PrimariaMea
Ședința CMC: anul 2022, sport și subiecte funciare Image
27 dec. 2021

Ședința CMC: anul 2022, sport și subiecte funciare

Marți, 28 decembrie 2021, ora 10:00, consilierii se vor reuni în a cincea zi de ședință din această lună. Aleșii vor examina 27 de subiecte și 41 proiecte de decizie, printre care două proiecte privind declararea anului 2022 în onoarea maestrului Doga și lucrătorilor medicali, aprobarea unui acord de colaborare între primărie și Federația Moldovenească de Fotbal, instalarea și protecția terenurilor sportive multifuncționale, modificarea deciziilor aprobate anterior de Consiliu și mai multe subiecte funciare.


Ordinea de zi a ședinței


2022 - anul Eugen Doga și lucrătorului medical?

Consilierii vor decide tematica anului 2022. Aleșii vor examina două propuneri, una din partea Direcției cultură și cealaltă din partea Direcției asistență medicală și socială. Prima propune declararea anului 2022 în onoarea maestrului Eugen Doga, în timp ce Direcția asistență medicală și socială sugerează declararea anului viitor lucrătorilor medicali

Subiectul a fost discutat puțin în una din ședințele precedente ale Consiliului local. Consilierii au propus atunci să dedice anul 2022 mai multor personalități sau cauze, pe diferite domenii. Astfel, ambele propuneri ar putea fi acceptate, prin votul consilierilor. 

 

Aprobarea Acordului de colaborare între Primăria Municipiului Chișinău și Federația Moldovenească de Fotbal

Acordul prevede cooperarea primăriei și Federației în scopul dezvoltării sportului de performanță și promovării unui mod de viață sănătos, printre copii. Conform acordului propus, primăria va crea clase sportive specializate, va asigura spații și condiții favorabile pentru antrenamente, va susține participarea copiilor la diverse competiții, va introduce disciplina „Educație fizică și fotbal” pentru clasele primare și disciplina „Fotbal” pentru clasele specializate în acest sport ș.a. La rândul său, Federația va organiza cursuri de formare pentru cadrele didactice, va instala gazoane artificiale în școlile unde vor fi create clasele specializate de fotbal, va promova imaginea Primăriei și instituției de învățământ și va realiza activități de prevenire și combatere a violenței în sport etc.

Acordul de cooperare urma să fie încheiat pentru o perioadă de trei ani, dar Federația a solicitat ca acesta să fie încheiat pentru cinci ani.

Subiectul urma a fi examinat la ședința din 18 noiembrie, dar a fost retras de pe agendă de executiv, pentru a se interveni cu ajustări la textul acordului. 

 

Aprobarea Regulamentului de administrare și exploatarea a terenurilor de sport multifuncționale proprietate publică din cartierele blocurilor de locuințe din municipiul Chișinău

Regulamentul reprezintă inițiativa consilierilor Vasilii Chirtoca, Valerii Lupașcu și Alexandru Bondarenco din fracțiunea PSRM, după ce mai mulți cetățeni au semnalat că majoritatea terenurilor instalate în 2019 se află într-o stare dezastruoasă. Astfel, prin intermediul regulamentului, consilierii urmăresc să instituie un program municipal de instalare a terenurilor sportive (cel puțin 5 pe an), un set de reguli privind comportamentul cetățenilor pe teritoriul acestor terenuri, să implice asociațiile de locatari și asociațiile obștești în protejarea și salubrizarea lor, dar și instituirea unui sistem de monitorizare a stării terenurilor instalate.

 

Modificarea deciziilor Consiliului municipal 

Consilierii vor examina mai multe proiecte de modificare a deciziilor aprobate anterior în Consiliu:

- Decizia 10/11 din 29.10.2021: Reorganizarea Direcției asistență socială și sănătate în Direcția asistență medicală și socială;

- Decizia 13/7 din 16.12.2021: Planul de acțiuni 2022- 2025 pentru implementarea Strategiei pentru protecția drepturilor copiilor;

- Decizia 1/11-1 din 21.01.2021: Privatizarea, formarea și locațiunea terenului aferent  obiectivului privat din str. Vadul lui Vodă Societății pe acțiuni „MOLDOVAGAZ”;

- Decizia 17/4 din 01.10.2020 (anexa 1): Lista și inițierea procedurii de promovare și lansare a proiectelor investiționale propuse spre implementare prin parteneriat public-privat;

- Decizia 13/6 din 27.12.2007: Componența și regulamentul Comisiei municipale pentru compensarea persoanelor supuse represiunilor; 

- Decizia 25/4 din 29.12.2020 (anexa 18): Bugetul municipal pentru anul 2021;

- Decizia 21/11-11 din 17.12.2020: Transmiterea în proprietate privată comună a unui lot de pământ de pe str. M. Grebencea 2.

 

Aprobarea regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea Sistemului informatic e-Autorizație 

Regulamentul va permite primăriei să creeze un ghișeu online unic pentru solicitarea și eliberarea autorizațiilor de comerț. Sistemul va combină registrul intern de evidență a primăriei și sistemul național SIA GEAP.

 

Arendarea încăperilor municipale

Primăria solicită consilierilor să aprobe prelungirea relațiilor de comodat sau de locațiune a unor încăperi din:

- str. Mihail Kogălniceanu, 90 lit. A (clădire separată) Întreprinderii Municipale „Casa Limbii Române Nichita Stănescu”

- str. Ghioceilor, Prunului și Ghidighici, Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”

- str. Nicolae Iorga, 2 lit. A (clădire separată), Instituției de Învățământ Privat Liceul de Creativitate și inventică „PROMETEU-PRIM”

De asemenea, primăria dorește reîncheierea contractului de locațiune a unor încăperi din str. Mitropolit Varlaam, 63 lit. L (parter), Societății cu răspundere limitată „DIOLSEM”.

 

Privatizarea mai multor terenuri

Consilierii vor examina 16 proiecte de privatizare, dintre care 8 de privatizare în comun, a unor loturi de pământ de pe str. Andrei Izbaș, Voluntar Grigore Vîrtosu, Roguleni, Alexandru Negru-Vodă, Zmeurei, Grebencea, str-la Petricani, Alessandro Bernardazzi (privatizare) și str. Mihail Lomonosov, Constructorilor, Roguleni, Doina, Mihail Lermontov, Valeriu Cupcea, Petru Ungureanu, Colonița (privatizare în comun).

Majoritatea dintre acestea urmau a fi examinate la ședința de data trecută, dar au fost transmise la reexaminare.

 

Alte proiecte ce vor fi examinate la ședință:

- Operarea de modificări la Decizia Consiliului municipal Chișinău nr .8/2 din 07.10.2021 „Încorporarea recruților din municipiul Chișinău în serviciul militar în termen, serviciul militar cu termen redus sau în serviciul civil (de alternativă), pentru perioada octombrie 2021 - ianuarie 2022”

- Modificarea denumirii Gimnaziului nr. 7 în Gimnaziul „Adrian Păunescu”

- Aprobarea tarifelor pentru serviciile de salubrizare mecanizată a teritoriului în municipiul Chișinău

- Desemnarea reprezentanților Consiliului municipal Chișinău în instanțele de judecată și alte instituții

- Aprobarea, în redacție nouă a Statului de personal al Serviciului social „Asistență personală” de pe lângă Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului 

- Aprobarea, în redacție nouă, a Statului de personal al Serviciului social „Asistența Personală” de pe lângă Direcția generală asistență medicală și socială

- Transmiterea valorii lucrărilor de reparație capitală a LT „Dragoș Vodă” din Stăuceni și LT „Grigore Vieru” din Băcioi.

 


Publicat de:

Distribuie