PrimariaMea
Probleme cu alimentația copiilor și Muzeul „Grigore Vieru” Image
16 feb. 2022

Probleme cu alimentația copiilor și Muzeul „Grigore Vieru”

De ziua poetului Grigore Vieru, o delegație a primăriei s-a deplasat la Iași pentru activități de comemorare a acestuia. Tot în memoria marelui poet, la Chișinău va fi deschis un Centru Cultural - Muzeu, care la moment se află la etapa de proiectare. 

Numărul de cazuri de COVID-19 este în descreștere semnificativă, însă mai există presiune pe secțiile de terapie intensivă, iar numărul de decese continuă să fie mare. 

În sectoarele Ciocana și Centru ar putea să existe un blocaj în privința alimentației copiilor, după ce Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor întârzie în examinarea contestațiilor la procedura de achiziție publică desfășurată recent. Contractele curente de alimentație expiră la 1 martie. 

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 14 februarie 2022. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

Covid-19 în capitală: rată mare de decese și închiderea secțiilor pentru coronavirus

Peste 60% din chișinăuieni - vaccinați? 

Reparații curente și proiecte mari de reabilitare în capitală

Proces de învățământ cu prezență fizică și COVID-19 la elevi

Probleme cu licitațiile pentru alimentația copiilor

 

Covid-19 în capitală: rată mare de decese și închiderea secțiilor pentru coronavirus

Numărul de cazuri noi de îmbolnăvire de COVID-19 este în descreștere. Astfel, experții consideră că și acest val pandemic este în trecere. Săptămâna trecută au fost închise patru din cinci secții COVID-19 la spitalul „V. Ignatenco”, patru astfel de secții la spitalul „Sfânta Treime” și o secție la Spitalul de Ftiziopneumologie. Centrul COVID-19 la Moldexpo rămâne activ ca spațiu de triaj. Totuși, se observă în continuare o situație îngrijorătoare în secțiile de Reanimare și Terapie Intensivă (ATI), unde continuă să fie mulți pacienți în stare gravă. Rămâne mare și rata de decese.

Conform datelor platformei GIS COVID-19, până pe 14 februarie în capitală au fost înregistrate 182 960 cazuri de îmbolnăvire, dintre care 3 137 s-au soldat cu deces.

 

Peste 60% din chișinăuieni - vaccinați? 

Rata de vaccinare în capitală a ajuns la cca. 46%. Totodată, conform autorităților locale, în capitală rata reală de vaccinare ar fi de cca. 60-65%, dacă sunt luați în considerare cei care s-au vaccinat peste hotare. 

Infografic: Rata de vaccinare în municipiu la 14 februarie 2022. Sursă: Primăria Mea Infografic: Rata de vaccinare în municipiu la 14 februarie 2022. Sursă: Primăria Mea

În municipiu activează în continuare 70 de centre de imunizare. Vaccinarea este disponibilă în regim extins, și sâmbăta și duminica, atât la punctele mobile, cât și la domiciliu – pentru persoanele cu dificultăți motorii (prin solicitare la medicul de familie), sau la serviciu – pentru grupuri mai mari. Totodată, doritorii se pot vaccina în troleibuzul și autobuzul de imunizare, în baza orarului pentru luna februarie. Vaccinarea este gratuită, disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 12 ani. Cei care au împlinit șase luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin, pot solicita să primească doza booster. 

 

Centrul Cultural - Muzeu în memoria lui Grigore Vieru

De ziua lui Grigore Vieru, când poetul ar fi împlinit 87 de ani, edilul capitalei a plecat la Iași pentru a participa la evenimentele culturale dedicate acestuia. Tot la Iași vor avea loc întrevederi pentru a stabili domeniile ulterioare de colaborare. Între timp, la Chișinău, autoritățile municipale lucrează la deschiderea Centrului Cultural „Grigore Vieru”, care va include un Muzeu dedicat poetului. Acesta va fi creat cu sprijinul autorităților române, iar clădirea selectată se află la intersecția str. A. Mateevici și str. M. Eminescu - un monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în 1995 în Registrul monumentelor de istorie și cultură al municipiului Chișinău. Schița de proiect a fost deja elaborată și consultată inclusiv cu membrii familiei poetului.

 

Reparații curente și proiecte mari de reabilitare în capitală

Săptămâna precedentă, în capitală s-a lucrat la reparația drumurilor și a căilor de acces către suburbii, salubrizarea gurilor de captare a apelor pluviale, dar și a stațiilor de transport public. Totodată, au fost instalate sau înlocuite indicatoare rutiere și a fost împrăștiat material antiderapant în locații periculoase.

În ce privește proiectele mai mari, autoritățile sunt pe ultima sută de metri privind proiectarea extinderii bd. Mircea cel Bătrân până la str. Bucovinei. De asemenea, o dată cu îmbunătățirea condițiilor climaterice, mai multe străzi din centrul capitalei vor intra în reparație capitală. Printre acestea sunt str. Tighina, str. Alexandru cel Bun și str. 31 august 1989. Între timp, repararea trotuarelor și a unor porțiuni de carosabil pe str. Sciusev și Bernardazzi sunt pe ultima sută de metri. 

 

Proces de învățământ cu prezență fizică și COVID-19 la elevi

Începând cu 7 februarie, elevii au revenit la studii cu prezență fizică. Săptămâna trecută a fost monitorizat procesul educațional în 14 centre de creație și în 13 școli sportive, iar săptămâna curentă va fi verificat procesul și în alte instituții. 

714 de elevi sunt bolnavi de COVID-19, iar 17 clase, respectiv 424 de elevi, sunt în carantină. Totodată, 1 317 elevi se află în autoizolare. Mai mult, numărul de cadre didactice bolnave a ajuns la 117, iar cel al personalului auxiliar și nedidactic - la 46. Se observă o ușoară descreștere a numărului de cazuri noi la copii și personalul din instituțiile de învățământ. 

 

Probleme cu licitațiile pentru alimentația copiilor

Autoritățile întâmpină probleme în licitația pentru procurarea alimentelor pentru copii din sectoarele Centru și Ciocana. Agenții economici care au participat la procedura de achiziții au depus contestație, însă Agenția Națională de Soluționare a Contestațiilor întârzie în luarea unei decizii privind desemnarea câștigătorului licitației, chiar dacă a fost solicitată examinarea rapidă. Conform șefului adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, instituțiile de învățământ au încheiat câteva contracte pentru alimentația copiilor, însă acestea expiră la 1 martie și, în cazul neîncheierii unor noi contracte, ar putea exista probleme în procesul de alimentare.

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ:

 


Publicat de:

Distribuie