PrimariaMea
Proiecte de reabilitare și amenajare între finalizare și amânări. COVID-19 și vaccinarea antigripală Image
01 dec. 2022

Proiecte de reabilitare și amenajare între finalizare și amânări. COVID-19 și vaccinarea antigripală

Primăria este preocupată de pregătirile pentru ninsori. Pretorii au raportat situația proiectelor de amenajare și reabilitare din capitală. O parte din ele vor fi finalizate până la sfârșitul anului, celelalte însă vor fi înghețate și amânate pentru anul viitor. De asemenea, directorii instituțiilor de învățământ primar și secundar, împreună cu autoritățile, au convocat ședințe pentru a decide organizarea activităților ce țin de finalizarea semestrului de studii și sărbătorilor de iarnă. 

Totodată, pandemia COVID-19 revine în școli.

Ședința a fost condusă de viceprimarul capitalei, Ilie Ceban. Înainte de a începe ședința cu raportarea pretorilor sectoarelor administrate, acesta le-a recomandat să țină cont de planurile de înverzire a capitalei.


Proiecte de reabilitare și amenajare între finalizare și amânări


Ciocana

- str. Mihail Sadoveanu până la sfârșitul săptămânii vor fi instalate urnele de gunoi.

- str. Milescu Spătaru au început lucrările de instalare a bordurii.

Viceprimarul a insistat pe înverzirea aleii Mircea cel Bătrân, deși pretora sectorului a menționat că nu sunt planificate activități de plantare. 

Botanica 

Inițial, raportoarea a declarat că din cele 9 proiecte care sunt în desfășurare, doar un proiect a fost trimis la conservare. Ulterior, s-a dovedit că nu se vor limita la amânarea unui singur proiect.

Va fi conservat proiectul de reabilitare a scărilor de la str. Zelinski cu str. Decebal, iar reabilitarea trotuarului de la str. Dacia 32 până la str. Cuza Vodă 15 va fi amânată până la 1 decembrie.

În scuarul Serghei Lazo se lucrează la sistemul de iluminat stradal și irigare, iar la sediul Centrului Municipal de Tineret se duc lucrări de reparație pe interior.

Râșcani 

Pretorul a enumerat proiectele care urmează a fi conservate și cele care urmează a fi finalizate anul curent.

Proiectele în desfășurare care vor fi finalizate:

- repararea aleii din str. Florilor;

- sistemul de irigare din bd. Moscovei;

- repararea str. Ceucari, în tronsonul str. Calea Orheiului - str. Socoleni;

- reabilitarea scuarului din str. Alexandru cel Bun.

Proiectele care vor fi conservate pentru anul viitor:

- reabilitarea parcului Dumitru Rîșcanu;

- restabilirea zonei pietonale din str. Tudor Vladimirescu;

- amenajarea scuarului „Șipca”. 

Centru 

Proiectele care vor fi conservate pentru anul viitor:

- proiectul de reabilitare a parcului „Valea Trandafirilor”;

- amenajarea parcării din str. Grenoble;

Vor fi finalizate:

- proiectele de amenajare a spațiilor verzi;

- proiectele de pavare și asfaltare a tuturor tronsoanelor;

- reabilitarea subteranei din str. Ciuflea.

Buiucani 

Proiectele care vor fi conservate pentru anul viitor:

- renovarea trotuarelor din str. Alexei Șciusev și str. Calea Ieșilor;

- proiectul de reabilitare a parcurilor „La Izvor” și „Butoiaș”.

Vor fi finalizate:

- renovarea trotuarelor și montarea iluminatului public din str. Alba Iulia în tronsonul str. Ion Pelivan - str. Paris;

- repararea trotuarului de-a lungul str. Nicolae Costin;

- repararea sistemului de captarea a apelor subterane.


