Sancțiuni la Buiucani și construcții problematice
Continuă campania de vaccinare în capitală, iar rata de infectare cu COVID-19 scade, însă se recomandă în continuare prudență și atenție sporită. Deși sunt disponibile multe doze de vaccinuri, cererea este mică. Reparațiile în capitală dau bătăi de cap autorităților, pe de-o parte din lipsa asfaltului cald, iar pe de altă parte din cauza ocupării abuzive a terenurilor municipale. Și construcțiile problematice cauzează dispute, în particular din imposibilitatea autorităților de a le stopa sau de a acționa sever împotriva agenților economici care le implementează.
Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 26 aprilie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:
Învățământ: pandemie și vaccinare
Renovarea scuarului dedicat victimelor tragediei de la Cernobâl
Sărbătorirea Zilei profesionale a lucrătorilor din gospodăria comunală
Continuă acțiunile de salubrizare
Sancțiuni pentru Pretorul Buiucani, Apă-Canal și Exdrupo
Gropile în asfalt momentan rămân, însă lucrările la Creangă continuă
Ce facem cu construcțiile problematice?
Rata de infectare cu COVID-19 în capitală este în descreștere. Datele din 25 aprilie arată că, în total, în municipiu, au fost înregistrate 105 264 cazuri de îmbolnăvire, dintre care 100 407 au fost tratate.
Majoritatea locurilor în spitalele municipale sunt libere, pe 25 aprilie fiind internați 593 de pacienți, dintre care 292 în stare gravă și 41 în stare foarte gravă. Capacitatea totală a spitalelor municipale rămâne de 1515 locuri, luând în considerare secțiile COVID-19 de la spitalul „Gheorghe Paladi” cu 110 paturi și a spitalului „Sfânta Treime” cu 150 paturi. Totuși, conform autorităților municipale, aceste secții și secția COVID-19 de la spitalul de Ftiziopneumologie au fost momentan închise, reușind să se facă față fluxului de bolnavi și fără ele.
În urma ajutoarelor externe, în Republica Moldova au fost aduse câteva sute de mii de vaccinuri pentru imunizarea populației. Pentru moment, vaccinarea în capitală are loc în incinta Centrelor Medicilor de Familie și la Centrul Municipal de Vaccinare, inclusiv în zilele de week-end. În curând, ar putea fi deschise încă cinci centre de vaccinare suplimentare. Totuși, de la lansarea etapei II de vaccinare (persoanele cu vârsta de peste 60 ani, persoanele de peste 18 ani care suferă de comorbidități, lucrătorii din domeniul educației, forțe de ordine, lucrători în transportul public municipal, mass-media) în capitală au fost imunizate doar 21 000 persoane din aceste categorii. Astfel, primarul a menționat că cifra este mică și va solicita autorităților centrale să se înceapă imunizarea celor din etapa III - populația generală. De asemenea, în curând ar putea fi lansată o platformă de programare la vaccinare, pe modelul celei din România.
Infografic: Donațiile de vaccinuri oferite Republicii Moldova. Sursă: Primăria Mea
Elevii continuă să învețe conform reglementărilor dictate de pandemia de COVID-19: cu prezență fizică (clasele 1-5, 9, 12 și 13), iar restul la distanță. Totuși, dinamica de infectare cu COVID-19 este în descreștere și în instituțiile școlare. Comparativ cu săptămâna precedentă, au fost înregistrate:
70 îmbolnăviri a elevilor, comparativ cu 95
251 de elevi în autoizolare, comparativ cu 363
36 cadre didactice diagnosticate pozitiv, comparativ cu 68
7 cazuri noi de îmbolnăvire, comparativ cu 14
16 cadre non-didactice bolnave, comparativ cu 26
Continuă procesul de vaccinare și a lucrătorilor din domeniul educațional, didactic și non-didactic. Până pe 26 aprilie, au fost vaccinate 4633 persoane din această categorie, reprezentând 30% din totalul de personal didactic și 25% din cel non-didactic.
Autoritățile au efectuat și controale inopinate la 22 de școli și 15 grădinițe din municipiu, cele mai frecvente încălcări fiind purtarea incorectă sau lipsa totală a măștii; nerespectarea distanței fizice în timpul pauzelor; nerespectarea traficului la parcări, ceea ce cauzează rânduri la verificarea temperaturii.
În ce privește înregistrarea la școală, în săptămâna 19-25 aprilie au fost înregistrate 5273 cereri pentru clasa I, iar în total 9108 cereri pentru 122 clase. Pentru a evita cazurile de corupție, va fi creată o Comisie care va monitoriza procesul de înscriere în școli. În Comisie vor fi invitați să facă parte reprezentanții tuturor fracțiunilor din Consiliul Municipal, precum și reprezentanți ai organizațiilor care monitorizează procesul educațional în municipiu.
Până la sfârșitul săptămânii, responsabilii de domeniul educațional în municipiu vor trebui să prezinte și un raport privind mărirea locurilor pentru înregistrarea copiilor în grădinițele municipale, și un raport privind lucrările de reparație în instituțiile de educație realizate din banii publici, inclusiv cele care se referă la proiectul de eficiență energetică. Ultimul raport va fi realizat și prezentat lunar.
Luni, 26 aprilie, s-au împlinit 35 de ani de la tragedia de la Cernobâl. Autoritățile au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și, ulterior, la Memorialul victimelor de la Cernobâl, aflat în Parcul Valea Trandafirilor. Zona Memorialului, inclusiv scuarul adiacent, sunt în proces de reabilitare, conform unui proiect realizat de primărie și implementat din bugetul municipal. Memorialul va include o statuie instalată cu suportul Ministerului Afacerilor de Interne. Lucrările de reabilitare ar trebui finisate în aproximativ două luni.
Cea de-a patra duminică a lunii aprilie a fost sărbătorită Ziua profesională a lucrătorilor din gospodăria comunală. Aceștia mențin curățenia în municipiu, de cele mai multe ori manual. Autoritățile menționează că, în ultima perioadă, activitatea acestora s-a îmbunătățit mult, rezultatele fiind observate chiar pe străzile municipale. Totodată, munca lucrătorilor este una dificilă și încetinită inclusiv din cauza utilajului învechit sau lipsei totale a acestuia. Astfel, municipalitatea își propune să investească în acest an în tehnică specializată, inclusiv măturătoare stradale, tractoare, mașini de evacuare a deșeurilor.
Municipalitatea continuă cu organizarea acțiunilor de salubrizare. Astfel, în urma acțiunii din week-end-ul 24-25 aprilie, au fost evacuate 58 mașini de gunoi. Autoritățile îndeamnă orășenii să se alăture și, atunci când aceștia nu au posibilitatea să participe la acțiunile de masă, îi îndeamnă să se organizeze singuri și să curețe zonele dorite. Cetățenii pot apela la suportul primăriei privind logistica: saci, mănuși, mașini care să evacueze gunoiul etc.
Primarul dă avertizare oficială și solicită aplicarea sancțiunilor asupra pretorului de la Buiucani - Vadim Brânzaniuc, șefului Apă-Canal - Anatolie Lichii și șefului Regiei Exdrupo - Sergiu Tomița, în urma lucrărilor de schimbare a apeductelor în sectorul Buiucani. Conform raportărilor primite de la orășeni, după efectuarea lucrărilor de schimbare/lichidare a avariilor la rețeaua de apeduct, întreprinderile municipale au „cârpit” și „lăsat de izbeliște” trotuarele, inclusiv în zonele recent renovate. Direcția Asistență Juridică împreună cu Direcția Resurse Umane trebuie să aplice sancțiuni. După ce capitala va fi asigurată cu asfalt, Apă-Canal va avea la dispoziție două luni pentru a remedia daunele cauzate carosabilului și trotuarelor în urma înlăturării afecțiunilor sau schimbării rețelelor de apeduct.
Au fost lansate licitațiile oficiale pentru procurarea asfaltului utilizat în reparația străzilor municipale. Totuși, nu se cunoaște dacă vor fi aplicanți deoarece, la moment, nu sunt companii și producători certificați de asfalt cald conform noilor standarde europene. Ca soluție temporară, au fost începute lucrări de injectare pentru fisuri și crăpături acolo unde asfaltul necesită intervenții mai mici.
Lucrările de reparație capitală pe str. Ion Creangă sunt în plină desfășurare. Totuși, unele dintre acestea sunt încetinite inclusiv din cauza agenților economici care au ocupat abuziv teritoriul public. Astfel, autoritățile anunță că vor pregăti prescripții pentru 15 agenți economici, care au instalat gherete ori au preluat controlul asupra parcărilor publice. De asemenea, agenții economici care își desfășoară activitatea pe trotuare vor fi reorientați către locurile libere din piață.
Conform viceprimarului pe urbanism și mobilitate urbană - Victor Chironda, în anul 2020, au fost examinate aproximativ 20 de obiecte/cazuri în care au existat conflicte sau încălcări privind emiterea autorizațiilor. Totuși, majoritatea sunt în etapă avansată de edificare. Pe multe cazuri au fost emise dispoziții de revocare sau sistare a activității, ajungându-se în final în instanță. Deseori, instanța se pronunță în favoarea constructorilor, un caz notoriu fiind cel de la Ciocana. Autoritățile responsabile au la dispoziție două săptămâni pentru a face publice toate documentele privind construcțiile problematice edificate, inclusiv numele celor care le-au autorizat sau au fost implicați în aceste procese.
Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu