Prevenția cancerului și spitalizarea copiilor cu COVID-19
Numărul de cazuri de COVID-19 crește alarmant, inclusiv la copii, și duce la un număr mai mare de spitalizări. În capitală, rata de vaccinare este de 44.4% și autoritățile caută soluții pentru a spori capacitatea de testare, prevenire și internare a pacienților.
Între timp, este în desfășurare o campanie de prevenție a cancerului la col uterin, astfel încât toate doritoarele se pot verifica gratuit la policilinică, și se pregătește o campanie similară pentru prevenirea cancerului mamar.
Majoritatea proiectelor începute în sectoare în anul precedent au fost finalizate. Totuși, în fiecare sector rămân câteva șantiere deschise, la care se va lucra o dată ce temperaturile vor permite.
„Războiul” între edilul capitalei și autoritățile centrale continuă. Primarul a a lansat noi acuzații către partidul de la guvernare și a facut declarații privind conflictul cu compania ABS Recycling.
Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 17 ianuarie 2022. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:
Valul se îngroașă, iar mai mulți copii se îmbolnăvesc
44.4% din chișinăuieni - vaccinați
Programe de prevenție a cancerului la col uterin și mamar în capitală
171 de elevi bolnavi de COVID-19 și peste o mie în autoizolare
Proiecte în sectoare care așteaptă finalizare și consecințele vânturilor puternice
În Republica Moldova a fost oficial depistată tulpina Omicron de COVID-19. Săptămâna trecută a fost organizată ședința Comisiei extraordinare de sănătate publică în Chișinău (CESP), la care a fost declarat „Cod portocaliu” de alertă epidemiologică, iar autoritățile centrale au prelungit starea de urgență în sănătate publică până la 15 martie 2022. Printre prevederile deciziei CESP este și purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise, inclusiv în birouri, transport public, stații de așteptare, magazine etc.
Situația pandemică se agravează. Momentan, se caută modalități de sporire a capacității de testare în capitală, inclusiv prin crearea unui laborator municipal de testare, unde să poată fi făcute teste PCR. Mai mult, a fost solicitat ajutorul forțelor de ordine pentru asigurarea respectării măsurilor de igienă, inclusiv în stații și transport public, cu posibilitatea sancționării celor care nu se conformează.
Autoritățile municipale au activat 645 de paturi în cinci spitale (Sf. Arhanghel Mihail, Sf. Treime, V. Ignatenco, Maternitatea municipală nr. 2 și Spitalul de boli contagioase pentru copii). Pe 17 ianuarie erau internați 539 de pacienți, dintre care 26 în stare critică. Totodată, la Centrul COVID-19 la Moldexpo este activată secția de triaj și sunt în pregătire locuri în staționar. Numărul total de paturi ce pot fi activate în capitală în caz de necesitate ajunge la 1 600.
Numărul de cazuri de îmbolnăvire la copii este la fel în creștere, inclusiv din cauza gripei sezoniere, iar paturile la Spitalul de boli contagioase pentru copii au fost epuizate. Autoritățile se vor întruni pentru a discuta ce alte acțiuni pot fi întreprinse pentru asigurarea locurilor de spitalizare a copiilor.
Până pe 17 ianuarie, în mun. Chișinău au fost înregistrate 144 655 cazuri de îmbolnăvire. Dintre acestea, 2 747 s-au soldat cu deces. Datele se bazează atât pe afirmațiile lui Boris Gîlcă, șef al Direcției generale asistență medicală și socială (DGAMS) la ședința primăriei, cât și pe cele colectate de pe platforma de monitorizare a COVID-19 în țară.
Prioritatea autorităților rămâne vaccinarea. În Chișinău rata de vaccinare a ajuns la 44.4%, iar scopul autorităților rămâne de a atinge rata de imunizare de 70% în capitală până la 1 aprilie 2022.
În capitală activează în continuare 70 de centre de imunizare. Vaccinarea este disponibilă și la punctele mobile și la domiciliu – pentru persoanele cu dificultăți motorii (prin solicitare la medicul de familie), sau la serviciu – pentru grupuri mai mari. Totodată, doritorii se pot vaccina în troleibuzul și autobuzul de imunizare, în baza orarului pentru luna ianuarie. Vaccinarea este gratuită, disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 12 ani. Cei care au împlinit șase luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin, pot solicita să primească doza booster. Pe lângă administrarea vaccinului anti-covid, doritorii pot primi și vaccin antigripal.
Infografic: Rata de vaccinare în Chișinău la 17 ianuarie 2022. Sursă: Primăria Mea
În țară se desfășoară campania de prevenire a cancerului de col uterin, în parteneriat cu UNFPA. Astfel, în capitală va fi posibilă testarea gratuită, iar în instituțiile medicale vor fi distribuite materiale informative privind cancerul cervical și prevenirea acestuia.
Totodată, la nivel municipal, va fi organizată o Campanie de intervenție privind cancerul mamar. Programul campaniei a fost definitivat, va fi avizat de autoritățile competente și ulterior supus spre aprobare Consiliului municipal. Acesta include procurarea a cinci aparate de screening, testarea persoanelor din grupa de vârstă la risc, activități de informare și altele, după modelul campaniilor europene.
Copiii au revenit la școală, după vacanța de iarnă, începând cu 10 ianuarie. Săptămâna trecută au fost făcute mai multe inspecții în cadrul instituțiilor de învățământ, în cadrul cărora s-a observat respectarea majorității normelor epidemiologice. Totuși, s-a constatat că elevii nu respectă distanța, iar masca de protecție lipsește. Totodată, în unele instituții nu este prezent asistent/ă medical/ă pentru efectuarea triajului de dimineață. Controalele vor continua și pe parcursul acestei săptămâni.
În ce privește situația epidemiologică, pe 17 ianuarie, 171 de elevi erau bolnavi de coronavirus, cu 80 mai mult decât săptămâna precedentă. În total, 659 elevi din 26 de clase se aflau în carantină, iar 1040 în autoizolare. În grădinițele municipale au fost depistate 5 cazuri noi de infectare, iar 78 de copii se aflau în autoizolare. De asemenea, 11 cadre didactice și 7 nedidactice erau bolnave.
Autoritățile iau în considerare posibilitatea de a utiliza testele rapide procurate prin licitație inclusiv pentru testarea copiilor la școală, atunci când există simptome.
Săptămâna precedentă s-a lucrat la mai multe obiective, inclusiv lichidarea situațiilor de avariere pe străzile principale și secundare, salubrizarea trotuarelor, instalarea indicatoarelor, dar și planificarea lucrărilor pentru anul 2022.
În weekend au fost mai multe rafale de vânt, care au afectat inclusiv iluminatul stradal. Î.M. „Lumteh”, cu ajutorul celorlalte întreprinderi municipale, a reușit să restabilească iluminatul.
Conform pretorilor de sector, în capitală mai sunt în desfășurare câteva dintre proiectele începute pe parcursul anului 2021. Situația în sectoare este următoarea:
- Râșcani: majoritatea șantierelor deschise anul trecut au fost închise și rămân în lucru cel din preajma monumentului de pe bd. Grigore Vieru - unde trebuie aplicat pavaj, și parcarea Parcului Răzeșilor la Poșta Veche;
- Ciocana: majoritatea proiectelor au fost încheiate, rămânând în lucru „Aleea școlarilor” și str. Mihail Sadoveanu. Au fost lansate licitații pentru o parte din proiectele din 2022.
- Botanica: mai multe proiecte necesită a fi finalizate, lucrările fiind oprite în perioada rece, inclusiv reparația accesului din str. Melestiu, amenajarea scărilor în Parcul Valea Trandafirilor, reabilitarea scuarelor Titulescu, șos. Muncești, Serghei Lazo și Burebista. O dată cu ridicarea temperaturilor, lucrările vor reîncepe.
- Buiucani: lucrările au fost oprite pe perioada rece a anului și vor reîncepe în curând. Printre proiectele nefinalizate sunt trotuarele de pe str. L. Deleanu și str. Sciusev și pădurea Butoiaș. Totodată, a fost publicat planul de achiziții pentru proiectele planificate pentru anul 2022.
- Centru: din 2021 au rămas în lucru reabilitarea scuarului din str. Ialoveni 98/2 și reparația str. Bernardazzi. Lucrările vor reîncepe o dată cu încălzirea vremii.
Edilul a dedicat o parte semnificativă din ședință criticii guvernării actuale, după ce zilele trecute a apărut un material informativ privind locuința primarului și costul acesteia. Primarul a declarat că va considera și posibilitățile legale de rezolvare a situației și, ulterior, a criticat unii membri ai partidului PAS pentru că ar deține mai multe proprietăți și bunuri. Acesta a îndemnat să fie verificată averea fiecăruia dintre ei.
Primarul a menționat și conflictul cu ABS Recycling, declarând că aceștia ar arunca 90% din gunoiul colectat la un poligon aflat la Boșcana, cauzând o catastrofă ecologică. Primarul a menționat că activitatea ABS inclusiv cauzează probleme Regiei Autosalubritate, care ar fi unica entitate ce poate colecta deșeuri în capitală. Mai mult, edilul a acuzat-o pe Vlada Balica, fiica directorului companiei, de conflict de interese, aceasta fiind numită coordonatoare a Programului național de gestionare a deșeurilor la Ministerul Mediului, dar și partidul PAS de protejare și favorizare a agentului economic respectiv. Primarul a declarat că au fost pregătite scrisori către delegațiile internaționale, pentru a le informa despre această situație.
Conflictul primăriei cu ABS Recycling a apărut mai mult de un an în urmă, atunci când colaborarea între autoritățile centrale și ABS privind sortarea deșeurilor municipale s-a încheiat. Atunci, edilul a declarat că ABS ar șantaja primăria, pe când agentul economic a menționat că colaborarea nu este rentabilă și, dacă se continuă pe modelul respectiv, vor fi nevoiți să închidă o parte din activitate și să concedieze mai mulți angajați.
Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu