PrimariaMea
Proiectul care i-ar fi retras primarului posibilitatea de a redistribui banii din buget – respins Image
03 iun. 2023

Proiectul care i-ar fi retras primarului posibilitatea de a redistribui banii din buget – respins

Durata ședinței: 7 ore

Pauză: 1 oră 40 min

Întârziere: 40 de minute

 

Consilierii municipali au fost convocați într-o nouă ședință extraordinară. Majoritatea timpului a fost alocat completării ordinii de zi și susținerii declarațiilor. Totuși, aleșii locali au supus dezbaterilor trei proiecte. Cel care ține de modificarea deciziei nr. 23/2 din 27.12.2022 cu privire la aprobarea bugetului mun. Chișinău pentru 2023, și care prevedea ca primarul general să nu mai poată efectua redistribuirea banilor din buget, a fost respins. Altul, care consta în acceptarea utilizării soldurilor formate la conturile unor proiecte finanțate din surse externe, a fost aprobat.  În timp ce pentru al treilea, privind aprobarea Acordului de împrumut și Acordului de Grant între Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Municipiul Chișinău, pentru implementarea Proiectului de reabilitare a râului Bîc și protecție împotriva inundațiilor, discuțiile au fost prelungite pentru ședința următoare. 

 

Ședința a înregistrat o întârziere de circa 40 de minute. Prin vot, Corneliu Pântea, consilier PUN, a fost ales președinte de ședință. Componența CMC a aprobat ordinea de zi ca bază, ulterior, a trecut la etapa de completare a acesteia cu noi proiecte și prezentări de informații.
 

Completarea ordinii de zi:

  • Reabilitarea și renovarea a trei havuzuri din Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt (propus de Direcția Juridică);
  • Amenajarea unei zone de agrement, sub forma de teren sportiv (Direcția Juridică);
  • Transferarea subiectelor cu nr. 24, 25, 26, 28 și 29 cu numărul 3, 4, 5, 6 și 7 (secretarul CMC);
  • Informații privind alocarea resurselor financiare pentru organizarea SUMMIT-ului CPE (S. Burgudji);
  • Modificarea deciziei nr. 23/2 din 27.12.2022 (D. Cojocaru);
  • Informație privind numărul de proiecte votate de către consilierii municipali în cadrul ședinței CMC din 21.04.2023 și rezultatele acestor voturi (A. Odințov);
  • Informații despre etapa elaborării Regulamentului privind activitatea Comisiei mun. pentru consolidarea relațiilor de conlucrare cu asociațiile obștești etnoculturale din mun. Chișinău și a componenței acesteia. Prevederea amplasării Casei etniilor în sediul de pe str. V. Pârcălab 55 (A. Odințov);
  • Informații privind executarea prevederilor pct. 2.10 al anexei 13 din decizia CMC nr. 23/2 din 27.12.2022 cu privire la redistribuirea alocațiilor pentru realizarea Programului municipal de reparație a blocurilor de locuințe și de amenajare a teritoriilor de uz comun (A. Odințov);
  • Raport exhaustiv privind lucrările executate la reparația podului din str. Mihai Viteazu (A. Comarov);
  • Informație privind acțiunile întreprinse și progresul în sensul evacuării agentului economic și a deșeurilor de construcție stocate de către acesta în pădurea-parc Valea Gâștii (I. Tesa);
  • Extinderea sursei alternative de alimentare cu apă potabilă a populației mun. Chișinău din bazinele de captare a apei subterane din cadrul excavațiilor S.A. ,,Mina Chișinău” (C. Pântea);
  • Informații privind ceremonia desfășurată în curtea Primăriei Chișinău la data de 27.05.2023 (D. Cojocaru).

 

Excluderea din ordinea de zi:

  • Pct. 12 ,,Aprobarea Contractului privind delegarea gestiunii a serviciului public pentru gestionarea câinilor fără stăpân din mun. Chișinău” (Z. Popa).

 

Subiectul propus de a fi inclus în ordinea de zi, de către Dinari Cojocaru, cu privire la modificarea deciziei nr. 23/2 din 27.12.2022, a fost urmat de apariția la ședință a primarul general. Ion Ceban a adus critici în adresa consiliului, menționând că media numărului de proiecte propuse de fiecare consilier ar fi de puțin peste două. Ceban a numit indicatorul ca fiind rușinos. Ulterior includerii proiectului în ordinea de zi, Dinari Cojocaru a solicitat ca acesta să fie primul în ordinea de zi. Deși secretarul CMC Adrian Talmaci a explicat că posibilitatea aceasta a fost epuizată, socialiștii au declarat contrariul. Situația a iscat noi replici lungi și contradictorii. Într-un final, subiectul a fost inclus primul în ordinea de zi. 

După procedura de completare a ordinii de zi, care a ținut mai bine de două ore, consilierii au mers la pauza de prânz.

 

 

Ședința a fost reluată după o oră și 40 de minute. 

 

DECLARAȚII

Ion Ursu, parohul bisericii din str. Ișnovăț, sectorul Ciocana, a expus problema cu care se confruntă cei din lăcașul de cult în care slujește. Potrivit lui, anterior, pentru construcția bisericii a fost alocat un teren, a fost emisă autorizația de construcție, toate etapele legale au fost parcurse, până la momentul ridicării acesteia. Parohul a declarat că dintr-o eroare, lucrările ar fi fost făcute pe terenul adiacent, și nu pe cel alocat din start. Totuși, pământul pe care a fost ridicată construcția aparține municipalității. ,,Situația respectivă a fost creată pe vremea când eu încă nu activam în biserică. Comunitatea noastră solicită rezolvarea acestei probleme. Întrucât nu avem actele necesare, nu putem nici să conectăm biserica la servicii de apeduct, nici să deschidem o cantină socială”, a susținut preotul.

Valeriu Guștiuc, locuitor al municipiului, a declarat că în sectorul Râșcani și Botanica sunt mai multe blocuri în care subsolul este plin cu apă. Aceasta s-ar fi acumulat în urma ploilor. Bărbatul a cerut autorităților responsabile să se ocupe de soluționarea problemei.

Dinari Cojocaru (PSRM) a criticat consilierii care, potrivit lui, servesc interesele unui politician, dar nu interesele cetățenilor. 
 

Durata ședinței: 7 ore 

Pauză: 2 ore 20 min  (întârziere 40 min + pauza 1 oră 40 min)


 


Ordinea de zi 


 

1. Modificarea deciziei nr. 23/2 din 27.12.2022 cu privire la aprobarea bugetului mun. Chișinău pentru 2023 

 

Dinari Cojocaru (PSRM) a prezentat un proiect care are ca obiectiv ca: ,,Bugetul din 2023 să fie executat exact cum a fost votat în CMC, fără ca primarul să redistribuie banii în alte scopuri.”

Din detaliile oferite de acesta, s-a propus excluderea punctelor care permit primarului generală să facă modificări per capitole, precum și modificări în finanțarea suburbiilor:

  •  se abrogă pct. 51 din decizia nr. 23/2 din 27.12.2022 cu privire la aprobarea bugetului mun. Chișinău pentru 2023, anexa nr. 12 la decizia 23/2, se exclude textul ,,distribuirea, redistribuirea alocațiilor prevăzute în prezenta anexă, inclusiv pentru achitarea datoriilor formate la situația de la 01.01.2023, va fi aprobată de către primarul general a mun. Chișinău.”
  • Anexa 30, să fie modificarea în redacție nouă, iar lista obiectivelor care urmează să fie  finanțate în 2023 va fi aprobată de către CMC.

 

Dinari Cojocaru: ,,În caz că în primărie apare necesitatea finanțării unui obiect, proiectul va trebui să fie prezentat pentru aprobare în CMC. Modificarea, redistribuirea mijloacelor financiare prevăzute în buget pentru 2023, va fi făcută în baza deciziei CMC. Direcția Finanțe va perfecta și prezenta la necesitate, proiecte de decizie în scopul executării pct. 1 și 2 a prezentei decizii.”, a explicat socialistul. 

