PrimariaMea
Probleme financiare la Apă-Canal, capitala ar putea rămâne fără servicii de apă și canalizare Image
30 oct. 2022

Probleme financiare la Apă-Canal, capitala ar putea rămâne fără servicii de apă și canalizare

 

Capitala ar putea rămâne fără apă și canalizare. Situația ipotetică ar putea să se transforme în realitate din cauza situației financiare a S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”. Potrivit conducerii, întreprinderea raportează indici negativi, motiv pentru care nu poate satisface plățile salariale și achita facturile la energia electrică. Șefa societății pe acțiuni, Irina Gutnic, a propus ajustarea tarifului la serviciile prestate, care nu mai este racordat la costurile operaționale și obligațiunile operatorului. Discuțiile au avut loc în cadrul unei ședințe speciale, organizate la sediul S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”. 

 

Pe lângă situația de la Apă-Canal, ședința a fost marcată și de replici aprinse pe seama sursei de finanțare a Partidului MAN, înregistrat de primarul Ion Ceban. S-a întâmplat după ce instituții oficiale ale SUA au declarat că banii ar veni de la Moscova. 

 

Începutul ședinței s-a lăsat așteptat cu 35 de minute.

 

Ruslan Verbițchi (Platforma DA) a fost ales președinte al ședinței cu votul a 37 de consilieri. După votarea ordinii de zi ca bază, componența CMC a venit cu propuneri suplimentare.

 

Completarea ordinii de zi:

1. Acceptarea donației din partea UNICEF pentru îmbunătățirea accesului copiilor refugiați la educație timpurie;

2. Aprobarea unor modificări în decizia CMC nr. 3/10 din 20.04.2021 cu privire la participarea mun. Chișinău la fondarea Congresului autorităților locale din Moldova; 

3. Explicații cu privire la informația prezentată de SUA referitor la finanțarea Partidului MAN și a primarului general de către Federația Rusă;Informații privind iluminatul stradal, deconectarea acestuia în condițiile crizei energetice. 

 

Ion Cebanu (PL) a propus invitarea la ședință a edilului Ion Ceban. Consilierul a cerut explicații după ce ieri, într-un comunicat al Trezoreriei din SUA, se menționa că partidul lansat recent de primarul municipiului, Mișcarea Alternativa Națională, ar fi coordonat și finanțat de Kremlin. PSRM și PCRM au votat ,,împotrivă’’, iar consilierii P.P. ,,Șor’’ s-au abținut. Astfel, cu 23 de voturi ,,pentru’’ și 22 ,,împotrivă”, proiectul a fost inclus pe ordinea de zi. 

 

Durata ședinței:  5 ore 10 minute

Pauză: 45 minute


Ordinea de zi


1.  Acceptarea donației din partea UNICEF pentru îmbunătățirea accesului copiilor refugiați la educație timpurie 

 

Cu susținerea a 43 de consilieri a fost aprobată donația de 22 mil. lei din partea UNICEF, destinat grădiniței nr. 28 din capitală. Donația va merge pentru reabilitarea instituției. Potrivit lui Andrei Pavaloi, șeful DGET, valoarea totală a proiectului este de peste 35 mil. lei. În acest sens au fost alocați bani și din bugetul municipal. 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP

 Șor

PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Jitari

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Doroș

Pro 19 8 4 2 2 1 1 1 - 1 1 1 - 1 1
Contra - - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - - - - - -

Decizia finală 


2. Aprobarea unor modificări în decizia CMC nr. 3/10 din 20.04.2021 cu privire la participarea mun. Chișinău la fondarea Congresului autorităților locale din Moldova

 

Consilierii au aprobat modificări în decizia CMC nr. 3/10 din 20.04.2021 cu privire la participarea mun. Chișinău la fondarea Congresului Autorităților Locale din Moldova. Mai exact, dacă actualmente cotizația de participare a mun. Chișinău în calitate de membru fondator al CALM era de 20 de mii de lei, după modificare, se va aloca anual a sumei de 30 de mii de lei. Sursa banilor o constituie bugetul municipal prevăzut anual. 

 

Proiectul de decizie a fost susținut de 44 de consilieri. În cazul consilierilor PAS și PL nu este clar numărul de voturi, iar pentru consilierii neafiliați Mandatii și Cebotari nu este menționat la microfon fie opțiunea de vot, fie dacă nu se află în sală.

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP

 Șor

PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Jitari

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Doroș

Pro 19 8 P P 2 1 1 1 1 1 1 1 1
Contra - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - - - -

Decizia finală 

 


Consilierii au luat o pauză, timp în care au fost distribuite materialele necesare pentru examinarea subiectului nr. 3 din ordinea de zi – ,,Situația excepțională din domeniul aprovizionării cu apă și canalizare”. Ședința a fost reluată după aproximativ 5-10 minute.


3. Situația excepțională în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare

 

La solicitarea celor din Platforma DA, ședințe s-a organizat la sediul S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”.

 

Anterior, în cadrul ședinței din 29 septembrie, șefa societății pe acțiuni, Irina Gutnic, a relatat despre agenții economici care deversează ape uzate cu încălcarea indicilor admiși. Verificările în teren au arătat că majoritatea agenților economici din Chișinău și suburbii, admit în sistemul public, ape uzate cu depășirea normelor. În consecință, aceștia sunt deconectați de la rețeaua de apă și canalizare.

 

De această dată, timp de peste jumătate de oră, Gutnic a enumerat și alte probleme depistate de la venirea în fruntea ,,Apă-Canal Chișinău”. Potrivit responsabilei, întreprinderea ar înregistra indici negativi și nu poate plăti facturile la energia electrică, dar și satisface toate plățile salariale. Șefa instituției a precizat că actualul tarif nu acoperă costurile operaționale și obligațiunile operatorului, motiv pentru care trebuie ajustat.

 

Din discursul Irinei Gutnic:

  • Au crescut plățile salariale obligatorii cu 21%, în urma modificărilor din acest an: majorarea coeficientului de complexitate și majorarea salariului minim garantat. 
  • Vârsta medie a angajaților în anul curent este de 48,4 ani. Astfel, sporul pentru vechimea în muncă este unul considerabil și are un impact asupra sumei cheltuielilor salariale. Deși, cheltuielile de personal nu sunt recunoscute în scopuri tarifare. 
  • Cheltuielile pentru energia electrică au o pondere majoră – 20 de mil. de lei lunar. Suma este mare deoarece în cadrul întreprinderii funcționează echipamente vechi, cu un consum ridicat de electricitate.
  • În acest an se preconizează o taxa pentru apă 2,7 mil. de lei. Suma nu este acceptată în totalitate de ANRE.
  • Cheltuieli pentru gaze naturale 73,4 mil. lei.
  • Costul reagenților folosiți pentru tratarea apei a crescut de două ori față de luna curentă. Dacă în septembrie o tonă costa 350$, în octombrie costă 700$ de dolari.  Se întâmplă în condițiile în care în regiune este un singur producător de reagenți. 
  • Datorii creditoare la furnizorii de produse petroliere – un mil. de lei.
  • Costul de bunuri, lucrări  și servicii în anul curent – 242 mil. lei. 
  • Deficitul întreprinderii preconizat la sfârșit de an – 400 mil. lei.
  • Împrumutul obținut în 2013 de la BERD și BEI, în valoare de 24 mil. euro, nu este recunoscut în tarif de către ANRE.

Soluțiile propuse de Irina Gutnic:

  • Ajustarea tarifului prin intermediul ANRE. Acest lucru presupune schimbarea metodologiei de calculare a tarifului, care este una restrictivă. Pentru acest lucru trebuie însă modificată legea nr. 303 privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare.
  • În cazul în care prima opțiune este epuizată, în scopul ajustării tarifului pot interveni consilierii municipali. Consilierii ar urma să aprobare cesiunea contractului de finanțare cu BERD și BEI. Potrivit Irinei Gutnic, societatea pe acțiuni se confruntă cu dificultăți deoarece în acordul de împrumut sunt o serie de condiții complicat de realizat: ajustarea tarifului, în timp ce a doua condiție este deținerea pe conturile întreprinderii blocate permanent a sumei de 2 mil. de euro. 

 

Vitalie Mucan (PSRM) crede că unica soluție inevitabilă este ajustarea tarifului la servicii. Deși este o decizie complicată în actualele condiții, ea este necesară, a precizat socialistul.   

 

Veaceslav Nedelea (neafiliat) consideră că trebuie aprobată ajustarea tarifului. Nedelea a cerut întocmirea de către responsabili a unui proiect de decizie și s-a arătat nemulțumit de faptul că acesta nu a fost pregătit pentru ședința respectivă. 

