Sănătatea locuitorilor capitalei, curățenia publică și alte subiecte de interes public
Tendința de îmbolnăviri cu rujeolă este în descreștere, însă este important să notăm că din cele șase cazuri suspecte din săptămâna trecută, toate au fost confirmate. Având în vedere riscul ridicat de contaminare cu rujeolă, părinții care nu au vaccinat copiii vor fi obligați să identifice metode alternative de învățământ. Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave. În această situație, ANSP îndeamnă părinții să administreze copiilor vaccinul gratuit, ținând cont de situația epidemiologică la nivel național și regional.
Viceprimarul Ilie Ceban a informat că Complexul Memorial „Eternitate” din gestiunea Ministerului Apărării trece la balanța Primăriei Chișinău. Odată cu asta, serviciilor municipale corespunzătoare li s-a solicitat desfășurarea procedurii de evaluare și prezentarea în detaliu a stării în care se află complexul. Ulterior, responsabilii pentru aceste lucrări vor face un calcul total al cheltuielilor pentru intervențiile necesare.
Două incendii în aceeași lună la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu”
Din 22 aprilie, Instituția Publică „Liviu Deleanu” și-a deschis ușile pentru elevi. Autoritățile au raportat o serie de lucrări care au fost executate săptămâna trecută care a făcut posibilă revenirea la studiile în regim offline. Inspectoratul General pentru Situații Excepționale (IGSU) a ajuns la concluzia că cea mai probabilă cauză de producere a incendiului a fost încălcarea regulilor la efectuare a lucrărilor de sudură electrică.
La insistența reprezentanților mass-media, șeful adjunct al Direcției Educației, Andrei Pavaloi, a reiterat că prejudiciul cauzat ar fi evaluat la un milion de lei și Direcția va solicita acoperirea cheltuielilor de către agentul economic.
Următoarea zi după raportare, un nou incendiu a izbucnit în instituție. Primăria Chișinău a informat că arderea a fost provocată de un elev. După ce pompierii au stins focul, elevii și personalul didactic au revenit la ore.
Lecțiile vor continua să aibă loc în regim offline, iar elevii vor primi alimentele la pachet.
În altă ordine de idei, autorităților au început pregătirile organizatorice pentru lansarea taberelor de vară.
Sǎnǎtatea locuitorilor capitalei
În cadrul instituțiilor medicale municipale au fost înregistrate 3 327 adresări, dintre care 1 730 de cazuri s-au soldat cu internări în spital. Cele mai des întâlnite cazuri sunt diagnosticate cu afecțiuni cardiovasculare. Șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan a atenționat că utilizarea aerului condiționat ar putea duce la răspândirea unor maladii. De asemenea, aerul conditionat poate declanșa sau contribui la apariția unor afecțiuni cronice precum sinuzita și astmul.
Responsabilii de la primǎrie îndeamnǎ la vaccinare
Potrivit raportorului, tendința de îmbolnăviri cu rujeolă este în descreștere, chiar dacă din cele 6 cazuri suspecte din săptămâna trecută, toate au fost confirmate.
Întrucât riscul de contaminare cu rujeolă este foarte mare, părinții care nu au vaccinat copii vor fi impuși să identifice metode alternative de învățământ.
Programul municipal fertilizare in vitro (FIV)
Din anul 2017, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova finanțează la nivel național, prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, proceduri FIV pentru 60 de femei din țarǎ. Anual, suma alocatǎ în buget pentru Programul municipal de reproducere umană asistată este de șase milioane de lei, iar per cuplu sprijinul financiar nu depǎșește 60 de mii de lei.
În cadrul ultimei ședințe, șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan a fǎcut un apel public prin care a îndemnat cuplurile interesate sǎ depunǎ dosarul de aplicare pentru participarea gratuitǎ în cadrul programului, informând cǎ majoritatea investigațiilor vor fi acoperite de polița de asigurare.
„Anunțăm oficial că, săptămâna trecută, 14 cupluri și-au ridicat dosarele de la Direcție, care le-au depus pentru programul municipal fertilizare in vitro (FIV). Acum, cuplurile s-au adresat la clinicile private alese de ei pentru a continua procedurile de FIV", a menționat Vladimir Bolocan.
Anul precedent, 33 de cupluri din Chișinău au beneficiat de una dintre cele 100 de proceduri de fertilizare in vitro finanțate de bugetul municipal.
Întreținerea infrastructurii rutiere
Circa 2 mii metri pătrați de drumuri au fost plombate, iar situațiile de avariere au fost lichidate.
Șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache a comunicat cǎ restabilirea marcajului rutier pe drumurile publice reprezintǎ o prioritate pentru autoritǎți. În sǎptǎmâna precedentǎ a fost aplicat marcajul rutier pe o suprafațǎ de 3 200 metri pătrați.
Reparația podului din strada Mihai Viteazul
Autoritățile municipale au informat cǎ se lucreazǎ la turnarea betonului și la hidroizolarea pasajelor. Sǎptǎmâna curentǎ va avea loc o ședințǎ axatǎ pe progresul proiectului.
Curǎțenia publicǎ
Primǎria raporteazǎ desfǎșurarea zilnicǎ a acțiunilor de cosire a ierbii din parcuri, scuaruri, alei, bulevarde. În parcuri vor fi instalate panouri informative privind interzicerea scǎldatului în lacuri.
Cu referire la precipitațiile din weekend, autoritǎțile au raportat cǎderea arborilor verzi la șapte adrese. Drept urmare, a avut de suferit proprietarul unui automobil și a unei gherete care urmeazǎ sǎ prezinte rezultatele expertizei efectuate pentru compensarea pagubelor. În altǎ ordine de idei, pe parcursul sǎptǎmânii Î.M. „Spații Verzi” a plantat peste 134 de arbori cu balot pe aliniamentele stradale.
Pe parcursul săptămânii trecute Î.M. „Combinatul Servicii Funerare” a evacuat 275 metri cubi de deșeuri solide de pe teritoriul cimitirelor. Pe aleele centrale a început plantarea florilor vii. Începând cu 8 mai, accesul transportului va fi limitat, a informat Ludmila Boțan, șefă a Î.M. „Combinatul Servicii Funerare ".