PARCURI RENOVATE, PARCUL DE AUTOBUZE, MAIDANEZI
Mirosul urât din capitală nu este cauzat de stația de epurare, declară directorul tehnic al S.A. „Apă Canal Chişinău". Începând cu luna octombrie, vor fi inaugurate mai multe parcuri din capitală, renovate din fondurile de 5 milioane de lei alocate fiecărei preturi. În 2019, se atestă o tendință de dublare a numărului de călători transportați de autobuze, fapt care a favorizat majorarea veniturilor întreprinderii cu 5,5 milioane lei. Săptămâna trecută, 75 de persoane au fost agresate de câini maidanezi, iar de la începutul anului au fost înregistrate 964 de victime.
STAŢIA DE EPURARE ACTIVEAZĂ ÎN REGIM NORMAL
În contextul actualităţii subiectului şi a convocării consiliului de administrare al S.A. „Apă Canal Chişinău", la începutul şedinţei, Anatolie Lichii, directorul tehnic al întreprinderii, a menționat că Staţia de Epurare funcţionează în regim normal, iar pentru tratarea nămolului, suplimentar au mai fost conectate un aer lift şi o turbosuflantă, s-a curăţat sistemul de drenaj. Autorităţile declară că depun eforturi maxime, ca mai cu seamă din cauza stației, să nu existe miros neplăcut.
SITUAŢIA FINANCIARĂ A MUN. CHIȘINĂU LA ZI
La situația din 5 septembrie 2019, în bugetul municipal au fost încasate venituri în sumă totală de 2 897 118,2 mii lei sau 72,51% din cei 3 989 683 ,5 mii lei planificaţi.
Săptămâna precedentă, încasările din impozite şi taxe au constituit 26 112 mii lei, transferurile - 62 725,9 mii lei. În total, de la începutul anului, au fost cheltuiţi 2 836 665 mii lei, iar soldul bugetului municipal este de 48 303,9 mii lei.
5 MILIOANE DE LEI PENTRU PARCURILE DIN FIECARE SECTOR DIN CAPITALĂ
Primăria municipiului Chișinău informează că proiectele de amenajare a spațiilor publice din sectoarele capitalei, pentru care a fost prevăzută finanțare a câte 5 milioane de lei per sector, au fost realizate în cea mai mare parte.
În cazul Preturii Centru, finanțarea proiectului privind reabilitarea scărilor de granit din Parcul „Valea Morilor" a fost realizat în baza unui grant, în valoare de 18,970 milioane lei (circa 920 mii EURO), din partea Consiliului local al Sectorului 1, municipiul Bucureşti, România. Totodată, Consiliul municipal Chișinău a alocat 5 milioane lei, pentru o serie de lucrări aferente construcției - amenajarea Scuarului eroilor căzuți la datorie a colaboratorilor MAI, (din partea inferioară a scărilor).
Pretura Buiucani a decis ca din cei 5 milioane de lei alocați din buget, în anul curent să inițieze reconstrucția Parcului „Alunelul". Lucrările care au fost deja realizate se referă la reabilitarea tuturor aleilor pietonale (cele principale - în pavaj, iar cele secundare au fost asfaltate), precum și amenajarea spațiilor verzi. În etapa a II-a se prevede amenajarea spațiului de la intrarea în parc, precum și reconstrucția centurii din jurul zonei de odihnă. De asemenea, va fi amenajat mobilierul urban, dar și reconstruită scena teatrului de vară.
În sectorul Ciocana au fost realizate 2 proiecte de amenajare a spațiilor publice: scuarul din str. Maria Drăgan 42, cu viziune panoramică asupra orașului și scuarul din str. Mircea cel Bătrân, 29/1. Aici lucrările de bază au fost finalizate. Mai urmează conectarea rețelelor electrice, precum și nivelarea solului pentru a amenaja gazon. De asemenea, va fi instalat și un teren de joacă pentru copii. Pentru scuarul cu viziune panoramică, lucrările sunt în stadiu de finalizare. A mai rămas plantarea arborilor și a gazonului, precum și amenajarea unui trotuar care duce spre alee. Inaugurarea ambelor spații publice este prevăzută pentru săptămâna viitoare.
Și Pretura sectorului Botanica are spre realizare 2 proiecte. Primul spațiu public ce va fi reabilitat este aleea pietonală din bd. Dacia 2-10 (intersecția str. Hristo Botev cu str. matei Millo), unde va fi reabilitat parapetul cu scări, precum și trotuarul spre bibliotecă. Cea de-a doua zonă este scuarul din str. Butucului, colț cu bd. Cuza - Vodă, unde va fi construit iluminatul public decorativ și va fi instalat mobilier urban. Lucrările pentru ambele proiecte vor începe în luna curentă.
În sectorul Râșcani, din cei 5 mil. lei prevăzuți pentru amenajarea spațiilor publice este renovat scuarul „Mezon" din bd. Moscova, 21. Proiectul constă în reabilitarea spațiilor verzi și a aleilor pietonale, instalarea iluminatului public și a mobilierului urban. De asemenea, în zonă va fi amenajat un teren de joacă pentru copii, un teren de fitness și parcări pentru biciclete. Lucrările urmează a fi finalizate către data de 1 octombrie, a .c.
10.51 LEI E COSTUL REAL AL UNUI BILET LA AUTOBUZ
Întreprinderea municipală „Parcul Urban de Autobuze" (PUA) a prezentat Raportul de activitate pentru I semestru al anului 2019. Activitatea de bază a întreprinderii este transportul de pasageri. Zilnic la linie sunt emise 110 autobuze, pe 24 de rute gestionate. Pe parcursul anului curent, au fost redeschise 2 rute, asigurând transportarea pasagerilor spre cartierele Petricani și str. Valea Crucii.
Operatorul de transport public are în prezent 589 de angajați, de diverse profesii: conducători de autobuze (165), taxatori (123), muncitori producere: reparație, deservire - 205 persoane etc. De asemenea, din cele 119 posturi vacante, cele mai multe sunt de taxatori și șoferi. Salariu mediu la PUA este de 8000 lei.
Șeful Î.M. „Parcul urban de Autobuze", Vitalie Copaci, a informat că în anul 2019, PUA a asigurat servicii de transport pentru 4,62 mil. pasageri sau aproximativ 12700 călători zilnic, iar preţul real al unui bilet este de 10.51 lei. Totodată, venitul de la transportarea pasagerilor în anul 2019 a crescut cu 2,2 mil.lei.
Potrivit șefului PUA, în rezultatul activității, se atestă o tendință de dublare a numărului de călători transportați și majorarea veniturilor cu 5,5 mil.lei. Pentru anul 2019, întreprinderea își propune ca rezultatul din activitatea economică să fie unul pozitiv, ceea ce va permite micșorarea subvenției din bugetul municipal.
DATORII PENTRU ARENDA FUNCIARĂ
Primăria mun. Chișinău şi CMC au înaintat în instanţa de judecată aproximativ 200 de acţiuni către persoane fizice şi juridice, cu privire la datoriile de 28 de milioane de lei, pentru folosirea terenului proprietate municipală. La moment, executorii judecătoreşti lucrează asupra a 33 de titluri executorii, în valoare de 3 milioane lei.
Din cauza neachitării plăţii pentru folosirea terenurilor, este prejudiciat bugetul municipal şi sunt cheltuite resurse administrative, financiare şi umane ale instanţelor de judecată şi ale autorităţilor publice locale.
Valeriu Bogdan, Șef al Direcției asistență juridică a solicitat utilizatorilor de terenuri municipale să îşi onoreze obligaţiunile contractuale.
MENȚINEREA ORDINII PUBLICE
Pe parcursul săptămânii precedente, angajaţii poliţiei capitalei au întocmit 881 procese contravenționale și au aplicat amenzi în mărime de 820 mii lei.
Poliţiştii au participat la 143 de careuri școlare şi alte 33 de măsuri în masă (8 - social sporite, 10 - cultural-distractive, 4 sportive, 2 vizite oficile şi 9 de alt gen), care s-au desfăşurat fără careva încălcări.
La moment, colaboratorii poliţiei menţin ordinea publică şi combat comerţul neautorizat pe Aleea gării, în preajma Pieţii Centrale, pe bd. Moscovei şi pe str. Cuza Vodă.
SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ DIN MUNICIPIUL CHIȘINĂU
În perioada 30 august - 5 septembrie au fost înregistrate aproximativ 732 de cazuri de maladii infecţioase, intoxicaţii şi reacţii adverse. În comparaţie cu săptămâna precedentă, numărul de boli diareice acute a crescut cu 91 de cazuri, fiind internaţi cu această boală 321 de bolnavi.
În perioada de raportare 75 de persoane au fost agresate de către animale.
Totodată, în capitală au fost înregistrate 5 cazuri de tuberculoză, 3 de scarlatină, 5 de tuse convulsive, 3 de oreion şi 6 cazuri de varicelă şi 3 de rujeolă, la copii nevaccinaţi, care sunt rude între ei.
În punctele de triaj mobile din policlinici s-au adresat 2321 persoane.
964 DE PERSOANE AU FOST AGRESATE DE CĂTRE CÂINII MAIDANEZI ÎN 2019
Eugeniu Axentiev, directorul Î.M. Regia Autosalubritate a declarat că la moment, în municipiu sunt 21 de platforme de colectare a deşeurilor blocate de frunziş, crengi şi materiale de construcţie, prin urmare transportul specializat nu are acces şi e nevoie de ture repetate pentru evacuarea gunoiului din acele zone. Cei de la autosalubritate cooperează cu preturile de sector pentru a face față volumului de muncă.
O altă problemă cu care se confruntă autorităţile este cea a câinilor maidanezi, de la începutul anului fiind înregistrate 964 de cazuri de agresiune. Necropola are capacitatea să găzduiască doar 300 de câini, de aceea, după sterilizare, animalele sunt transportate în mediul rural.
La Ţântăreni, în continuare, se lucrează la terasament, la nivelul de stratutare a deşeurilor, la acoperirea cu pământ şi la prelucrarea irigatului.
Primarul interimar Adrian Talmaci a solicitat directorului de la Regia Autosalubritate să vină cu propuneri pentru prelucrarea anvelopelor şi plasticului. În curând proprietarii de automobile vor schimba anvelopele de vară şi ar fi bine ca municipalitatea să vină cu sugestii unde ar putea fi acestea vândute sau depozitate, a declarat Talmaci. O idee ar fi iniţierea unei linii de prelucrare, chiar pe teritoriul Regiei Autosalubritate, pentru care consiliul ar trebui să aloce fondurile necesare.