PrimariaMea
Reparații repetate pe strada Creangă și acuzații la adresa guvernării Image
22 sept. 2021

Reparații repetate pe strada Creangă și acuzații la adresa guvernării

În ultima săptămână, în capitală au fost înregistrate 2 202 cazuri noi de COVID-19 și 17 decese. Autoritățile municipale au lansat a doua licitație pentru procurarea testelor pentru coronavirus dedicate lucrătorilor din școli. Între timp, ritmul de vaccinare a populației scade.

Strada Creangă intră iarăși în reparație, după ce au fost observate probleme la rondul de la Alba Iulia. Între timp, autoritățile încearcă să soluționeze problema transportului spre suburbii și caută șoferi pentru troleibuze și autobuze. 

Edilul a făcut iarăși mai multe declarații politice. De această dată, primarul a lansat acuzații grave față de guvernare, precum că aceștia ar fi dispus urmărirea sa, un posibil arest și o campanie de denigrare, fără însă a oferi dovezi în acest sens. 

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 20 septembrie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 și vaccinarea în Chișinău

Întrunirea urbaniștilor și construcții problematice

Se caută șoferi, iar ruta 23 revine orașului

Strada Creangă iar se repară și alte lucrări 

Declarațiile primarului

 

COVID-19 și vaccinarea în Chișinău

Numărul de cazuri de COVID-19 crește îngrijorător. În ultima săptămână, în municipiul Chișinău au fost înregistrate 2 202 cazuri noi de îmbolnăvire și 17 decese, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din cazurile la nivel național.

Paturile amenajate la centrul COVID-19 la Moldexpo și cele

o sută de paturi la Spitalul de Ftiziopneumologie erau ocupate. Astfel, autoritățile au activat 300 de paturi pentru spitalizare la Spitalul Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, dintre care 16 în secția de Terapie Intensiva (ATI).  

Campania de vaccinare progresează, însă se observă o scădere a numărului de persoane care se vaccinează zilnic. Pe 12 septembrie, conform datelor Ministerului Sănătății, rata de vaccinare în Chișinău era de circa 32%. Deși rata de vaccinare a personalului educațional este destul de mare, autoritățile vor organiza în continuare întâlniri cu scopul de a convinge profesorii și personalul auxiliar să se vaccineze. În același timp, primăria a procurat primul lot de teste rapide pentru profesori și a lansat licitația internațională pentru cumpărarea unui lot mai mare de teste. 

Procesul educațional se desfășoară în baza diferitor modele, inclusiv cu prezență fizică. Pe 20 septembrie, 200 de elevi erau bolnavi de COVID-19, iar 2715 se aflau în autoizolare. S-au îmbolnăvit și 36 de cadre didactice, iar 28 se aflau în autoizolare. Din personalul auxiliar, 13 persoane erau bolnave. În total, luni 136 de clase se aflau în autoizolare.

Infografic: Situația privind COVID-19 în Chișinău la 20 septembrie 2021 Infografic: Situația privind COVID-19 în Chișinău la 20 septembrie 2021

Cele 70 de puncte de vaccinare din municipiu continuă să activeze în regim extins, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică și vor activa astfel până pe 1 octombrie 2021. Vaccinarea este disponibilă și la punctele mobile de vaccinare (troleibuz și autobuz), dar și la domiciliu – pentru persoanele cu dificultăți motorii, solicitând acest lucru la medicul de familie, sau la serviciu - pentru grupurile mai mari. Vaccinarea este gratuită, disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 18 ani. 

 

Construcții problematice, discuții și monumente istorice

Pe 28 septembrie, primăria va organiza o ședință pe domeniul construcțiilor și a dezvoltării urbanistice a orașului. Conform edilului, la ședință „vor fi invitați toți”,  atât reprezentanții companiilor de construcții, cât și consilieri, reprezentanți ai guvernării, deputați și societatea civilă care activează în domeniul urbanistic. La ședință se dorește expunerea publică a problemelor cu care se confruntă agenții imobiliari, dar și toți ceilalți care activează în domeniu. 

Între timp, primăria a identificat 25 de construcții problematice în oraș, pentru care se pregătesc dosare care să fie expediate la organele de drept. Primele cinci dosare vor fi gata până la sfârșitul săptămânii. 

Autoritățile lucrează la elaborarea Planului Urbanistic Zonal Centru, care să reglementeze zona cuprinsă între străzile Ismail - Mateevici - Viteazul - Albișoara. Pentru elaborarea documentului, care este necesar pentru a putea crea ulterior Planul Urbanistic General, trebuie inventariate cele aproximativ 900 de monumente istorice din centrul orașului și stabilite zonele de protecție. Conform autorităților locale însă,  procesul de inventariere a monumentelor istorice ar fi încetinit. De acest proces s-ar face responsabil Ministerul Culturii. Primăria planifică să organizeze un grup de lucru care să preia această sarcină. 

