Sărbătorile din capitală, starea drumurilor publice și înscrierea copiilor în clasa întâi
Durata ședinței: ~ 58 min
Pauză: -
Întârziere: -
Monitorizarea împrumuturilor
Ședința a debutat cu solicitarea din partea primarului către secretariat de a înainta un demers către Ministerul Finanțelor, Guvernul Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe prin care se dorește stabilirea unui proces (mecanism) de monitorizare a cheltuirii banilor publici primiți din donațiile externe. Mai mult, s-a propus crearea unui comitet de monitorizare a banilor primiți din împrumuturi pentru a face claritate la următoarele aspecte: în ce condiții au fost oferite și ce a fost realizat din contul acestora.
Sărbătorile și comemorările viitoare din capitală
În perioada apropiată, capitala va fi gazda mai multor evenimente de amploare.
La data de 20 și 21 aprilie, în contextul împlinirii a 120 ani de la Pogromului evreiesc, municipalitatea, în colaborare cu comunitatea evreiască din Republica Moldova, vor organiza evenimente în capitală. Primarul a menționat că aportul comunității evreiești în dezvoltarea municipiului este unul major. Potrivit lui, acum 100 ani în urmă, circa 50% din locuitorii capitalei au fost de naționalitate evreiască.
Un alt eveniment urmează să aibă loc în data de 4 și 5 mai este „Forumul social urban 2023”. Acesta se vrea a fi o platformă de discuții deschisă și democratică, la care vor participa reprezentanți ai autorităților publice, organizații internaționale, organizații non-guvernamentale, asociații profesionale, companii care prestează servicii de importanță socială, investitori și parteneri de dezvoltare, dar și orice locuitor al Chișinăului, implicat social și interesat de viitorul orașului. Organizatorii au informat că acesta se va desfășura o dată la 2 ani, iar anul acesta vor fi 50 speakeri din 18 țări.
În luna mai va fi marcată „Ziua Europei”, sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Municipalitatea s-a autopropus în oferirea suportului logistic la organizarea acestui eveniment. Totodată, Primăria Chișinău va aduce în ordine Scuarul Europei, din centrul capitalei.
De asemenea, Primarul General a menționat că serviciile Primăriei vor avea grijă ca traseul delegațiilor oficiale participante la Summit-ul Comunității Politice Europene din 1 iunie să arate bine. În acest context, viceprimarul Ilie Ceban a precizat că solicitarea de la autoritățile centrale a fost executarea unui șir de activități gospodărești, în vederea asigurării securității deplasării delegațiilor oficiale de la Aeroportul Internațional Chișinău până la Porțile Orașului și inclusiv până în or. Sângera. Potrivit lui, au fost efectuate evaluările respective, iar costurile se ridică la 4 milioane de lei. Viceprimarul a mai subliniat că acești bani nu au fost prevăzuți în buget, astfel că s-a făcut solicitarea pentru a fi acoperite de autoritățile centrale. De asemenea, au fost solicitate lucrări de asfaltare în preajma Aeroportului, spre localitatea Sângera, lucrări în valoare de cca 1 milion de lei. Totodată, a fost solicitarea de a suplini numărul de unități de pe ruta de troleibuz care face legătura dintre centrul orașului și Aeroport.
Întreținerea infrastructurii drumurilor publice
Primarul a sesizat că în urma calamităților din sezonul rece și ploilor din acest an au apărut foarte multe găuri în asfalt.
La care, șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache a menționat că lucrările de reabilitare a străzilor au fost începute de săptămâna trecută. Potrivit raportorului, de pe o suprafață de circa 400 de m² de străzi au fost lichidate neconformitățile. Autoritățile au declarat că acțiuni masive de lichidare vor fi demarate după îmbunătățirea condițiilor meteo. Paralel cu acțiunile de reabilitare, autoritățile vor lucra asupra aplicării marcajului rutier.
În contextul sărbătorii „Paștele Blajinilor”, autoritatea va asigura transportarea gratuită a călătorilor până la cimitirele din capitală în dățile de 22, 23 și 24 aprilie, cu implicarea a 70 de autobuze.
Vor fi asigurate toate serviciile cuvenite, precum cele de:
- asigurare a locurilor de parcare;
- asigurarea asistenței medicale;
- și altele.
Pregătirea cimitirelor din capitală
Salubrizarea acestora a fost posibilă cu implicarea a zece unități de transport. Drept urmare au fost evacuate 325 m³ de deșeuri vegetale și circa 50 tone alte tipuri de deșeuri.
Totodată, la unele cimitire au avut loc lucrări de defrișare și curățare igienică a pomilor.
Autoritatea a raportat că au fost vopsite băncile, tomberoanele, porțile și gardurile și plantate flori vii pe teritoriul cimitirelor.
Desfășurarea procesului educațional în cadrul instituțiilor de învățământ din mun. Chișinău, în semestrul II al anului de studii 2022-2023
Până la etapa actuală, au fost recepționate peste 6246 de cereri de înscriere în clasa întâi. De săptămâna trecută a demarat înscrierea copiilor în clasa întâi și va dura până la 16 iunie anul curent. Procesul de înscriere are loc prin accesarea platformei https://escoala.chisinau.md/, pașii sunt descriși în instrucțiune.
Primarul General a atras atenția că ar fi foarte complicat ca sistemul de învățământ să facă față tuturor cheltuielilor fără aportul financiar al părinților. Potrivit lui, se optează pentru transparența cheltuirii acestor resurse financiare și publicarea informațiilor aferente pe site-urile oficiale a instituțiilor de învățământ sau plasarea acestora pe panourile informative.
Taberele de vară
Anul curent vor fi deschise peste 17 tabere de vară, dintre care 3 vor fi în afara orașului.
Autoritățile municipale au informat că a fost reabilitat aspectul acestora. Tarifele vor fi anunțate vara, iar părinții vor acoperi 20% din cost, iar 80% sunt acoperite din bugetul municipal.
Primarul a informat că, în scurt timp, primăria va face publice rapoartele financiare.
Deschiderea celui de-al cincilea centru municipal de tineret
Clădirea fostului oficiu al Stării Civile de la Botanica care era abandonată va deveni un centru educativ pentru tineri. Oficial, ușile acestuia vor fi deschise în data de 25 aprilie și va putea găzdui până la 200 de persoane simultan. Autoritățile promit că centrul va fi dotat cu echipamente moderne și va avea o sală multifuncțională, o bibliotecă, un atelier de creație, un spațiu de coworking și o cafenea.
Ședința a fost închisă, chiar dacă ordinea de zi nu a fost epuizată.