PrimariaMea
Recuperarea vacanței în acord cu părinții și indicatoare rutiere cu probleme Image
10 nov. 2021

Recuperarea vacanței în acord cu părinții și indicatoare rutiere cu probleme

Numărul de cazuri noi de COVID-19 este în scădere, însă crește numărul de decese. Situația în spitalele municipale, deși este în continuare gravă, nu mai este critică, existând câteva paturi libere disponibile atât pentru spitalizare, cât și în secțiile de Reanimare și Terapie Intensivă. 

Elevii au revenit pe băncile școlii și recuperează zilele de vacanță prelungită. Modalitatea de recuperare trebuia stabilită de administratorii instituțiilor, de comun acord cu părinți, profesori și elevi, iar majoritatea instituțiilor au ales să prelungească programul școlar și să recupereze totul până la finele semestrului curent. 

Autoritățile vor fi nevoite să facă o inventariere a tuturor indicatoarelor rutiere instalate în capitală, după ce săptămâna trecută mai multe persoane au fost amendate pentru că au parcat sub un semn instalat fără coordonarea cu autoritățile municipale. 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 8 noiembrie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

Numărul de îmbolnăviri scade, numărul de decese crește

Revenirea din vacanță și consecințele terciului alterat într-o grădiniță

Raportarea colectării banilor în instituțiile de învățământ

Indicatoare rutiere cu probleme pe str. Mihai Eminescu

Reparații și salubrizare în capitală

 

Numărul de îmbolnăviri scade, numărul de decese crește

Situația pandemică rămâne gravă în capitală. În ultima săptămână, specialiștii au atestat descreșterea numărului de cazuri de infecție zilnică la nivel național. Totuși, numărul deceselor a rămas îngrijorător, săptămâna trecută fiind înregistrat cel mai mare număr de decese de la începutul pandemiei într-o zi.

Descreșterea numărului de cazuri noi de infecție a dus, inclusiv, la micșorarea numărului de pacienți internați în spitalele municipale. Astfel, pe 7 noiembrie, din cele 1 708 paturi amenajate în spitale, 1 115 erau ocupate. Totodată, conform autorităților, s-au eliberat și câteva paturi din secția de Reanimare și Terapie Intensivă (ATI). Chiar și așa, situația rămâne critică.

Autoritățile nu au oferit date concrete privind situația pandemică în timpul ședinței, însă ulterior au publicat un comunicat de presă, în care este menționat că la 7 noiembrie, în capitală erau 131 761 de cazuri totale de COVID-19, dintre care 2 373 s-au soldat cu deces. 

Infografic: Situația privind COVID-19 în perioada 2-7 noiembrie în Chișinău. Sursă: Primăria Mea Infografic: Situația privind COVID-19 în perioada 2-7 noiembrie în Chișinău. Sursă: Primăria Mea

 

În capitală, cele 70 de puncte de imunizare activează în continuare în regim extins, inclusiv sâmbăta și duminica. Vaccinarea este disponibilă și la punctele mobile (troleibuz și autobuz) pentru care a fost definitivat noul program de amplasare pentru luna noiembrie, și la domiciliu – pentru persoanele cu dificultăți motorii, solicitând acest lucru la medicul de familie; sau la serviciu – pentru grupurile mai mari. Vaccinarea este gratuită, disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 18 ani. Pe lângă administrarea vaccinului anti-covid-19, doritorii pot primi și vaccin antigripal.

 

Revenirea din vacanță și consecințele terciului avariat într-o grădiniță

Copiii au revenit la lecții, după vacanța extinsă solicitată de Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Totuși, aceștia trebuie să recupereze zilele de vacanță. Săptămâna precedentă, autoritățile locale au declarat că metoda de recuperare va fi hotărâtă de fiecare instituție în parte, de comun acord cu cadrele didactice, părinți și copii. Conform lui Andrei Pavaloi, șef interimar al Direcției generale educație, tineret și sport, în urma unei ședințe organizate cu directorii școlilor, s-a constatat că din 150 de instituții, 147 planifică să recupereze vacanța până la finele semestrului curent, iar trei au solicitat să o facă până la sfârșitul anului. Dintre instituții, 43 au declarat că vacanța va fi recuperată parțial în zilele de sâmbătă. Deși despre alegerea altor metode, în urma mai multor publicări pe rețelele de socializare, am aflat că recuperarea are loc prin prelungirea programului școlar. 

Săptămâna precedentă, autoritățile au făcut 50 de controale inopinate în grădinițele municipale. Necesitatea vizitelor a apărut după ce, săptămâna trecută, la o grădiniță din sectorul Rășcani s-a depistat că terciul era alterat, fiind „corpuri străine” care pluteau în acesta la pregătire. 

Autoritățile au declarat că, în linii generale, procesul este conform. Problemele identificate au fost legate de aruncarea a unei părți mari din produsele procurate la tomberon, alterarea unor fructe și legume, dar și încălcări legate de procesul tehnic de pregătire în 13 instituții, precum: neechiparea bucătarilor, lipsa fișelor tehnologice etc. Directorii instituțiilor respective urmează să ofere explicații.

