Proiect de sortare a deșeurilor municipale: s-a vrut mai bine, a ieșit ca de obicei
În februarie 2020, consilierii municipali au votat închiderea a 1 700 de tuburi pentru aruncarea gunoiului din capitală și instalarea platformelor de colectare separată a deșeurilor până la finele anului. Mai mult, consilierii au hotărât desfășurarea unei campanii ample de informare despre sortarea deșeurilor, inclusiv cu lecții în școli.
Proiectul, promițător de altfel, nu a fost dus până la capăt. Astfel, din cele 500 de platforme necesare pentru a închide toate tuburile de gunoi din capitală, doar 55 au fost amplasate în 2020, iar în 2021 autoritățile pare să nu fi făcut progrese în acest sens. Mai mult, campania amplă de informare nu a fost desfășurată, iar cei care beneficiază de platforme nu știu cum să le utilizeze și aruncă în continuare deșeurile la un loc. Din acest motiv, și autoritățile le evacuează toate împreună, fiind apoi sortate manual. Totuși, pentru că deșeurile sunt contaminate, doar o mică parte poate fi valorificată, restul ajung la gunoiștea de la Țânțăreni.
Locuitorii care doresc să reducă cantitatea de deșeuri depozitate, caută metode alternative pentru a micșora volumul de deșeuri aruncate în tomberoane: plasele ABS Recycling, tomberoanele Kaufland, compostarea sau aruncarea în tomberoanele galbene și albastre instalate de primărie.
Platformă de colectare separată a deșeurilor. Sursă: Primăria Mea
10 milioane pentru platforme de sortare și închidere tuburilor din blocuri
În februarie 2020, consilierii municipali au adoptat o decizie care promitea să miște din loc situația privind gunoiul municipal. Proiectul, propus la inițiativa consilierilor PAS, prevedea închiderea celor 1 700 de tuburi pentru gunoi din blocurile municipale până la finele anului și instalarea unor tomberoane pentru colectarea separată a deșeurilor. Pentru aceasta, consilierii au alocat aproximativ 10 milioane de lei. Mai mult, conform deciziei, Direcția generală locativ-comunală și amenajare a primăriei ar fi trebuit să:
- Facă un studiu despre amplasarea platformelor de colectare separată a deșeurilor menajere solide în curțile blocurilor unde mai funcționau tuburile de colectare, până pe 30 aprilie 2020;
- Închidă tuburile până la 31 decembrie 2020, în limita bugetului alocat și la cererea a 50+1% din proprietarii de locuințe;
- Construiască și amenajeze platformele până pe 31 decembrie 2020;
- Publice informații privind rezultatele sortării deșeurilor pe pagina oficială a primăriei, inclusiv cantitatea de deșeuri reciclabile recuperate;
- Realizeze o campanie mare de promovare a colectării separate a deșeurilor începând cu data de 1 aprilie 2020 și o campanie de educare în școli începând cu 1 septembrie 2020;
- Elaboreze Programul local de gestionare a deșeurilor menajere solide, până pe 31 iulie 2020.
Totuși, anul 2020 a trecut și doar câteva tuburi au fost închise, iar platformele de colectare separată a deșeurilor au fost instalate la doar 55 de blocuri. Astfel, în luna iulie 2020, o dată cu aprobarea noului Regulament de salubrizare, autoritățile și-au dat un nou termen pentru amplasarea platformelor și închiderea tuburilor: între 1 martie 2021 și 1 martie 2023. Totodată, în ce privește fondurile, situația este neclară. Conform consilierului Roman Cojuhari (PAS), în luna decembrie, doar 1 milion din fondurile respective ar fi fost valorificate. Declarația însă a fost contrazisă de fosta consilieră PAS, Ina Coșeru, la ședința Consiliului municipal din 21 ianuarie 2021, când aceasta a menționat că cele 10 milioane de lei alocate pentru platforme au fost valorificate. Mai mult, conform acesteia, pentru a putea închide toate cele 1 700 de tuburi din blocurile municipale, ar fi nevoie de circa 500 de platforme, cu o investiție anuală de 10 milioane de lei pentru câte 55 de platforme. Totuși, pentru anul 2021, au fost alocați doar 5 milioane de lei.
Efortul orășenilor pentru salubrizarea blocului și lipsa educației de mediu
În toamna anului trecut, locuitorii unui bloc din sectorul Buiucani au expediat către autorități o petiție, semnată de o parte din proprietarii locuințelor din bloc, și au expediat-o către autorități. Autoritățile au dat curs solicitării lor, iar în luna decembrie în curtea blocului a apărut o nouă platformă de colectare separată a deșeurilor.
Bucuria însă nu a durat mult. Deși existau mai mult locuri mai ascunse, platforma a fost instalată exact la intrarea în curte. Între timp, în bloc mai funcționau tuburile de gunoi, prin care locatarii aruncau deșeurile toate împreună. Spre nedumerirea locuitorilor, instalarea noilor tomberoane nu a însemnat și începerea utilizării acestora. Acestea au rămas învelite în plastic timp de câteva săptămâni, iar locatarii au continuat să arunce gunoiul împreună în tomberoanele vechi, chiar și după închiderea tuburilor pentru deșeuri. Practica a continuat și o dată cu „lansarea” noilor platforme de colectare a deșeurilor. Lipsa unei campanii de informare, sub orice formă, despre colectarea separată, a însemnat că locatarii au continuat să arunce deșeurile așa cum au fost obișnuiți - laolaltă.
Ce zic autoritățile
Am cerut mai multe detalii de la Primărie despre implementarea proiectului: cum separăm corect deșeurile, ce se întâmplă cu ele după colectare, cum au fost informați orășenii etc.
Autoritățile ne-au informat că, până în luna iunie 2021, au fost instalate 55 de platforme pentru colectarea separată a deșeurilor. Dintre acestea, 10 dispun de două tomberoane, 10 de trei tomberoane și 35 - de patru tomberoane. Astfel, deducem că din ianuarie și până în iunie 2021, nu au fost instalate noi platforme de colectare separată a deșeurilor, deși au fost alocați cinci milioane de lei pentru aceasta.
Anexa la răspunsul la solicitarea expediată de Primăria Mea
Am aflat și că deșeurile se colectează oricum toate la un loc. Totodată, pentru că containerele conțin doar compartimentele „biodegradabile” și „reciclabile”, însă există și deșeuri nereciclabile, cele din urmă trebuiau aruncate cu cele reciclabile.
Ulterior, autoritățile ne-au informat că toate deșeurile sunt evacuate la o stație de sortare manuală pe strada Uzinelor. Deșeurile reciclabile sunt trimise către companiile care se ocupă de prelucrarea acestora, contra plată. Restul deșeurilor, adică acelea biodegradabile, cele reciclabile - însă contaminate, și cele nereciclabile, sunt duse la groapa de gunoi de la Țânțăreni. Totodată, deși formularea nu a fost întocmai clară, am aflat că în viitor, dacă deșeurile vor fi aruncate separat, acestea vor fi colectate cu autospeciale diferite. Cele reciclabile vor fi în continuare duse la stația de transfer, iar cele biodegradabile - direct la Țânțăreni.
Situația la poligonul de la Țânțăreni. Sursă: date.primariamea.md
Mai mult, am aflat că punctul nr. 1.5 din decizia adoptată de CMC: „Realizarea unei campanii ample de promovare a colectării separate a deșeurilor [...] începând cu data de 1 aprilie 2020” a fost redusă la distribuirea unor pliante informative și informații prin intermediul rețelelor de socializare.
În urma răspunsului din partea autorităților, am deschis paginile de facebook și site-urile Direcției generale locativ-comunale și amenajare, un profil al Î.M. „Regia autosalubritate” și o pagină ale aceleiași întreprinderi municipale pentru a afla cum a decurs campania de informare. Pentru perioada octombrie 2020 - septembrie 2021, am găsit în total patru postări, fiecare pe o pagină diferită, care menționează platformele de colectare și instrucțiuni de sortare a deșeurilor. Totodată, în aceeași perioadă, în căsuța poștală sau pe panoul informativ al blocului de la Buiucani, nu am găsit informații despre platformele respective, utilizarea acestora și sortarea deșeurilor.
De ce vorbim despre deșeuri și ce putem face noi
Săptămânal, Î.M. „Regia autosalubritate” evacuează circa 3652 mii de tone de deșeuri către gunoiștea aflată în comuna Țânțăreni. Respectiv, anual, la Țânțăreni ajung circa 190 de mii de tone de deșeuri. Cantitatea este în creștere în fiecare an, cu aproximativ 2%. În timpul depozitării, deșeurile pot crea „levigatul”, un lichid toxic și emană gaze nocive în atmosferă. Uneori, pe timp de vară, dacă deșeurile nu sunt acoperite, acestea pot lua foc. Depozitarea deșeurilor duce la poluarea aerului și a solului, poate afecta sănătatea, iar aspectul și mirosul neplăcut al gunoiștei poate afecta oportunitățile de dezvoltare economică a zonei în care se află aceasta.
