PrimariaMea
Se va face ordine în parcările din centru, iar străzile pietonale încă dau bătăi de cap primăriei Image
24 sept. 2020

Se va face ordine în parcările din centru, iar străzile pietonale încă dau bătăi de cap primăriei

Primăria avansează cu planurile de a delimita clar locurile de parcare din zona centrală. Circulația rutieră va fi reproiectată în centrul istoric, iar asta va aduce după sine mai puține locuri de parcare autorizate. În același timp, alternativele pentru șoferi nu se întrevăd prea curând. Autoritățile încă nu au terenuri municipale libere pe care să construiască parcări automatizate sau multietajate, dar planifică să rezilieze câteva contracte de arendă. Între timp, primăria a planificat să transforme pentru o zi str. 31 August în stradă pietonală, însă nu a blocat eficient circulația pentru mașini. 

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 21 septembrie 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

COVID-19 în capitală

Strada 31 August - pietonală, cu eșec

Str. Albișoara rămâne închisă

Reorganizări în zona centrală pentru parcări

Primul proiect pilot de parklift

Agenții economici ripostează împotriva penalizărilor de la Apă-Canal

Reparații neconforme la Liceul „Petru Zadnipru”

S-a publicat harta online a gheretelor


COVID-19 în capitală

În ultima săptămână, îmbolnăvirile de Covid-19 din capitală au trecut de pragul de 20 000. De luni, 14 septembrie, și până duminică, 20 septembrie, s-au mai înregistrat 1 792 de cazuri, cu 264 mai mult decât săptămâna precedentă. 

663 de pacienți sunt internați în spitalele municipale de profil-Covid, lăsând încă 264 de paturi libere în ziua de luni, 21 septembrie. Alți 5 886 de pacienți confirmați cu forme ușoare de coronavirus se tratează de acasă, sub supravegherea medicilor de familie. 

Cifrele lucrătorilor medicali din spitalele municipale care s-au infectat în ultima săptămână nu au fost prezentate de șefa Direcției Sănătate a primăriei. 


Strada 31 August - pietonală pentru o zi, cu eșec 

Autoritățile municipale au anunțat că închid, duminică, 20 septembrie 2020, pentru circulația automobilelor strada 31 August, de la str. Serghei Lazo până la str. Vasile Alecsandri, astfel încât pietonii și bicicliștii să se bucure de ea. Acțiunea avea loc în contextul „Săptămânii Europene a Mobilității” la care a aderat și capitala, la inițiativa unor grupuri de activiști locali. 

Însă, doar o mică parte din str. 31 August a fost închisă cu ajutorul polițiștilor, unde urma să vină și primarul general pe bicicletă, a scris TV8. Intersecțiile nu au fost închise, iar unele mașini reușeau să pătrundă pe strada „pietonală”. 

Primarul general a recunoscut că organizarea a fost nereușită. Viceprimarul Victor Chironda a explicat că autoritățile municipale încă nu au experiență cu astfel de acțiuni, dar nici un protocol care să descrie cum să redirecționeze circulația

Mai mult, nici indicatoare de circulație nu ar fi în rezervă pentru a dirija traficul pe alte străzi

Pentru anii viitori, însă, s-au dat asigurări că acțiunea va fi pregătită mai bine. 


Str. Albișoara rămâne închisă

Deși porțiunea dintre bd. Iurii Gagarin – str. Ismail a străzii Albișoara a fost deja acoperită cu asfalt, aceasta nu va fi deschisă deocamdată, pentru că nu are marcajul rutier aplicat, a anunțat viceprimarul Ilie Ceban. 

Acesta a explicat că deschiderea porțiunii în lipsa marcajului rutier ar fi periculoasă, pentru că mulți șoferi vor avea tendința să nu respecte regulile de circulație, mai ales să depășească limita de viteză. Acesta a mai menționat că Poliția Rutieră a amendat 14 șoferi timp de 2 ore pentru depășirea vitezei, fără a menționa când a avut loc controlul. 


Reorganizarea parcărilor în zona centrală 

Circulația rutieră va fi reorganizată în zona centrală a orașului, pentru a delimita clar locurile de parcare disponibile. Astfel, străzile cu 3 benzi pe care sunt mașini parcate neregulamentar pe 2 dintre ele, s-ar putea transforma în străzi cu 2 benzi și doar o bandă de parcare regulamentară.  

Direcția Transport a primăriei analizează împreună cu Inspectoratul Național de Securitate Publică străzile centrale pe care va fi pilotat programul de sistematizare a locurilor de parcare, a anunțat viceprimarul Victor Chironda. Regia Exdrupo va realiza lucrările, iar primele străzi reorganizate ar putea fi str. Veronica Micle, Mihai Eminescu, Kogălniceanu. 