 

Se caută șoferi, iar ruta 23 revine orașului

Problema transportului către suburbii ar putea fi ameliorată. Direcția generală transport public și căi de comunicație a pregătit un raport privind direcționarea unităților de transport către suburbiile problematice din municipiu. 

Între timp, ruta 23 va fi întoarsă municipalității. Reprezentanții primăriei au avut o ședință cu reprezentanții agentului economic care, la moment, gestionează și deservește ruta respectivă. În urma discuției, a fost stabilită preluarea acesteia de către autoritățile municipale până la finele lunii noiembrie și suplinirea acesteia cu unități de transport.

Totodată, nu doar lipsa troleibuzelor și autobuzelor afectează transportul municipal, ci și lipsa șoferilor. Vitalie Mihalache a declarat că la Regia Transport Electric Chișinău și Parcul Urban de Autobuze există mai multe posturi vacante și a îndemnat orășenii să aplice. Pentru a face jobul mai atractiv, autoritățile examinează posibilitatea de a majora salariul. 

 

Strada Creangă iar se repară și alte lucrări 

La câteva săptămâni de la deschiderea străzii Creangă, aceasta va intra iar în reparație. Conform șefului Direcției generale transport public și căi de comunicație - Vitalie Mihalache, la intersecția străzii Creangă și Alba-Iulia au fost depistate scurgeri de apă pluvială în asfalt. Probele preluate demonstrează prezența apei până la 60 cm de profunzime, ceea ce cauzează pericol de surpare a asfaltului. Antreprenorul responsabil de lucrări va scoate stratul de asfalt și va interveni cu  lucrări pentru a minimiza riscurile de surpare. Mihalache nu a menționat dacă, costul lucrărilor va fi acoperit de către antreprenor sau va fi achitat suplimentar de primărie.

Lucrările de reparație în capitală continuă. Săptămâna precedentă, autoritățile au finalizat lucrările de amenajare a parcării de pe strada Ismail 27. Totuși, rămâne aplicarea marcajelor - lucru care nu a fost posibil din cauza mașinilor parcate neregulamentar. Se înregistrează progrese și la str. Calea Ieșilor, unde este frezat și turnat asfaltul și sunt amenajate stațiile de așteptare. Totodată, sunt pozate noile grile de captare a apelor pluviale pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt. În urma solicitării Grupului de lucru pentru transport alternativ, acestea vor fi poziționate astfel încât să permită circulația bicicliștilor pe ele fără a crea situații de accident. 

Continuă și lucrările în sectorul Ciocana, la adresa P. Zadnipru 4, unde este amenajat accesul la o instituție de învățământ. 

Șeful DGTPCC a mai menționat că licitația pentru reparația străzii 31 august 1989 și transformarea acesteia în „Coridor verde”, împreună cu lucrările la str. Tighina și str. Alexandru cel Bun, a fost desfășurată. Rapoartele de evaluare a rezultatelor licitației au fost transmise către finanțatorii proiectelor - Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI), iar autoritățile vor anunța în curând câștigătorii și semna contractul. Ulterior, vor începe lucrările. Termenii exacți, totuși, nu se cunosc la moment. Puteți citi despre epopeea „Coridorului Verde” în articolul Primăria Mea  Strada 31 august și viziunea autorităților pentru transportul alternativ.

 

Declarațiile primarului

Declarațiile primarului despre actuala guvernare nu au lipsit nici de la această ședință. Edilul a lansat acuzații grave, precum ar fi urmărit la fiecare pas, s-ar programa percheziții la biroul și casa sa și, posibil, un arest pe câteva zile sau chiar mai mult. Acesta, simbolic, a lăsat cheia de la casă pe masa biroului. Primarul a acuzat guvernarea că ar fi contractat sau ar lucra cu o companie din România, condusă de o personalitate cunoscută, întru organizarea unei strategii de denigrare. Mai mult, s-ar merge și la pretori și preturi pentru a-i întoarce împotriva sa.

Edilul a solicitat organelor de drept să se autosesizeze privind declarațiile făcute săptămâna trecută, probabil referindu-se la cele despre planul guvernării de a arunca unele „pastile” în canalizarea orașului, astfel încât și în acest an să fie miros neplăcut în Chișinău. 

Atât declarația despre urmărire și arest, cât și cea despre „pastile” nu au fost urmate de prezentarea unor dovezi. 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 


Publicat de:

Distribuie