 

Valerii Klimenco (P.P. ,,Șor”) a declarat că oamenii care beneficiază de serviciile Apă-Canal trebuie să plătească atât cât acestea costă, întrucât este o lege a pieței. Klimenco a mai precizat că tariful ar trebui fixat în funcție de venitul pe familie, dar ar trebui rezolvată și problema instalațiilor ilegale prin care se fură apă din apeductul municipiului. 

 

Mariana Lungu (PL) a declarat că primarul Ion Ceban ar fi trebuit să se prezinte la ședință pentru a da explicații, mai ales pentru situația de la stația de epurare. Consiliera a precizat că respectivul proiect, pornit de ex-edilul Dorin Chirtoacă, ar fi fost pus pe pauză. 

 

Subiectul din ordinea de zi a fost discutat în ședință în jur de două ore. 

În urma Notei informative cu privire la situația excepțională în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, prezentate de Irina Gutnic, vineri, 28 octombrie, s-a convocat Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău. Vezi AICI deciziile luate de CSE. 


4. Explicații cu privire la informația prezentată de SUA referitor la finanțarea Partidului MAN și a primarului general de către Federația Rusă

 

Chemat la ședința CMC pentru explicații privind sursa de finanțare a Partidului MAN, edilul Ion Ceban nu s-a prezentat. Acesta ar fi participat în momentul respectiv, în regim online, la o altă ședință. Solicitarea a venit în contextul în care miercuri, 26 octombrie, într-un comunicat emis de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, se menționa că partidul lansat recent de Ion Ceban, primarul capitalei, ar fi coordonat și finanțat de Kremlin. 

 

Consilierii au început să-și arunce replici, au vorbit unii peste alții, iar ședința s-a tranformat într-un haos.

 

Dinari Cojocaru (PSRM): ,,Ce are să se expună americanii pe moldoveni, la noi în țară? Partidul MAN ce este instituție?! De ce Ceban trebuie să se expună în urma declarației unui ambasador. Să fie chemat aici ambasadorul SUA, să ne spună în baza la ce acte a declarat informații. Cum un ambasador se poate implica în politica unui stat. El e oaspete, nu e gospodar.”

 

Ion Cebanu (PL): ,,Există confirmare de la Trezoreria de Stat din SUA, este o instituție financiară care are tangențe cu alte instituții financiare străine. Autoritatea respectivă susține că MAN și cei din P.P. ,,Șor” sunt finanțați de ruși. Moldova este în spatele frontului, avem un om în fruntea capitalei care ține pantalonii la Moscova. Îi vândut cu tot cu papuci. Îl invit la ședința consiliului și el ignoră.”

 

Andrei Năstase (Platforma DA): ,,Mi-l imaginez pe Ion Ceban cum stă la un monitor și se prăpădește de râs.”

 

Întrucât spiritele se încingeau tot mai tare, a fost luată o pauză de câteva minute.

 


5. Informații privind iluminatul stradal, deconectarea acestuia în condițiile crizei energetice

 

Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație, a prezentat situația actuală privind iluminarea spațiilor publice pe timp de noapte. 

 

Vitalie Mihalache, șef DGTPCC: ,,Nu avem posibilitatea să ne expunem și să aplicăm altfel prevederile de economisire a energiei electrice, decât cum sunt fixate în decizia Comisiei pentru Situații Excepționale Republicane. Din punct de vedere tehnic, fiecare celulă reconstruită de Lumteh are conectate elementele de iluminat pietonal cu cel stradal. Cele două nu pot fi incluse separat.”

 

Veaceslav Nedelea (neafiliat) ,,Trebuie să ne conformăm, așa este situația. Nu este problema guvernării, este a țării.”

 

Dinari Cojocaru (PSRM) ,,Să fie iluminată fiecare trecere de pietoni cu releuri de mișcare. Șoferul care riscă să tamponeze un pieton, ar putea face pușcărie din cauza lipsei vizibilității pe timp de noapte.”

 

Conform dispoziției CSE din 25.10.2022, în contextul crizei energetice, au fost luate o serie de măsuri suplimentare care să ducă la economisirea electricității. Printre ele se numără și întreruperea iluminatului stradal între orele 07:00 și 18:00. 

 

Ordinea de zi a fost epuizată la ora 15:10.  Ședința a fost închisă.

 

Responsabilă de monitorizare: Loreta Lisnic

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ


Publicat de:

Distribuie