Pregătirea pentru sărbătorile de iarnă, retrospectiva 2023 în domeniul de tineret și sănătatea publică
Pregătirile pentru sărbătorile de iarnă în capitală, au început. Mai multe servicii municipale sunt implicate în lucrările de amenajare. Spre exemplu, „Lumteh” este responsabilă de conectarea iluminatului decorativ. În Piaţa Marii Adunări Naţionale se duc lucrări de instalare a Pomului de Crăciun şi este amenajată zona unde va fi Târgul de Crăciun. Autoritățile planifică pe 23 decembrie să dea startul sărbătorilor de iarnă printr-un concert cu interpreți autohtoni și invitați speciali din România. În altă ordine de idei, îmbolnăvirea chișinăuienilor prin infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare este în creștere cu 13% în comparație cu săptămâna precedentă. În total, au fost raportate 7 128 de cazuri, majoritatea fiind la copii (62,9%).
În cadrul ședinței primarul a anunțat despre oferirea de către municipalitate a 32 mii de cadouri gratuite pentru copiii din grădiniţe. Colectarea banilor de la părinţi pentru cadouri sau în alte scopuri este interzisă.
Retrospectiva Anului Tineretului
La 8 decembrie a avut locul evenimentul „Cool Party”, care a încheiat Anul Tineretului la Chișinău. Primăria a informat că a adunat aproximativ 9 mii de tineri, însă nu a raportat bugetul cheltuit. În context, primarul a remarcat că în ultimii ani a crescut de 30 de ori bugetul destinat domeniului tineretului, așa încât în 2023 acesta a ajuns la o sumă de peste 60 de milioane de lei, față de doar 200 de mii de lei stabilite pentru 2019. Ion Ceban a argumentat tendința crescătoare prin:
- deschiderea Centrelor de Tineret în toate cele cinci sectoare și din suburbii: Grătiești, Ciorescu, Cricova, Sângera, Trușeni;
- deschiderea Incubatorului de Afaceri şi Programul Start-up pentru tineri;- programul municipal de granturi pentru organizații de tineret (bugete de la 300 de mii de lei, în 2020, la peste 3 milioane – în 2023); - programul de co-finanțare a diferitor organizații (A ajuns în 2023 la 2 milioane de lei.);
- aprobarea Strategie de Tineret din municipiul Chișinău;
- lansarea primei aplicații mobile destinată tinerilor „e-tineret”, care oferă informații din prima sursă despre oportunități pentru tineri.
Potrivit autoritǎților, se planificǎ crearea Agenției municipale de Tineret şi lansarea HUB-ului pentru ONG-urile de tineret din Chișinău.
Sănătatea publică
În contextul celor 7 128 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare raportate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, majoritatea fiind la copii (62,9%), Primăria Chișinău a amintit cetățenilor despre importanța respectării normelor sanitare și a cerințelor necesare pentru a proteja sănătatea copiilor. „Directorii instituțiilor educaționale din capitală au fost informați în cadrul unei ședințe comune organizate de Primăria Chișinău în comun cu ANSA despre necesitatea întreprinderii tuturor măsurilor de prevenție pentru minimizarea infecțiilor respiratorii.” - a declarat Ion Ceban. Mai multe informații găsiți AICI.
Copacii din scuarul „Mihai Eminescu” din capitală
În urma revoltelor manifestate de mai mulți chișinăuieni față de starea scuarului „Mihai Eminescu” din centrul istoric al capitalei, Primăria municipiului Chișinău a raportat plantarea a 18 arbori noi în zonă, în locul celor care erau acolo anterior și care s-au uscat după ce autoritățile au reamenajat scuarul, acum circa trei ani. Ion Ceban în cadrul ședinței le-a mulțumit angajaților Asociației ,,Spații Verzi” menționând: ,,Prin această acțiune, am demonstrat că orice situație poate fi corectată, când este dorință și implicare. Ne vom face munca și vom interveni treptat, așa cum am făcut-o până acum, indiferent de aberațiile așa-zișilor experți. Suntem gata să analizăm orice critică ce este constructivă, însă atunci când unii cetățeni, fără argumente se dau cu părerea și se declară specialiști în canalizare, în cosmos, în pedagogie, în medicină, ne rezervăm, totuși, dreptul să acționăm așa cum ne spun profesioniștii. Unii devin specialiști peste noapte în toate domeniile, fără a avea măcar studiile necesare. Păcat că sunt și unele instituții media care preiau aceste aberații și minciuni și le transmit mai departe”.
Construcția Centrului Cultural „Eugen Doga”
În decursul acestei săptămâni, Primăria Chișinău informează despre finalizarea tuturor procedurilor necesare pentru demararea proiectului Centrului Cultural „Eugen Doga”. Primarul a spus: „Acum, suntem în căutare de parteneri noi pentru crearea Centrului. Vom iniția toate procedurile anul viitor.” Totodată, a fost înaintată o solicitare Direcției generale cultură și patrimoniu cultural să fixeze pentru bugetul din anul viitor alocațiile pentru inițierea proceselor de reparație.
Amintim că, clădirea pentru Centrul „Eugen Doga” este cunoscută sub denumirea de Vila urbană a inginerului Koropotniţki.
Întreținerea infrastructurii rutiere
Autoritățile raportează monitorizarea continuă a infrastructurii rutiere. La ultima ninsoare căzută, a fost necesară implicarea integrală a efectivului din dotare. Cumulativ, a fost împrăștiată o cantitate de 1 200 de tone material derapant. Ca urmare, au fost inițiate procedurile de achiziție pentru suplinirea stocului existent. În același timp, pentru reabilitarea drumurilor unde au fost sesizate gropi, se va achiziționa beton asfalt rece. La sistemul pluvial s-a intervenit prin lucrări de curățare a zonelor de evacuare pluvială.
Reparația podului din str. Mihai Viteazul
Din septembrie 2022, podul a intrat în reparație. De atunci, circulaţia rutieră se desfăşoară doar pe o jumătate din acesta care este deteriorată. Pe parcursul săptămânii, va fi finalizată o nouă etapă de lucrări.