PrimariaMea
Refugiații ucraineni și proiecte de anvergură Image
19 mar. 2022

Refugiații ucraineni și proiecte de anvergură

În capitală se înregistrează tot mai puține cazuri de COVID-19, iar „Moldexpo” a devenit centru pentru găzduirea temporară a refugiaților din Ucraina. 291 de copii din Ucraina s-au înscris la școală și patru persoane s-au angajat în câmpul muncii. 

Transportul public s-ar putea scumpi în curând, în urma creșterii prețurilor din cauza războiului. Se vor scumpi și costurile proiectelor municipale. Autoritățile vor face o evaluare la mai multe licitații și caiete de sarcini pentru proiectele planificate. 

În curând, municipiul va redeveni un „mare șantier”, imediat cum condițiile climaterice permit acest lucru. În sectoarele capitalei se preconizează reparația mai multor scuaruri, trotuare și drumuri, iar pentru suburbii se dorește construcția rețelelor de apeduct și canalizare, dar și reparația drumurilor și instituțiilor de învățământ. 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 14 martie 2022. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

Moldexpo nu mai este centru de triaj Covid-19

Refugiații ucraineni în mun. Chișinău

Scumpirea transportului public și tichetarea electronică

Reparații curente și proiecte mari de reabilitare în capitală

Învățământ cu prezență fizică și clase în carantină

„Marile șantiere” din sectoarele capitalei

101 milioane pentru proiecte în suburbii în 2022

 

Moldexpo nu mai este centru de triaj Covid-19 

Numărul de cazuri noi de îmbolnăvire de COVID-19 a scăzut considerabil. Conform datelor platformei GIS COVID-19, până pe 14 martie în capitală au fost înregistrate 189 379 cazuri de îmbolnăvire în capitală, dintre care 3 256 s-au soldat cu deces. Astfel, timp de o lună (perioada 14 februarie - martie 2022) ar fi fost înregistrate 6 419 cazuri noi și 119 decese.

Centrul COVID-19 la Moldexpo nu mai găzduiește pacienții bolnavi de coronavirus, acesta fiind transformat în centru de plasament pentru refugiații din Ucraina.

 

Refugiații ucraineni în mun. Chișinău

Autoritățile municipale sunt în continuare implicate în gestionarea fluxului de refugiați  cauzat de războiul din Ucraina. Astfel, primăria va începe să distribuie produsele adunate la depozitul municipal de către persoanele fizice. De asemenea, primii 291 de elevi au fost înrolați la școală și primele 4 persoane au fost angajate în câmpul muncii. Totodată, a fost creată o nouă platformă de informare a refugiaților și chișinăuienilor privind gestionarea crizei în capitală, dar și care va oferi posibilitatea oamenilor să devină voluntari și să contribuie cu donații. Platforma va fi conectată la cea guvernamentală. 

Autobuzele municipale ar fi puse la dispoziția refugiaților, pentru transportarea lor la centre de cazare în capitală și la trecerile de frontieră.

 

Scumpirea transportului public și tichetarea electronică

Regia Transport Electric are pe rută 330 de troleibuze. Sondajul privind tichetarea electronică este la fază de finalizare și evaluare, iar ulterior va fi prezentat partenerilor străini. Ulterior, vor fi pregătite și documentele pentru aprobarea de către Consiliul Municipal. Între timp, costul pentru călătorie cu transportul public ar putea crește în următoarea perioadă. 

 

Reparații curente și proiecte mari de reabilitare în capitală

Proiectele de reabilitare a capitalei sunt încet reluate, atât cât permit condițiile climaterice. În ultimele săptămâni au fost efectuate lucrări de plombare și curățare. Recent a început reabilitată strada 27 martie 1918 din sectorul Buiucani, unde se lucrează asupra trotuarelor și ulterior va fi reparată partea carosabilă. Alte lucrări au loc în Parcul Dumitru Râșcanu, intersecția str. Calea Orheiului cu Studenților, pe trotuarele de pe str. Burebista Totodată, au fost demarate proiectele de transformare a str. 31 august 1989 în „Coridor verde”  și de reabilitare capitală a str. Tighina și Alexandru cel Bun. Toate sunt reabilitate cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Băncii Europene de Investiții (BEI), contribuția municipalității fiind reabilitarea sistemului de canalizare. 

Totuși, războiul din Ucraina a cauzat mai multe riscuri în implementarea proiectelor preconizate, atât din cauza creșterii prețurilor, cât și de imposibilitatea de a importa anumite materiale din Federația Rusă. Chiar și așa, unele licitații se desfășoară în continuare, iar pentru anumite proiecte se discută cu finanțatorii și sunt reevaluate caietele de sarcini.