Între timp, Inspectoratul de Patrulare a semnat deja un contract cu o companie de evacuare, care va penaliza șoferii care vor parca în locurile neautorizate. 

De asemenea, se va întocmi o hartă electronică cu parcările private cu plată. Harta va indica și străzile pe care va fi permisă parcarea pe carosabil. 

Funcționarii municipali au evidențiat că primăria nu poate găsi de jumătate de an terenuri municipale în zona centrală pentru a organiza parcări multi-etajate prin parteneriate public-private. De vină ar fi deciziile anterioare ale Consiliului Municipal prin care s-au vândut terenuri la prețuri mici pentru construcția parcărilor, dar în loc au apărut blocuri sau benzinării. Viceprimarul Victor Chironda a mai spus că, deși s-au găsit câteva terenuri potrivite, vor trebui reziliate contractele de arendă mai întâi. 

Sursa: Facebook/Iv Ceban


Primul proiect pilot de parklift 

Primăria va construi o parcare automatizată, de tip parklift, în curtea Universității Tehnice (UTM) de pe str. 31 August. Proiectul va fi dezvoltat în parteneriat cu UTM și va oferi 50-60 de locuri de parcare. Victor Chironda a menționat că acesta este un proiect pilot, dar nu a fost oferit un termen când va fi realizat și din ce surse financiare. 

Universitatea Tehnică va contribui și cu consultanță și expertizarea tehnică pentru proiectele desfășurate de autoritățile municipale, iar Agenția Proprietății Publice va colabora cu Primăria pentru a identifica locații pentru amenajarea mai multor parcări automatizate. 

Sursa: Facebook/Iv Ceban


Agenții economici ripostează împotriva penalizărilor de la Apă-Canal

O firmă producătoare de produse din pește, „SLAVENA LUX”, a dat în judecată Apă-Canal Chișinău la începutul lunii și a contestat legalitatea avizului de debranșare. Pe durata procesului de judecată, Judecătoria Chișinău a interzis întreprinderii Apă-Canal să deconecteze agentul economic de la apă și canalizare, a informat primarul general într-o postare pe Facebook. Acesta a menționat că va publica lista agenților economici care depășesc normele de poluanți.

Șeful-interimar al Apă-Canal Chișinău, Anatolii Lichii, a raportat că săptămâna trecută au fost prelevate probe din apele uzate deversate de 23 de agenți economici (14-18 septembrie 2020). Rezultatele ar urma să fie gata pe 23 septembrie. 

Rezultatele probelor prelevate săptămâna precedentă (7-14 septembrie) de la 18 agenți economici încă nu au fost publicate de administrația Apă-Canal.

Probele verifică dacă deversările agenților economici conțin cantități de poluanți ce depășesc normele maxim admisibile. Dacă se constată depășiri de 10 ori sau mai mult, agenții economici sunt informați să înlăture neconformitățile timp de 10 zile, altfel primesc aviz de deconectare de la sistemul public de apă și canalizare. Totuși, au apărut și primele nemulțumiri.


Reparații neconforme la Liceul „Petru Zadnipru”

Primarul general a vorbit în cadrul ședinței la vizita pe care a făcut-o la Liceul „Petru Zadnipru” din sectorul Ciocana, unde comisia de control a reparațiilor în școli a aflat că unele lucrări de reparații sunt de calitate proastă, iar altele nici nu au fost făcute

Fără a oferi detalii, Ion Ceban a cerut ca timp de 10 zile lucrările neconforme să fie înlăturate, iar până la 12 octombrie să fie terminată reparația cantinei. De asemenea, a cerut să-i fie prezentate rapoartele celorlalte controale făcute de comisia mixtă. 


A fost publicată harta online a gheretelor

Primăria Chișinău a publicat o hartă online a gheretelor din capitală. Aceasta poate fi accesată aici. Deși subiectul nu a fost abordat la ședința primăriei de luni, anunțul a fost postat într-un comunicat de presă pe pagina web a primăriei. 

Pe lângă locația gheretelor în fiecare sector, pe hartă poate fi vizualizat: 

-termenul de valabilitate al autorizației de amplasare;

-ce agent economic deține ghereta.

Conform hărții, cele mai multe gherete sunt în sectorul Ciocana, fiind urmat de sectorul Râșcani. 

  • Ciocana - 290 
  • Râșcani - 250 
  • Buiucani - 139 
  • Botanica - 127 
  • Centru - 124 

La 31 octombrie, gheretele din parcuri și de pe străzile centrale ale capitalei trebuie evacuate de proprietari, conform regulilor actuale. 

Totodată, autoritățile municipale pregătesc noi reguli pentru organizarea comerțului ambulant. Astfel, locurile pentru amplasarea gheretelor vor fi reduse, scoase la licitație, iar câștigătorul licitației va primi autorizație pentru o perioadă de cinci ani. 

Sursa: captură de ecran

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie