Să fie căldură în oraș! Ambuteiajele din capitală și de ce autoritățile continuă să strângă frunzele
În capitală a început sezonul de încălzire. Instituțiile responsabile au fost obligate să asigure livrarea agentului termic în toate blocurile și edificiile din oraș, în special în instituțiile sociale.
Proiecte de reabilitare a capitalei nu mai sunt inițiate, deoarece se lucrează asupra proiectelor deja demarate. Din cauza lucrărilor de pe str. Tighina, str. Alexandru cel Bun și str. 31 August 1989 în centrul orașului a fost necesară sistarea circulației rutiere. De asemenea, autoritățile argumentează formarea ambuteiajelor din centrul capitalei ca o necesitate inevitabilă pentru a finaliza lucrările ce țin de conectarea sistemului pluvial din sector cu cel existent pe str.Ismail.
La cea dintâi ședință a serviciilor primăriei din luna curentă, mai exact, din 7 noiembrie primarul a anunțat că pe parcursul zilei va fi dat startul sezonului termic pentru toți consumatorii din municipiu. Nu în ultimul rând, acesta a menționat că toate instituțiile sociale precum școlile, grădinițele și spitalele ar trebui neapărat încălzite. De la subiectul energiei termice s-a trecut la cel al crizei energiei electrice. Ion Ceban a afirmat că se fac economii acolo unde asta este posibil, însă nu va permite să se ajungă la extreme, făcând referință la ședința guvernului pe întuneric din 26 octombrie 2022. În acest context, primarul a mulțumit autoritățile din România pentru livrarea volumelor necesare de energie electrică.Totodată, edilul capitalei s-a arătat indignat de solicitarea președintei Maiei Sandu către România să economisească lumină ca să ajute Republica Moldova, declarând: „Un mesaj absolut deplasat, mi-e rușine, sincer”. Acesta nu a ratat ocazia ca să acuze guvernarea de incompetență: „Încetați să vă mai folosiți și să manipulați cu războiul din țara vecină pe necazul oamenilor pentru a vă acoperi și justifica neprofesionalismul”.
Începerea sezonului termic 2022-2023 în municipiul Chișinău
Conform informațiilor oferite de Ion Burdiumov, șef al Direcției generale locativ-comunale și amenajare, blocurile locative de săptămâna trecută au fost pregătite în proporție de 100% pentru noul sezon de încălzire. Cele aflate în gestiunea direcției locativ-comunală și amenajare deja au fost conectate la agentul termic.
Autoritatea estimează ca până la sfârșitul săptămânii să conecteze la agentul termic și blocurile care nu se află în gestiunea direcției locativ-comunală și amenajare, doar la solicitarea locatarilor și gestionarilor. La momentul raportării, Vasile Leu, directorul general interimar S.A. „Termoelectrica", a afirmat că au fost conectate la agentul termic 508 obiective din 4 398, ceea ce constituie circa 12%.
Referitor la conectarea instituțiilor sociale la sursa centralizată de agent termic, Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, a informat că cele 2 instituții de învățământ din Trușeni și Durlești, la ziua raportării, urmau a fi conectate la agentul termic. Ce ține de instituțiile de învățământ secundar, precum gimnazii, școli, licee, săptămâna trecută au fost conectate la agentul termic blocurile auxiliare, încăperile claselor primare chiar dacă nu erau solicitări din partea managerilor instituțiilor.
Așadar, la solicitare, din cele 131 a fost conectată căldura în calorifere la 77 de instituții de învățământ secundar. Celelalte vor fi conectate pe parcursul zilei de astăzi, deoarece temperaturile sunt în scădere.
În contextul crizei energetice, ca o măsură de economisire a energiei electrice, în instituțiile de învățământ au fost instalate becuri LED. După o lună de folosire a becurilor econome, autoritatea va solicita raportarea situației privind cheltuielile.
Ambuteiajele din centru capitalei
La solicitarea primarului, Vitalie Mihalache, șef al Direcției generale transport public și căi de comunicație, a argumentat prezența ambuteiajelor, care potrivit primarului au fost inevitabile.
Pe parcursul săptămânii a fost necesară sistarea circulației rutiere pe str. Ismail deoarece în zona respectivă sunt 3 străzi în reparație: str. Tighina, str. Alexandru cel Bun și str. 31 August 1989. Raportorul a remarcat că în centrul orașului nu există un sistem pluvial funcțional. Dat fiind faptul că în zona menționată este un risc sporit de scurgeri și avarieri, aceste lucrări sunt necesare pentru conectarea sistemului pluvial din sectorul centru cu cel existent pe str.Ismail. Actualmente, nu sunt inițiate proiecte noi însă sunt desfășurate lucrări pentru finalizarea lucrărilor inițiate, în special pe străzile Tighina, Alexandru cel Bun, 31 August 1989, Socoleni, Ion Neculce și Dumitru Rîșcanu.
Totodată, au fost executate lucrări de aplicare a marcajului rutier care vor sunt necesare în perioada rece cu vizibilitate mai redusă. De asemenea, a fost modernizat iluminatul stradal prin instalarea corpurilor de iluminat care își reglează intensitatea luminii. Acestea vor permite utilizarea eficientă a energiei electrice, a declarat raportorul.
Alte lucrări în derulare au loc pe Podul de la strada Mihai Viteazul din sectorul Râșcani, unde se instalează pilonii.
Frunzișul din capitală
În timp ce ecologiştii susțin că frunzișul nu este un gunoi și critică municipalitatea pentru colectarea și evacuarea acestuia, primarul, în cadrul ședinței serviciilor municipalității, a invitat autoritatea abilitată ca să facă claritate la acest subiect controversat.
Victoria Covali, directoarea interimară Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi" a argumentat necesitatea strângerii frunzelor ca fiind o importantă măsură fitosanitară. Mai cu seamă că pe frunziș se mai acumulează și deșeuri menajare.
Reamintim că prin măsură fitosanitară se subînțelege acţiune promptă, activitate şi/sau metodă oficială de protecţie a plantelor şi a produselor vegetale, de prevenire a introducerii şi/sau diseminării organismelor de carantină sau de limitare a incidenţei economice a organismelor reglementate nesupuse carantinei şi de combatere a organismelor dăunătoare, inclusiv prin dezinfestare şi dezinfectare.
Un alt argument enunțat de raportoare a sunat în felul următor: „Frunzișul căzut se stochează în canalele pluviale, în locurile de scurgere a apelor și crează disconfort în buna gestionare și asigurare a curățeniei și ordinii”.
În păduri și parcuri autoritățile nu intervin în colectarea frunzelor, cu excepția aleelor centrale, pentru a fi posibil procesul de descompunere a litierei.
Unde ajunge frunzișul colectat? Autoritatea informează că o parte din frunzișul colectat se depozitează la platforma de degradare unde se produce compost. Mai apoi, acest produs biologic se folosește la anumite lucrări de plantare.
Încadrarea copiilor refugiați în procesul de învățământ și „Ziua Națională a Tineretului”
Potrivit autorităților, în instituțiile de învățământ municipale sunt încadrați 829 copii cu statut de refugiat. Dintre care, 531 de copii sunt înscriși în 42 de școli iar 298 de copii sunt înscriși în 56 de instituții de educație timpurie.
În contextul zilei naționale a tineretului, pe parcursul săptămânii curente, în cele 4 centre de tineret din oraș și cele 5 centre de tineret din suburbii, tinerii vor fi implicați în activități și manifestări dedicate tinerilor. Reamintim că, Ziua Națională a Tineretului este marcată în a doua duminică a lunii noiembrie, iar luni urma să fie dat start șirului de evenimente care vor avea loc pe parcursul săptămânii. În acest sens, primarul a declarat că va propune anul viitor să fie dedicat tinerilor. De asemenea, acesta a informat că tot în săptămâna curentă începe campania de plantare a copacilor în diferite spații publice.
Alimentația în instituțiile de învățământ
Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, a declarat că pe parcursul unui an și jumătate a făcut peste 8 demersuri către gurvernare pentru a majora alocația din bugetul de stat pentru alimentația în instituțiile de educație timpurie. Actualmente, pentru o zi de alimentație a unui copil în instituțiile de educație timpurie sunt alocați 34,5 lei, dintre care 21 lei sunt alocați din bugetul de stat. Însă, conform contractelor existente suma necesară pentru buna alimentare a copiilor depășește 50 MDL. Potrivit raportorului, guvernarea a oferit un răspuns incert prin care a dat de înțeles că vor analiza posibilitatea majorării sumei alocate.
Ședința a fost închisă, chiar dacă pretorilor nu li s-a oferit posibilitatea de a raporta.
Responsabilă de monitorizare: Alina Stăvilă