 

Raportarea colectării banilor în instituțiile de învățământ

A fost întocmit un raport privind activitatea Asociațiilor Obștești de Părinți și colaborarea acestora cu instituțiile de învățământ. Astfel, la 1 octombrie, în capitală erau înregistrate 31 de asociații în grădinițe și 52 în școli. Numărul acestora, comparativ cu anul precedent, a scăzut. 

Asociațiile Obștești de Părinți, înregistrate legal, sunt unicele care pot colecta fonduri suplimentare pentru instituția de învățământ. Acestea trebuie inclusiv să dispună de un acord de colaborare cu instituția pe lângă care a fost creată și să prezinte un Plan de acțiuni în contextul acordului. În cazul în care instituția de învățământ nu dispune de o astfel de Asociație, în cadrul acesteia nu este posibilă colectarea fondurilor. Lista cu toate asociațiile poate fi găsită pe site-ul Direcției generale educație, tineret și sport

Amintim că, conform dispoziției primarului din nr. 276-d din 28 mai 2021, se interzic colectările de fonduri în școlile din municipiu. În cazul în care sunteți îndemnați să oferiți mită sau să contribuiți financiar, vă îndemnăm să raportați către Primăria mun. Chișinău, Direcția generală educație, tineret și sport și Centrul Național Anticorupție

 

Indicatoare rutiere cu probleme pe str. Mihai Eminescu

Autoritățile vor efectua o verificare a tuturor indicatoarelor rutiere amplasate în capitală, pentru a controla dacă sunt plasate legal. Necesitatea controlului vine după ce, săptămâna trecută, o șoferă a publicat că s-a parcat regulamentar pe str. Mihai Eminescu din capitală, doar ca mai apoi să vină poliția și să o amendeze, declarând că indicatorul rutier care permite parcarea este, de fapt, instalat ilegal. Indicatorul a fost demontat. Totuși, șoferii au fost indignați, menționând că nu este responsabilitatea lor să știe care indicator este adevărat și care nu. 

La scurt timp, comunitatea de activiști, printre care fostul viceprimar pe domeniul urbanismului și mobilității urbane, Victor Chironda, au venit cu reacții. Săptămâna precedentă, Chironda a demontat două indicatoare rutiere pe șos. Hâncești, care permiteau parcarea, deși Regulamentul Circulației Rutiere nu permite acest lucru, instalarea lor nefiind coordonată cu municipalitatea. Andrei Tudos, pe de altă parte, a publicat mai multe solicitări expediate autorităților, prin care a semnalat indicatoare neconforme. 

 

Reparații și salubrizare în capitală

Lucrările de reparație în capitală continuă. În ultimele zile, se lucrează la aplicarea marcajului rutier pe mai multe străzi, inclusiv str. Muncești, Calea Orheiului și str. Ion Creangă, proaspăt renovată. Pe ultima, marcajul include și trasarea benzilor destinate transportului public și alternativ. Totodată, este evaluată posibilitatea de a permite și circulația taxiurilor pe benzile respective, însă acest lucru ar putea duce la o taxă suplimentară pentru taximetriști. Crearea benzilor presupune inclusiv schimbarea modului de circulație pe străzi, în particular în ce privește virajele. Conform lui Vitalie Mihalache, șef interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație (DGTPCC), subdiviziunea va instala și semnele rutiere în conformitate cu marcajul trasat și va organiza o campanie amplă de informare a orășenilor privind benzile pentru transport public și alternativ. Totodată, după finisarea benzii pe str. Creangă, se va trece la trasarea celorlalte „coridoare”, care la moment sunt în etapa de proiectare. 

Se lucrează și la reparația subteranelor din capitală. Astfel, la moment, se intervine în șase subterane, dintre care trei, din sectorul Telecentru, sunt în stare avansată de degradare. Conform declarațiilor autorităților la ședințele precedente, cele trei subterane din sectorul Telecentru ar trebui să fie gata până la finele anului. 

Și în celelalte sectoare sunt realizate diverse intervenții. Totuși, autoritățile desfășoară un volum de intervenții mai mic decât cel preconizat, din motiv că agentul economic nu ar dispune de asfaltul cald necesar pentru lucrări. Astfel, lucrările de pozare a asfaltului pe str. Teilor și amenajarea accesului către stația de pompieri nu au fost finalizate. Autoritățile au primit garanții că săptămâna curentă situația va fi remediată. Și pe str. Industrială s-a intervenit, în particular pentru înlăturarea zonelor cu risc sporit de accident, din cauza deteriorării avansate a carosabilului. Pentru strada respectivă, la moment, se pregătește un portofoliu pentru renovare complexă, prin care se speră atragerea contribuțiilor investitorilor. 

Pentru săptămâna curentă, DGTPCC planifică să continue să desfășoare lucrările pe str. Teilor și în com. Țânțăreni, reparația subteranelor din șos. Hâncești, aplicarea marcajului rutier, instalarea iluminatului pe str. Cuza-Vodă, dar și la rezolvarea sesizărilor expediate de orășeni prin platforma eu.chisinau.md. 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 


Publicat de:

Distribuie