PrimariaMea
Reparații curente în capitală și așteptarea etapei a III-a de vaccinare Image
06 mai 2021

Reparații curente în capitală și așteptarea etapei a III-a de vaccinare

Ședința primăriei de marți, 4 mai, a fost scurtă, din cauza sărbătorilor pascale. Reprezentanții primăriei au atestat scăderea continuă a numărului de cazuri noi de COVID-19 și au continuat să solicite prudență maximă pentru a evita un nou val. Primarul a solicitat repetat începerea etapei a III-a de vaccinare, cel puțin în municipiu, însă autoritățile centrale au refuzat această cerere. Numărul de contravenții privind nerespectarea normelor anti-COVID-19 a crescut, însă Noaptea Învierii s-a petrecut fără incidente majore. Licitația pentru asfalt cald s-a încheiat, iar la moment sunt analizate propunerile ofertanților. Totuși, continuă să existe probleme privind certificarea produsului oferit. Până la desemnarea câștigătorului, primăria a început să repare găurile mici din drumurile municipale, prelucrându-le prin metoda injectării. 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 4 mai 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 în Chișinău 

Solicitări pentru etapa III de vaccinare și Centru Municipal deschis pentru toți

Reparațiile pe str. Columna - pe ultima sută de metri și injectarea gropilor municipale mici

În așteptarea câștigătorului licitației pentru asfalt cald, însă fără laboratoare de certificare

Infracțiuni în capitală

 

COVID-19 în Chișinău

Rata de infectare cu COVID-19 a scăzut considerabil în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, incidența cazurilor noi de infectare rămâne de peste 100 cazuri la 100 000 locuitori în ultimele 14 zile, iar municipiul Chișinău rămâne în Cod Roșu, fiind instituită Starea de Urgență în Sănătate Publică. 

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică în Municipiul Chișinău a adoptat două Hotărâri în ultimele zile ale lunii aprilie, care reinstituie unele măsuri de prevenire ce au fost anulate pe 28 aprilie, odată cu declararea neconstituțională a Stării de Urgență la nivel național. Printre acestea se enumeră: purtarea obligatorie a măștii în spații închise și deschise; respectarea normelor de igienă - spălat pe mâine, dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor; respectarea distanței fizice; regim de muncă la distanță pentru cei cărora activitatea le permite acest lucru; regim de activitate a piețelor de la 06.00 la 18.00, cu excepția zilei de luni, care e zi sanitară ș.a. De asemenea, accesul în cimitire în timpul Sărbătorilor Pascale este interzis, cu excepția persoanelor care asistă la o înmormântare.

La data de 3 mai, în Republica Moldova au fost înregistrate 251 378 cazuri, dintre care 105 679 cazuri în capitală. Dintre aceștia, 100 737 persoane s-au recuperat, iar 840 pacienți se aflau la sub supravegherea medicilor de familie pe 4 mai. 

Infografic: COVID-19 în capitală la începutul lunii mai. Sursă: Primăria Mea Infografic: COVID-19 în capitală la începutul lunii mai. Sursă: Primăria Mea

Pacienții internați în secțiile speciale dedicate COVID-19 în spitalele municipale sunt tot mai puțini. La 4 mai 359 persoane erau internate, dintre care 37 în stare foarte gravă, 178 în stare gravă și 134 în stare medie. Numărul de paturi a fost micșorat, de la 1515 la 1255, după ce au fost scoase din circuit 150 de paturi ale Spitalului „Sfânta Treime” și 110 paturi ale spitalului „Gheorghe Paladi”. La acestea, se adaugă 200 de paturi de triaj la Centrul COVID-19, aflat la Moldexpo - ultimul care rămâne funcțional în cazul închiderii celorlalte secții în spitalele municipale. Unele secții vor fi reutilizate pentru tratarea persoanelor cu simptome de lungă durată după tratarea infectării, iar în cazul apariției unui nou val, secțiile vor reveni la tratarea celor bolnavi. 

 

Solicitări pentru etapa a III-a de vaccinare și Centru Municipal deschis pentru toți

Campania de vaccinare națională continuă, fiind disponibile peste 600 000 de vaccinuri în țară de la diverși producători, primite prin donații de la partenerii externi. Potrivit autorităților locale, numărul acestora ar putea ajunge la aproape un milion până în luna iunie. Primarul a solicitat în mod repetat începerea campaniei de vaccinare a etapei a III-a de persoane - populația generală, cel puțin în municipiul Chișinău. Ziua după ședință, Secretarul de Stat pe domeniul Sănătății - Igor Kurov, a declarat într-un interviu pentru NewsMaker, că etapa III de vaccinare nu poate fi lansată și se va continua cu vaccinarea celor din etapele întâi și a doi pentru moment. Pe 6 mai, primarul a publicat o informație menționând că a „solicitat să fie vaccinați toți cei care doresc”, creând confuzii în rândul orășenilor. Contactată de echipa Primăria Mea, purtătoarea de cuvânt a Primăriei - Natalia Ixari a explicat că aceasta se referă celor din etapele I și II, care sunt eligibili pentru vaccinare. Astfel, toți doritorii care se încadrează în aceste categorii, pot să se prezinte fără programare la centrele de vaccinare. În același timp, însă, reprezentanții Liniei Verde pentru informații privind COVID-19 ne-au zis că etapa III de vaccinare a fost lansată în municipiu încă săptămâna trecută. 

În capitală, vaccinarea are loc în Centrele Medicilor de Familie, precum și la Centrul Municipal de Vaccinare aflat pe strada Petru Rareș 18. Ultimul a fost deschis pentru vaccinarea tuturor doritorilor eligibili, și nu doar a grupurilor de lucrători specializați precum cadre didactice sau lucrători în transportul public - așa cum a fost până acum. Astfel, zilnic la Centrul Municipal ar putea fi vaccinate 1 200 persoane. Cei care doresc să se programeze sunt încurajați să apeleze direct la medicul de familie. În același timp, autoritățile centrale vor lansa în curând o platformă online națională, de programare la vaccinare, după modelul celei din România.  

Pe 2 mai, conform șefei Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate din capitală - Tatiana Bucearschi, erau vaccinate 33 517 persoane cu prima doză și 3 269 persoane cu cea de-a doua doză.

 

Reparațiile pe str. Columna - pe ultima sută de metri și „injectarea” gropilor municipale mici

În lipsa asfaltului cald pentru intervenții capitale, autoritățile au găsit o altă soluție pentru a repara, cel puțin, găurile mai mici din drumurile municipale: metoda de injectare. Săptămâna trecută au început lucrările căilor de acces spre oraș. Serviciile au fost contractate în baza unei licitații și s-au desfășurat pe șoseaua Petricani, în tronsonul Poltava-Complexul Supraten, podul Viaductului, podul Mihai Viteazul și estacada de la Sângera, care a fost prelucrată inclusiv în direcția spre aeroport. De asemenea, s-a intervenit și pe calea de acces spre comuna Budești. În proces de lucru s-ar afla str. Muncești, Calea Orheiului și bd. Dacia, iar lista drumurilor pe care urmează să se intervină vor fi publicate pe pagina primăriei și a direcției transport. 

Vitalie Mihalache, reprezentant al Direcției transport public și căi de comunicare (DGTPCC), a menționat că, la moment este elaborată documentația pentru a începe reparația pe str. Belinski, în contextul posibilității lansării unei noi rute de troleibuz. De asemenea, proiectul de contact a str. Columna, pe care se va deplasa transportul public, este în fază finală de implementare.

 

În așteptarea câștigătorului licitației pentru asfalt cald, însă fără laboratoare de certificare

Pe 29 aprilie a fost finalizată licitația pentru procurarea asfaltului cald pentru reparația drumurilor municipale, iar la moment sunt analizate ofertele participanților. Totuși, continuă să existe probleme la nivel central privind tranziția la standardele europene de calitate a asfaltului. Conform lui Mihalache, Direcția transport public și căi de comunicație, din cauza că laboratoarele specializate nu sunt certificate în totalitate și nu dețin dotările tehnice necesare pentru a determina calitatea asfaltului propus, autoritățile nu pot fi sigure de calitatea produsului procurat. Astfel, acestea se bazează doar pe scrisorile de garanție din partea ofertanților. Totuși, potrivit reprezentantului DGTPCC, dacă procesul decurge cum trebuie, contractele ar trebui semnate săptămâna următoare, urmând lucrările de plombare a găurilor mai mari, care nu pot fi remediate prin intermediul injectării.

 

Infracțiuni în capitală

Noaptea Învierii, pe 2 mai, s-a petrecut fără incidente, iar reprezentanții Direcției Poliției, alături de alți reprezentanți ai forțelor de ordine, au monitorizat 123 de lăcașe sfinte. 

În săptămâna precedentă, inclusiv în perioada sărbătorilor pascale, Direcția de Poliție a municipiului a recepționat 1 461 apeluri de urgență, primite la numărul unic 112, acestea provenind de la: Botanica - 330, Râșcani - 308 Centru - 275, Buiucani - 232, Ciocana - 220.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 197 de infracțiuni, dintre care 132 descoperite în flagrant sau pe urme fierbinți.

Totodată, au fost documentate 1 281 cazuri contravenționale, dintre care 26 pe articolul 181 - încălcarea normelor de salubrizare, 72 pentru desfășurarea activității comerciale ilicite și 400 de cazuri pentru încălcarea normelor anti-epidemiologice, inclusiv care s-au soldat cu amendă.

Infografic: Incălcările legii în Chișinău de sărbători. Sursă: Primăria Mea Infografic: Incălcările legii în Chișinău de sărbători. Sursă: Primăria Mea

În perioada de raportare au fost documentate 342 de accidente, dintre care 196 s-au soldat cu pagube materiale, trei persoane s-au ales cu traume grave, iar 11 cu traume ușoare.  

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 

 


Publicat de:

Distribuie