PrimariaMea
Primǎria în fața primei ninsori din acest an Image
10 ian. 2024

Primǎria în fața primei ninsori din acest an

Prima ninsoare din acest an a dat peste cap traficul rutier din capitalǎ. Circulația transportului public a fost sistatǎ pe parcursul zilei de 8 ianuarie şi reluatǎ în ziua urmǎtoare, în regimul de lucru specific zilelor de odihnǎ. Totodatǎ, mai multe troleibuze circulǎ în timpul nopții pentru a preveni depunerea chiciurei pe fire. Din cauza codului portocaliu de ninsori, lapovițǎ, ger şi viscol, autoritǎțile municipale au activat celula de crizǎ pentru perioada 7-10 ianuarie. Reieșind din situația existentă, CSE a decis sistarea activității instituțiilor educaționale, școlilor, grădinițelor și instituțiilor publice din Chișinău,  între 09-10 ianuarie, curent. În pofida faptului cǎ toate serviciile şi întreprinderile municipale au fost antrenate la deszăpezire, eforturile acestora sunt insuficiente. Viceprimara Irina Gutnic a informat că situația privind evacuarea deşeurilor în curțile de blocuri este criticǎ şi nu s-a putut interveni, deoarece autospecialele nu pot intra în curți, iar mecanismele mașinilor mari care transportǎ gunoiul sunt înghețate.
Din 8 ianuarie, eforturile serviciilor municipale sunt orientate spre deszǎpezirea arterelor principale din oraș, accesul către suburbii și drumurile din suburbii. În acelaşi timp, autoritǎțile raporteazǎ desfǎşurarea acțiunilor de curǎțare manualǎ şi automatizatǎ a părții carosabile și răspândirea materialului antiderapante.

La fel ca în iarna trecutǎ,  chişinǎuienii au avut de suferit de pe urma prǎbuşirii copacilor. De aceastǎ datǎ, pe str. Hristo Botev, un copac de aproximativ 3 metri, s-a prăbușit peste trei copii care se jucau în zăpadă.

Șeful de la Spațiile Verzi, Tudor Gîrbu a venit cu un mesaj către părinți:

„Dat fiind faptul că toți copiii sunt în vacanță până pe 10 ianuarie inclusiv, atenționăm părinții să atragă atenția unde plimbă copiii, unde merg la săniuș. Foarte atent în zonele în care sunt arbori bătrâni. Pe parcursul acestor două zile s-a acumulat pe ramuri o cantitate mare de gheață, care îngreunează arborii și poate provoca și căderi”.
În acelaşi timp și-a cerut scuze de la cei care au avut de suferit, confirmând cǎ în capitalǎ este necesarǎ plantarea arborilor tineri: „Ne bucurăm cu toții că sunt condiții de iarnă, că este zăpadă, mai ales copiii. Am avut și cazul de pe strada Hristo Botev, unde un arbore sănătos s-a răsturnat, s-a rostogolit și acolo în zonă se jucau copii. Un copil a fost atins de crengi, dar cerem scuze pe această cale părinților, că s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Într-adevăr, vârsta spațiilor verzi din orașul Chișinău este depășită, trebuie replantați alți arbori noi, dar cu asta ne ocupăm și ne vom ocupa ulterior”.


Circulația transportului public din capitalǎ


În contextul sistării activității în ziua de luni, 8 ianuarie, Dorin Ciornîi, director general al Î. M ,,Regia Transport Electric Chișinău”, a prezentat informații cu privire la reluarea circulației transportului public pe rutele municipale. Astfel, cele 223 unitǎți activează conform programului zilelor de odihnă. Circulația este sistată doar pe porțiunea or. Durlești între str. Ialoveni - str. T. Vladimirescu (Uzina ,,Aschim”) din motive de siguranță. Potrivit responsabilului, pe restul traseelor se circulă în condiții de iarnă.

Ghenadie Zadeseneț, director interimar al Î.M. Parcul Urban de Autobuze, a adǎugat cǎ a fost restabilitǎ circulația autobuzelor, atât de rutele urbane, cât și pe cele suburbane Cele 136 de autobuze vor circula conform orarului zilei de duminică. În acelaşi timp, raportorul a menționat cǎ ar putea apǎrea întârzieri de la orarul stabilit şi abateri de la traseu, la următoarele rute: nr. 38 – circulă până în centrul satului, nr. 24 – circulă prin sat. Tohatin, iar ruta nr. 33 va fi prescurtată până la biserica din Dobrogea. 


Sistarea procesului educațional în instituțiile de învățământ general, publice și private din capitalǎ


Reieșind din condițiile meteo, CSE a decis sistarea activității instituțiilor educaționale, școlilor, grădinițelor în perioada 9-10 ianuarie. Ulterior, activitatea acestora a fost prelungitǎ pânǎ pe 11 ianuarie curent, pentru asigurarea deszǎpezirii cǎilor de acces. Şeful Direcției generale Educaţie, Tineret şi Sport, Andrei Pavaloi, a informat cǎ recuperarea orelor va avea loc după un grafic individual, stabilit de fiecare manager de instituție de învățământ din capitală. Acestora li s-au propus urmǎtoarele opțiuni: recuperea în fiecare zi a câte o orǎ, recuperea în zilele de sâmbǎtǎ.


Activitatea instituțiilor din domeniul sănătății și cele aflate în serviciul persoanelor care se află în situații de risc


În municipiul Chișinău se atestă o creștere cu 30% a numărului de infecții acute ale căilor respiratorii. Doar pe parcursul săptămânii trecute, s-au înregistrat cu peste o mie de cazuri mai mult, comparativ cu săptămâna precedentă.

Şeful-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, a precizat că urmare a creșterii numărului de infecții respiratorii acute, mai ales în rândul minorilor, spitalele municipale pentru copii sunt arhipline: ,,Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii este suprasolicitat. În timp ce instituția dispune de 100 de paturi, internați sunt 109 pacienți. Și în Spitalul Clinic Municipal de Copii nr. 1, unde sunt 120 de paturi, sunt internați 150 de pacienți. În celelalte spitale, locuri disponibile sunt”.

Responsabilul a oferit câteva informații despre Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu de pe str. Haltei. Actualmente, centrul gǎzduieşte 72 de beneficiari, capacitatea fiind de 150 de persoane. Aceştia pot lua masa, pot face duș, le sunt oferite încălțăminte și îmbrăcăminte, produse pentru igienă şi consultare medicalǎ. Dacǎ în anii precedenți, autoritǎțile menționau despre raziile desfǎşurate în oraş pentru identificarea boschetarilor, de aceastǎ datǎ nu s-a pomenit nimic.


Publicat de:

Distribuie