Salariul și deșeurile produse în timp. Sursă: date.primariamea.md
Deșeurile produse în Chișinău, conform informațiilor oferite de ABS Recycling, sunt preponderent de masă organică (60%), adică resturi alimentare. În rest, 16% sunt deșeuri reciclabile, 12% sunt RDF - deșeuri cu volum mare ce pot fi incinerite, iar 12% sunt alte categorii. Fiecare dintre noi poate contribui la limitarea cantității de deșeuri care ajung să fie îngropate la Țânțăreni. Primul pas, în acest sens, ar fi separarea deșeurilor biodegradabile, reciclabile și nereciclabile.
Tipurile de gunoi produse în mun. Chișinău. Sursă: date.primariamea.md
- Deșeuri biodegradabile
Resturile de mâncare, plante, crengi de la copaci etc., pot fi transformate în îngrășământ pentru sol, printr-un proces numit compostare. Compostarea poate fi făcută atât la bloc, cât și în propria grădină. Când compostăm la bloc, este suficient să avem o căldare care se închide ermetic și niște tărâțe Bokashi. Procedura este simplă: aruncăm resturile alimentare în căldare și presărăm cu tărâțele, apoi închidem căldarea ermetic. Când căldarea este plină, aruncăm conținutul la un punct de colectare a compostului sau în propria grădină și acoperim cu frunze sau țărână. Dacă nu avem grădină sau mijloc de transport,, putem apela la Eco Village Farms, care vor colecta căldările, în schimbul procurării fructelor și legumelor de la ei. În groapa de compost pot fi aruncate și hârtia și cartonul, cu condiția că acestea să nu fie plastifiați sau combinați cu materiale nereciclabile.
- Deșeuri reciclabile
Deșeurile reciclabile sunt de diferite tipuri: hârtie, sticlă, metal și anumite tipuri de plastic. ABS Recycling, una din companiiile specializată pe reciclarea deșeurilor, a amplasat câteva zeci de plase în tot municipiul, unde pot fi aruncate reciclabilele. La solicitarea asociaților de condominiu și a agenților economici, aceștia pot instala plase direct lângă bloc. Acestea sunt evacuate cu autospeciale proprii la stația lor de sortare și reciclare.
Alternativ, orășenii pot arunca deșeurile reciclabile în tomberoanele galbene, verzi și albastre ale Î.M. „Regia autosalubritate”. Ulterior, acestea vor fi duse la stația de transfer, sortate manual și transmise agenților economici care se ocupă de reciclare. Același lucru este valabil și pentru magazinele Kaufland, care colectează plasticul de tip 2 și 4, sticlele și dozele de metal.
Plasticul de tip 1, 4 și 5 poate fi dus și la Tinerii pentru EcoPlastic, în cadrul diferitor evenimente. Totodată, anumite tipuri de plastic pot fi duse la magazinele Viorica Cosmetics din „Gemeni”, „Unic”, „Marmelad”„ și de pe bd. Moscova 9/1.
Concluzie
Proiectul de închidere a tuburilor pentru gunoi și amplasare a tomberoanelor pentru sortarea separată a deșeurilor este unul necesar și promițător. Totuși, gestionarea defectuoasă și lipsa unei campanii ample de informare și sensibilizare a populației privind necesitatea de a sorta și recicla deșeurile, au dus la o implementare deficitară a proiectului. Mai mult ca atât, deși autoritățile și-au pus ca scop să închidă cele peste 1 700 de tuburi pentru gunoi până în 2023, acest lucru nu este posibil fără investiții majore în instalarea platformelor de colectare separată a deșeurilor, ceea ce, la moment, nu se întâmplă. Între timp, gunoiștea de la Țânțăreni se umple, iar în curând va ajunge la limita capacității maxime de depozitare. Ce putem face la moment, este să găsim metode alternative de reciclare și reducere a cantității de gunoi pe care o producem. Aceste acțiuni însă nu vor fi eficiente atâta timp cât autoritățile nu vor implementa politici de reducere, sortare și reciclare a deșeurilor.
Autoare: Cristina Sîrbu