Valentin Cebotari, consilier independent, a întrebat secretarul CMC dacă cele prezentate de Cojocaru întrunesc condițiile unui proiect. Talmaci a declarat că proiectul nu are avizul Direcției Finanțe și avizul Comisiei Buget. 

Unii consilieri au invocat că nu ar fi primit textul proiectului, fiind în imposibilitate de a-l analiza.

 

Statut: Respins

Voturi

PSRM

Platforma

DA

PAS

PL

PP

 Șor

PUN

PSDEM

PCRM

Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Mandatii

Neafiliat

Tîșcul

Pro

14

-

5

-

2

-

-

-

-

-

-

-

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

1

1

-

-

-

1

1

 

Voturi

Neafiliat

Jitari

Neafiliat

Doroș

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Afanasenco

Neafiliat

Ceban

Neafiliat

Polodiuc

Neafiliat

Bejenaru

Neafiliat

Șerepitco

Neafiliat

Aghenie

 

Pro

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Contra

-

-

-

-

1

1

1

1

-

Abțineri

-

-

1

-

-

-

-

-

1


 


2. Acceptarea utilizării soldurilor formate la conturile unor proiecte finanțate din surse externe

Proiect de decizie


Olesea Pșenițchi, șefa Direcției Finanțe, a menționat că proiectul constă în acceptarea utilizării, conform prevederilor memorandumului, a mijloacelor bănești aferente realizării proiectelor finanțate din surse externe, neutilizate până la 01.01.2023. Suma totală este în mărime de 20 299,1 mii lei:

  • Proiectul ,,Consolidarea sistemului de protecție a copiilor și adolescenților cu suportul UNICEF” – 4 364,5 mii lei. 
  • Proiectul ,,Acordarea asistenței tehnice pentru consolidarea sistemului de protecție a copilului, inclusiv servicii sociale” – 15 934,6 mii lei. 

 

Proiectul are aviz pozitiv din partea Direcției pentru protecție socială. 

 

Statut: Aprobat

Voturi

PSRM

Platforma

DA

PAS

PL

PP

 Șor

PUN

PSDEM

PCRM

Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Mandatii

Neafiliat

Tîșcul

Pro

13

6

4

1

2

1

1

-

-

-

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

Voturi

Neafiliat

Jitari

Neafiliat

Doroș

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Afanasenco

Neafiliat

Ceban

Neafiliat

Polodiuc

Neafiliat

Bejenaru

Neafiliat

Șerepitco

Neafiliat

Aghenie

 

Pro

-

-

1

1

1

1

1

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

Decizia finală
 


3. Aprobarea Acordului de împrumut și Acordului de Grant între Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Municipiul Chișinău, pentru implementarea Proiectului de reabilitare a râului Bîc și protecție împotriva inundațiilor

Proiect de decizie 

 

Proiectul a fost introdus în ordinea de zi a CMC pentru a doua oară. Anterior acesta a fost trimis la reexaminare. 

Ala Mîrza, consiliera primarului general, a venit cu răspunsuri la solicitările anterioare emise de consilieri, dar mai exact cele ale socialiștilor. Atunci cei din PSRM au cerut:

  • Expedierea unui demers către Agenția Proprietății Publice (APP), în care să se inițieze delimitarea terenului râului Bîc, aflat în perimetrul municipiului și trecerea acestuia în gestiunea APL.
  • Alocarea de finanțe pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a râului, inclusiv de către APP. 
  • Expertiză CNA asupra proiectului.

Așadar, între timp, autoritățile vizate au venit cu răspunsuri. Ala Mîrza a explicat că: 

,,Cei de la APP au menționat că în momentul de față are loc delimitarea proprietății publice pe întreg teritoriul țării. În raza mun. Chișinău, lucrările sunt la etapa întocmirii documentației. Mai mult, APP a indicat că nu are buget care poate fi alocat în acest sens. În același timp, responsabilii de la CNA au indicat în răspuns că nu este de competența lor acest subiect. Autoritatea indicată ar fi Ministerul Finanțelor, care deja a emis aviz pozitiv.”
 

Fără a supune proiectul votării, consilierii au luat pauză până a doua zi, miercuri, 31 mai 2023.

 

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ 1

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ 2


Publicat de:

Distribuie