PrimariaMea
Presa critică licitațiile din primărie, primarul critică presa Image
23 ian. 2021

Presa critică licitațiile din primărie, primarul critică presa

Ion Ceban nu este încântat de faptul că mai multe instituții de presă au scris despre prețurile duble și triple decât cele de piață pe care le-a plătit primăria pentru coșuri de gunoi, terenuri de joacă și mobilier stradal. Primarul general a numit anchetele de presă „turnat de zoi concertat” peste activitatea primăriei, cu scopul de a o denigra. 

 

Între timp, s-a hotărât ca microbuzele să nu mai ia pasageri în buzunarul dinspre Gara Auto de Nord spre str. Ismail, iar Regia Autosalubritate să pregătească un Plan de Acțiuni pentru evacuarea gunoiului la timp. 

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 18 ianuarie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 în capitală

Presa critică achizițiile publice din primărie - primarul critică presa

Staționarea microbuzelor la Gara Auto de Nord - interzisă

Plan de acțiuni pentru evacuarea deșeurilor

Încasările pe care le-ar fi putut avea Piața Centrală

Reguli de refuz mai stricte pentru licitația de gherete

 

În afara ședinței: 

Concurs de arhitectură mimat?

Compactor mai performant pentru gunoiștea Țînțăreni


COVID-19 în capitală

 

1591 de cazuri noi de infectare cu Covid-19 au fost înregistrate în capitală în ultima săptămână (11-17 ianuarie 2020), cu 485 mai puține față de săptămâna precedentă.

 

680 de persoane infectate se tratează în spitalele municipale, dar paturi libere sunt mai multe decât săptămâna precedentă. Pe 18 ianuarie erau disponibile 492 de locuri, conform șefei Direcției Sănătate, Tatiana Bucearschi.


Presa critică achizițiile publice din primărie - primarul critică presa

 

Ion Ceban a criticat mass-media, spunând că intenționat „toarnă zoi concertat” peste activitatea primăriei. Primarul general s-a referit la materialele din presă care arată că s-a cheltuit dublu și triplu pentru mobilierul urban instalat pe trotuarele străzilor Pușkin și Bănulescu-Bodoni, dar și pe Ștefan cel Mare. Ion Ceban a comentat că bd. Ștefan cel Mare nu a avut urne de gunoi de la declararea independenței, iar coșurile de gunoi sunt simpliste, ca în alte capitale.

Presa a mai scris și despre prețuri duble decât pe piață pe care le-a plătit municipalitatea pentru câteva terenuri de joacă instalate pe Aleea Mircea cel Bătrân. Oferta cu cel mai mare preț s-a ales din cauza unei greșeli birocratice, a declarat pentru jurnaliști șeful Direcției Locativ-Comunale care a organizat licitația. Cazul nu a fost comentat în cadrul ședinței săptămânale. 

 

Ultima achiziție de coșuri de gunoi în capitală a avut loc în 2015, a declarat șeful Direcției Locativ-Comunală, Ion Burdiumov. Acesta a enumerat achizițiile de coșuri de gunoi din 2020 pentru câteva locații:

- bd. Ștefan cel Mare: 50 buc.;

- în sectoare: 250 buc (se instalează);

- Aleea Mircea cel Bătrân: 180 buc.;

- Scuarul Miron Costin: 55 buc.;

- Parcul La Izvor: 200 buc.;

- str. Pușkin & Bodoni: nu s-a menționat numărul coșurilor de gunoi cumpărate, dar „vazele de gunoi” abia urmează să fie dotate cu coșuri de zinc. Deocamdată au fost instalate cu scopul să împiedice parcarea mașinilor.


Staționarea microbuzelor la Gara Auto de Nord - interzisă

 

Primăria informează că microbuzele de linie care circulă dinspre Gara Auto de Nord spre str. Ismail și staționează în locul din preajma Gării Auto Nord, unde așteptau pasagerii, nu vor mai avea dreptul să oprească acolo. 

