Ședința CMC din 13 septembrie 2016
13 septembrie, a avut loc ședința Consiliului Municipal Chișinău la care aleșii locali au examintat un singur punct pe ordinea de zi: „Cu privire la inițierea Referendumului local pentru revocarea din funcție a Primarului general al municipiului Chișinău, dl Dorin Chirtoacă”. La şedinţă au fost prezenţi 32 de consilieri din cei 34 necesari pentru a iniţia un referendum.
Preşedintele şedinţei: Ghenadie Botnaru
Secretarul şedinţei: Valeriu Didencu
S-a propus discutarea singurului punct, iar reprezentanţii fiecărei fracţiuni prezente au avut câte un discurs.
Oazu Nantoi, din partea PPEM, a spus că pe 30 octombrie o şansă pentru locuitorii Chişinăului de a rupe oraşul din captivitate.
„E ruşine când după aproape 10 ani de aflare în funcţie să fii primar municipal şi să apelezi la justiţia lui Plahotniuc pentru a te menţine în funcţie.”
Nantoi a continuat menţionând că ei propun un simplu exerciţiu democratic, iar fracţiunea PPEM va vota pt desfăşurarea referendumului.
Ilian Caşu, din fracţiunea PN, a menţionat că acest referendum este cerut de chişinăuienii care i-au votat la alegerile precedente. Acesta a mai făcut o paralelă cu primăria din Bălţi, menţionând că dacă ar fi o asemenea iniţiativă acolo, primarul Renato Usatîi va merge să confirme susţinerea bălţenilor, iar fracţiunea PN ar vota pentru iniţierea referendumului: „Asta este democratic.”
Vasile Chirtoca, reprezentant al fracţiunii PCRM şi celor neafiliaţi, a spus că este prima dată în nouă ani când se vorbeşte despre demisie, pentru că până acum nu se arăta public ce s-a făcut în Chişinău şi cum acesta degradează. El a spus că banii chişinăuienilor se cheltuiesc prost, mult şi nu se duce nimic la bun sfârşit. „Oraşul intră în datorii. Se iau credite care costa mult mai mult.”
Ion Ceban, din partea PSRM, a venit cu un discurs emotiv despre aşa-zisele delapidări şi distrugeri din capitală. „Nimănui nu trebuie să-i fie frică de un procedeu democratic, mai mult, să îl blocheze. Dacă nu ai frică, dacă sincer crezi că lucrurile merg atât de bine, vino cu toată fracţiunea şi demonstrează acest lucru.”
Acesta a menţionat despre peste 300 de dosare care le-a întors Cancelaria de Stat pentru tot ce se întâmplă în capitală, despre rapoartele Curţii de Conturi de delapidări de miliarde, despre monumentele istorice care se distrug şi despre creditul de 40 de milioane de euro care a mers către o companie compromisă în România.
„Banii se fură. Iar noi trebuie să dăm pentru aceste fapte concrete banii înapoi”
A urmat formarea comisiei de numărare a voturilor şi s-a explicat procedura de vot.
Toţi consilierii prezenţi au votat pentru iniţierea referendumului.
Decizia nu a trecut din lipsa numărului necesar de consilieri care au votat.
Responsabil: Vlada Ciobanu