PrimariaMea
Optimizarea cheltuielilor în instituțiile bugetare și întreprinderile municipale  și situația alarmantă în sănătatea publică Image
04 ian. 2024

Optimizarea cheltuielilor în instituțiile bugetare și întreprinderile municipale și situația alarmantă în sănătatea publică

Durata ședinței: 56 min

În 2024, Primăria Chișinău a intrat fără un buget aprobat și cu o povară financiară acumulată în ultimii ani, care depășește 1,3 mld lei. În același timp, municipalitatea și-a permis să suporte cheltuielile pentru organizarea evenimentelor dedicate sărbătorilor de iarnă din PMAN și celelalte sectoare din capitală. Bugetul utilizat încă nu a fost făcut public. Potrivit primarului, acesta nu va depăși 9 mil. lei.  

Chișinăuienii sunt îndemnați să fie precauți la capitolul sănătate și să-și administreze vaccinul împotriva gripei sezoniere gratuit de la oricare policlinică de sector. În ultima săptămână a anului trecut, în mun. Chișinău, s-a înregistrat o creștere cu 25% a cazurilor de pneumonie. Totodată, este în creștere și numărul de bolnavi diagnosticați cu Covid-19, a informat în cadrul ședinței, șeful Direcției Generale de Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan. 


Cât ne costă manifestațiile organizate de Primărie?


Primăria Chișinău, organizatoare a evenimentelor dedicate sărbătorilor de iarnă, încă nu a făcut publică informația cu privire la cheltuielile suportate. Ion Ceban a declarat că bugetul nu va depăși 9 mil. lei și acoperă: decorațiunile, spaţiile amenajate, în toate sectoarele capitalei, cadourile pentru copiii din grădiniţele municipale și pentru cei de la Casa lui Moş Crăciun din PMAN, concertul de lansare a Târgului de Crăciun și aprinderea luminilor pe Pomul de Iarnă și pentru concertul din seara de Revelion.
Autoritățile informează că Târgul de Crăciun din PMAN va fi deschis până la finele lunii ianuarie. Va activa până la 22:00 în zilele lucrătoare și până la 23:00 în zilele de odihnă.

În același timp, municipalitatea raportează că asupra bugetului capitalei s-a creat o povară financiară ce depășește 1,3 mld. lei. În contextul intrării în vigoare a legii Nr. 256 din 17-08-2023 pentru modificarea unor acte normative, (reforma sistemului de asistență socială „Restart”), mun. Chișinău va trebui să-și finanțeze în continuare pachetul minim de servicii din bugetele locale. Reieșind din cele menționate, viceprimara Olga Ursu a informat că la ultima ședință CSE Chișinău s-a decis ca Primăria Chișinău să recurgă la optimizări de cheltuieli. În acest sens, a fost pusă în sarcina conducătorilor instituțiilor bugetare și întreprinderilor municipale subordonate CMC reducerea cu cel puțin 10% a cheltuielilor privind activitatea operațională.
Ministerul Finanțelor a venit cu o reacție la acuzațiile lansate de Ion Ceban: „Cu referire la parametrii bugetari aprobați în Legea bugetului de stat pentru anul 2024, informăm că, pentru bugetul municipal 

Chișinău, aceștia nu s-au redus, ci s-au majorat. Astfel, volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău pentru 2024 s-a majorat cu circa 39,5 milioane de lei, față de parametrii care se conțineau în prima Circulară din luna august 2023”.


Taxele locale


Intrând în 2024 fără un buget aprobat, primăria Chișinău nu a organizat consultări publice pe subiectul taxelor locale. Proiectul de decizie „Aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2024” va fi consultat până pe 19 ianuarie 2024 și abia după aceea va fi prezentat și proiectul bugetului municipal, a declarat primarul capitalei, Ion Ceban.
Primăria Chișinău a informat că aceste consultări vor avea loc în regim offline, în cadrul APL Chișinău, cu participarea Asociației Investitorilor Străini din Republica Moldova (FIA), Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova „MĂR”, Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova, Asociației Businessului European, consiliile consultative pe lângă Primarul General, precum și alți reprezentanți din sectorul real. De asemenea, vor fi organizate consultări publice pe subiectul aprobării taxelor locale 2024 și în cadrul preturilor de sector la care vor putea participa cetățenii interesați.
 


Situația în sănătatea publică


În ultima săptămână a anului trecut, în mun. Chișinău, s-a înregistrat o creștere cu 25% a cazurilor de pneumonie. Totodată, este în creștere și numărul de bolnavi diagnosticați cu Covid-19, a informat în cadrul ședinței, șeful Direcției Generale de Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan.
„Se atestă o creștere a cazurilor de pneumonie cu 25%, iar din totalul de cazuri de pneumonie, circa 60% din cazuri sunt diagnosticate la copii. Săptămâna trecută (n.r. 26 decembrie 2023) a fost activată și secția COVID din cadrul Institutului de Ftiziopneumonologie cu un volum de 50 de paturi. La moment sunt ocupate 23 de paturi, dintre care 6 persoane sunt în stare foarte gravă și au nevoie de oxigen”, a declarat Vladimir Bolocan.
Responsabilul a menționat că a fost recepționat un ordin de la Ministerul Sănătății, prin care se impune elaborarea unui plan local de promovare a vaccinării. Potrivit raportorului, pentru aceste acțiuni nu este prevăzută alocarea de resurse financiare. Însă, serviciile municipale își propun până pe 31 ianuarie 2024 elaborarea acelui plan și estimarea mijloacelor financiare necesare. Ulterior, vor apela la organizațiile internaționale și autoritățile centrale pentru finanțare. 


Întreținerea infrastructurii rutiere


Vitalie Mihalache, șef DGMU, a raportat că Direcția a executat lucrări de lichidare a situației de avariere pe o suprafață de 600 m², cât și de întreținere a elementelor de securitate (indicatoare rutiere, piloni de protecție). Raportorul a menționat că în pofida condițiilor meteo prielnice, în timpul nopții este necesară intervenția autospecialelor pentru prevenirea formării poleiului pe drumurile publice. De asemenea, în perioada sărbătorilor de iarnă a fost prelungit programul de lucru a circulației transportului public municipal. 


Publicat de:

Distribuie