Sărbătorile revin în instituțiile de învățământ, odată cu COVID-19


Autoritățile au avut ședințe cu directorii instituțiilor de învățământ primar și secundar în vederea organizării activităților ce țin de finalizarea semestrului de studii și sărbătorilor de iarnă.

În instituțiile de învățământ din capitală au fost încadrați 832 de copii refugiați, dintre care 530 de copii în instituțiile de învățământ primar și secundar și 302 preșcolari. Totodată, pandemia COVID-19 revine în școli. Au fost confirmate pozitiv 14 cazuri, iar 40 de elevi au fost puși în carantină.

Conectarea instituțiilor de învățământ la agentul termic

Toate instituțiile din mun. Chișinău sunt conectate la agentul termic. Pentru optimizarea cheltuielilor, prioritar, se valorifică sursele regenerabile de energie. Becurile au fost înlocuite cu LED-uri și s-au instalat senzori de mișcare. 

În zilele de odihnă se economisește prin reducerea temperaturii.


Măsurile întreprinse în domeniul social și de sănătate la nivelul municipiului Chișinău


Centrul de plasament „Patria-LukOil” continuă să ofere asistență refugiaților din Ucraina. Săptămâna trecută au fost înregistrate 147 de adresări din partea refugiaților pentru asistență medicală, inclusiv pentru copii și femei gravide.

Luând în considerare perturbarea energiei electrice de miercurea trecută, autoritatea s-a arătat îngrijorată de pregătirea instituțiilor medicale pentru astfel de situații de forță majoră. Deși, majoritatea spitalelor municipale nu au fost afectate, deoarece s-au conectat automat generatoarele electrice, unele spitale au fost nepregătite. Spitalul de ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” nu are un generator electric, iar spitalul Clinic Municipal de Copii Nr. 1 este dotat cu un generator de capacitate mică.  Astfel, s-a înaintat o solicitare de procurare a generatoarelor necesare la spitalele sus menționate și unul pentru Centrul de plasament „Patria - LukOil”.

La subiectul măsurilor întreprinse în domeniul social și de sănătate, la nivelul municipiului Chișinău, șeful adjunct al Direcției generale de asistență socială și sănătate, Boris Gîlca, a informat că direcția a fost ocupată cu planificarea bugetară pentru anul 2023. În acest sens au avut loc întâlniri cu managerii instituțiilor medicale și de asistență socială.

Săptămâna trecută a fost promovat un nou serviciu de asistență socială pentru adulți, persoane în etate și cei cu dizabilităţi - plasament familial. Autoritatea informează că lucrează asupra definitivării conceptului de „cartelă socială”, totodată raportând că au fost înregistrate 1 642 de internări în instituţiile medico-sanitare publice. Se manifestă cu o intensitate mai mare virozele sezoniere, în mod special la copii. Deși, pandemia COVID-19 are o incidență mică în spitale, vaccinarea rămâne o măsură prioritară de prevenire. O altă prioritate pentru autorități este vaccinarea antigripală. În acest sens, sunt invitate toate persoanele din contingentele profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire (bolnavii cu boli cronice, lucrătorii medicali, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, personalul din instituțiile de asistență socială, copiii din orfelinate, etc.) la instituțiile medico-sanitare publice, pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere.

Precizăm că, campania de imunizare împotriva gripei a început în luna octombrie curent, când Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a procurat și distribuit instituțiilor medico-sanitare publice 30.000 de doze de vaccinuri antigripal.


Campania de plantare a arborilor continuă


În cadrul campaniei de plantare a arborilor au fost sădiți 15 000 de copaci, arbuști și flori pe str. Șciusev și bd. Ștefan cel Mare. Dacă vor fi temperaturi joase, vor fi plantați și arborii de conifere.

Până la finele lunii curente, în capitală era planificată plantarea a  60.000 de arbori și arbuști, până în prezent au fost plantați 55 mii.

Responsabilă de monitorizare: Alina Stăvilă


Publicat de:

Distribuie