Protestul de la primărie, salubrizarea după ploi, combaterea ambroziei și situația proiectelor investiționale din capitală
Durata ședinței: 33 min
Pauză: -
Întârziere: -
La începutul săptămânii, în incinta Primăriei Chișinău a avut loc un protest. În care, un grup de locuitori a blocurilor construite neautorizat au cerut emiterea actelor permisive.
Cadrele medicale au sesizat autoritățile de neregularitățile din cadrul spitalului municipal „Gheorghe Paladi”. Viceprimarul nu oferă mai multe detalii, până la primirea raportului comisiei de anchetă.
Lichidarea avariilor după ploi și combaterea ambroziei le creează mari dificultăți autorităților municipale din cauza insuficienței de angajați. Între timp, unele proiecte investiționale din sectorul Râșcani au fost puse pe pauză din lipsa resurselor financiare.
Oamenii cer acte permisive pentru blocuri neautorizate
În dimineața zilei de luni, 31 iulie a avut loc un protest în incinta Primăriei Chișinău.
Potrivit viceprimarului Ilie Ceban, mai mulți oameni au intrat în incinta Primăriei, căutând să intre în biroul lui Ion Ceban. Oamenii erau disperați, după ce au investit în 2014-2015, în mai multe blocuri de locuit neautorizate de pe strada Alexandru cel Bun 115 și au cerut autorităților emiterea actelor permisive.
„Primăria nu va emite acte ilegal. Noi vom face toate demersurile necesare, vom invita reprezentantul acestui grup de persoane să lucrăm punctat la fiecare demers, să identificăm soluțiile și nu în asemenea mod că Primăria va emite acte fără substrat legal, nu vom putea face acest lucru”, a mai precizat Ilie Ceban.
Această problemă nu a apărut recent. Anterior, subiectul a fost discutat în ședințele CMC.
Medicii de la spitalul municipal „Gheorghe Paladi” au semnat o petiție
Autoritatea municipală s-a autosesizat și a creat o comisie internă de anchetă, care va examina cazul. Viceprimarul a declarat că va oferi detalii după ce vor primi raportul comisiei.
Salubrizarea capitalei după ploi
În perioada 25-26 iulie, autoritățile au avut 66 de chemări de urgență și au executat lucrări de lichidare a avariilor cauzate de ploile cu vânt puternic. Intervențiile s-au soldat cu evacuarea a 52 de rute de crengi la depozitul întreprinderii. Chiar dacă, în cadrul întreprinderii activează peste 300 persoane, administratorul interimar al Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Tudor Gîrbu, a declarat că au insuficiență de specialiști calificați în defrișări. Totodată, potrivit lui, situația fondului forestier este una alarmantă și necesită intervenții, deoarece arborii au o vârstă depășită și prezintă un risc de prăbușire.
Combaterea ambroziei
Administratorul interimar al Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, Tudor Gârbu, a subliniat că, în ultimii trei ani, suprafața de intervenție pentru combaterea ambroziei este în creștere, de la 60 ha în 2020, la 68 ha în prezent. Pentru a stopa răspândirea plantei, săptămâna trecută a fost prelucrată o suprafață de 66 ha, atât prin metode mecanice – cosit, cât și chimice – cu erbicide. Deținătorii de teren au fost atenționați asupra necesității distrugerii ambroziei, care, în ultimii ani, a căpătat o mare răspândire, provocând pericole majore atât pentru agricultură, cât și pentru sănătatea omului. Totodată, potrivit unui regulament al Guvernului, cetățenii au obligația de a tăia planta de ambrozie prezentă pe terenul propriu. Persoanele care nu respectă prevederile riscă a fi sancționate.
Situația proiectelor investiționale din sectoarele capitalei
Săptămâna trecută, în parcul Dumitru Rîșcanu, agenții economici au amplasat pe pistele pentru bicicliști, terase, mese, umbrele etc. Vlad Melnic , pretor al sectorului Rîșcani a declarat că încălcarea a fost înlăturată.
În aceeași perioadă, Pretura a recepționat numeroase sesizări din partea cetățenilor nemulțumiți de stoparea lucrărilor de reparație a drumurilor și trotuarelor. Autoritățile au precizat că proiectele inițiate anul trecut au fost finalizate, însă celelalte au fost puse pe pauză din cauza aspectelor financiare.
În sectorul Botanica, au ajuns la etapa de finalizare mai multe proiecte investiționale:
- Amenajare parcului Decebal;
- Reabilitarea aleilor pietonale și amenajarea locurilor de parcare cu acces din bd.Traian;
- Amenajarea teritoriului de la intersecția str.Dacia 32 cu bd.Cuza Vodă 15;
- Amenajarea scuarului de la intersecția str.Nicolae Zelinski cu bd. Decebal;
- Renovarea pereților de suport și a trotuarelor tehnice din bd.Dacia.
În parcul Valea Trandafirilor (fragmentul 2A) au demarat lucrările de execuție a canalelor de drenaj și amenajarea stratului filtrant la fundația drumului. În desfășurare sunt lucrările de tencuială a pereților interiori în subterana din str.Nicolae Titulescu.
În centrul capitalei, la ultima etapă se află proiectul de renovare a scuarului din str. Grenoble 106. Trotuarele din perimetrul străzilor Testemițanu și Asachi, pe str. V. Korolenko au fost reabilitate. Șoseaua Hâncești, tronsonul cuprins între str. Docuceaev până la str. Academiei a fost pavat și amenajată o pistă pentru bicicliști.
În proces de reabilitare sunt subteranele amplasate pe străzile: I. Gagarin, C. Negruzzi, Ciuflea și Ismail.
La Teatrul verde au fost amenajate zonele de food court și reabilitat acoperișul acoperișul. Celelalte lucrări vor fi efectuate după ce se va sfârși sezonul concertelor.
Buiucani
Potrivit pretorului, proiectele investiționale din parcul „La izvor”, subterana din str. Ion Creangă și scuarul Catedralei au fost finalizate.
Se derulează lucrări de amenajare a trotuarului tehnic din str. Calea Ieșilor (tronsonul străzilor Mesager și Călărași) și a trotuarului pietonal din str-la Călărași.
Pretora sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic a lipsit de la ședință.