 

Acel loc nu este prevăzut drept stație de așteptare. Primarul general a solicitat implicarea poliției și a Direcției transport public și căi de comunicație pentru a asigura respectarea legii. 

„Buzunarul” unde este interzisă staționarea microbuzelor / Sursa: chisinau.md


Plan de acțiuni pentru evacuarea deșeurilor

 

Șeful Regiei Autosalubritate trebuie să prezinte până pe 1 martie un plan de acțiuni, conform căruia să asigure evacuarea deșeurilor la timp, iar platformele unde se colectează deșeuri să rămână curate.


Încasările pe care le-ar fi putut avea Piața Centrală 

 

Cu 5,3 milioane de lei mai mult. Atât s-ar fi încasat în 2020 față de 2019, teoretic, din activitatea Pieții Centrale, dacă aceasta ar fi lucrat zi de zi în 2020, a anunțat Ion Ceban, ceea ce ar înseamna un surplus de 15 000 de lei pe zi. Acest surplus calculat pe hârtie s-ar datora activității mai transparente din ultimul an a pieții.

 

Din cauza pandemiei, Piața Centrală și-a sistat activitatea timp de două luni, din 31 martie până pe 1 iunie 2020, iar în lunile următoare până în august a activat cu program de lucru decalat. 


Reguli de refuz mai stricte pentru licitația de gherete

 

După primele 2 licitații pentru gherete, primăria a încasat 16,3 milioane de lei, care reprezintă 50% din suma totală. Respectiv, bugetul primăriei se va alege cu 32,6 milioane de lei în total.

 

Mai mulți agenți economici au renunțat la loturi, după ce le-au câștigat. Aceștia ar fi trebuit să plătească circa 19,2 milioane de lei. Prin urmare, regulamentul de organizare a licitației va fi modificat pentru a limita cazurile de refuz a spațiului din partea agentului economic după ce a câștigat lotul, a anunțat viceprimara responsabilă de comerț, Inga Ionesii. 

 

Pentru a 3-a licitație, ce a avut loc pe 22 ianuarie 2021, agenții economici și-au exprimat interesul să participe cu 72 dosare. Primăria a informat că au fost adjudecate 11 locuri, în valoare totală de cca 26 de milioane de lei, din cele 15 expuse la concurs. 

 


În afara ședinței: 


Concurs de arhitectură mimat?

 

Primăria Chişinău a anunțat miercuri, 20 ianuarie 2020, un concurs de proiecte pentru reabilitarea a două spații verzi din centrul istoric al capitalei: 

- Scuarul din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt (în fața clădirii Kentford Business Center) și

- Scuarul „Nicolae V. Gogol", din preajma Palatului Republicii, care prevede renovarea trotuarelor și a spațiilor verzi ale cartierului cuprins în perimetrul străzilor București - Maria Cebotari - Alexei Șciusev - Nicolae Iorga. 

 

Termenul-limită de prezentare a propunerilor este data de 4 februarie 2021, iar premianții vor fi anunțați o zi mai târziu. 

 

Urbanista Constanța Dohotaru a evidențiat că termenul de 2 săptămâni pentru realizarea unui proiect de arhitectură este mult prea scurt, sunt puse la dispoziție insuficiente documente, iar o parte din membrii comisiei nu au studii în arhitectură sau urbanism. Astfel, există dubii că acest concurs ar fi mimat, iar câștigătorul este cunoscut din timp.

Locațiile pentru care se organizează concurs public de propuneri de amenajare 


Compactor mai performant pentru gunoiștea Țînțăreni

 

Gunoiul de la Țînțăreni va fi presat mai bine. Primăria informează într-un comunicat că a achiziționat un compactor nou, în valoare de 6,9 milioane de lei, care asigură o rentabilitate de 3 ori mai mare decât utilajele existente.

 

Utilajul va compacta mai dens deșeurile, ceea ce va minimiza pătrunderea precipitațiilor în substraturile de gunoi, va reduce riscul apariției incendiilor și va reduce din volumul gunoiului depozitat. 

Sursa: chisinau.md

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie