PrimariaMea
Oficial: În mun. Chișinău a început etapa de vaccinare a populației generale Image
07 mai 2021

Oficial: În mun. Chișinău a început etapa de vaccinare a populației generale

Etapa a III-a de vaccinare a început oficial în capitală. După mai multe confuzii, acest lucru a fost confirmat pentru Primăria Mea de Boris Gîlcă șef adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate (DGASS) a primăriei Chișinău. Doritorii de a se vaccina, pot apela la propriul medic de familie sau se pot prezenta la Centrul Municipal de Vaccinare pe str. Petru Rareș, fără programare. 

Etapa a III-a de vaccinare a început oficial în municipiul Chișinău. Informația a fost confirmată pentru echipa Primăria Mea de către Boris Gîlcă, șef adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate (DGASS) a primăriei Chișinău. Gîlcă a mai menționat că decizia se regăsește inclusiv în Hotărârea nr. 36 aprobată de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică, aprobată pe 1 mai 2021, deși în documentul respectiv există mențiunea că „se solicită Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale demararea etapei a III-a de vaccinare.” 

Totodată, potrivit acestuia, decizia este una corectă, întrucât disponibilitatea de vaccinuri este suficientă, iar populația generală dorește să se vaccineze, însă vaccinurile, din motive birocratice, stau la frigider neatinse. La moment, în mun. Chișinău s-au vaccinat 6% din locuitori, comparativ cu 4% la nivel național, fiind administrate peste 33 mii de doze de la începutul campaniei de vaccinare. 

Mai mult, acesta a reiterat că vaccinarea este importantă, iar orice vaccin este bun pentru a fi imunizați. Dozele de vaccin, de asemenea, ar fi livrate zilnic către policlinicile municipale, astfel încât locuitorii ar trebui să comunice constant cu medicii de familie pentru a se imuniza.

 

Confuzii între Primărie și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale 

Confirmarea lansării etapei a III-a vine să rezolve o confuzie creată în rândul orășenilor privind posibilitatea și dreptul, sau lipsa acestuia, de a fi imunizați. Primarul general al municipiului a menționat în repetate rânduri că va solicita autorităților centrale să se înceapă etapa a III-a de vaccinare în capitală, dat fiind disponibilitatea de vaccinuri. În încercarea de a afla adevărul, până a discuta cu Boris Gîlcă, am vorbit pe rând cu: reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Linia Verde COVID-19 lansată de primărie (la care am ajuns din întâmplare, în încercarea de a o contacta pe Șefa DGASS - Tatiana Bucearschi) și Natalia Ixari - purtătoarea de cuvânt al primarului general. 

Poziția ministerului, reiterată de Igor Curov, secretar de stat pe domeniul sănătății, într-un interviu pentru NewsMaker, este că etapa a III-a de vaccinare nu poate fi demarată, pentru că nu a fost atins pragul din categoriile I și II de persoane care ar permite trecerea la pasul următor. Totodată, la câteva zile după publicarea interviului, reprezentanții MSMPS anunță decizia Comitetului Național de Coordonare a  de a lansa gradual etapa a treia de vaccinare începând cu data de 11 mai.

În discuțiile cu reprezentanții Primăriei, am primit informații contradictorii: unii spuneau că etapa a III-a de vaccinare a început încă săptămâna trecută, alții că de fapt nu există o confirmare a deschiderii vaccinării pentru populația generală. Totuși, ulteriori am fost îndemnați să discutăm cu Boris Gîlcă pentru a primi toate detaliile necesare privind procesul de vaccinare în Chișinău.

Comunicarea primarului general pe rețelele de socializare nu a adus mai multă claritate procesului. Acesta nu a menționat dacă este deschisă oficial etapa a III-a:  „Am solicitat să fie vaccinați toți cei care doresc, deoarece nu este corect să păstrăm vaccinurile la frigider, iar mai multe persoane anterior refuzau imunizarea.”

 

Platformă de vaccinare nefuncțională? 

O altă confuzie privind vaccinarea a fost creată de metoda de raportare a celor care s-au imunizat. Astfel, la sfârșit de aprilie platforma de vaccinare lansată de MSMPS vaccinare.gov.md, arăta că în municipiu ar fi fost administrate 42 650 doze de vaccinuri. În același timp, șefa DGASS, în cadrul ședinței primăriei, a raportat că, până pe 2 mai, 33 517 persoane ar fi primit prima doză și 3 269 cea de-a doua doză. Boris Gîlcă a clarificat și acest aspect, menționând că în municipiu există instituții medicale municipale, dar și republicane. Astfel, platforma vaccinare.gov.md ar lua în considerație ambele tipuri de instituții, pe când raportarea Tatianei Bucearschi s-ar referi doar la centrele de imunizare în instituțiile municipale. 

Totuși, reprezentanții MSMPS nu au putut explica motivul pentru care, de la sfârșitul lunii aprilie și până astăzi, cifra privind imunizarea în municipiu a rămas de 42 650, fără a se modifica timp de nouă zile.

Despre tipurile de vaccinuri disponibile în Republica Moldova, eficiență, efecte adverse și recomandări privind vaccinarea, puteți afla mai multe în articolul „Ce se întâmplă cu vaccinarea anti-COVID în Chișinău?”. Echipa Primăria Mea vă îndeamnă să vă vaccinați, protejându-vă pe voi și pe cei dragi. 

Autoare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie