PrimariaMea
S-a găsit cauza mirosului neplăcut de la Stația de Epurare, iar „Gaudeamus” se demolează ilegal  Image
26 aug. 2020

S-a găsit cauza mirosului neplăcut de la Stația de Epurare, iar „Gaudeamus” se demolează ilegal 

În decurs de trei zile, s-a găsit explicația pentru mirosul neplăcut revenit în oraș - agenții economici care nu au stații de pre-epurare și varsă concentrații peste normă de poluanți în rețeaua publică. Între timp, clădirea cinematografului „Gaudeamus” este demolată de firma care o deține, iar primăria, deși declară că demolarea este ilegală, nu a reușit să-i oprească. 

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 24 august 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

COVID-19 în capitală

Demolare ilegală sub ochii primăriei 

S-a găsit, din nou, cauza mirosului urât de la Stația de Epurare  

Harta online a terenurilor licitate

Modernizarea conductelor termice - în toi 

 


 

COVID-19 în capitală

Subiectul COVID nu mai este primul abordat la ședința primăriei, deși numărul de cazuri nu scade, ba dimpotrivă, infectările în capitală sunt pentru a cincea săptămână la rând în creștere. 

Șeful adjunct al Direcției Sănătate a primăriei, Boris Gîlcă, a raportat la ședința primăriei din 24 august - 13 822 de îmbolnăviri totale în Chișinău. Pe de altă parte, platforma online de raportare, gestionată de Ministerul Sănătății, indica atunci 13 518 cazuri. 

Conform datelor raportate zilnic de Ministerul Sănătății, în ultima săptămână, de la 17 august 2020 (luni) până la 23 august 2020 inclusiv (duminică) medicii au confirmat 1784 de noi infectări în capitală, cu circa 400 mai multe decât săptămâna trecută. Astfel, conform calculelor noastre, numărul total de îmbolnăviri cu Covid-19 în Chișinău a ajuns la 13 540 luni, 24 august 2020.

Șeful adjunct al Direcției Sănătate a mai declarat că 638 din cei infectați sunt lucrători medicali. Nu putem calcula rata de îmbolnăvire, întrucât cifrele medicilor infectați nu au fost raportate săptămâna trecută. 

Autoritățile municipale au anunțat că au pregătit suplimentar în ultima săptămână 60 de paturi în spitalele municipale. Luni, 24 august, spitalele aveau 116 paturi libere, în timp ce 811 locuri erau ocupate de pacienți confirmați sau suspecți. 

Cazurile asimptomatice, în special în rândul copiilor, sunt în creștere.  

Instituțiile medicale ar avea tot necesarul de medicamente și echipamente de protecție pentru încă cel mult o lună și jumătate, iar 100 000 de măști și 100 000 de mănuși de protecție au fost distribuite spitalelor municipale săptămâna trecută, a mai raportat reprezentantul Direcției Sănătate. 

 


 

Demolare ilegală sub ochii primăriei 

Duminică noaptea, pe șantierul fostului cinematograf „Gaudeamus” au reapărut buldoze, trezind îngrijorări în rândul cetățenilor că se va continua demolarea clădirii. 

La ședința de luni dimineață a serviciilor primăriei, primarul general a anunțat că demolarea este ilegală: autorizația de desființare obținută de firma care deține clădirea și terenul aferent a expirat în martie 2020, iar o altă permisiune valabilă nu a fost obținută de la primărie. 

De partea cealaltă, reprezentantul companiei, care intenționează să ridice un bloc de circa 15 etaje în locul cinematografului, spune că Curtea Supremă de Justiție a declarat ilegală decizia primăriei de acum doi ani de a stopa lucrările de demolare și nu mai au nevoie de o nouă autorizație. 

Deși la fața locului a venit viceprimarul Victor Chironda, iar un grup de cetățeni a chemat poliția, demolarea clădirii a continuat. 

De asemenea, Victor Chironda a anunțat că primăria va propune Consiliului Municipal să voteze, într-o ședință de urgență la 31 august, schimbarea planului urbanistic zonal, astfel încât să nu fie permisă construcția unui bloc de locuit.  

 


 

S-a găsit, din nou, cauza mirosului urât de la Stația de Epurare  

Grupul de lucru, creat pentru a găsi cauza mirosului urât revenit în oraș după scandalul de vara trecută, a publicat luni, 24 august 2020 un raport, după trei zile de cercetări. 

Viceprimarul Ilie Ceban a raportat în cadrul ședinței primăriei că mirosul este cauzat de apele reziduale care au ajuns în rețeaua publică de canaliza cu concentrații de substanțe nocive care au depășit normele admisibile. De vină ar fi agenții economici care nu au stații de pre-epurare proprii, așa cum obligă legea, care să curețe apele reziduale până a fi vărsate în rețeaua publică de canalizare.

Deși Apă-Canal ar fi putut suspenda furnizarea serviciilor către firmele care încălcau legea, întreprinderea i-a taxat, în schimb, suplimentar pentru concentrațiile depășite, a mai declarat viceprimarul. De asemenea, de la revenirea mirosului în oraș, Apă-Canal nu a întreprins vreo acțiune. 

Ion Ceban a solicitat ca până la finalul săptămânii să fie identificați și sancționate cei care se fac responsabili. Aceasta a fost și una dintre promisiunile de campanie ale lui Ion Ceban atunci când candida pentru funcția de primar în toamna lui 2019. Subiectul lipsei stațiilor de pre-epurare, deși abordat în spațiul public după primul val de miros neplăcut din vara lui 2019, nu a figurat explicit în campania electorală a lui Ion Ceban și nu a fost abordat de Ceban nici după ce a devenit primar general al capitalei.   

Grupul de lucru a mai propus să fie creată o Comisie de control, în care să participe mai mulți funcționari de la autoritățile de mediu și sănătate publică din capitală, SIS, Apă-Canal și Primărie. În baza constatărilor Comisiei de control, primăria va sesiza Procuratura Generală.

Stație epurare aici

 


 

 Harta online a terenurilor licitate

Terenurile municipale pe care primăria vrea să le vândă prin licitație se vor regăsi, începând cu 22 august 2020, pe o hartă online. Poți accesa harta aici

Harta conține: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • lista terenurilor scoase la licitaţie;
  • destinaţia fiecărui lot de pământ;
  • adresa; 
  • suprafaţa;
  • preţul estimativ.

 

De asemenea, autoritățile municipale informează că s-a dispus ca toate toate obiectele a căror valoare depășește 80 000 de lei să fie scoase la vânzare doar prin sistemul de achiziții publice MTender.

Sursa: captură de ecran

 


 

Modernizarea conductelor termice - în toi 

Edilul capitalei a încheiat ședința primăriei anunțând că primăria și-a propus să modernizeze infrastructura de producere și livrare a energiei termice pentru încălzire și apă caldă. 

Astfel, 10 tronsoane de rețele termice sunt în reparație, pe străzile Alba-Iulia, Studenților, Meșterul Manole, Gheorghe Asachi, I. Neculce și Albișoara.

Valoarea totală a investițiilor este de cca 129,4 milioane lei, iar lucrările vor fi finalizate la mijlocul lunii septembrie, anunță primăria într-un comunicat

Sursa: Facebook/Iv Ceban 

 

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.

 

 

 

 

 

 

 


Publicat de:

Distribuie