O nouă construcție cu încălcări. Autoritățile și părinții neputincioși
De mai bine de un an, administrația unei grădinițe încearcă să își găsească dreptatea prin instanțe. Lângă instituția, frecventată de peste 300 de copii, se construiește un bloc de locuit care încalcă normele în construcție și pune în pericol viața celor din jur.
La 31 martie, o rangă de metal a căzut pe teritoriul grădiniței, străpungând o cușcă de lemn. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. În rezultat, părinții au solicitat Primăriei sistarea lucrărilor. Ion Ceban a suspendat certificatul de urbanism și autorizația de construcție, totuși lucrările continuă.
Compania „GolbanTrade SRL” a menționat că este profund îngrijorată de acest incident și că va lua măsuri suplimentare de protecție. Totuși, a făcut apel să nu fie stopată construcția.
Un accident care a pus în pericol viața copiilor
O rangă de metal a căzut pe teritoriul unei grădinițe private și a străpuns o cușcă de lemn din ogradă, unde se afla un iepure, animalul de companie al copiilor. Ranga a căzut de la etajele superioare ale unui bloc de locuit aflat în construcție, care se află în imediată apropiere. Incidentul a avut loc pe data de 31 martie, în ograda grădiniței private „Grădina Secretă”, amplasată pe strada Andrei Doga 6, din municipiul Chișinău. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Neînțelegeri mai vechi între administrația grădiniței și compania de construcții
După cele întâmplate, reprezentanții grădiniței au organizat o conferință de presă unde au declarat că acest bloc se construiește cu mai multe încălcări, iar acest incident este unul dintr-un mare șir de neplăceri. Toate din cauza că, deși potrivit normelor în construcție, distanța de la viitorul bloc de locuit până la gardul grădiniței trebuie să fie 12 metri, această distanță este de doar 2 metri.
„Diminețile noastre încep cu curățarea terenului de pietre, bucăți de beton, țigări, pahare de cafea. Din cauza gălăgiei, rafalelor de praf, discuțiilor cu cuvinte licențioase ale lucrătorilor de pe șantier, evităm să lucrăm cu copiii în apropiere de clădirea în construcție. Iar după incidentul cu bara, este clar că această construcție prezintă o amenințare reală pentru copii”, a menționat Tatiana Bălan, metodista grădiniței.
Administratorul și fondatorul grădiniței, Valeriu Guzun, a menționat în cadrul conferinței că administrația companiei de construcție nu a respectat Planul Urbanistic Zonal, elaborat de Primărie în 2014. Iar, la eliberarea actelor permisive, în borderoul de acorduri, era stipulat expres că este nevoie și de acordul instituției de învățământ, ceea ce nu s-a întâmplat.
Totodată, potrivit administrației grădiniței, mai bine de un an, aceștia au scris demersuri publice către Primărie și alte organe de control despre problemele cu care se confruntă, dar în tot acest timp autoritățile nu au reacționat și nu a venit niciun reprezentant legal să verifice veridicitatea informațiilor expuse.
Potrivit avocatului instituției de învățământ, Andrei Lungu, au fost depuse patru litigii în instanța de judecată prin care a solicitat Primăriei anularea autorizației de construcție.
„În fiecare litigiu am cerut ca pe parcursul procesului să fie suspendate lucrările, având în vedere faptul că viața copiilor este pusă în pericol. Instanțele de judecată nu numai că au respins cererile, dar și tărăgănează procesele de judecată, prima ședință fiind numită peste 6 luni de la depunerea cererii.”
Andrei Lungu a menționat că reprezentanții grădiniței au depus mai multe demersuri de stopare a lucrărilor, însă acestea au fost respinse. Totodată, procesele ar fi tărăgănate nu doar de către instanțele de judecată, dar și de către Primărie, deoarece nu au fost prezentate dosarele administrative concrete și acest fapt permite companiei de construcție să desfășoare în continuare lucrări.
„Până ce se examinează actele de Agenția de supraveghere tehnică, lucrările de construcție pot continua, asta în situația în care există riscuri majore pentru copii”, a punctat Lungu.
