Rampă gratis, dar impracticabilă și nou record de îmbolnăviri
Orașul Chișinău a depășit cifra de 11 500 de îmbolnăviri de la începutul pandemiei de coronavirus. Autoritățile anunță că pregătesc noi paturi în spitale, iar lucrările de reparații capitale continuă în oraș, nu însă fără critici din partea locuitorilor. Rampa de acces amenajată în pasajul subteran renovat din preajma Centrului Comercial „MallDova” este impracticabilă și prea abruptă pentru urcare și coborâre. Autoritățile se îndreptățesc, spunând că au asigurat minimul, fără a cheltui bani din bugetul municipal.
Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 17 august 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:
Progresele reparației străzii Albișoara
Școli suprasolicitate în pragul anului școlar
Târguri școlare în aer liber în fiecare sector
Între timp, pe rețelele de socializare s-au discutat alte subiecte:
Subterană renovată - fără accesibilitate
Copaci afectați de lucrările de reparații în capitală
DISCUTATE LA ȘEDINȚA PRIMĂRIEI
Pentru a 4-a săptămână la rând numărul de îmbolnăviri cu Covid-19 în capitală depășește cifra de 1000. În perioada 10-16 august 2020 (inclusiv) au fost înregistrate 1366 de cazuri noi confirmate, aducând cifra îmbolnăvirilor la 11 756.
În acest condiții, paturile de spital au fost suplimentate cu încă 50 de locuri, a anunțat șeful-adjunct al Direcției Sănătate, Boris Gâlcă. Din 930 de paturi care erau disponibile luni, 17 august, 217 erau libere.
Statistica ratei de îmbolnăvire în rândul personalului medical în ultima săptămână nu a fost menționată în cadrul ședinței primăriei.
Viceprimarul Ilie Ceban a raportat că a fost frezat 50% din asfaltul vechi de pe str. Albișoara. Între timp, s-a turnat asfalt, se lucrează la instalare bordurilor, se pregătește asfaltarea trotuarelor, iar până la 23 august va fi asfaltat tronsonul nr. 1 (între str. Ismail - bd. Iurie Gagarin).
Primarul Ion Ceban a declarat în cadrul unei conferințe de presă, vineri, 14 august 2020, că sub asfaltul vechi au fost descoperite grilaje pentru apele pluviale, circa 40. Acum numărul total al acestor grilaje va fi de 160. De asemenea, va fi curățată rețeaua de canalizare a apelor pluviale și înlocuite gurile de captare, pentru a preveni inundațiile.
Parte a proiectului de renovare a str. Albișoara este și demontarea celor 78 de panouri publicitare de pe stradă, iar stâlpii care sunt înclinați și fisurați vor fi îndreptați sau înlocuiți.
În paralel, de la str. M. Viteazul până la str. P. Rareș, Apă-Canal efectuează lucrările de reabilitare a rețelelor de apeduct. Alte lucrări inginerești prevăd reabilitarea rețelelor termice.
Sursa: Facebook/Iv Ceban
Până pe 20 august, școlile trebuie să anunțe modelul educațional pe care îl vor adopta din cele 7 opțiuni oferite de Ministerul Educației, odată cu începerea anului școlar.
În acest condiții, viceprimara responsabilă de educație, Angela Cutasevici, a raportat că din 148 de școli și licee din capitală, 30 sunt suprasolicitate, iar alte 30 și-au completat toate locurile, ceea ce nu le va permite să asigure păstrarea distanței fizice între elevi conform modelului nr. 1 în care prezența fizică la școală este de 100%. În 54 de școli s-au ocupat 70% din locuri, iar în 18 - mai puțin de o treime.
Primăria informează că în perioada 25 august - 06 septembrie, în sectoarele orașului vor fi organizate iarmaroace școlărești în aer liber. Adresele sunt următoarele:
- Centru: str. Academiei; str. D. Cantemir intersecție cu str. Ismail;
- Botanica: bd. Traian intersecție cu str. Independenței;
- Râșcani: str. Kiev intersecție cu str. A. Russo și (la necesitate) pe str. E. Doga;
- Buiucani: Calea Ieșilor 8 (în parcarea CC „Zity Mall");
- Ciocana: str. Alecu Russo intersecție cu bd. Mircea cel Bătrân.
Totodată, în perioada: 26-30 august, în preajma CC „Zity Mall” va fi organizat un târg școlar de un centru internațional de expoziții. Iar Întreprinderea Municipală. „Piața Centrală” organizează de la 15 august timp de o lună, un târg școlar pe str. Varlaam, în perimetrul str. Armenească și str. Bulgară.
ÎNTRE TIMP, PE FACEBOOK
Subterana din preajma centrului comercial „MallDova”, renovată din banii agentului economic, a fost deschisă pentru public luni, 18 august 2020. Totuși, încă de vineri în spațiul public au apărut nemulțumiri față de rampa de acces, care are o înclinație prea mare pentru a putea fi folosită.
Deși despre acest subiect nu s-a discutat la ședința primăriei, îl vom aborda mai jos. Câțiva reprezentanți ai platformei civice „Chișinăul Accesibil pentru Toți” și ai Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități au testat rampele din subterana proaspăt renovată. O persoană în scaun cu rotile a refuzat să coboare pe rampă, declarând că e prea riscant, iar alta care a reușit, a spus că e pentru cei cu o formă fizică bună. Dificultăți să urce și să coboare au avut și părinți cu cărucioare.
Rampa de acces în subterana din preajma Centrului Comercial „MallDova”/ Sursa: diez.md
Viceprimarul responsabil de mobilitate urbană, Victor Chironda, a venit cu o replică pe Facebook. Funcționarul a declarat că pasajul subteran este o moștenire sovietică, iar pentru ca rampa de acces să fie reconstruită, astfel încât să aibă un unghi de înclinare de 8o conform normelor, ar trebui să se investească milioane de lei. Instalarea unor ascensoare ar costa și mai mult, mii de euro. Astfel, autoritățile municipale au decis să asigure condiții minime de accesibilitate, banii fiind donați de agentul economic care gestionează centrul comercial din preajmă.
Primăria Mea menționează că faptul că municipalitatea nu a cheltuit din banii publici nu este o justificare pentru lipsa de condiții de acces, întrucât primăria trebuie să asigure că spațiile publice pe care le administrează în Chișinău sunt accesibile pentru toți locuitorii orașului.
Lucrările la trotuarele de pe str. Pușkin și Bodoni sunt în toi. Viceprimarul Ilie Ceban a declarat că vor fi suplimentate echipele de muncitori, pentru a reuși terminarea lucrărilor în termen. Autoritățile planifică să termine reabilitarea trotuarelor între bd. Ștefan cel Mare și str. Alexei Mateevici până la începutul anului școlar, iar proiectul integral - până la 14 octombrie, când este sărbătorită Ziua Orașului.
Între timp, inițiativa locală „Seed It Forward” care promovează plantarea și îngrijirea arborilor, a remarcat că unii copaci sunt afectați în timpul lucrărilor, din neglijența muncitorilor: le sunt rănite tulpinile cu utilajele mecanice sau sunt depozitate materiale de construcție la rădăcină.
Sursa: Facebook/Seed It Forward
Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu
Această sinteză a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.