 

Învățământ cu prezență fizică și clase în carantină

Majoritatea instituțiilor de învățământ din municipiu activează în regim normal, cu prezență fizică. Pe 14 martie 14 clase erau în carantină după depistarea cazurilor de COVID-19. Totuși, se atestă o descreștere semnificativă în numărul de noi infectări.  

În același timp, se continuă cu lucrările de reabilitare a mai multor instituții, precum Liceul „Pro Succes”, Gimnaziul 6 și instituțiile de învățământ timpuriu 3, 18 și 28.

 

„Marile șantiere” în sectoarele capitalei

Pretorii de sector au oferit detalii privind proiectele în desfășurare în sectoarele municipale. 

- Buiucani: continuă lucrările de reparație a infrastructurii pietonale pe str. Sciusev și Liviu Deleanu, reabilitarea scuarurilor din str. Ion Creangă 41, str. Mihai Viteazul 2, Calea Ieșilor 7 și altele. Totodată, săptămâna curentă se va încheia licitația pentru reabilitarea locuințelor de pe str. Piața Unirii 1. La fel, se pregătesc procedurile de achiziții pentru Scuarul Catedralei, Parcul „La izvor” și Centrul de tineret; 

 

- Râșcani: se pregătesc procedurile de achiziții pentru intervenții pe Str. Florilor, Dimo, str. Tudor Vladimirescu, Miron Costin, Gh. Madan și Columna. Scuarul Spitalului Sfânta Treime va fi reabilitat, proiectul fiind în pregătire. La fel, există schița pentru „Pianul Eugen Doga”. Proiectul pentru noul magazin „Kaufland” este gata și se așteaptă verificarea prețurilor; 

 

- Centru: se lucrează la reabilitarea str. Bernardazzi, unde se schimbă bordurile și ulterior va fi asfaltată partea carosabilă și unde au fost defrișați mai mulți copaci. Se lucrează și în scuarul „Ialoveni”, unde vor fi două terenuri de fitness și au fost amenajate locuri de parcare. Pretura pregătește lansarea licitațiilor pentru mai multe obiective, printre care cea pentru reabilitarea str. Grenoble, str. Trandafirilor, str. Korolenko și pentru reabilitarea subteranei din str. Ciuflea - unde va fi creat și un scuar în preajma Centrului Expozițional Constantin Brâncuși. 

 

- Botanica: scuarurile din str. Brâncuși, Muncești și bd. Dacia - intersecția cu Cuza Vodă, sunt la etapa de evaluare a ofertelor. La fel, obiectivele din str. Melestiu, parcările din str Dumitriu, str. Cetatea Albă și trotuarele și parcarea din preajma parcului de distracții sunt la etapa de finalizare a licitației. Lucrările de reabilitare totală a unui tronson de pe str. Burebista sunt la 25%, preconizându-se finalizarea până în luna august. Proiectul de reabilitare a Parcului Valea Trandafirilor este realizat la 75%, iar din reparația accesului spre parc din partea str. Melestiu s-a realizat 15%, fără însă a defrișa copaci după ce Agenția de Mediu a refuzat să ofere avizul necesar. 

 

- Ciocana: se renovează aleea pietonala de pe str. Mihail Sadoveanu de către „Crav-construction”, lucrările fiind la 40%. „Nova-nivel group” renovează mai multe accese către instituții școlare. Licitația pentru amenajarea scuarului pe str. Ciocana 12 a fost finalizată. Totodată, în curând se vor finaliza licitațiile pentru scuarul „Ciocana” și pentru reabilitarea trotuarelor de pe str. Ginta Latina. Pe str. Mircea cel Bătrân 4/3 la fel va fi amenajat un scuar - până în mai 2022.

 

101 milioane pentru proiecte în suburbii în 2022

Primăriile suburbiilor vor continua cu proiectele majore, printre care construcția rețelei de canalizare și a stației de pompare pentru comunele Budești, Cruzești și Tohatin, dar și a reparației grădiniței din orașul Sângera - care se află în etapa finală de implementare. 

 

Printre celelalte proiecte realizate în suburbii sunt: 

- Reparația terenului de baschet cu instalarea iluminatului, pavarea și amenajarea curții școlii și grădiniței din or. Stăuceni; 

- Reparația și înlocuirea rețelei de canalizare și de captare a apelor pluviale pe str. Livădarilor din or. Codru; 

- Reparația centrului de sănătate din satul Colonița; 

- Construcția unei anexe la Liceul „Hyperion” din comuna Durlești; 

- Construcția rețelei fecaloide și a trotuarelor în preajma plajei de la Vadul lui Vodă. 

 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie