vrea să retragă proiectul, astfel încât la următoarea ședință să-l prezinte cu modificările propuse de consilieri. Potrivit secretarului CMC, opțiunea de retragere nu mai era valabilă. Andrei Năstase (Platforma DA) a propus trimiterea la reexaminare și includerea pe ordinea de zi a următoarei ședințe. 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM Platforma

DA

PAS PL PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Jitari

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Pro 16 8 4 2 1 1 1 1 1 1 1
Contra - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - -

Decizia finală lipsea în momentul publicării sintezei


2. Informație privind raporturile dintre S.A. „Apă-Canal Chişinău” și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică privind aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare

 

Reprezentanta S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”, Irina Gutnic, a relatat că societatea pe acțiuni a primit luni, 21 noiembrie, o prescripție din partea Premier Energy. În textul acesteia, responsabilii sunt avertizați că, în cazul de neplată a datoriei de 5,6 mil. lei, pe 24 noiembrie, operatorul îi va deconecta de la energie electrică.

 

Irina Gutnic (șefa S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”): ,,Tarifele în momentul de față nu sunt actuale și nu sunt racordate la realitățile operatorului. Mai mult, rețelele învechite aflate în gestiune, generează pierderi considerabile. Pierderile constituie de la 8 până la 60%, în timp ce media pe UE este de 23%. În Republica Moldova sunt acceptate pierderi de până la 15% în cazul rețelelor noi, și de 30-35% pentru rețelele cu durata de viață mai mare de 15 ani.” Gutnic a explicat că, conform metodologie ANRE, pe care o numește restrictivă, pierderile nu sunt incluse în tarif.

 

Timp de aproape o oră, Gutnic a reiterat situația de la Apă-Canal, deși subiectul este discutat la ședințele CMC de mai bine de o lună. Responsabila a enumerat motivele care stau la baza cererii de majorare a tarifului la apă și canalizare.

 

Potrivit șefei de la Apă-Canal, acordul de cesionare a datoriei către BERD și BEI nu a fost deocamdată semnat. Gutnic a declarat că este o procedură tehnică, care nu poate fi urgentată. 

Deocamdată nici ANRE nu a venit cu un aviz pozitiv, care să-i permită CMC-ului să voteze modificarea tarifelor la serviciul de apă și canalizare. Irina Gutnic a explicat că dacă ANRE nu emite un răspuns în termenii stabiliți, avizul se consideră a fi primit în mod tacit. 

 

Roman Cojuhari (PAS) a explicat că Premier Energy trimite avize de deconectare la toți agenții economici care înregistrează datorii. Consilierul s-a arătat sceptic în privința unei deconectări propriu-zise. Comentariile responsabililor le-a numit ,,sperietori și șantaj”.

 

Andrei Năstase (Platforma DA):  ,,Să facem o solicitare către Guvern, să se intervină pe lângă ANRE, să înceteze orice demers politic în reglementarea acestei situații grave pentru Chișinău.” 

 

Președintele ședinței a anunțat pauză până joi, 24 noiembrie, ora 10:00, când va fi continuată discuția în baza subiectului cu nr. 2 din ordinea de zi. 

 

Responsabilă de monitorizare: Loreta Lisnic

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ

 


Publicat de:

Distribuie