Grădinița „Grădina Secretă” a fost fondată în 2008 și funcționează cu statut de instituție privată de învățământ preșcolar. În cadrul grădiniței frecventează circa 300 de copii.
Poziția companiei de construcție
După cele întâmplate, într-un comunicat pentru ipn.md, compania „Global Construcții”, comanditara lucrărilor de ridicare a carcasei de beton la construcția imobilului de pe strada Andrei Doga 13/7, executate de către compania „GolbanTrade SRL”, a menționat că este profund îngrijorată de acest incident și că ar fi vorba de o greșeală umană. De asemenea, aceștia au venit cu un apel către autorități să consulte toate părțile implicate și să ia în calcul toate interesele ce există.
În același comunicat, „Golban Trade SRL” a menționat că acest incident i-au făcut să întreprindă măsuri suplimentare în scop de asigurare a unor sisteme de protecție adiționale. Totodată, au făcut apel ca să nu fie stopate lucrările, pentru ca apartamentele să fie date în exploatare în termenul stabilit.
Ulterior, într-o conferință de presă, Alexandru Levinschi, avocat, reprezentantul celor două companii, a menționat că lucrările au fost începute având la bază toate actele permisive necesare. Atât certificatul de urbanism, cât și actele de coordonare și avizare sunt valabile.
Totodată, cât despre incomoditățile pretinse, cum ar fi zgomotul, reprezentantul legal spune că se întâmplă pe orice șantier, dar au caracter temporar, până la finalizarea lucrărilor.
Menționăm că, pe strada A. Doga 13/75 se construiește un bloc locativ cu 13 nivele.
Lucrări anulate doar pe hârtie
Deși după cele întâmplate, edilul capitalei, Ion Ceban, a suspendat certificatul de urbanism și autorizația de construcție pentru blocul în construcție, lucrările continuă. Potrivit agora.md, decizia fost luată „ținând cont de pericolul iminent pentru viața și sănătatea elevilor ce frecventează instituția de învățământ respectivă, urmare a situației ce a avut loc la data de 31 martie”.
În realitate lucrările au fost anulate doar pentru șapte zile. Oxana Iuteș, jurnalistă și mama unui copil care frecventează grădinița, a postat pe pagina de Facebook imagini video, în care se vede, cum muncitorii lucrează pe șantier. Totodată, administrația Grădiniței a depus o nouă plângere la Procuratura Generală pe compania de construcții pentru că încalcă dispoziția viceprimarului Ilie Ceban și decizia Judecătoriei Centru de a sista lucrările.
Mai mult ca atât, în acest moment, există trei decizii prin care activitatea companiei este suspendată, cea a Primăriei, a Judecătoriei Chișinău și a Agenției Supraveghere Tehnică.
„Compania continuă lucrările în lipsa certificatului de urbanism și autorizației în construcție. Aceștia sfidează chiar și Hotarârea de judecată de stopare a lucrărilor, ca măsură de asigurare până la elucidarea tuturor circumstanțelor, emisă de judecătoarea Nadejda Mazur, dar și decizia de a stopa lucrările, emisă de Agenția Supravegherii Tehnice”, a concluzionat pentru Primăria Mea, Valeriu Guzun, administratorul grădiniței.
Acest incident este doar unul dintr-o serie de probleme cu care se confruntă municipiul Chișinău la subiectul construcțiilor. Aproape de fiecare dată, cetățenii sunt neputincioși în fața unei justiții care tărăgănează lucrurile și în fața autorităților, care încă nu-și asumă acțiuni hotărâte de a pune în aplicare legea.
Cazul grădiniței este însă cu atât mai grav, pentru că a prezentat deja un pericol pentru siguranța celor care frecventează și lucrează în cadrul instituției. Autoritățile publice locale, pe lângă suspendări de autorizații și certificate, ar trebui să se asigure că lucrările sunt sistate, iar viața, siguranța și confortul cetățenilor sunt garantate.
Autoare: Margareta Cartiră și echipa Primăria Mea